________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/27/2016

Σύναξη Πρεσβυτερών της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας


Σύναξη Πρεσβυτερών στα Θυάτειρα 
του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα 
Λονδίνο 
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στην Κοινότητα Αγ. Δημητρίου, Edmonton - Βορείου Λονδίνου, Σύναξη των συζύγων των Ιερέων και των Διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. 
Τη Σύναξη των Πρεσβυτερών και Διακονισσών, καθώς και των συζύγων τους Κληρικών, κάλεσε με προσκλητήρια επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος. 
Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι έγγαμοι Κληρικοί των Θυατείρων μαζί με τις συζύγους τους. Μερικοί μάλιστα είχαν ταξιδέψει από πολύ μακρινές αποστάσεις, όπως από την Σκωτία, και μάλιστα μέσα σε δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, για να παρευρεθούν στη Σύναξη αυτή και να την εμπλουτίσουν με την παρουσία τους. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου με ειδική Δέηση στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων. Κατόπιν όλοι οι προσκεκλημένοι μεταφέρθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της τοπικής Κοινότητας, όπου προσφέρθηκε αβραμιαία φιλοξενία, με πλούσιο και νοστιμότατο δείπνο, το οποίο επιμελήθηκαν οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας του Αγ. Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου παιδιά του Ελληνικού και Κατηχητικού Σχολείου της φιλοξενούσας Κοινότητας τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και έπαιξαν ελληνική και κλασσική μουσική, προσφέροντας απλόχερα το ταλέντο τους στους συνδαιτυμόνες και δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα. 


Ακολούθησαν διάφοροι χαιρετισμοί και ομιλίες. Η Πρεσβυτέρα Βασιλική Hookway, σύζυγος του Ιερ. Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, Οικον. Ιωάννη Hookway, καλωσόρισε εγκάρδια τις αδελφές της Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες και παραλλήλισε το έργο τους με εκείνο το σιωπηλό και ήρεμο, αλλά ουσιαστικό και υποστηρικτικό έργο της Υπεραγίας Θεοτόκου προς τον Υιό της Κ.η.Ι.Χ. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Δημητρίου κ. Κύπρος Νίκολας, καλωσόρισε όλους εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής. 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων κ. Μάριος Μηναΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των υποψηφίων Πρεσβυτερών, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στο έργο τους. 
Ο Άγγλος Ορθόδοξος Ιερέας Πρωτοπρ. Στέφανος Maxfield, κάνοντας αναφορές σε έργα του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, υπογράμμισε ότι η Πρεσβυτέρα είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ιερέα συζύγου της, η οποία συλλαμβάνει χρήσιμα μηνύματα από το εκκλησίασμα, και είναι επίσης και αυστηρός κριτής των ποιμαντικών και λειτουργικών πράξεων του συζύγου της. 
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, επεσήμανε τη μεγάλη ανάγκη και σπουδαιότητα που έχει η ειρήνη στην Ιερατική οικογένεια, και σ’ αυτό τον τομέα πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η σύζυγος του Ιερέα. Αυτή η αρετή της ειρήνης αποτελεί τη βάση για την πνευματική πρόοδο και την προσευχή που προσφέρει ο Ιερέας στην Ενορία του. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η σύζυγος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το έργο της διαχείρισης του οίκου και της οικογενείας της κι αυτό είναι σαφώς μια ειδική και σημαντική αρμοδιότητα της Πρεσβυτέρας. 


Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και συνεχάρη τις συζύγους των Κληρικών για το έργο και την προσφορά τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στις Εκκλησιαστικές Κοινότητες και στις οικογένειές τους. Έδωσε δε το στίγμα ότι με τη συνεστίαση αυτή εμβαθύνεταιη γνωριμία και καλλιεργείται ο σύνδεσμος της αγάπης, της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των Ιερατικών οικογενειών. 
Στο τέλος της Σύναξης και πριν την αναχώρηση των συνδαιτυμόνων ο Άγιος Θυατείρων προσέφερε στις Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες την Καινή Διαθήκη και τη δίγλωσση (ελληνικά / αγγλικά) Θεία Λειτουργία, μαζί με τις Αρχιερατικές ευχές και την ευλογία του στις ίδιες και στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails