________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/02/2017

ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΑΡΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΦΛΑΜΑΝΔΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ


Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Σήμερα, Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, οι εκπρόσωποι των επισήμων και αναγνωρισμένων Θρησκειών και ο Προθυπουργός της Φλαμανδικής Κυβερνήσεως του Βελγίου, κ. Geert Bourgeois, υπέγραψαν Χάρτα των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των κοινών αξιών που τους διέπουν, γεγονός στο οποίο παρέστησαν σχεδόν όλοι οι Υπουργοί της Φλαμανδικής Κυβερνήσεως. 
Ήδη από την 19η Μαρτίου 2014 μία πρώτη Χάρτα είχε υπογραφεί και εφεξής δημιουργήθηκε ο Φλαμανδικός Διαθρησκειακός Διάλογος (VILD). Ο Διάλογος αυτός επεκτείνετε πλέον σε μια πλατφόρμα μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αναγνωρισμένων Θρησκειών. Η πλατφόρμα αυτή συνεδριάζει τακτικά σε μια βάση των προς συζήτηση κοινωνικών θεμάτων. 
O Πρωθυπουργός της Φλαμανδικής Κυβερνήσεως κ. Geert Bourgeois εξήγησε: «Είμαι υπερήφανος που μπορούμε όχι απλά να υποστηρίζουμε αυτό το εγχείρημα, αλλά και να επεκτείνουμε δια μέσω αυτού τον Διαθρησκειακό Φλαμανδικό Διάλογο, μια αποτελεσματική διαβούλευση μεταξύ των Θρησκειών και της Κυβερνήσεως. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ένα διαρθρωτικό τρόπο προσέγγισης του διαλόγου, την από κοινού εξέταση των διαφόρων κοινωνικών θεμάτων, την διαρκή επικοινωνία και συνεργασία για την Φλαμανδική Κοινότητα». Ο κοινός στόχος είναι να εργαστούμε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο, μια κοινωνία ευημερίας για όλους, την ελευθερία, την ειρήνη, την ανοχή και την διατήρηση ενός κράτος Δικαίου (τη Δημοκρατία). 


Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Βελγίου εκπροσωπήθηκε από τον μόνιμο για το κράτος εκπρόσωπό της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα (Οικουμενικό Πατριαρχείο). 
Η Χάρτα δηλώνει τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας Κράτους και την ελευθερία της εκπαίδευσης. Υπογραμμίστηκε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο ανάμειξης στην οργάνωση των Θρησκειών, ενώ οι αναγνωρισμένες Θρησκείες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε μια κοινωνία, την οποία χαρακτηρίζει ο σεβασμός σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: την ανεξιθρησκία, το δικαίωμα του να μην πιστεύεις ή να έχεις αλλάξει την πίστη σου και η ελευθερία έκφρασης στον πυρήνα της. Παράλληλα με την ελευθερία αυτή υπάρχει η ισότητα των ανθρώπων, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτά τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι θεμελιώδεις αξίες, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ζωή και την ανάπτυξη όλων των πολιτών. 
Η εν λόγω πλατφόρμα VILD έχει ήδη συνεδριάσει 15 φορές, ενώ κάθε φορά προεδρεύει ένας από τους αρχηγούς των αναγνωρισμένων Θρησκειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails