________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/20/2016

Τα Ηµερολόγια του Οικουµενικού Πατριαρχείου του έτους 2016


Σε άριστη έκδοση κυκλοφόρησαν και φέτος, όπως είθισται, τα ηµερολόγια του 2016 του Οικουµενικού µας Πατριαρχείου. 
Το πρώτο είναι το γνωστό πλέον ογκώδες ηµερολόγιο, το οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο και περιέχει το τυπικό µέρος των ιερών ακολουθιών του έτους, το ιστορικό και το διοικητικό µέρος του Οικουµενικού µας Πατριαρχείου. Την κατάρτιση του τυπικού µέρους επιµελήθηκε ο Αιδεσιµολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουµενικού Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης, ο οποίος διόρθωσε και τα δοκίµια µαζί µε τον φιλόλογο κ. Αθανάσιο Τζιερτζή, ενώ την εκτύπωση επιµελήθηκαν ο Σεβ. Μητροπoλίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας και ο Διάκονος της Σειράς π. Γρηγόριος Φραγκάκης. 
Το µεγαλύτερο τµήµα του φωτογραφικού υλικού ανήκει στον και συνεργάτη της «Α», ταλαντούχο φωτογράφο κ. Νικόλαο Μαγγίνα. Το ηµερολόγιο είναι απαραίτητο εγχειρίδιο κάθε κληρικού και ιεροψάλτη για την ορθή εκτέλεση των ακολουθιών εσπερινού, όρθρου και Θ. Λειτουργίας. 
Το φετινό ηµερολόγιο αφιερώνεται στην 25ετία της Α.Θ.Π. µε την εξής ρήση: 
«Η παρούσα επετηρίς του σωτηρίου έτους 2016 αφιερούται ικετευτικώς εις την ιεράν χορείαν των κατά διαφόρους τρόπους και καιρούς θεοφιλώς αθλησάντων και καταταγέντων εις τας Αγιολογικάς Δέλτους, κατά την τελευταίαν εικοσιπενταετίαν, την συµπίπτουσαν προς το συµπληρούµενον εφέτος τέταρτον αιώνος τετιµηµένης Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου...». 
Το ηµερολόγιο επίσης περιέχει σύντοµο ιστορικό σηµείωµα περί του Οικουµενικού Πατριαρχείου και πλήρη κατάλογο των Πατριαρχών από την ίδρυση της Εκκλησίας της Πόλης µας µέχρι σήµερα. Περιγράφοντας το ηµερολόγιο του Οικουµενικού Πατριαρχείου είναι απαραίτητο να µνησθώµεν και του αειµνήστου και σεβαστού κληρικού Μ. Οικονόµου της Μ.Χ.Ε. π. Μελετίου Σακκουλίδη, ο οποίος για πολλά έτη είχε την επιµέλεια της έκδοσης του τυπικού τµήµατος. Ας είναι η µνήµη του αιώνια. 


Εκδόθηκε επίσης και πάλι και το έτερο εγκόλπιο ηµερολόγιο «της τσέπης» σε άριστη επίσης έκδοση, το οποίο αφιερώθηκε φέτος στη θεµατική ενότητα «Κωνσταντινούπολις Ορθοδοξούσα» και αναφέρεται στην έννοια και την ιστορία και την προέλευση της λέξεως «ορθοδοξία». «Όψος χωρίς άλατος / Λόγος άνευ αληθείας / Έργα πλην πίστεως / Αρχή δίχα τέλους / και αρετή χωρίς ελεηµοσύνης, / νεκρά». 
Το ηµερολόγιο εκδόθηκε και πάλι µε την επιµέλεια του Αρχιµανδρίτη π. Δοσίθεου Κανέλλου, Καθηγούµενου της Ι. Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τατάρνα Ευρυτανίας. Ο π. Δοσίθεος είναι ένας ένθερµος υποστηρικτής της Πόλης µας και του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ιδιαίτερο σεβασµό τρέφει προς τον Άγιο Σεβαστιανό και για τον λόγο αυτό επισκεπτόταν την πόλη στις 18 Δεκεµβρίου στο ιστορικό Αγίασµα του Αγίου εντός του Ι. Ναού Αγίου Δηµητρίου Σαρµασικίου. Δυστυχώς φέτος για σοβαρούς λόγους υγείας δεν παραβρέθηκε στην πανήγυρη και ήταν ευκαιρία φέτος να δει το Ι. Αγίασµα και τον Ι. Ναό του Αγίου Δηµητρίου ανακαινισµένο και ευτρεπισµένο να λάµπουν στην κυριολεξία, µε την χορηγία και πρόθυµη ηθική και υλική στήριξη της Εκκλ. Επιτροπής της Κοινότητας Μ. Ρεύµατος, προς την οποία η Εκκλησιατική Επιτροπή Σαρµασικίου συµβολικά έδωσε στον πρόεδρο ειδική πλακέτα µε την εικόνα του Αγίου Δηµητρίου καθώς και στον δωρητή του Ι. Ναού κ. Μάριο Ηλιάδη. 
Εµείς ως ρωµιοί της Πόλης και πνευµατικά τέκνα του Πατριάρχη µας, ευχόµαστε ο Κύριος να Τον ενισχύει στο έργο Του και υποσχόµαστε ότι πάντοτε θα είµαστε στο πλευρό Του.  
ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ 
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 18 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails