________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2017

Ολοκληρώθηκε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, η ετήσια γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ταλλίνης. 
Οι εργασίες της Συνελεύσεως ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος. 
Των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως προήδρευσε ο Μητροπολίτης Στέφανος, ενώ μετείχαν οι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου, οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας, η Γερόντισσα Θεοφίλη της Σκήτης του Αγίου Ιωάννου και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι των ενοριών της Εσθονικής επικράτειας. 
Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επευλόγησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τονίζοντας την αξία του θεσμού της Συνόδου ως ανώτατου όργανου εκφράσεως της εκκλησιαστικής ενότητας. Συγκεκριμένα, ο Πρώτος της Ορθοδοξίας,σημείωσε στο βαθυστόχαστο μήνυμά του ότι «Η συνοδικότης της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας συνίσταται ουσιαστικώς εις την εν Αγίω Πνεύματι μέθεξιν της εν Χριστώ ζωής, εν αγάπη και αγαστή συνεργασία απάντων των μελών αυτής... Ασφαλώς είναι περιττόν να υπομνησθή η μαρτυρική εκκλησιαστική ιστορία των Οικουμενικών και τοπικών Συνόδων και αι άτρυτοι προσπάθειαι των συνοδικών Πατέρων προς διατήρησιν της δυνατότητος της εν Χριστώ σωτηρίας και αποτροπήν οιασδήτινος διαιρέσεως, η οποία έχει αποτέλεσμα την διάσπασιν και την αλλοτρίωσιν της εικόνος του Θεού, του ανθρώπου». Στο χαιρετισμό του, τέλος, ο Παναγιώτατος προέτρεψετα μέλη της Κληρικολαϊκής συνελεύσεως να συνεχίσουν «επί του θεμελίου των Αποστόλων και των Προφητών, ήτοι επί του ον έθηκεν ο Αγιώτατος Αποστολικός και Πατριαρχικός Οικουμενικός Θρόνος θεμελίου της Εκκλησίας υμών της Εσθονίας, να συνεχίσουν την εν ενότητι μαρτυρίαν και προσφοράν αυτής, κλείοντες τά ώτα εις τας ποικίλας σειρήνας της συγχρόνου παγκοσμίου διασπάσεως, ως εμπρέπει πιστοίς Ορθοδόξοις χριστιανοίς, και δη τοις Εσθονοίς, ώστε να πορευθούν όλοι ομού οικοδομούντες τήν πόλιν καί τον πύργον της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Εσθονία». 
Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη της πνευματικής ζωής και της ορθόδοξης μαρτυρίας στην σύγχρονη Εσθονική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας και ερμήνευσε θεολογικά τι σημαίνει «Εκκλησία» κατά την Πατερική διδασκαλία και ποια είναι η εκκλησιολογική σχέση των πιστών με τον Επίσκοπο. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Εκκλησία έχει τις δικές της βάσεις: τον επίσκοπο, τους λοιπούς κληρικούς και τους λαϊκούς. Υπάρχει μία τάξη που δεν ανατρέπεται. Αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζήτησε ταπείνωση και υπακοή, όπως προτρέπουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, για να προάγεται το έργο της προς δόξαν Θεού. Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να τονίσει τον προσωπικό αγώνα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την προσωπική και βιωματική του εμπειρία τις ημέρες της συμμετοχής του σε αυτήν. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνελεύσεως πραγματοποιήθηκε μια αναδρομή των σημαντικών εκκλησιαστικών σταθμών και πεπραγμένων του περασμένου έτους από τον Θεοφ. Επίσκοπο Τάρτου κ. Ηλία, εγκρίθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός, υπήρξε ενημέρωση από το ελεγκτικό οικονομικό συμβούλιο καθώς αναδρομή στην πορεία της θεολογικής εκπαιδεύσεως, ενώ παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Συνδέσμου Νεολαίας της Εκκλησίας και διευθετήθηκαν άλλα πρακτικά και διοικητικά θέματα της ημερησίας διατάξεως. Το κλίμα της Συνελεύσεως ήταν απολύτως ενωτικό καθώς όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν σχεδόν ομοφώνως. 
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου προς την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό για τη συμμετοχή τους στην φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος ευχήθηκε σε όλους δύναμη και υγεία για να στηρίζουν ο καθένας από τη δική του διακονία την Εκκλησία της Εσθονίας και την μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο.
Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails