________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/30/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Στηρίζουμε την φιλία Ελλήνων και Τούρκων"


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε χθες βράδυ με την παρουσία του την εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Ρωμαίϊκες Κοινότητες του Βοσπόρου, σε συνεργασία με τον Δήμο του Σαρίγιερ, και ήταν μια συναυλία ελληνικής μουσικής της Φιλαρμονικής Χορωδίας και Ορχήστρας του Δήμου Αιγίου "Ευτέρπη". Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες Ρωμιοί και Τούρκοι.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Πατριάρχης - συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Σαρίγιερ Sukru Genc - απήντησε σε ερωτήσεις πολλών τούρκων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών. Πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία της συναυλίας:

"Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτές τις εκδηλώσεις που ενισχύουν την ελληνοτουρκική φιλία και γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε με πολλή χαρά.

Ήρθαμε με τους αδελφούς μας Αρχιερείς με σκοπό να στηρίξουμε αυτού τού είδους τις εκδηλώσεις, διότι εμείς ως Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά είμεθα πάντοτε υπέρ αυτής της φιλίας και πάντοτε στηρίζουμε τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών και λαών και πάντα θα συνεχίζουμε να την ενισχύουμε.


Ο ρόλος εσάς των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης είναι πολύ μεγάλος σε αυτόν τον τομέα και σας συγχαίρουμε διότι συμμετείχατε και δείξατε αυτό το ενδιαφέρον και σας προτρέπουμε να είστε πάντα υπέρ αυτής της φιλίας, διότι μόνο μέσα στην φιλία, στην ειρήνη και στην ομόνοια μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και έχουμε την ανάγκη αυτής της φιλίας και από την πλευρά τους οι γείτονές μας οι Έλληνες και όσοι ζούν στην Τουρκία.

Σήμερα στον πλανήτη μας γίνονται, δυστυχώς, πολλές συγκρούσεις και έχουμε καθήκον να καλλιεργήσουμε μία μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών και στα Βαλκάνια. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση για εμάς και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενεές".



Κατόπιν ο Πατριάρχης απάντησε σε ερώτημα σχετικό με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης:

"Είμεθα αισιόδοξοι ότι θα ανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Από την Άγκυρα, από την Κυβέρνηση αναμένουμε επίσημη ενημέρωση, διότι μέχρι τώρα πολλές συζητήσεις έγιναν και εγράφησαν πολλά, αλλά από την Άγκυρα δεν είχαμε καμία ειδοποίηση και καμία πρόσκληση. Αναμένουμε. Πρώτα ο Θεός και αυτό θα πραγματοποιηθεί".



7/27/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ



Ρεπορτάζ - Φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην μαρτυρική Τένεδο λειτούργησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (συλλειτουργοί του οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος και Γαλλίας Εμμανουήλ) και στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πρόσφατα μηνύματα ελπίδας για την συνέχιση της Ρωμιοσύνης στην Τένεδο. Είπε ο Πατριάρχης:


"Σημειώνομεν την δια συνδρομής της Κυβερνήσεως του Εξοχωτάτου κ. Ερντογάν ανοικοδόμησιν του Καμπαναριού του ιερού τούτου ναού, το οποίον ήτο παλαιόθεν σύμβολον της χριστιανικής παρουσίας εις την νήσον και σημείον αναφοράς των Τενεδίων. Σημειώνομεν επίσης την αναστήλωσιν και ανακαίνισιν της Επισκοπικής κατοικίας, η οποία συνετελέσθη με την άοκνον φροντίδα του Ιερωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και είναι πλέον και αυτή δεύτερον ευπρεπές σημείον αναφοράς της παρουσίας της ομογενείας ενταύθα. Επί τη ευκαιρία εκφράζομεν εις τον αγαπητόν άγιον αδελφόν, και διά τούτο, ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευελπιστούμεν ότι, με την αρωγήν των Τενεδίων του εξωτερικού και άλλων φιλογενών, θα δυνηθή να αναστηλώση, το ένα μετά το άλλο τα εξωκκλήσια της νήσου, όπως το πράττει όλως αξιεπαίνως και εις την Ίμβρον.


Εξ' ετέρου, είχομεν προσφάτως και την δικαίωσιν της Κοινότητος Τενέδου από το Ευρωπαϊκόν Δικαστήριον Δικαιωμάτων του ανθρώπου, εν σχέσει με τα δικαιώματά της επί της περιουσίας του Ιερού τούτου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θέτει φραγμόν εις αυθαιρέτους ενεργείας εις βάρος των δικαιωμάτων της ομογενούς μειονότητος. Δόξα τω Θεώ, πιστεύομεν ότι η Παναγία έκαμε το θαύμα Της, εισακούσασα τας προσευχάς και του στεναγμούς των τέκνων Της".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε
ότι αφενός η Τουρκία βρίσκεται «εις πορείαν εντάξεως εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, την οποίαν και ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον και εστηρίξαμεν και στηρίζομεν με σθένος, η δε Τένεδος ευρίσκεται υπό τουριστικήν ανάπτυξιν και πολλοί ξένοι την επιλέγουν διά τας διακοπάς των. Όταν η Ευρώπη βλέπη σεβασμόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεινοτήτων από μέρους του Κράτους ημών, αι θύραι της θα είναι ανοικταί διά την Τουρκίαν. Και όταν οι εν Τενέδω καταφθάνοντες ξένοι επισκέπται βλέπουν τας σχέσεις της Διοικήσεως με την εναπομείνασαν μειονότητα αγαθάς, τούτο θα ενθαρρύνει περισσοτέρους να έρχωνται και να διαμένουν επί ημέρας εις την Τένεδον, αφήνοντες πολύτιμον συνάλλαγμα εις την τοπικήν αγοράν και τας υπηρεσίας και βοηθούντες εις την περαιτέρω ανάπτυξιν της νήσου, επ’αγαθώ όλων των κατοίκων.
Λοιπόν, αδελφοί, και τέκνα εν Κυρίω, εις το βάθος της σήραγγος οι πιστοί πάντοτε βλέπομεν φως. Εις Αυτόν επιρρίπτουμε και σήμερον την ελπίδα μας, όπως ακριβώς το είπομεν ενωρίτερον μυστικώς ενώπιον της αγίας τραπέζης, προ των Τιμίων Δώρων: “Σοι παρακατατιθέμεθα την ζωήν ημών άπασαν και την ελπίδα Δέσποτα Φιλάνθρωπε”! Είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα αποστρέψει το πρόσωπόν Του, αλλά θα δώσει απάντησιν εις την προσευχήν μας. Δεν θα αποκάμωμεν επικαλούμενοι την βοήθειαν και προστασίαν του. Δεν θα κουρασθούμε να αγωνιζώμεθα διά την ψυχήν μας, διά την αξιοπρέπειάν μας, διά το αύριον του ποιμνίου μας».


7/26/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ: "ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ"



Τένεδος
Ρεπορτάζ - φωτο: Νικόλαος Μαγγίνας

Με συγκίνηση υποδέχθηκαν οι δέκα εναπομείναντες Τενέδιοι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί τριήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην μαρτυρική Τένεδο. Μαζί τους, τον Πατριάρχη του Γένους υποδέχθηκε πλήθος πιστών από την γειτονική Ίμβρο - που είχε κοινή μοίρα με την Τένεδο - την Ελλάδα, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις μακρινές Αυστραλία και Αμερική.

«Ήλθαμε από διάφορα μέρη του κόσμου για να προσκυνήσουμε τη χάρη της Αγίας Παρασκευής, για να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον, για να δυναμώσουμε την πίστη, για να στηρίξουμε τους ολίγους ελαχίστους αδελφούς μας, οι οποίοι εις πείσμα των καιρών και των περιστάσεων επιμένουν να μένουν εδώ. Ήλθαμε να αγναντέψουμε το γαλάζιο ατλάζι του Αιγαίου. Και να αποθαυμάσουμε το φως του Αιγαίου, αυτό που τόσο ύμνησαν, τόσο περίτεχνα και όμορφα, οι νεοέλληνες ποιητές και λογοτέχνες», ήταν τα πρώτα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τον Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της νήσου που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σε αυτό τον όμορφο Ναό της Τενέδου, μεταξύ πολλών πιστών, βρέθηκαν και ο Γιάννης Τραγάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Πειραιώς, ο Γιώργος Καλατζής, βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και ο Γιώργος Ανωμερίτης, τέως βουλευτής και υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επίσης στην Τένεδο ταξίδεψαν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου, μαζί με την σύζυγό του, αλλά και ο Νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης.

«Για μας τους Ίμβριους και τους Τενέδιους η παρουσία σας σημαίνει πολλά. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και στο πρόσωπό σας το τετιμημένο, ευλογούμε όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και δι’ αυτών ολόκληρον τον ευσεβή ελληνικό λαό».


Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, αναφέρθηκε στην συμβίωση Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην Τένεδο, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Θεός θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι αδικίες του πρόσφατου παρελθόντος και θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την ομογένεια.

«Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να συναντηθούμε ξανά, εδώ στην Τένεδο, κάτω από καλύτερες ημέρες. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ειρηνική και αρμονική συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών, όσον ολίγοι και αν είναι οι τελευταίοι εδώ στην Τένεδο και στην Ίμβρο, μετά την θύελλα και την τρικυμία που περάσανε τα δύο νησιά στην δεκαετία του ’60 και εφεξής», σημείωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Λέγει ο λαός μας είναι καλόν όπου σταματήσει το κακό. Λοιπόν σταμάτησε το κακό και ζήσαμε αυτές τις δεκαετίες. Είθε ο Θεός που είναι Θεός της δικαιοσύνης να αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν αυτά τα τελευταία χρόνια εις βάρος του ομογενειακού στοιχείου και εδώ εις την Τένεδον και εις την Ίμβρον, όπου η Ρωμιοσύνη ανθούσε και ζούσε ευτυχισμένη, ζούσε στον τόπο της, δεν ήμασταν ξένοι σ’ αυτά τα νησιά, αλλά μας ανάγκασαν να φύγουμε. Εύχομαι να έλθουν καλύτερες ημέρες. Για μένα προσωπικά δεν είναι ουτοπία. Θα έλθουν. Ο Θεός είναι μεγάλος».



Στην Τένεδο βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας προσκυνητών από την Λέσβο.

Σήμερα, Κυριακή, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Ναό του Αγιάσματος της Αγίας Παρασκευής στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Ένα σημείο από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει με το βλέμμα στο Αιγαίο και με την σκέψη σε άλλες καλύτερες για την Ρωμιοσύνη του νησιού εποχές...


Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας


Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε προχθές στο Φανάρι ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα Mark Pierini. O Πατριάρχης και ο πρέσβης Pierini συζήτησαν για τα προβλήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Πόλης.


Ειδικότερα η συνάντηση είχε ως σκοπό την αλληλοενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία των θεμάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και οι Κοινότητες της Ρωμιοσύνης στην Πόλη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Pierini σημείωσε ότι η επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη που παρουσιάζουν, σήμερα, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε δε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και εν όψει της έκδοσης, τους επόμενους μήνες, της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.


7/19/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ


Κείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Επιστολή συμπαράστασης με θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση απέστειλε προχθές στον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο 16ο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

"Σας γράφουμε με αδελφικό ενδιαφέρον, Αγιώτατε, ευθύς αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το πρόσφατο ατύχημά σας και την επέμβαση που ακολούθησε", σημειώνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Βενέδικτο, τον οποίο διαβεβαιώνει για τις προσευχές του στον Κύριο "που είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας".

"Εύχομαι το έλεος και η αγάπη του Θεού να σκεπάζει την Αγιότητά σας ώστε να απολαύσετε την πλήρη αποκατάσταση της υγείας σας" σημειώνει στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσα, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.


Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας Βενέδικτος, 82 ετών, μετά από ατύχημα που είχε στην εξοχική κατοικία του στην Αόστα υπέστη κάταγμα του δεξιού καρπού και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, χαρακτηρίζεται «καλή».



Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα Eckart Cuntz είχε προχθές στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο γερμανός Πρέσβης και ο Πατριάρχης συζήτησαν θέματα που αφορούν την ζωή και τη δράση του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και για ζητήματα που συνδέονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι για μια ακόμη φορά είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος. Φυσικά συζητήσαμε το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, αλλά και σε όλες τις χώρες, όπως και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επαναλάβαμε δε πόσο σημαντική είναι για την ίση μεταχείριση όλων των θρησκειών και η εκπαίδευση των κληρικών και των στελεχών τους» σημείωσε ο γερμανός Πρέσβης και συνέχισε: «Ενημέρωσα τον Παναγιότατο και για το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην θερινή κατοικία μας στα Θεραπειά, με θέμα τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και άλλων. Συζητήθηκαν θέματα όπως η θεολογία στα Πανεπιστήμια, αλλά και η εκπαίδευση θρησκευτικών λειτουργών και ειδικότερα εξετάσθηκε το ζήτημα της ελευθερίας της εκπαίδευσης στην Τουρκία».

Θέσαμε στον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα κ. Cuntz το ερώτημα εάν ετέθη στο συνέδριο το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Ενημέρωσα τον Παναγιώτατο και γι’ αυτό το ζήτημα που έθεσα με την ευκαιρία του συνεδρίου στα Θεραπειά. Όπως είπα στο συνέδριο, πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση για όλους. Ο αντιπρόεδρος της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο απάντησε πως η Υπηρεσία του δεν ήταν αρμόδια για να δώσει άδεια (σ.σ. εννοεί για την επαναλειτουργία της Σχολής). Αντιθέτως, υποστήριξε, ότι η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων πάντοτε ήταν υπέρ της ισότητας όλων των θρησκειών και υπέρ των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση των θρησκευτικών λειτουργών. Οπότε ας πούμε ότι γίνεται ένα άνοιγμα προς αυτή την πλευρά αλλά δεν υπάρχει ακόμα μια σαφής λύση. Νομίζω πως όλοι μας πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα. Επίσης υπάρχουν κάποια σημάδια πως η Τουρκική Κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάποια ανοίγματα στο μέλλον. Όλοι μας ελπίζουμε ότι η Σχολή στην Χάλκη θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει».



Σημειώνεται πως το συνέδριο που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία της Άγκυρας στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης είχε ως θέμα "Ισλάμ και Ευρώπη-Θεολογική Εκπαίδευση, Παιδεία και Έρευνα" και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γερμανο-Τουρκικής συνεργασίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο καθηγητής π. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος παρουσίασε το θέμα "Η Ορθόδοξη Θεολογική εκπαίδευση στην εποχή μας".

7/14/2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ






Ρεπορτάζ - φωτό: Νικολάου Μαγγίνα

Την έναρξη της Παιδοπόλεως, της κατασκήνωσης της Ρωμαίικης Κοινότητας, στον χώρο της Μονής της Μεταμορφώσεως στην νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων, κήρυξε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης, ακολούθησε η τέλεση του Αγιασμού για το ξεκίνημα της πρώτης περιόδου. Παιδικά γέλια, παιχνίδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η Μονή.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του στα ελληνικά και τουρκικά, παρουσία των Προξένων της Ελλάδας Νίκου Σιγάλα και Νίκου Σαπουντζή, του Δημάρχου των Πριγκηποννήσων Δρ.Mustafa Farsakoglou και συνεργατών του, παραγόντων της αρμενικής κοινότητος και άλλων εκπροσώπων της Ομογενείας και της τουρκικής κοινωνίας, επεσήμανε το γεγονός ότι:

"Η ορθόδοξη πίστη μας δεν κάνει γλωσσικές διακρίσεις", δήλωσε ο Πατριάρχης και υπενθύμισε τα πρόσφατα συλλείτουργα που τελέστηκαν διαδοχικά με την συμμετοχή των Πατριαρχών Ρουμανίας και Ρωσίας, κατά την διάρκεια των ειρηνικών επισκέψεών τους στο Πατριαρχείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε γλώσσα των ορθοδόξων πιστών διότι ποτέ δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ φυλών, γλωσσών και χρώματος.

Κατόπιν, τόνισε ότι επιθυμία των ορθοδόξων χριστιανών είναι να ζούν αδελφικά, φιλικά και μέσα σε ομόνοια με όλους τους ανθρώπους, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς κατά καιρούς, η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο καταπίεσης. Εμείς αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε πάντοτε ενάντια σ΄ αυτό, και επιθυμούμε , εσείς οι νέοι, σ’ αυτήν εδώ την Παιδόπολη, να διδαχτείτε από τώρα, από τα νεανικά σας χρόνια, την αγάπη, το πνεύμα αδελφοσύνης και σεβασμού προς όλους τους συνανθρώπους σας, ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες. Αυτά θέλει να σας διδάξει η Εκκλησία μας».

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχηθεί για τη συνέχιση της παραδόσεως λέγοντας «Ευχόμεθα, ο εν δόξη μεταμορφωθείς Κύριος να μας αξιώνη να συνεχίζουμε κατά τα ήθη και τα έθιμά μας επί μακράν σειράν ετών αυτήν την ωραία παράδοση, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο αποβλέπει εις την οικοδομήν εν Χριστώ της νέας γενεάς των Ορθοδόξων Χριστιανών μας».

Φέτος η κατασκήνωση φιλοξενεί πενήντα παιδιά, εκ των οποίων τριάντα περίπου προέρχονται από την ρωμιορθόδοξη αραβόφωνη κοινότητα της Αντιοχείας, που βρίσκεται σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από τα τουρκοσυριακά σύνορα. Τα παιδιά της Αντιοχείας συμμετέχουν γιά πρώτη φορά κατόπιν πρόσκλησης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως, στους χώρους της οποίας φιλοξενείται τα τελευταία 58 χρόνια η κατασκήνωση, έχει χαρακτηρισθεί από την Γεν.Διεύθυνση Βακουφίων «κατειλημμένη». Δηλαδή επί της ουσίας έχει κατασχεθεί και στους φυσικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες της, που είναι η Ρωμαίικη κοινότητα, επιτρέπεται μόνον η χρήση της Μονής και των παρακείμενων εγκαταστάσεών της. Σημειώνεται πως το Πατριαρχείο και η Ομογένεια δεν αναγνωρίζουν την κατάσχεση της Μονής και των ακινήτων της. Ο Πατριάρχης έχει κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ομογένεια και το Πατριαρχείο θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο την κληρονομιά του Γένους.



7/13/2009

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Με λαμπρότητα τελέστηκαν προχθές Σάββατο στην Πρίγκηπο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Δημητρίου, παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Ο Πατριάρχης έφτασε στην Πρίγκηπο το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου και χοροστάτησε στην Θ. Λειτουργία, επί τη αποπερατώσει των ανακαινιστικών έργων, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, η οικογένεια του δωρητή Αθανάσιου Μαρτίνου, και πλήθος προσκυνητών από την κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και την Ελλάδα παρέστησαν στα θυρανοίξια.

«Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που η Μητρόπολις, ο Άγιος Δημήτρης στην Πριγκηπόννησο, η ιστορική αυτή εκκλησία που επλήγη από τον μεγάλο σεισμό κατάφερε και πάλι να στυλωθεί περήφανη, σύγχρονη διατηρώντας όλα τα κειμήλια και τις εικόνες της», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μετά την τελετή των θυρανοιξίων και εξήρε τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλοί Έλληνες, πολλοί Πριγκηποννησιώτες, αλλά και από την Ελλάδα βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο που είχαν πριν από δέκα χρόνια όταν σείστηκε ολόκληρο το νησί», είπε ο Έλληνας υφυπουργός .

Ο ναός ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, με την ευγενή χορηγία της οικογένειας Αθανασίου Μαρτίνου, και εντάσσεται πλέον στο πλήθος των πρόσφατα ανακαινισμένων ορθοδόξων ναών στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι σημαντικό το έργο που γίνεται υπό την αιγίδα του Πατριάρχη μας. Έχουμε ανακαινίσει δυο εκκλησίες την Μητρόπολη, τον Αγιο Δημήτριο και την Κοίμηση. Η Πρίγκηπος είναι μία όαση Ορθοδοξίας εκτός Ελλάδας, εδώ στην Πόλη και πόλος έλξης για πολλούς Έλληνες προσκυνητές που έρχονται από την πατρίδα μας», είπε μετά τις τελετές ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος που συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση δωρητών και ευεργετών της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την συμβολή του Αθ. Μαρτίνου για την ανακαίνιση του ναού και του απένειμε, μετά από σχετική παράκληση του Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου, τον χρυσό σταυρό της Μητροπόλεως.

Στην τελετή των θυρανοιξίων συμμετείχαν και τοπικοί αρμόδιοι όπως ο δήμαρχος Πριγκηποννήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου και ο έπαρχος Μεβλούτ Κουρμπάν.

Την επιγραφή, επί τη ανακαινίσει του ναού, στην αναμνηστική πλάκα που αποκάλυψε ο Πατριάρχης, συνέταξε ο λόγιος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος.

Ακολούθησε γεύμα εν πλω που ευλόγησε ο Πατριάρχης.





Ο Μ Ι Λ Ι Α

ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ

ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ

(11 Ἰουλίου 2009)


Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Πριγκηποννήσων κύριε Ἰάκωβε,

Λοιποί Ἱερώτατοι ἀδελφοί,

Τέκνα τῆς Ἐκκλησίας ἀγαπητά καί εὐλογημένα,


Μᾶς ἀξιώνει σήμερον ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ νά τελέσωμεν τά θυρανοίξια τοῦ πρό δεκαετίας βαρύτατα ὑπό τοῦ σεισμοῦ πληγέντος Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, καί ἤδη πλήρως ἀναστηλωθέντος καί ἀνακαινισθέντος. Εὐκαίρως, λοιπόν, λέγομεν: «Εἰσελεύσομαι εἰς τόν οἶκον Σου, προσκυνήσω πρός ναόν τόν ἅγιόν Σου, ἐν φόβῳ Σου, Κύριε»!

Ἐπί δεκαετίαν ὅλην ἐξεκαίετο ἡ καρδία μας ὑπό τοῦ πόθου νά ἴδωμεν ἀναστηλούμενον καί εἰς τό ἀρχαῖον κάλλος ἀποκαθιστάμενον τόν Μητροπολιτικόν τῆς θεοσώστου Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Ναόν! Τόν Ναόν, ὁ ὁποῖος εἶναι τό κέντρον τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς αὐτῆς, καθ᾿ ὅσον ἐν αὐτῷ εὑρίσκεται τό Ἱερόν Σύνθρονον, ἡ Καθέδρα τοῦ Ἐπισκόπου, τοῦ Ἀγγέλου δηλονότι τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας, διά νά χρησιμοποιήσωμεν ὁρολογίαν τῆς Ἱερᾶς Ἀποκαλύψεως. Ἀπό αὐτό τό Ἱερόν Σύνθρονον ἐκπέμπεται ἡ ἀρχιερατική εὐλογία εἰς τόν πιστόν λαόν τῶν Νήσων. Αὐτό ἐκλέϊσαν ἀπό τῆς ἐν ἔτει σωτηρίῳ 1924 ἱδρύσεως τῆς ἐκ τῶν νεωτέρων Ἐπαρχιῶν τοῦ Θρόνου Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων οἱ ὑπό τῆς Ἐκκλησίας κατασταθέντες Ποιμενάρχαι αὐτῆς, ὁ δέ Ἱερώτατος Μητροπολίτης τῆς σήμερον κύριος Ἰάκωβος, κατασταθείς τοιοῦτος, ἀπό Λαοδικείας, μετά τόν καταστρεπτικόν σεισμόν τοῦ 1999, ἐστερεῖτο αὐτοῦ ἄχρι τοῦ νῦν. Δόξα τῷ Θεῷ ὅμως! Ἡ σεισθεῖσα γῆ ἐστερεώθη καί ὅλοι ἀπό κοινοῦ ἐκάμαμε τόν σταυρόν μας καί εἴπομεν μετά τοῦ ποιητοῦ: «Τό χάσμα π᾿ ἄνοιξε ὁ σεισμός, νά τό γεμίσουμε ἄνθη»! Καί βεβαίως δέν ἔλειψαν τά ἄνθη τῆς εὐσεβείας εἰς τήν ἐποχήν μας, οὔτε ὀλιγώθησαν οἱ «ἀγαπῶντες τήν εὐπρέπειαν τοῦ οἴκου τοῦ Κυρίου». Ἐχρειάσθη ἀσφαλῶς κόπος καί χρόνος ἀρκετός, τόσον διά νά ἐντοπισθοῦν οὗτοι καί νά κληθοῦν νά συνδράμουν, ὅσον καί διά νά συλλεχθοῦν τά ἄνθη τῆς εὐσεβείας καί νά ἀπαρτίσουν τόν καλλιστέφανον τοῦτον, ἤτοι τόν ἀρτιότητι καί ὡραιότητι πλήρως ἀποκατασταθέντα Ναόν τοῦ Μεγαλομάρτυρος! Ἀσφαλῶς ἐμερίμνει ἄνωθεν ὁ Θεός, τιμῶν τόν μεγάλον Ἅγιόν Του. Ἐμερίμνει ὁ ἴδιος ὁ Ἅγιος, εὐλαβούμενος τόν Κύριον καί Θεόν του. Ἀμφότεροι ἐνήργησαν συνεγείροντες καρδίας καί ἑτοιμάζοντες θέλησιν εἰς φιλοθέους καί φιλογενεῖς ψυχάς, ὥστε ἡ κρούουσα χείρ τοῦ Ἱερωτάτου Μητροπολίτου κυρίου Ἰακώβου νά εὕρῃ θύρας συνδρομῆς ἀνοικτάς καί γενναιοδώρους, ὥστε νά ἀχθῇ εἰς πέρας τό ἔργον καί νά φθάσωμεν εἰς τήν χαρμόσυνον ἡμέραν ταύτην. Καθηκόντως ἐπιγράφομεν τήν εὐχαριστίαν εἰς πάντας τούς καθ᾿ οἱονδήτινα τρόπον ἱλαρῷ ὄμματι συνδραμόντας. Ἰδιαιτέρως τήν Πατριαρχικήν ἡμῶν εὐαρέσκειαν ἀπονέμομεν εἰς τόν εντιμ. κ. Αθανάσιον Μαρτίνον ἀναλαβόντα τά μείζονα βάρη καί εἰσενεγκόντα τά πλεῖστα. Εἴθε ὁ Θεός, ὁσάκις ἐν τῷ ἱερῷ τεμένει τούτῳ τοῦ ἁγιασμοῦ ἀναπέμπεται ἡ δέησις: «Ἁγίασον, Κύριε, τούς ἀγαπῶντας τήν εὐπρέπειαν τοῦ οἴκου Σου», νά ἐπιβλέπῃ ἱλέῳ ὄμματι ἐπ᾿ αὐτούς καί ἐπί τούς προσφιλεῖς οἰκείους των καί νά ἀντικαταπέμπῃ πλουσίαν ἄνωθεν ἀγαθοδωρίαν, εὐλογίαν, χάριν καί ἁγιασμόν, εἰς σωτηρία! Νά ἐγγράψῃ δέ πάντων τά ὀνόματα ἐν βίβλῳ ζωῆς!

Τήν χαράν μεγεθύνει τό γεγονός τι τά θυρανοίξια τελονται ν μέρᾳ εσήμ, τοι κατά τήν ορτήν τς γίας νδόξου Μεγαλομάρτυρος καί πανευφήμου Εφημίας, τς ποίας τό χαριτόβρυτον λείψανον θησαυρίζεται ν τιμ ες τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν μν Ναόν το γίου Γεωργίου. Μεγαλομάρτυς, ποος καί φιλοξένησέ ποτε τήν Πατριαρχικήν Καθέδραν ν τ ν Ξυλοπόρτ Να του, νοίγει τάς θύρας το τέρου τούτου σεβάσματος ατο, κατά τήν μέραν τς μνήμης τς Μεγαλομάρτυρος. γιος Δημήτριος τιμ τήν γίαν Εφημίαν καί γία Εφημία τόν γιον Δημήτριον˙ καί ο δύο πό κοινο, τόν κοινόν πάντων μν Δεσπότην καί Κύριον, ὑπέρ το ποίου θλησαν καί ...στευσαν, καταλιπόντες εἰς ἡμᾶς ἅγιον παράδειγμα θεοσεβείας, πίστεως, ὁμολογίας καί μαρτυρίου! Καί ἡμεῖς, οἱ ἀγαλλομένῳ ποδί συνελθόντες, τιμῶμεν ἀμφοτέρους καί προσκυνοῦμεν λατρευτικῶς τόν Ἀρχηγόν τῆς Ζωῆς καί Σωτηρίας, Ὁποῖος ἀντιδοξάζει ὑπερεκπερισσοῦ τούς δοξάσαντας τό πανάγιον Ὄνομά Του!

Ἀλλ᾿ ἀναστήλωσις καί ἀνακαίνισις τοῦ Ἱεροῦ τούτου Ναοῦ, ἀποτελεῖ, ἀγαπητοί, καί μίαν μαρτυρίαν ἰδικήν μας: Ἡμεῖς, οἱ ὀλίγοι, οἱ ἀδύναμοι κατά κόσμον, οἱ ὁποῖοι ἐτάχθημεν ὑπό τῆς θείας Προνοίας νά συνεχίσωμεν τήν παρουσίαν τοῦ εὐσεβοῦς ἡμῶν Γένους ἐνταῦθα, εἰς καιρούς δυσκόλους, δέν ἐκάμφθημεν! Δέν ἀπεκάμαμε! Δέν ἐκύψαμε τόν αὐχένα εἰς τάς σκληράς συγκυρίας τῶν ἡμερῶν! Δέν παρεδώσαμε τήν ἐλπίδα! Δέν ἀπηρνήθημεν τό δικαίωμα εἰς τό ὄνειρον! Εἴμεθα ἐδῶ, ὄρθιοι, μέ τό μέτωπον ὑψηλά, μέ τήν καρδίαν πλήρη θείας παρακλήσεως καί χρηστῆς ἐλπίδος! Ἐδῶ εἶναι τά ἱερά τῆς Πίστεως μας! Ἐδῶ εἶναι οἱ τάφοι τῶν Πατέρων μας! Ἐδῶ εἶναι τά λείψανα τῶν Ἁγίων μας! Ἐδῶ εἶναι ἡ εὐσεβής κληρονομία τοῦ Γένους μας! Καί ἐδῶ θά συνεχίσωμεν ὁμολογοῦντες ἐν πίστει τό ὄνομα τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, βαστάζοντες τόν Σταυρόν Του, κοινωνοῦντες τῶν παθημάτων Του, περιφέροντες τόν ὀνειδισμόν Του, ἀλλά καί γευόμενοι μυστικῶς τούς καρπούς τῆς Ἀναστάσεώς Του. Ἔτσι μᾶς διδάσκει ὁ Ἅγιος Δημήτριος!.. Ἔτσι μᾶς διδάσκει ἡ Ἁγία Εὐφημία!.. Αὐτό ἀπαιτεῖ ἡ χριστιανική κλῆσις ἡμῶν καί ἡ ἁγία παρακαταθήκη τῶν πατέρων μας!

Εὐχόμεθα καί προσευχόμεθα ὅπως ὁ Μητροπολιτικός οὗτος Ναός τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, καί οἱ ἄλλοι Ναοί τῆς θεοσώστου Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, καί ὅλοι οἱ Ναοί μας ἐν Κωνσταντινουπόλει καί εἰς τάς λοιπάς ἐκκλησιαστικάς Ἐπαρχίας ἐν τῇ χώρᾳ ἡμῶν, παραμείνῃ ἐσαεί ὄρθιος, ἀσάλευτος, ἀνοικτός εἰς τήν λατρείαν, φωτεινός, γεμᾶτος ἀπό Θείαν Χάριν, ἀλλά καί ἀπό «Λαόν χάριτος», θεόλεκτον, περιούσιον, ἅγιον, ἐν «ὁσιότητι καί δικαιοσύνῃ» προσφέροντα εἰς τόν Θεόν θυσίαν δεκτήν, εὐάρεστον, «ὑπέρ εἰρήνης καί καταστάσεως τοῦ σύμπαντος κόσμου, εὐσταθείας τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν» καί εὐοδώσεως πάντων τῶν χριστιανῶν εἰς σωτηρίαν! Εὐχηθῆτε καί ὑμεῖς, ἅγιοι αδελφοί αρχιερείς, οἱ κοσμοῦντες διά τῆς παρουσίας σας τήν χαροποιόν καί ἐλπιδοφόρον τελετήν τῶν θυρανοιξίων, εὐχηθῆτε ἀναλόγως ἀπό τά βάθη τῆς καρδίας σας καί εἴθε ὁ Κύριος νά τείνῃ εὐήκοον οὖς εἰς τήν προσευχήν πάντων ἡμῶν!

Κατακλείοντες, ἐπιθυμοῦμεν νά ἐπαινέσωμεν δημοσίᾳ τόν ἔνθεον ζῆλον καί τήν θεόφρονα σπουδήν τοῦ Ἱερωτάτου ἀδελφοῦ, ἁγίου Πριγκηποννήσων κυρίου Ἰακώβου, ὑπέρ τῆς Μητροπόλεώς του καί τοῦ ποιμνίου του καί νά εὐχηθῶμεν αὐτῷ «περισσεύειν μᾶλλον» εἰς πᾶν ἔργον ἀγαθόν καί θεάρεστον, ἐπί πολλά, ὑγιεινά καί κατά πάντα εὐλογημένα ἔτη.

«Ὁ Θεός Δημητρίου» εἴη βοηθός πάντων ἡμῶν, ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἐπιπόθητα!




Related Posts with Thumbnails