_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

1/16/2016

Πραγματοποιήθηκε η καταληκτική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μειονότητες»


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου η καταληκτική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μειονότητες» που υλοποιεί η Κοινότητα Νεοχωρίου με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβριο του 2014. 
Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρμενικής Κοινότητας Φερίκιοϊ συγκέντρωσε στο ίδιο πάνελ για πρώτη φορά εκπροσώπους όλων των διαφορετικών θρησκειών που συνυπάρχουν στην Τουρκία για να μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο οι θρησκευτικοί τους θεσμοί βλέπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το αν τα χρησιμοποιούν και το κατά πόσο έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην δραστηριότητά τους. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Λάκης Βίγκας, ο οποίος κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του προγράμματος αναφέρθηκε στις κοινωνικές ζυμώσεις του καλοκαιριού του 2013, τα γεγονότα του Γκεζί δηλαδή, ως ένα ορόσημο για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία και της εξέλιξής τους σε μέσο πολιτικής χειραφέτησης των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας. 


«Την αφορμή για αυτό το πρόγραμμα μας έδωσαν τα γεγονότα του Γκεζί καθώς παρατηρήσαμε μια συνεχώς αυξανόμενη τάση των μελών των κοινοτήτων μας να συμμετέχουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνταν» είπε αναφερόμενος στην ιδέα του προγράμματος, και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν άπειρες δυνατότητες με σημαντικότερη εκείνη της αλληλογνωριμίας και άμεσης επικοινωνίας με μεγαλύτερες ομάδες της κοινής γνώμης κάτι που οι θρησκευτικοί μας θεσμοί έχουν λάβει υπόψη τους και γι’ αυτό τους προσκαλέσαμε να μας μιλήσουν εδώ σήμερα». 


Κατά τη διάρκεια του πάνελ έγινε αντιληπτό ότι τα περισσότερα θρησκευτικά ιδρύματα έχουν προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας και γνωριμίας στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι περισσότεροι θρησκευτικοί λειτουργοί προσπαθούν μέσω των social media να κινητοποιήσουν τα μέλη των κοινοτήτων τους ενώ αποτελεί το βασικότερο μέσο επικοινωνίας με τα μέλη τους που ζουν στο εξωτερικό όπως ανέφεραν οι περισσότεροι συμμετέχοντες του πάνελ. Επίσης, οι περισσότεροι βλέπουν τα «νέα» αυτά μέσα σε αντιπαραβολή με τα παραδοσιακά μέσα που είναι οι εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση όπως εύστοχα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Αλεβίτικης Σκέψης κ. Kemal Akgün ως ένα εργαλείο με το οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό ενώ προσφέρει παράλληλα τη δυνατότητα διάδρασης με την κοινή γνώμη. 


Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος πρόσθεσε ότι δε θα πρέπει να αποθαρρύνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς να υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά τους παρά την εγγενή δυσπιστία όλων των θρησκειών σε κάθε τι καινούργιο. 
Τέλος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δρ. Leyla Ferman, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εζίντι, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ προσφέρουν πολλές νέες δυνατότητες σε όλους εμάς που μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε θέση στο δημόσιο χώρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη για οργανωμένους και δυνατούς θεσμούς που είναι οι απαραίτητοι παράγοντες βιωσιμότητας και σταθερότητας της κάθε κοινότητας. Γι’ αυτό και πρέπει να προσφέρονται εκείνες οι προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε να εξασφαλίζεται δυνατότητα ανάπτυξης των θεσμών μας.» 


Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν: Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, Μητροπολίτης Προύσης και Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αιδεσιμότατος Harutyun Damatyan, Εκπρόσωπος Αρμενικού Πατριαρχείου, ο Süleyman Bayraktar, Ερευνητής και Συγγραφέας, ο Πατέρας Fetros Gülçe, Συροϊακοβίτικη Ορθόδοξη Εκκλησία , η Δρ. Leyla Ferman, Συν-Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εζίντι Ομοσπονδίας, η Kayra Akpınar, Προτεσταντική Εκκλησία Πέρα, ο Buğra Poyraz, Καθολική Εκκλησία, ο Kemal Akgün, Πρόεδρος Κέντρου Αλεβίτικης Σκέψης του νομού Κων/πόλεως και ο πατέρας Dimitri Doğum, Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιόχειας 
Το πρόγραμμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μειονότητες» θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου με μια επίσκεψη εκπροσώπων μειονοτήτων και της ομάδας του προγράμματος σε κυβερνητικούς φορείς και αρχές στην Άγκυρα στους οποίους θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και των δράσεων του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails