________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/23/2016

Με θέμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η Ιερατική Σύναξη της Εκκλησίας της Εσθονίας (φωτό)


Από την Εκκλησία της Εσθονίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη των Ιερέων της Εκκλησίας της Εσθονίας από τις 20 έως και τις 22 Απριλίου τρ.ετ.,μετά από πρόσκληση και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου. 
Ο Σεβ. Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας, πριν από την Ιερατική Σύναξη, είχε προγραμματισμένη Συνεδρία με την Ιερά Σύνοδο, κατά την οποία συζήτηθηκαν θέματα διοικητικά και υπηρεσιακά, ενώ μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τον επόμενο Ιούνιο, και στην οποία θα μετέχει ο ίδιος ως μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας. 
Η συνάντηση των ιερέων ξεκίνησε με την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Τετάρτης, κατά την 20η Απριλίου. Αμέσως άρχισαν οι εργασίας της Ιερατικής Συνάξεως, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι 22 Απριλίου, οπότε και ελύθη υπό του Σεβασμιωτάτου η Ιερατική Σύναξη.


Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και θεολογικά στον εαυγή κλήρο τα έξι κείμενα, τα οποία θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο: 1. Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, 2. Η Ορθόδοξος Διασπορά, 3. Το Αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, 4. Το Μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού, 5. Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον καί 6. Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. 
Καθοριστικές, επίσης, ήταν οι παρεμβάσεις του Προκαθημένου κ.κ. Στεφάνου για όλα τα θέματα, κυρίως όμως, για τα θέματα της Διασποράς, της Νηστείας, του Αυτονόμου εκκλησιαστικού καθεστώτος και του Γάμου. Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος, είχε τη δυνατότητα, απαντώντας στις ερωτήσεις των ιερέων, να αναπτύξει από πλευράς ποιμαντικής, θεολογικής και κανονικής και άλλα θέματα τα οποία ετέθησαν, όπως αυτό του εορτασμού του Πάσχα, του ημερολογίου, του αναβαπτισμού των ετεροδόξων κ.λπ.


Μέσα στο κλίμα ενθουσιασμού και χαράς που διαμορφώθηκε, τόσο ο Προκαθήμενος όσο και οι παριστάμενοι Ιεράρχες, Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Τάρτου κ. Ηλίας και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος καθώς και όλοι οι κληρικοί, συναποφάσισαν να αφιερωθεί η Κυριακή της 12ης Ιουνίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Κατά την Κυριακή αυτή, λοιπόν, θα αναγνωσθεί Συνοδική Εγκύκλιος σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εσθονίας και θα τελεσθεί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, δοξολογική ικεσία υπέρ ενισχύσεως του Παναγιωτάτου Προέδρου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και των αγίων Αρχιερέων που θα μετάσχουν σε αυτήν. Την τελευταία ημέρα αναπτύχθηκαν ποιμαντικά και πρακτικά θέματα των ενοριών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος, αφού έδωσε οδηγίες για τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails