________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/06/2020

ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Κείμενο - φωτογραφίες του Αριστείδη Βικέτου
Των Θεοφανείων σήμερα και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, τελέστηκε η καθιερωμένη, από τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία 
Κατά την Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε πρεσβύτερο τον διάκονο Γεώργιο Χριστοδούλου από την Αιγιαλούσα της Κύπρου, δρ. Θεολογίας, μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος πρεσβύτερος κατά την προσλαλιά του προς τον Πατριάρχη χρησιμοποίησε λόγους του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος κατά την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Πατριάρχη (1969). 
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ιεράρχης της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Βιέννη, διηκόνησε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ.




Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος συλλειτούργησε σήμερα με έναν ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Λβιβ Μακάριο, ο οποίος πήγε στο Φανάρι, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για την πρώτη επέτειο (6-1-2019) από την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. 
Είναι ο δεύτερος ιεράρχης της Εκκλησίας της Κύπρου που συλλειτουργεί με επίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Φανάρι, μέσα σε ένα μήνα. Ο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος συλλειτούργησε κατά την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου με τον Ουκρανό Αρχιεπίσκοπο Τσέρνιχιβ Ευστράτιο. 
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και με δεδομένη την σφοδρή αντίθεση των ιεραρχών της Κύπρου, Κύκκου, Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου, στην Αυτοκεφαλία, αυτές οι συλλειτουργίες στο Φανάρι λένε πολλά...
Μάλιστα ο Κυρηνείας Χρυσόστομος είναι Κυκκώτης, άρα η σημερινή συλλειτουργία του με τον Λβιβ Μακάριο έχει ιδιαίτερη σημασία. Φυσικά μνημονεύτηκε, κατά την τάξη, ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Κιέβου Επιφάνιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails