________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/07/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 7 Απριλίου 2016, στο Ηράκλειο, σε Συνεδρία και εν πρώτοις συζήτησε διεξοδικά τα περί της προετοιμασίας της Αγίας καί Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία, ως γνωστόν, θα συγκληθεί στην Κρήτη τον προσεχή Ιούνιο, και εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, τη χαρά της για την υψίστη τιμή της επιλογής της Μεγαλονήσου Κρήτης για το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός. 
Η Ιερά Σύνοδος διαψεύδει κατηγορηματικώς όσα ανεύθυνα κυκλοφορούν σε μερικά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως για δήθεν έξοδα ύψους εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, διευκρινίζει δε ότι τα έξοδα της διαμονής και μετακινήσεως των Μελών των Αντιπροσωπειών των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών έχει πανορθοδόξως αποφασισθεί να καλυφθούν από τις ανά τον κόσμον Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες θα λάβουν μέρος. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος, σημειώνει ότι είναι ανάγκη να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση του Λαού του Θεού για την όλη διαδικασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ώστε να μη διασπείρονται υπερβολικές θέσεις, που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. 
Προς τον σκοπό αυτό, η Ιερά Σύνοδος μετά από την ενημερωτική Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που διαβάστηκε την Α΄ Κυριακή Νηστειών, αποφάσισε την αποστολή Συνοδικής Εγκυκλίου της Εκκλησίας Κρήτης, που θα αναγνωσθεί στούς Ι. Ναούς της Μεγαλονήσου την προσεχή Κυριακή των Βαΐων και θα ενημερώνει το Πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. Επί πλέον, θα εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο σχετικό φυλλάδιο, το οποίο θα αποσταλεί στις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της Μεγαλονήσου, για την υπεύθυνη ενημέρωση όλων σε ό,τι αφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. 
Επιπροσθέτως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, εξ αφορμής διαφόρων δημοσιοποιημένων απόψεων περί της εκκλησιαστικής, δικαιοδοσιακής ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας της Εκκλησίας Κρήτης, επαναλαμβάνει ότι η Ημιαυτόνομος Εκκλησία Κρήτης αποτελεί συντεταγμένη Εκκλησία, με Νομική Προσωπικότητα, Καταστατικό Χάρτη-Νόμο της Ελληνικής Πολιτείας, Κανονιστικές Διατάξεις, «έχουσα την κανονικήν εξάρτησιν αυτής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου», (Ν.4149/Φ.Ε.Κ. Α΄, 41/16-3-1961). Αυτές οι προνομίες της Εκκλησίας Κρήτης αποτελούν εν Χριστώ εγκαύχηση και ιερή παρακαταθήκη των αιώνων και των Προπατόρων μας Κρητών, τις οποίες θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο, προκειμένου να τις παραδώσει στις επερχόμενες γενεές. 
Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης καλεί τον ευσεβή Λαό του Θεού να συμμετάσχει βιωματικά στις Ιερές Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες, ιδιαιτέρως της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας που πλησιάζει, και εύχεται ευφρόσυνο το Άγιο Πάσχα και καλή Ανάσταση. 
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails