________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/29/2010

Ο πρ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Συνάντηση σε θερμό κλίμα είχε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πρώην Πρωθυπουργό του Καναδά Brian Mulroney και τη σύζυγό του Μιλίτσα.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, η οποία είναι Σερβίδα Ορθόδοξος, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου χοροστατούσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε επί τη εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης τους δέχθηκε στο γραφείο του.


Οι υψηλοί επισκέπτες από τον Καναδά εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη συνάντησή τους με τον Πατριάρχη και επεσήμαναν το γεγονός της μεγάλης Ορθόδοξης παρουσίας στον Καναδά που αποτελείται απο διάφορες εθνικότητες και αναφέρθηκαν στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Τορόντο που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει δύο διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Κοc, θα έχει δε και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ



φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατά την προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Καππαδοκία, ετελέσθη Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Σινασού, χοροστατούντος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, ο οποίος αντιφωνών τον Παναγιώτατο εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την ευγενική πρόσκληση της Α.Θ.Π., αναφέρθηκε στην ιερότητα του χώρου και επεσήμανε τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών, ενώ προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ιερή Ακολουθία και την εικόνα του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και κατόπιν Οικουμενικού, του οποίου την μνήμη τιμά η Εκκλησία των Αλεξανδρέων για πρώτη φορά την 27η Ιουνίου, κατόπιν της αγιοκατατάξεως του Πατριάρχου κατά την συγκληθείσα Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον παρελθόντα Οκτώβριο 2009.

6/28/2010

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ JAMES BELUSHI ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έλαβε ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός James Belushi με την οικογένειά του στο Φανάρι.

Ο γνωστός ηθοποιός προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αφού πρόκειται για Χριστιανό Ορθόδοξο πιστό Αλβανικής Καταγωγής, γεννημένο στο Σικάγο. Τα δε δύο του παιδιά έχουν βαπτιστεί από τον Αλβανικής καταγωγής Επίσκοπο Ηλία Κάτρε της Ορθόδοξης Αλβανικής Επισκοπής της Αμερικής, υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο δημοφιλής ηθοποιός ασπάστηκε θερμά και με συγκίνηση το χέρι του Πατριάρχου.



Αναχωρώντας από το Πατριαρχείο, έλεγε πόσο ξεχωριστή ημέρα ήταν γι’ αυτόν η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι ήταν το πιό ευχάριστο και σημαντικό γεγονός στο ταξίδι του στην Ευρώπη.
Ο James Belushi έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά θεατρικά, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα. Αδελφός του ήταν ο επίσης γνωστός ηθοποιός John Belushi.

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Οι Προκαθήμενοι την παραμονή της μεταβάσεώς τους στην Καππαδοκία, για το ετήσιο προσκύνημα, που έχει καθιερώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρέστησαν σε δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου, στην μεγάλη οδό του Πέρα.

Παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και Ιεράρχες των Εκκλησιών τους.

Στην αρχή ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Μπορνόβας ευχαρίστησε για την «εξαιρετικά μεγάλη τιμή για την παρουσία των Προκαθημένων και των ιεραρχών, νιώθουμε υπερήφανοι» και συνέχισε: «Ξεκινάτε ένα ταξίδι προς γενέθλιους τόπους, προς την Καππαδοκία, μια περιοχή της Μικράς Ασίας στην οποία βρέθηκαν Χριστιανοί από τους πρώτους αιώνες και όπου δημιουργήθηκαν εκκλησίες από τις πρώτες, και θα μας γεμίσει συγκίνηση η εκεί παρουσία σας η οποία θα είναι μια παρουσία γεμάτη καταλλαγή, γεμάτη προσευχή…».

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των Προκαθημένων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών:

«Είναι μια διευρυμένη Ορθόδοξος παρουσία, είναι μια εκδήλωσις της Πανορθοδόξου ενότητος και συνεργασίας, για την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρόνια τώρα εργάζεται και προσπαθεί να την ενδυναμώσει, να την ενισχύσει, να την προβάλλει προς τα έξω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επισκέψεις μου στις άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Βεβαίως είναι ένας ιδιαίτερος δεσμός, αυτός ο δεσμός του αίματος που συνδέει εμάς τους Έλληνας Ορθοδόξους, όπως είναι οι δύο παρόντες εδώ πρωθιεράρχαι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί και ευθύνη του και χρέος του και δικαίωμά του, να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση της συσφίγξεως των ενδοορθοδόξων δεσμών και συνεργασιών. Εάν δε μερικές φορές παρεξηγείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι έχει τάχα, ηγεμονιστικές τάσεις ή παπικές αξιώσεις και ο Πατριάρχης προσωπικώς ότι είναι εριστικός και μαλώνει με όλους, αυτό δεν έχει βάση, και δεν ερείδεται επί πραγματικών γεγονότων, αλλά είναι παρερμηνεία της προσπαθείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κατοχυρώσει αυτά τα οποία έχει παραλάβει από την παράδοση και την ιστορία της Εκκλησίας μας, από τους ιερούς κανόνες, από τις προηγούμενες γενεές. Και ο σημερινός Πατριάρχης, και είμαι βέβαιος ότι και οι διάδοχοί του έχουν χρέος να προστατεύσουν αυτά τα κεκτημένα, δεν έχουν δικαίωμα να τα απεμπολήσουν ή να παραιτηθούν από αυτά. Πάντως η πρόθεσις του Πατριαρχείου μας και η πραγματική του βούλησις είναι να διακονεί πάντοτε την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να συγκαλέσουμε αυτή τη Σύνοδο το ταχύτερον δυνατόν εις μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας».



Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη είπε μεταξύ άλλων: "Είμεθα πάρα πολύ χαρούμενοι και ευτυχισμένοι κάθε φορά που ερχόμεθα κοντά σας. Διδασκόμεθα και παίρνουμε δύναμη, διότι και εμένα το έργο μου, είναι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο. Χαιρόμεθα που βρισκόμεθα στο σπίτι της Ελλάδος, στο Γενικό Προξενείο. Παναγιώτατε, η πόρευσή μας σήμερα, στα δύσκολα χρόνια είναι σχεδόν η ίδια. Όταν κατεβαίνουμε στον Άγιο Σάββα, πηγαίνουμε στις παροικίες μας όπου έχουμε μείνει τόσοι ολίγοι, και όμως δίνουμε κουράγιο έστω με τους ολίγους".

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την φιλοξενία τόνισε τα εξής:

"Ως προς τον Παναγιώτατο νομίζω ότι όλοι μας επικροτούμε τις θέσεις του, αγαπούμε αυτόν και το Πατριαρχείο και τους συνεργάτες του, τον ακολουθούμε πιστά και θέλουμε ακόμα περισσότερο να τον ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά, γιατί αυτή η πορεία του προς την Καππαδοκία και προς όλα τα ιερά προσκυνήματα για εμάς είναι ένα μεγάλο μάθημα. Για μας είναι ένα μεγάλο δίδαγμα και θα θέλαμε πάντοτε και τα μαθήματα και τα διδάγματα που εκπορεύονται από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο το σεπτό και από τον σεβαστό σε όλους μας Πατριάρχη μας θα θέλαμε να είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας".


Κατά την παραμονή τους στο Προξενείο οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες ξεναγήθηκαν στο Ελληνικό Σχολείο, όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα και συνεχάρησαν τον Γενικό Πρόξενο και τους δασκάλους, για την σημαντική προσπάθεια που επιτελούν. Προηγουμένως επισκέφθηκαν τους χώρους στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου, οι οποίοι διαμορφώθηκαν για την παρουσίαση ταινιών ντοκιμαντέρ, για μια εβδομάδα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Γερμανικό Ινστιτούτο, το Μουσείο του Πέρα κ.α.


ΛΑΜΠΡΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Λαμπρό συλλείτουργο στην Αγιοτόκο Καππαδοκία τέλεστηκε το πρωί της Κυριακής προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Στο συλλείτουργο συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, και ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, Πατριαρχικός Έξαρχος των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως.

Συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος Γαβριήλ.

Το συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στο Ναό του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής με την παρουσία Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και μοναζουσών καθώς και εκατοντάδων πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Εκεί ήσαν ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους αρχιμ. Αλέξιος, η ηγουμένη Θεοξένη της Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χανίων, η ηγουμένη Ιακώβη της Μονής Τιμίου Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σερρών, άρχοντες του οικουμενικού θρόνου με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Οδυσσέα Σασαγιάννη και πρόεδροι Καππαδοκικών σωματείων της Ελλάδος.


Στο συλλείτουργο «συμμετείχαν» επίσης με τα γλυκά και συνεχή τιτιβίσματά τους πολλά χελιδόνια που ήταν μέσα στον ναό.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ετήσιο προσκύνημά του στον ιστορικό αυτό τόπο Αγίων και μαρτύρων και κάλεσε τους Καππαδόκες να μην ξεχνούν την γη των πατέρων τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είπε ότι οι άψυχες πέτρες της Καππαδοκίας μιλούν και φέρνουν μπροστά μας τους προγόνους μας που δημιούργησαν, που προσευχήθηκαν στις αγιογραφίες και τους Ναούς της. "Σε μια εποχή πονεμένη, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ενωμένοι, να ζουν εν ειρήνη" ευχήθηκε ο κ. Ιερώνυμος.



Τις ευχές του Πατριάρχη και της Εκκλησίας της Ρωσίας μετέφερε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιστορία και τις διώξεις που υπέστη η Εκκλησία της Ρωσίας. Όπως είπε πριν από 25 χρόνια κανένας δεν μπορούσε να περιμένει την αναγέννηση της Εκκλησίας της Ρωσίας, τον καλλωπισμό των Ναών της, την επαναλειτουργία των Μοναστηριών της.
Και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προκαθημένου της Ορθοδοξίας κάλεσε τους πιστούς να μην ξεχνούν την γη των προγόνων τους, να μην αφήσουν τους Ναούς της Καππαδοκίας να γίνουν ερείπια και να στηρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας: "Ακολουθώντας και εγώ τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο σας λέω: Μην ξεχνάτε την γη των πατέρων σας, φυλάξατε την μνήμη της, μεταδώσατε την αγάπη σας για αυτήν στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, να έρχεστε εδώ ξανά και ξανά. Μην επιτρέψετε οι εκκλησίες αυτής της γης να μετατραπούν εντελώς σε ερείπια, ακόμα και αν σήμερα δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε. Και να υποστηρίζετε τον Πατριάρχη σας, ο οποίος κάθε χρόνο έρχεται εδώ και επιτελεί ιερές ακολουθίες στις εκκλησίες αυτής της ιερής γης".


φωτό:
- Από το Συλλείτουργο στον Ναό του Αγ. Θεοδώρου Μαλακοπής
- Στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Moutalaski) που τώρα είναι τέμενος
- Σε ερειπωμένο Ναό στο Ανδρονίκιο (Endulluk)
- Στον χώρο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου

6/24/2010

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ "ΑΥΛΟΓΥΡΟ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ"



Ρεπορτάζ-φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ομογενείς της Πόλεως αλλά και πολίτες από την Ελλάδα καλωσόρισαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου, καθώς εισερχόταν χθες το απόγευμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι για να επισκεφθεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ένα κορίτσι της ομογένειας τού πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ ορισμένοι μαθητές των ομογενειακών σχολείων κρατούσαν ελληνικές και τουρκικές σημαίες μαζί.

Το θερμό καλωσόρισμα στον «Αυλόγυρο της Ρωμιοσύνης» μετέφερε ο Παντελής Βίγκας, εκ των Κοινοτικών παραγόντων της Ομογένειας της Πόλης λέγοντας στον Πρόεδρο: «Να είστε βέβαιος ότι η ομογένεια της Πόλης αποφασιστικά και αναβαθμισμένα συνεχίζει την πορεία της μέσα στην ιστορία».


Σε ένδειξη δε αυτής της αποφασιστικότητας ο Π. Βίγκας προσέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τα πρακτικά του συνεδρίου «Συνάντηση στην Πόλη» που διοργανώθηκε το 2006 με μεγάλη επιτυχία, του οποίου η ιδέα είχε κυοφορηθεί από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου επί της προεδρείας του. Επίσης του πρόσφερε μία γκραβούρα, σύνθεση της Κοινότητος του Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν επίσης ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Αντώνιος Χατζόπουλος, ο διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου και άλλοι ομογενειακοί παράγοντες.

ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic, συνοδευόμενος από τον υπουργό πολιτισμού της χώρας Branislav Micunovic, τον πρέσβη του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα Ramo Bralic και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε σήμερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.
Στην εγκάρδια συνάντηση που είχαν συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και έγινε ευρύτατη αναφορά στο διαθρησκειακό διάλογο και την συμβολή του στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδική αναφορά έγινε στο εν πλω συνέδριο που διοργάνωσε το Πατριαρχείο στο 2002 στην Αδριατική, στο πλαίσιο του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο.

Στην συζήτηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι «η σταθερότητα είναι ο παράγοντας που διασφαλίζει την επικράτηση της ειρήνης στα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο».
«Οι διαθρησκειακοί διάλογοι και οι διεξαγόμενοι ακαδημαϊκοί διάλογοι με το Ισλάμ συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση και στην αποφυγή των παρεξηγήσεων και βοηθούν στην συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων», σημείωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Από την πλευρά του ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το διάλογο των θρησκειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της Δημιουργίας του Θεού.
«Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να επισκεφτούμε τον Πατριάρχη και να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά σημαντικά θέματα», δήλωσε, αμέσως μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.
«Επιθυμία μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την Εκκλησία», σημείωσε ο Πρόεδρος και κατέληξε: «Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθούμε ένα τόσο σημαντικό και ιερό χώρο».

Στην φωτό του Ν. Μαγγίνα ο Υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου ασπάζεται το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ξεναγήθηκε σε αυτόν από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Μ Ι Λ Ι Α

ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΜΒΡΟΥ»

(19 Ἰουνίου 2010)


Ἱερώτατοι Ἀδελφοί,

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Ἴμβρου καὶ Τενέδου,

Ἐντιμότατε κύριε Γενικὲ Πρόξενε τῆς Ἑλλάδος,

Ἐντιμολογιώτατε Ἄρχων Ὀρφανοτρόφε τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας,

Ἀγαπητὲ κ. Πρόεδρε τοῦ Συλλόγου Προστασίας, Ἀλληλεγγύης καὶ Βιωσίμου Ἀναπτύξεως Ἴμβρου,

Ἐλλογιμώτατοι ὁμιληταὶ κυρία Ayşe Özil, κύριε Ευάγγελε Κεχριώτη καὶ κύριε Γεώργιε Ξεινέ,

Φιλόμουσος ὁμήγυρις!

Μὲ εὔλογον συγκίνησιν καὶ πολλὴν χαρὰν παριστάμεθα εἰς τὴν ἀποψινὴν ὡραίαν ἐκδήλωσιν τοῦ ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ ἀγαπητοῦ κ. Στέλιου Μπερμπέρη Συλλόγου μας, κατὰ τὴν ὁποίαν παρουσιάζεται ἐπισήμως ἡ νέα καὶ τρίγλωσσος ἔκδοσις τοῦ βιβλίου «Ὑπόμνημα Ἱστορικὸν περὶ τῆς Νήσου Ἴμβρου» τῶν δύο συμψύχων φίλων, ἤτοι τοῦ ἀειμνήστου ἱστορικοῦ, φιλολόγου καὶ ἀρχαιολόγου Ἀνδρέου Μουστοξύδη καὶ τοῦ ἀοιδίμου Διδασκάλου τοῦ Γένους Ἱερομονάχου Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανοῦ, τοῦ Ἰμβρίου.

Ὄντως, «ὡς οὐδὲν γλύκιον ἧς πατρίδος οὐδὲ τοκήων γίγνεται» κατὰ τὸν μέγαν Ὅμηρον.1 Τοῦτο ἐσημείωσε κατὰ τὴν ἐν Κωνσταντινουπόλει πρώτην ἔκδοσιν τοῦ «Ὑπομνήματος» ὑπὸ τοῦ Κορομηλᾶ καὶ τοῦ Πασπάλλη, τοῦ ἔτους 1845, πολὺς Βαρθολομαῖος, ἀγλαὸς γόνος τῆς νήσου, προσεπιγράψας μὲ εὐγνωμοσύνην: «Σοὶ τῇ φιλτάτῃ πατρίδι Ἴμβρῳ, σὸς βλαστὸς Β[αρθολομαῖος] Κ[ουτλουμουσιανὸς] τὰ θρέπτρα». Τὸ αὐτὸ αἰσθάνεται καὶ ὁ ὁμιλῶν, εὐτυχήσας νὰ γεννηθῇ εἰς τοὺς Ἁγίους Θεοδώρους τῆς Ἴμβρου καὶ νὰ ζήσῃ εἰς τὴν ὡραίαν ὅσον καὶ μαρτυρικὴν νῆσον τὰ ἀλησμόνητα παιδικὰ καὶ ἐφηβικά του χρόνια, ἐπιχειρεῖ δὲ καὶ αὐτὸς κατὰ καιροὺς νὰ ἀποδώσῃ εἰς αὐτὴν διαφοροτρόπως τὰ θρέπτρα. Ἡ Ἴμβρος δι’ ἡμᾶς εἶναι πάντοτε μήτηρ γλυκεῖα, ἐρατεινή, ποθεινοτάτη, σεβαστή, πολυφίλητος καὶ τρισηγαπημένη! Εἶναι, λοιπόν, αὐτονόητον ὅτι πᾶν ὅ,τι ἔχει σχέσιν μὲ τὴν γενέθλιον νῆσον μᾶς ἐνδιαφέρει πάντοτε καί, ἀναλόγως πρὸς τὴν φύσιν του, μᾶς συγκινεῖ, μᾶς προβληματίζει, μᾶς ἐνθουσιάζει, μᾶς ἐξεγείρει εἰς ἀνάληψιν πρωτοβουλιῶν ἤ μᾶς λυπεῖ καὶ μᾶς καταθλίβει. Ὁπωσδήποτε δέ, πάντοτε ὁμιλεῖ μεγαλοφώνως εἰς τὴν ψυχήν μας! Θὰ ἠδυνάμεθα νὰ εἴπωμεν διὰ τὴν Ἴμβρον τὸν λόγον τοῦ ἐθνικοῦ ποιητοῦ Βαλαωρίτου: «Νιώθω γιὰ σέ, πατρίδα μου, στὰ σπλάγχνα χαλασμό»! Ἀντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, μὲ ὁποῖα συναισθήματα ἱστάμεθα ἀπόψε ἐνώπιόν σας, παρακολουθοῦντες τὴν παρουσίασιν τοῦ σημαντικωτέρου βιβλίου, τὸ ὁποῖον ἔχει γραφῆ περὶ τῆς Ἴμβρου καὶ δὴ καὶ ὑπὸ ἀνδρῶν μεγάλων τὴν σοφίαν, τὴν φιλοπατρίαν, τὴν πίστιν καὶ τὴν ἀρετήν, τοῦ ἑτέρου τῶν ὁποίων τὸ ὄνομα ὁ ἀοίδιμος Γέροντας ἡμῶν, Μητροπολίτης Ἴμβρου καὶ Τενέδου τότε, κυρὸς Μελίτων, ἐχαρίσατο εἰς τὴν ἡμετέραν Μετριότητα κατὰ τὴν εἴσοδον ἡμῶν εἰς τὴν ἁγίαν Ἱερωσύνην, ἀκριβῶς διὰ νὰ τιμήσῃ τὸν συγγραφέα τοῦ «Ὑπομνήματος» καὶ μέγαν Διδάσκαλον τοῦ Γένους!

Ἡ παροῦσα τετραπλῆ ἔκδοσις τοῦ Ἱστορικοῦ Ὑπομνήματος Ἱστορικοῦ περὶ τῆς Νήσου Ἴμβρου, ἤτοι τὸ πρωτότυπον κείμενον τῶν Μουστοξύδη – Βαρθολομαίου, ἡ νεοελληνικὴ ἀπόδοσίς του καὶ ἡ μετάφρασις εἰς τὴν τουρκικὴν καὶ τὴν ἀγγλικήν, ἀποτελεῖ ἐκδοτικὸν ἐπίτευγμα μεγάλης σημασίας. Ἡ λογία γλῶσσα τῶν συγγραφέων δὲν εἶναι πλέον προσιτὴ εἰς τοὺς νεοέλληνας, ὁπότε ἡ ἀπόδοσις εἰς τὸ σύγχρονον γλωσσικὸν ἰδίωμα θὰ κάμῃ τὸ ἔργον ἑλκυστικώτερον εἰς αὐτούς. Ἡ μετάφρασις εἰς τὴν τουρκικὴν δίδει τὴν εὐκαιρίαν εἰς τοὺς νέους κατοίκους τῆς Ἴμβρου, ἀλλὰ καὶ εἰς τὸ εὐρύτερον φιλίστορ τουρκικὸν ἀναγνωστικὸν κοινόν, νὰ γνωρίσουν καλλίτερον τὴν νῆσον, τὴν ἱστορίαν της, τὰς παλαιὰς δόξας της, τὴν φυσιογνωμίαν της, τὴν ὅλην προσωπικότητά της, καὶ μάλιστα ἀπὸ πρωτογενῆ καὶ κατὰ πάντα ἀξιόπιστον πηγήν. Ἡ ἀγγλικὴ μετάφρασις ἐπεκτείνει τὴν εὐκαιρίαν αὐτὴν εἰς ἕν πολυάριθμον παγκόσμιον ἀναγνωστικὸν κοινόν, ἀλλὰ καὶ ἰδιαιτέρως εἰς τὰ εἰς τὰς ἀγγλοφώνως χώρας τῆς Διασπορᾶς δευτέρας καὶ τρίτης γενεᾶς ἔκγονα τῶν ἐκριζωθέντων Ἰμβρίων, τὰ ὁποῖα, μελετῶντα τὸ «Ὑπόμνημα», θὰ νιώσουν ὑπερηφάνειαν διὰ τὴν πατρίδα τῶν πατέρων των καὶ θὰ ἀγαπήσουν τὴν εὐλογημένην νῆσον μας.

Συγχαίρομεν ἀπὸ καρδίας ὅλους ὅσοι ποικιλοτρόπως συνεισέφεραν διὰ τὴν πραγματοποίησιν τῆς ἐκδόσεως, ὥστε νὰ εἶναι ἀρτία ἀπὸ πάσης πλευρᾶς καὶ καλαίσθητος. Συγχαίρομεν τὸν ὑπεύθυνον τῆς ἐκδόσεως κ. Στυλιανὸν Μπερμπέρην καὶ τὸ Διοικητικὸν Συμβούλιον τοῦ Συλλόγου Προστασίας, Ἀλληλεγγύης καὶ Βιωσίμου Ἀναπτύξεως Ἴμβρου. Συγχαίρομεν –καὶ εὐχαριστοῦμεν- τὸν Ἄρχοντα Ὀρφανοτρόφον τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας κ. Νικόλαον Μᾶνον διὰ τὴν εὐγενῆ καὶ γενναιόφρονα χορηγίαν του, ἡ ὁποία κατέστησε δυνατὴν τὴν ἔκδοσιν τοῦ βιβλίου. Εὐχαριστοῦμεν τοὺς ὁμιλητὰς τῆς βραδυᾶς, οἱ ὁποῖοι ἐπαρουσίασαν ἀξίως τὴν ἔκδοσιν. Προσωπικῶς εὐχαριστοῦμεν ὅλως ἰδιαιτέρως διὰ τὴν εὐγενῆ ἀφιέρωσιν τοῦ βιβλίου εἰς τὴν Μετριότητα ἡμῶν. Ἔχομεν λάβει μέχρι σήμερον, ὡς Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης, πολλὰς τιμητικὰς διακρίσεις. Ἡ ἀφιέρωσις ὅμως τῆς παρούσης ἐκδόσεως εἰς τὸ πρόσωπόν μας εἶναι μία τιμητικὴ διάκρισις ἡ ὁποία ἀγγίζει περισσότερον τὸν ἄνθρωπον Βαρθολομαῖον Ἀρχοντώνην, τὸν Ἴμβριον, καὶ διὰ τοῦτο εἴμεθα βαθύτατα εὐγνώμονες.

Εὐλογοῦντες ἀπὸ κέντρου ψυχῆς καὶ καρδίας πάντας τοὺς συντελεστὰς τῆς ἐκδόσεως καὶ τῆς ἀποψινῆς ἐκδηλώσεως, τοὺς καλοῦμεν εἰς συστράτευσιν διὰ τὴν σωτηρίαν τῶν ὑπολοίπων τῆς Ἴμβρου μας. Εἰς τὸν Μητροπολιτικόν της Θρόνον ἐθέσαμεν ἄξιον Ποιμενάρχην, Ἴμβριον καὶ αὐτόν, ὁ ὁποῖος ὑπεραγαπᾷ τὴν νῆσον καὶ τοὺς Ἰμβρίους καὶ τὸ ἀποδεικνύει ἐμπράκτως καθημερινῶς. Ἤδη οἱ ναοὶ καὶ τὰ ἐξωκκλήσιά μας, τὸ ἕν μετὰ τὸ ἄλλο ἀναστηλώνονται καὶ ἐξωραΐζονται, πολλοὶ ξενητευμένοι μας ἔρχονται τὸ καλοκαίρι καὶ κάνουν τὰς διακοπάς των εἰς τὴν Ἴμβρον, μὲ ἐπίκεντρον τὸ μεγάλο αὐγουστιάτικο πανηγύρι τῆς Παναγίας, καὶ πολλοὶ διέρχονται πλέον πολλοὺς μῆνας τοῦ ἔτους εἰς τὸ Νησί, ὁ ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ κ. Μπερμπέρη Σύλλογος δραστηριοποιεῖται ἀξιεπαίνως, οἱ εἰς τὸ ἐξωτερικὸν Ἰμβριακοὶ Σύλλογοι καὶ ἐκεῖνοι ἐργάζονται κατὰ δύναμιν, ἀλλ’ εὐχόμεθα νὰ «πάρουν πιὸ ζεστἀ», κατὰ τὸ δὴ λεγόμενον, τὴν ὑπόθεσιν τῆς Ἴμβρου, ἡμεῖς πραγματοποιοῦμεν κατ’ ἐπανάληψιν ἐπισκέψεις, ἔστω καὶ ὀλιγοημέρους, μὲ φιλοξενουμένους ἑκάστοτε διακεκριμένας προσωπικότητας τῆς Ἐκκλησίας καὶ τῶν Γραμμάτων, προκειμένου νὰ ἐνισχύσωμεν ἠθικῶς καὶ πνευματικῶς τοὺς ἐκεῖ ἀδελφούς. Τέλος πάντων, δὲν ἐχάθησαν αἱ ἐλπίδες! Ὅλοι μαζί, σύμψυχοι, τὸ ἕν φρονοῦντες, ἄς φιλοτιμηθῶμεν νὰ πράξωμεν τὸ καλλίτερον διὰ τὴν Ἴμβρον τῶν πατέρων μας, τὴν Ἴμβρον τῶν ἀναμνήσεών μας, τὴν Ἴμβρον τῶν ὀνείρων μας, τὴν Ἴμβρον τῆς καρδιᾶς μας!

Καὶ εἰς ἄλλα παρόμοια εὐχάριστα μὲ τὸ καλό! Ὁ Κύριος νὰ σᾶς εὐλογῇ ὅλους!

1 Ὄδύσσεια, Ι, 34.

6/23/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ"

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Η Ρωμιοσύνη της Πόλης δεν έχει τελειώσει, τόνισε με έμφαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου κατά την συνάντηση που είχαν στο κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για τον σεβασμό που ο ίδιος και η ελληνική Πολιτεία τρέφουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, καθώς και για το έργο και τον ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο παγκοσμίως.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ακολουθούν πλήρεις οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις που ανταλλάχθηκαν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και είπε τα εξής:

"Σας καλωσορίζουμε για μία ακόμα φορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την ομογένεια που συναντήσατε κατά την είσοδό σας στο Πατριαρχείο, η οποία σας περίμενε εν αγωνία. Και η ομογένεια όπως και εμείς εκφράζουμε τη χαρά μας και τις ευχαριστίες μας διότι έρχεστε από πολύ μακρινό ταξίδι, κατάκοπος, με επίσημες συναντήσεις που έχετε εδώ και βρίσκετε πάντοτε τον χρόνο να επισκεφθείτε το ιερό μας κέντρο και την Μητέρα Εκκλησία, η οποία αντλεί δύναμη από την αγάπη σας. Όλα αυτά τα χρόνια που σας γνωρίζουμε και σας νοιώθουμε κοντά μας, αντλούμε δύναμη από την αγάπη σας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σάς είμαστε ευγνώμονες και ευχόμεθα πάντοτε για την επιτυχία του έργου σας, το οποίο είναι πολύ δύσκολο ιδιαιτέρως σε αυτή την συγκυρία. Η προσευχή μας είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και της πορείας της. Αυτά είναι τα αισθήματά μας και με πολλές ευχαριστίες σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμεθα όλες οι επαφές που είχατε στην Κωνσταντινούπολη να καρποφορήσουν για το καλό των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν από κοινού να γράφουν μια καινούρια σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεών τους, αλλά και για το καλό της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και ως μια πολύτιμη συμβολή για την ειρήνη όλου του κόσμου."


Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε στον Πατριάρχη:

"Παναγιώτατε, είναι πάντα και χαρά και τιμή να βρισκόμαστε κοντά σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα σας προσωπικά, κάνοντας ό,τι μπορούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο και τις δικές σας εργώδεις προσπάθειες παγκοσμίως για την οικουμενικότητα των αξιών της Ορθοδοξίας. Οι προσπάθειές σας ως πρωτοπόρου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και τον αγώνα που δίνετε, το ίδιο το Πατριαρχείο, για την παρουσία αυτού του τόσο σημαντικού θρησκευτικού θεσμού ανά τον κόσμο. Που για μας βεβαίως στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία πάντα, γι' αυτό είμαστε κοντά σας, και τα λόγια σας πάντα είναι και χρήσιμα και συμπαράστασης, κάτι που μας δίνει κουράγιο. Μας δίνει κουράγιο γιατί βρισκόμαστε πράγματι μέσα σε μια κρίση, κρίση όμως την οποία θα ξεπεράσουμε όπως είπατε [Πατριάρχης: Το ευχόμαστε!] με πόνο, με θυσίες, αλλά ξεπερνάει η Ελλάδα την κρίση. Ήδη βρισκόμαστε με βήματα σταθερά και θετικά όσον αφορά την απόδοση των δύσκολων αυτών μέτρων αλλά και αλλαγών που ήταν και απαραίτητες για τη χώρα μας, ώστε η οικονομία μας να είναι βιώσιμη, να είναι ανταγωνιστική και τελικά να είναι για την ευημερία και τη δικαιοσύνη των ίδιων των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά βεβαίως και η συνεργασία με τις γείτονες χώρες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Κάνουμε πράγματι μια νέα προσπάθεια με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και να μιλήσουμε για τις πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε και για την υλοποίησή τους, να συζητήσουμε για περαιτέρω συνεργασίες και στον οικονομικό τομέα αλλά και στα θέματα της περιφέρειας, μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, και για τα θέματα που έχουν προκύψει στα Βαλκάνια και πάντα αναφερόμαστε στο Πατριαρχείο. Στο έργο το δικό σας αλλά και στις ανάγκες που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως σεβασμός στο έργο σας, ανάγκες αλλά και ρόλους που παίζετε και για την Τουρκία αλλά βεβαίως παγκοσμίως και για την Ορθοδοξία. Και πάλι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι κοντά σας, Παναγιώτατε."


Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε εν τέλει:

"Κάθε επίσκεψή σας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ στην Κωνσταντινούπολη είναι για μας ως Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για την ομογένεια πηγή χαράς και ελπίδας για την πορεία μας κάτω όχι πάντοτε από εύκολες συνθήκες. Αλλά οι δικές σας πρωτοβουλίες, η πίστη σας στη φιλία και στην ελληνοτουρκική συνεργασία αναπτερώνει και το δικό μας φρόνημα και, όπως θα είδατε συναντώντας τους ομογενείς μας κάτω, βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανασυγκροτήσεως, πολλών ελπίδων, ενθουσιασμού για το μέλλον. Μπορεί μερικοί να πιστεύουν ότι η ομογένεια, η ρωμιοσύνη της Πόλης έχει τελειώσει πλέον, για μας όμως καθόλου δεν έχει τελειώσει, κάθε φορά ξεκινούμε για ένα καλύτερο αύριο με ενθουσιασμό, πιστεύοντας στην πρόνοια του Θεού."



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρωθυπουργός είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ-φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Πριν από λίγο επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Σπύρος Κουβέλης.
Στην συνάντηση στο Πατριαρχικό Γραφείο παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας και άλλοι παράγοντες.

Ο Υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης είπε στον Πατριάρχη:
"Σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα πρέπει να ανοιχτεί προς τα έξω για να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα της χώρας, για να μην την μεταφέρουν άλλοι λανθασμένα.
Βρισκόμαστε στην Πόλη για δυο λόγους ο ένας είναι η Διαβαλκανική Συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός και ο άλλος είναι για τον Οργανισμό Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου".


Ο Υφυπουργός παρακάθησε στην Πατριαρχική Τράπεζα και αμέσως μετά προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας για τον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, αλλά ήταν και μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να ξαναέχω μια συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πάντα είναι μέσα στην καρδιά μου και είναι στόχος μου να προσπαθώ να συζητώ μαζί του για να δούμε και με ποιον τρόπο η ελληνική πολιτεία μπορεί να στέκεται πρακτικά και ουσιαστικά δίπλα στην προσπάθεια που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδώ στο Φανάρι.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος, που είχαμε την τιμή να παραθέσει για μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και να μιλήσουμε και για την πρόοδο της συνεργασίας, της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και για τα προβλήματα και τις δυνατότητες επίλυσής τους που υπάρχουν εδώ, όσο και για να ανανεώσω την πρόθεση και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κοιτίδα της ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι αδύνατο να βρεθούμε με τον Παναγιότατο και να μην συζητήσουμε για περιβαλλοντικά θέματα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η συζήτηση που είχαν έγινε σε θερμό κλίμα και περιεστράφη γύρω από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού. Άλλωστε η Κωνσταντινούπολη είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010.


Υποδεχόμενος τον υπουργό Πολιτισμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι "σήμερα είναι η ημέρα της Ελλάδος", μιας και την Πρωτόθρονη Εκκλησία θα επισκεφθούν διαδοχικά, εκτός από τον κ.
Γερουλάνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.


Αμέσως μετά την συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: "Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά και τιμή η επίσκεψη στο Πατριαρχείο, όμως η σημερινή συνάντηση είχε ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με τον Παναγιότατο στα θέματα πολιτισμού, αλλά και σε θέματα τουρισμού, όπως επίσης και για τη δουλειά για την οποία γίνεται σε σχέση με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις σχέσεις μας με τη χώρα εδώ. Ήταν μια συνάντηση από την οποία ελπίζουμε να υπάρχει και συνέχεια καθώς θα συναντηθούμε και με ανθρώπους του Πατριαρχείου στην Αθήνα για να προχωρήσουμε κάποια θέματα που θέσαμε εδώ".

"Θα συναντηθούμε με τον τούρκο ομόλογό μου κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι, τον υπουργό πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας, και θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μετά τις 20 συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην Αθήνα και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη ουσία και συμβολισμό το γεγονός ότι είναι η πρώτη μετά τις 20 συμφωνίες που αφορά τον πολιτισμό και τις σχέσεις των δύο κρατών στις συνεργασίες που μπορεί να έχουμε για την προώθηση του πολιτισμού και την προστασία του", πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.

6/22/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Η Ορέστεια του Αισχύλου σε σύνθεση του παγκοσμίως γνωστού δημιουργού Ιάννη Ξενάκη παρουσιάστηκε χθες στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινουπόλεως, στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Μουσικής της Πόλης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο συνόδευε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε τον ιστορικό χώρο.


Το έργο ερμήνευσαν ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, χορωδίες και ορχηστρικό σύνολο υπό τον διάσημο μαέστρο Γκιουρέρ Αϊκάλ. Συμμετείχε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον διευθυντή της Σταμάτη Μπερή.

Η παιδική χορωδία, την οποία απαιτεί το έργο, συγκροτήθηκε από Τούρκους μαθητές, αλλά και από δεκαπέντε Ρωμιόπουλα, μαθητές των ομογενειακών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


6/21/2010

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΜΕΛΑ

Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Την απερίγραπτη χαρά και ευγνωμοσύνη του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Ιβάν Σαββίδης, Βουλευτής της Ρωσικής Ντούμα, που επισκέφθηκε το Φανάρι, για την Θεία Λειτουργία που πρόκειται να τελεσθεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στην οποία θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο βουλευτής αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των Ελλήνων της Ρωσίας λέγοντας μεταξύ άλλων: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για εμάς τους Έλληνες στη Ρωσία είναι η δική σας θέση και υπόσταση. Οι παππούδες μας πάντα μας έλεγαν να προσευχόμαστε για το Πατριαρχείο και μέσα σε αυτή την παράδοση ζούμε την Ορθοδοξία".

Ο βουλευτής Σαββίδης εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχημένη επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Εκκλησία της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι πράγματι ήταν μια επιτυχημένη και ευλογημένη επίσκεψη προς την εκκλησιαστική αλλά και την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαφή που είχε με το Ορθόδοξο ποίμνιο, όπως και για την συνάντησή του με εκπροσώπους των Ελλήνων της Ρωσίας, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο κατάλυμά του στη Μόσχα.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά. Σχετικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι εξυπηρετεί καλύτερα αυτή να γίνει στον αύλειο χώρο της Μονής, διότι το Καθολικό της, ως γνωστόν, είναι μικρό. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από πολύ περισσότερους προσκυνητές και κάλυψής της από τα Μ.Μ.Ε. Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι, όπως και στην Καππαδοκία, έτσι και στη Σουμελά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας έχει χαρακτήρα καθαρά προσκυνηματικό και δεν έχουν θέση πολιτικές και άλλες παρόμοιες κοσμικές εκδηλώσεις. Για το λόγο αυτό συνιστάται από το Πατριαρχείο η αποφυγή κάθε κίνησης που θα μπορούσε να επισκιάσει τον θρησκευτικό χαρακτήρα του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι όλο το σκεπτικό του Πατριάρχου, κατά τη συνάντηση με τον βουλευτή Σαββίδη ήταν, απ' ό,τι διαπιστώνουμε, να μην δημιουργηθεί καμμία αναστάτωση και όλα να εξελιχθούν με τάξη, ομαλά και «προσγειωμένα», χωρίς άτοπες εξάρσεις.



Ήδη προετοιμάζεται επιτροπή από το Πατριαρχείο η οποία θα μεταβεί στην Τραπεζούντα για τα οργανωτικά θέματα της ιστορικής αυτής ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μια φορά τον χρόνο στην ιστορική Μονή, είναι αποτέλεσμα των προφορικών και γραπτών επικοινωνιών του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υπουργό Ertugrul Gunay από τον περασμένο χρόνο.

Related Posts with Thumbnails