________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/28/2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ (ΦΩΤΟ)


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
Στα Θεραπειά υπάρχουν τέσσερα αγιάσματα: Της αγίας Παρασκευής, του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, της αγίας Μαρίνης και της αγίας Κυριακής. Παλαιότερα υπήρχαν τα αγιάσματα: Των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρισκόταν στην αυλή του ξενοδοχείου Τοκατλιάν (σήμερα Büyük Tarabya Oteli), της αγίας Φωτεινής σε μικρή απόσταση από το ναό της αγίας Παρασκευής δίπλα στο αρχοντικό του Παλαμίδη, του οποίου η τύχη αγνοείται από το 1969, όταν η οικογένεια Ξανθοπούλου πούλησε το κτήμα, του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που ανάβλυζε στην περιοχή Καλενδέρ και των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. 
Το αγίασμα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στην οδό Μποστάν Σοκάκ, όπου παλαιότερα υπήρχαν μποστάνια. Είναι κτισμένο μέσα σε βράχο και μοιάζει σαν σπηλιά. Το παρεκκλήσι κτίστηκε το 1864. Μέσα στο αγίασμα υπάρχουν εικόνες, ένα μανουάλι όπου ανάβουν οι πιστοί κεριά και μικρό παγκάρι. Επίσης μία αντλία από την οποία ανάβλυζε αγίασμα. 


Παλαιότερα κάθε Δευτέρα το πρωί οι εργαζόμενοι Θεραπειανοί και οι πιστοί πήγαιναν στο αγίασμα και άναβαν ένα κεράκι για να έχουν καλή εβδομάδα και να πάνε καλά οι δουλειές τους. 
Στις 24 Ιουνίου του 2017, ώρα 16.00, συγκεντρώθηκαν στο αγίασμα οι λίγοι εναπομείναντες Ρωμιοί στα Θεραπειά και εόρτασαν τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ακόμα στο αγίασμα ήρθαν και προσευχήθηκαν Μουσουλμάνοι. Το αγίασμα έβαψε ο Ιωάννης Βλαχόπουλος και η οικογένειά του φρόντισε να είναι όλα έτοιμα για την τέλεση της ακολουθίας. Παρά την υψηλή θερμοκρασία στον μικρό αυλόγυρο του αγιάσματος η σκιά των δένδρων έφτιαξε ένα μαγικό τοπίο. Τελέστηκε παράκληση και αρτοκλασία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τους ιερατικούς προϊσταμένους της κοινότητας Βουγιούκδερε κ. Αντώνιο Καρατζίκο και της αγίας Παρασκευής Θεραπείων κ. Αδαμάντιο Κοκκινάκη και τον διάκονο της Ι. Μ. Δέρκων κ. Πορφύριο Καρατζίκο. Έψαλε ο καλλίφωνος Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Άρχων Πρωτοψάλτης της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων κ. Αντώνης Χατζόπουλος. 
Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της αρτοκλασίας διάβασε υπέρ υγείας τα ονόματα των πιστών και των προσευχομένων Μουσουλμάνων αδελφών της κοινότητας Θεραπείων. Απηύθυνε σύντομη ομιλία στην ελληνική και τουρκική γλώσσα τονίζοντας τη σημασία της εορτής και ευχήθηκε στους Μουσλουμάνους για την Εορτή του Ραμαζανίου. 
Ο Ποιμενάρχης, όπως συνηθίζει πάντα μετά τις ακολουθίες παρέμεινε στην υπαίθρια δεξίωση μαζί με τους πιστούς. Το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν ευχάριστο και συγκινητικό για τους Θεραπειανούς, οι οποίοι έζησαν παλαιότερα δοξασμένες μέρες στο αγίασμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails