________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/02/2020

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ «ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ» ΣΤΟ ΕΝ ΣΑΜΠΕΖΥ ΓΕΝΕΥΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2020, το «Ελβετικό Συμβούλιο Θρησκειών» (Conseil Suisse des religions) συνήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, τηρηθέντων των προβλεπομένων από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές μέτρων προστασίας από τόν κορωνοϊό.

Τους συνέδρους υπεδέχθη διά προσλαλιάς του και εξ ονόματος του Οικοδεσπότου του Ορθοδόξου Κέντρου, ήτοι της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, Προϊστάμενος του Σταυροπηγιακού αυτού Ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την συνεδρία τα μέλη του Συμβουλίου εθεώρησαν τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, μερικά εκ των οποίων ενδιαφέρουν ζωηρώς και την πολιτική ηγεσία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, εν όψει προσεχών δημοψηφισμάτων.

Μετά από την λήξη των εργασιών, τα μέλη του Συμβουλίου παρεκάθησαν σε δείπνο στο Ορθόδοξο Κέντρο, κατά το οποίο εδόθη η δυνατότητα ανετοτέρας συνομιλίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Το «Ελβετικό Συμβούλιο Θρησκειών» ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 2006. Τόσο η διαπίστωση ότι το θρησκευτικό τοπίο της Ελβετίας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και η με ποικίλους τρόπους εκδηλουμένη ανησυχία πολλών ελβετών για το κατά πόσον άνθρωποι, προερχόμενοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, θά κατορθώσουν να συνυπάρξουν ειρηνικώς στο ελβετικό έδαφος, όσο και ο κίνδυνος ότι η θρησκεία, στο διεθνές πλαίσιο, χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αξιώσεις εξουσίας και να νομιμοποιήσει την βία και τον πόλεμο, δημιούργησαν τις συνθήκες ιδρύσεως μιας παρόμοιας πλατφόρμας διαλόγου.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τους υπευθύνους των τριών λεγομένων Εθνικών Εκκλησιών της Ελβετίας (Ρωμαιοκαθολικής, Παλαιοκαθολικής και Ευαγγελικής Μετερρυθμισμένης), της εβραϊκής κοινότητος, της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας (Οικ. Πατριαρχείο) και των ισλαμικών οργανώσεων.

Η συμβολή στην διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ελβετία, η προώθηση της κατανοήσεως και της εμπιστοσύνης μεταξύ των υπευθύνων των θρησκευτικών κοινοτήτων και η απ᾽ευθείας συνομιλία μεταξύ τους (να ομιλεί ο ένας με τον άλλον και όχι να ομιλεί ο καθένας για τον άλλον), είναι μερικοί από τους στόχους αυτού του οργάνου διαλόγου. Το Συμβούλιο ανεδείχθη και είναι πλέον ο κύριος συνομιλητής της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για θρησκευτικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails