________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/28/2020

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Μέσα σε μια ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα η Ομογένεια της πόλεως Φρανκφούρτης στην Γερμανία πραγματοποίησε την κοπή της Βασιλόπιτάς της, την Κυριακή 26.01.2020, κάτω από την σκιά του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Αποστόλου Βαρθολομαίου και στη αίθουσα Haus am Dom, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Γερμανίας α.Σ. με έδρα την Φρανκφούρτη και το νεοϊδρυθέν τμήμα των Α.Η.Ε.P.Α. Φρανκφούρτης. 
Η έναρξη της σεμνή τελετής έγινε στις 14:30 με πρώτο ομιλούντα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα και τίμησε με αναμνηστικά δώρα τους χορηγούς της εκδήλωσης. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος των A.H.E.P.A. της Φρανκφούρτης, ο οποίος ανέλυσε τους σκοπούς της οργάνωσης, καλώντας τους ομογενείς να γίνουν μέλη της. Στην συνέχεια έλαβε χώρα η τελετή της ευλογίας της Βασιλόπιτας από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Προφ. Ηλιού Φρανκφούρτης, π. Γρηγόριο Σοροβάκο και τον π. Στέφανο Toma ψαλλόντων, κλιμακίου του χορού της Ενορίας του Προφ. Ηλιού Φρανκφούρτης.

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε η κεντρική ομιλία - διάλεξη από τον εκλεκτό καλεσμένο κ. Σταύρο Γιωλτζόγλου, Δρος Ιστορίας του Α.Π.Θ. και Αναπληρωτή Συντονιστή εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα της ομιλίας ήταν "Ομογενειακή Παιδεία : προβληματισμοί και αναγκαιότητες". Ο κ. Καθηγητής στην ομιλία του με έναν γλαφυρό και αναλυτικό λόγο, μας μετέφερε την προ της συνθήκης της Λωζάνης, του 1964 και ως της σήμερον, τον τρόπο εκπαίδευσης στην Πόλη. Τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και γενικά της Εκκλησίας στις κατά τόπους ενορίες (Κοινότητες) της Μεγάλης Εκκλησίας και των κατοίκων της. Εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις προσωπικές του απόψεις με γνώμονα τα βιώματά του ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Η γιορτή έλαβε τέλος με τον σύντομο Χαιρετισμό του π. Στεφάνου Toma.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός των προαναφερθέντων ιερέων, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Φρανκφούρτη κ. Ζήση, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και φορέων της Ομογένειας στην Φρανκφούρτη και των πέριξ αυτής πόλεων και πλήθος κόσμου. Πριν από την ομιλία έγινε προβολή μικρών ταινιών των ομογενειακών σχολείων.


Η εκδήλωση ήταν μια ευγενής χορηγία των: 
- Praxis für Gefäßmedizin Dr. med. Savvas Apostolidis 
- Pagalosund Kollegen, Physiotherapeutische Praxis 
- Zahnarztpraxis Charikleia Ntoutsi, και 
- Rechtsanwälte, Alexios Baxevanis. 
Μιχαήλ Καλαϊτζής 
Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails