________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/21/2016

ΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΝ ΥΠΟ ΗΛΙΑ ΜΠΟΓΔΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, δεν δικαιούμαστε να μη μνημονεύουμε πάλιν και πολλάκις τον μέγα Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος προώθησε και την Διορθόδοξη συνεργασία εκτός από την Διαχριστιανική. 
Έτσι, παραθέτουμε εδώ ένα μάλλον άγνωστο ντοκουμέντο, το οποίο είναι ένα δείγμα από το Βυζαντινό Ορατόριο – Ωδή εις τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Αθηναγόραν, που συνέθεσε ο αείμνηστος Άρχων Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ηλίας Μπογδανόπουλος. 
Ο μακαρίτης Ηλίας Μπογδανόπουλος (+1978), ο οποίος είναι νομίζω ο πρώτος Πατρινός που τιμήθηκε με Πατριαρχικό οφφίκιο ήδη από το 1973, ήταν και μελοποιός όχι μόνον εκκλησιαστικών ύμνων, αλλά και ασμάτων - κυρίως εθνικού περιεχομένου - τα οποία ο ίδιος συνέθετε και τόνιζε μουσικά. 
Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος είχε μεταβεί στην Αμερική το 1946, ως υπότροφος της UNRRA, επισκεπτόμενος αναμορφωτικά ιδρύματα (ως νομικός που ήταν) και στο Σικάγο ηχογράφησε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο σε δίσκο γραμμοφώνου. 
Προφανώς κράτησε μια επαφή με την Αμερική κι έτσι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος τον προέτρεψε να γράψει ένα έργο για τον από Αμερικής Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Εκείνος το έγραψε στην Πάτρα, όπου διέμενε μόνιμα, τον Μάρτιο του 1975, πριν 41 χρόνια. Και σημείωσε στο εξώφυλλο του έργου, που δημοσιεύουμε εδώ, ότι «Ετονίσθη υπό του ιδίου εις πολύηχον μέλος χάριν του εκ σπουδαστών Βυζαντινού χορού της εν Βοστώνη Θεολογικής Σχολής «Τίμιος Σταυρός» υπό τον χοράρχην καθηγητήν κ. Σάββαν Ι. Σάββαν». 
Ευχαριστώ θερμώς τον υιό του αειμνήστου Ηλία Μπογδανόπουλο, τον ρέκτη κ. Κωνσταντίνο Μπογδανόπουλο, ιατρόν και αληθή φιλόμουσον, για την παραχώρηση του σπάνιου αυτού υλικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails