________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/07/2020

Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ανήμερα της Εορτής των Θεοφανείων, 6 Ιανουαρίου 2020, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς τελέστηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του οικείου ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. 
Αυτό σημαίνει ότι ο οικείος ποιμενάρχης προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μνημονεύει "Επιφανίου Κιέβου". Το ήξερε πολύ καλά αυτό ο Πειραιώς Σεραφείμ, αλλά μας εξέπληξε ευχάριστα όταν μετά την μνημόνευση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο κατά την Μεγάλη Είσοδο, έσπευσε ο ίδιος να μνημονεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ("του πατρός ημών Ιερωνύμου, μνησθείη Κύριος ο Θεός"), κάτι που δεν προβλέπεται από την τάξη. 
Έτσι, με πανηγυρικό, θα λέγαμε, τρόπο αναγνώρισε και ο ίδιος την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, περί της οποίας είχε κάτι αμφιβολίες προ καιρού.

Παρατίθενται, λοιπόν, για λόγους ιστορικούς, εκείνα τα αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έγινε κανονική Μνημόνευση στα Δίπτυχα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, τόσο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών όσο και από τον Αρχιδιάκονο. 
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Πειραιώς Σεραφείμ αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εν Ευχαριστία - και όχι εν επιστολαίς - ένα χρόνο ακριβώς μετά την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (6-1-2019). 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails