________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/30/2017

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ (VIDEO)


Τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στον Καθεδρικό ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου η χειροτονία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου, από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, συλλειτουργούντων πολλών αρχιερέων.
Αύριο, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, ο νέος Επίσκοπος, βοηθός του Μητροπολίτου Ρόδου, θα τελέσει την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου και των παρεπιδημούντων Αρχιερέων.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 
Πρόσκληση του Μητροπολίτη Γερμανίας στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βερολίνο 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Εξαρχίας Κεντρώας Ευρώπης ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου τ.έ. το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του εξοχότατου Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνο, στην έδρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο Βερολίνο. Ιδιαιτέρας σημασίας είναι το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία και μετά από προσωπική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Μητροπολίτη Γερμανίας, τον οποίο συνόδευε ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εμμανουήλ Σφιάτκος, επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη γερμανική Κυβέρνηση. 
Κατά τη συνάντηση, η οποία καθ' υπέρβαση του πρωτοκόλλου διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, υπήρξε θερμότατο φιλικό κλίμα. 
Ο Πρόεδρος επιδεικνύοντας ζωηρό ενδιαφέρον, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας να τον ενημερώσει επί διαφόρων θεμάτων σχετικών με την Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση και την Μητρόπολη Γερμανίας. 
Ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος ενημέρωσε τον Πρόεδρο κ. Steinmeier για το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση και κατά συνέπεια η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γερμανία και την προσπάθεια που καταβάλλει η Μητρόπολη Γερμανίας διά των ενοριών της, για την άνευ προβλημάτων ένταξη των ελλήνων στην γερμανική πραγματικότητα. Προφανώς ενημερωμένος ο Πρόεδρος αναγνώρισε την προσφορά της Ορθοδοξίας στην Γερμανία, αναφέρθηκε στην πραγματικότητα της κατά πάντα ομαλής εντάξεως των ελλήνων στην γερμανική κοινωνία, που την καθιστά μία από τις πιο φιλήσυχες και παραγωγικές εθνότητες και τόνισε την δυναμική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σε όλη την Οικουμένη. Εξ αφορμής αυτού έκανε αναφορά με θερμότατα λόγια, στην κατά μήνα Μάιο τ.έ. επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Γερμανία, ενώ ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό και τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές του Παναγιοτάτου. Ο κ. Πρόεδρος επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί περί την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. 
Με αμείωτο ενδιαφέρον η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το θέμα της συνύπαρξης θρησκειών στην Γερμανία και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία για την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών. Εκτός των αμιγώς θρησκευτικών και εκκλησιαστικών θεμάτων με εξίσου ζωηρό ενδιαφέρον συζητήθηκαν θέματα και διατυπώθηκαν εκατέρωθεν απόψεις που αφορούν στην πορεία της Ευρώπης και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε επίσης αναφορά στην οικονομική κρίση της πατρίδας μας και στις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης πολυάριθμων προσφύγων σε Ελλάδα και Ευρώπη. 
Καθ' όλη τη διάρκεια της συζητήσεως διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών. 
Κατά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ενεχείρισε στον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Frank-Walter Steinmeier βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Graz της Αυστρίας κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη, αναφερόμενο στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην γερμανική γλώσσα. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε μεγάλη ικανοποίηση για την συνάντηση και για τα θέματα τα οποία εθίγησαν σε αυτήν.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΤΑΞΕΙΜ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ


Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, ΩΡΑ 14:00 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΑΞΕΙΜ. 
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΣΛΙ. 

9/29/2017

Τέλος εποχής (Δημήτρης Φραγκόπουλος 1928-2017)


Του Γιάννη Γιγουρτσή
Φιλολόγου της Μεγάλης του Γένους Σχολής

Η μέρα στην Πόλη ξεκίνησε συννεφιασμένη, ψυχρή κατάλληλο τοπίο για νέα θλιβερά. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 29 Σεπτεμβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Βαλουκλή, μετά από σύντομη νοσηλεία ο τ. Διευθυντής του Ζωγραφείου, φιλόλογος, Δημήτρης Φραγκόπουλος.
Ο «Δάσκαλος του Γένους» όπως μας αρέσει, δικαίως, να τον αποκαλούμε, υπήρξε ο άνθρωπος που για δεκαετίες συμβόλιζε την περήφανη και αξιοπρεπή στάση της Ρωμιοσύνης που αντιστέκεται, της Ρωμιοσύνης που αγωνίζεται και επιμένει να μείνει ζωντανή και να συνεχίσει να δημιουργεί στην κοιτίδα της, την Κωνσταντινούπολη. Διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου επί τριάντα πέντε χρόνια, έζησε μέσα στο μάτι του κυκλώνα όλη την θυελλώδη περίοδο της μεγάλης κρίσης για την Ρωμιοσύνη, των πιέσεων στην Ομογένεια και της φυγής των Ρωμιών της Πόλης από τις πατρογονικές εστίες του. Σεπτεμβριανά, απελάσεις, η κίνηση «πολίτη μίλα τουρκικά», και μαζί η αγανάχτηση, η κούραση, το σύνδρομο της “μαύρης πέτρας”, που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς να εγκαταλείψουν την Πόλη από τις αρχές του 1960 μέχρι τουλάχιστον τα τέλη της δεκαετίας του 1990. 
Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος κράτησε ψηλά την σημαία στο μετερίζι του αγώνα για την Ρωμιοσύνη, μέσα από τον χώρο όπου κυριάρχησε με την παρουσία του, τον χώρο της παιδείας. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται με πάθος για το σχολείο του, για τα παιδιά, για την παιδεία και δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, παρά τις ανυπέρβλητες κάποτε δυσκολίες, τις μεγάλες απογοητεύσεις και τα χτυπήματα, γενόμενος ο ίδιος παράδειγμα με την στάση της δική του ζωής, τόσο δημόσιας όσο και της ιδιωτικής. Δάσκαλος ως το μεδούλι των οστών του, ο Φραγκόπουλος, ήξερε πως πρώτα ο ίδιος με την δική του στάση όφειλε να δίνει το μέτρο και το παράδειγμα και έθεσε, πρώτα για τον εαυτό του, τον πήχη υψηλά. Μετέφερε στην συνέχεια τις αξίες, την συνέπεια και το πάθος του πρώτα στις κόρες τους και κατόπιν σε όλους τους μαθητές τουˑ και οι μαθητές του υπήρξαν αμέτρητοι, τόσο στην Μεγάλη Σχολή και στο Ζωγράφειο, όσο και πάρα πολλοί ακόμα που δεν υπήρξαν υπό την στενή έννοια μαθητές του, αλλά είδαν, βίωσαν το παράδειγμά του και πήραν το θάρρος να το μιμηθούν. Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπήρξε αταλάντευτος στους υψηλούς στόχους του και όποτε χρειάστηκε φάνηκε και δυνατός και σκληρός, προκειμένου να τους υπηρετήσει, βάζοντας πάντα το «εγώ» και τις δάφνες του καταξιωμένου και επιφανούς μέλους μιας ιστορικής κοινότητας πίσω από το «εμείς» και τις πραγματικές ανάγκες της πολίτικης Ρωμιοσύνης, της οποίας υπήρξε σε όλη του την ζωή πιστός υπηρέτης και θεράπων. 
Φτιαγμένος από μία πάστα ανθρώπων που πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς πια, ο Δάσκαλος ήταν υπόδειγμα ήθους, συνέπειας, αξιοπρέπειας, αρχοντιάς. Ίσως αυτό το τελευταίο να τα συνοψίζει όλα. Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπήρξε ο τελευταίος πραγματικός Άρχοντας της Πόλης. Μαζί του κλείνει θαρρείς, η μακρά σειρά των ταγών και των διανοουμένων του Γένους μας που ξεκίνησε την πορεία της εκεί κάπου στα τέλη του 16ου, αρχές του 17ου αιώνα, στα παρασόκακα και τις ανηφόρες του Φαναρίου, ανάμεσα στην Παμμακάριστο και τον Άγιο Γεώργιο, για να μεταφερθεί αργότερα στο κοσμοπολίτικο Πέρα, αφήνοντας τα σημάδια του στα πλούσια χωριά του Βοσπόρου, την αρχοντική Χαλκηδόνα, και στον παράδεισο των Νησιών. Άλλωστε σε ένα από τα Νησιά, το μεγαλύτερο, την Πρίγκηπο, γεννήθηκε και ο Δημήτρης Φραγκόπουλος. 
Μαζί του τελειώνει σήμερα μια ολόκληρη εποχή. Η Ρωμιοσύνη της Πόλης, χάρη και στις προσπάθειες του Δημήτρη Φραγκόπουλου, των μαθητών του, των διαδόχων του, χάρη στους αγώνες του Πατριάρχη μας, χάρη στην βοήθεια εκλεκτών, σύγχρονων, ηγετών της κοινότητας μας, χάρη στην πίστη για το μέλλον της Ρωμιοσύνης όλων μας, πίστη που ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό μας ενέπνευσε, θα συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί. Η Ρωμιοσύνη αλλάζει ωστόσο, έχει ήδη αλλάξει, και παίρνει πια μια μορφή άλλη, την οποία όλοι μας εδώ πιστεύουμε, υπηρετούμε και ενισχύουμε κατά τις δυνάμεις μας. Ο κόσμος όμως που ο Φραγκόπουλος αντιπροσώπευε με την παρουσία του στις συνειδήσεις και στις ζωντανές μέχρι σήμερα αναμνήσεις μας, φεύγει μαζί του οριστικά. Φεύγει αλλά δεν χάνεται. Αλλάζει.  
Η προσωπική γνωριμία μου μαζί του τα τελευταία 10-12 χρόνια και η μαθητεία μου κοντά του υπήρξε μια εμπειρία ζωής. Τον θεωρώ τον άνθρωπο που με έμαθε να καταλαβαίνω την Πόλη και την Ρωμιοσύνη και νιώθω ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα ζωής που μου έδωσε, την αγάπη που μου έδειξε και το προνόμιο που μου παραχώρησε, όταν κάποτε του το ζήτησα, να μπορώ να τον αποκαλώ Δάσκαλό μου. 
Ο Δάσκαλος υπήρξε, εκτός των άλλων, ένας εξαιρετικά γλυκύς, χαρισματικός, λαμπερός άνθρωπος με χιούμορ και ανοιχτή καρδιά, που ήξερε και ήθελε να μοιράζεται τον πλούτο της ψυχής και του λαμπρού μυαλού του (γιατί υλικό πλούτο δεν είχε ούτε θέλησε να αποκτήσει), πέρα από την οικογένειά του με όλους τους ανθρώπους, και κυρίως τους νεότερους, που με σεβασμό και αγάπη τον προσεγγίζαμε. 
Θέλω να μεταφέρω από εδώ πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μου, εκφράζοντας, είμαι βέβαιος, το αίσθημα χιλιάδων μαθητών και φίλων του προς όλους τους δικούς του ανθρώπους. Πρώτα από όλα στην οικογένειά του, τις δύο εξαιρετικές κόρες του, την Αιμιλία και την Μάγδα, τους γαμπρούς του, τα εγγόνια του. Οι κόρες του υπήρξαν συγχρόνως και οι δυο καλύτερες μαθήτριές του, αφού εκείνες πέρα από την βιολογική συνέχεια, αναδεικνύονται, μέσα από την αγωγή και το ήθος τους, συνεχιστές της δικής του συνέπειας, των αρχών και της προσφοράς του στην Ομογένεια, και μάλιστα στον τομέα της παιδείας. 
Συλλυπητήρια θέλω να εκφράσω σε όλους τους μαθητές του, και πάνω από όλα στον καθ' όλα άξιο συνεχιστή του στην διεύθυνση του Ζωγραφείου, τον σημερινό διευθυντή του Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Όταν κάποτε είχε επισημάνει στον δάσκαλο πως «Ο Γιάννης κάνει εξαιρετική δουλειά στο Ζωγράφειο, συνεχίζει το έργο σας, ωστόσο, αν και μαθητής σας, είναι, νομίζω, πολύ διαφορετικός από εσάς στο ύφος και στη μέθοδο» μου απάντησε αφοπλιστικά. "Οι σημερινές εποχές είναι διαφορετικές από τις δικές μου. Ως διευθυντής του σχολείου οφείλει να προσαρμόζει την διοίκησή του με βάση τις συνθήκες. Αυτό άλλωστε έκανα και εγώ. Από την άλλη, αν έβγαζα μαθητές ίδιους με εμένα δεν θα ήμουν καλός δάσκαλος, αλλά ικανός τύραννος". 
Το τέλος εποχής λοιπόν για την Ομογένεια, για τον καθένα από εμάς που ζει την Πόλη και την Ρωμιοσύνη. Τέλος, αλλά και υπόσχεση για μια νέα αρχή, για συνέχιση της πορείας στην νέα εποχή που ανατέλλει. Άλλωστε αυτή είναι η παραμυθία για όλους εμάς που θα μας λείψει η μορφή, η παρουσία, ο λόγος του Δημήτρη Φραγκόπουλου. Η υπόσχεση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και, κυρίως την σπουδαία παρακαταθήκη του. 
Στο υπόσχομαι, στο υποσχόμαστε, Δάσκαλε. 
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι καρπίσει η κληρονομιά που μας άφησες και να την κληροδοτήσουμε και εμείς, αύριο μεθαύριο στα δικά μας παιδιά, στους δικούς μας μαθητές. 
Αντίο Δάσκαλε 
Καλό ταξίδι. 
Αιωνία η μνήμη σου!


ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ασπασμός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Νοέμβριος 2016)

Του Αριστείδη Βικέτου
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήµερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Πόλης, έφυγε για την αιωνιότητα ο ∆ηµήτριος (Δημητρός) Φραγκόπουλος, τέως διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου και εξέχουσα φυσιογνωμία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. 
Χθες το πρωί παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του και μεταφέρθηκε στην µονάδα εντατικής παρακολούθησης των νοσοκοµείων στο Βαλουκλή.
Τον γνώρισα στο πρώτο ταξίδι μου στην Πόλη το 1991 και τελευταία φορά τον είδα στις 14 Αυγούστου, στην Πρίγκηπο, όπου παραθέριζε, όπως κάθε χρόνο. 
Για την προσφορά του τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους και από τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Έλληνες και Τούρκοι τον σέβονταν ιδιαίτερα και τον προσφωνούσαν «Δάσκαλο». Ανάλωσε την ζωή του στην Ελληνική Παιδεία και στην διατήρηση του ελληνικού στοιχείου της Πόλης. 

Ο Δ. Φραγκόπουλος παίρνει άρτο, μετά τον Εσπερινό της Παναγίας στην Πρίγκηπο, από τον Μητροπολίτη
Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου, Στέφανο, ο οποίος υπήρξε μαθητής του (14/8/17).

Ο Δ. Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Πρίγκηπο. Τελείωσε το Δημοτικό στο νησί του. Μου είχε αναφέρει σχετικά: «Μαθητής στην Πρίγκηπο βοηθούσα τον πατέρα μου στο μανάβικο. Την ώρα, που οι άλλοι Ρωμιοί νεαροί έκαναν βόλτα με τα κορίτσια στην παραλία, εγώ περνούσα ανάμεσά τους σέρνοντας ένα τρίτροχο καροτσάκι φορτωμένο τσουβάλια. Ντρεπόμουν κι έσκυβα να μην με δουν. Όμως, μετά από χρόνια όταν γύρισα ως φιλόλογος από την Αθήνα, όσες φορές έκανα την ίδια δουλειά για να βοηθήσω τον πατέρα μου δεν ντράπηκα καθόλου». Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αν και είχε την ευκαιρία να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, επέστρεψε το 1954 στην αγαπημένη του Πόλη και διορίστηκε καθηγητής στη Τροφό Σχολή του. Τα Σεπτεμβριανά του 1955 τον βρήκαν στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σμύρνη. Μετά το στρατό επέστρεψε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και επιπρόσθετα ανέλαβε να κάνει κάποιες ώρες μαθήματα στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο της Πόλης. Το Σεπτέμβριο του 1958 διορίστηκε διευθυντής στο Ζωγράφειο Λύκειο, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 1993. Προς τιμή του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962 -1963, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα. Ο Δ. Φραγκόπουλος δημοσίευσε μελέτες και έκανε κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη, την Αθήνα και στο εξωτερικό για την Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Οι αγώνες του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας, που αποφάσισε συνειδητά να μείνει στα πάτρια εδάφη, δικαιώθηκαν το 2006 με το Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη «Συνάντηση στην Πόλη: το Παρόν και το Μέλλον».

Στο μπαλκονάκι του σπιτιού του στην Πρίγκηπο (14-8-2017)

Μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου είχε υπογραμμίσει εμφαντικά: «Ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει η ρωμαίικη μειονότητα. Αλλά αυτό θα γίνει, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαρτήσεις. Και από δημοκρατικούς δρόμους». Αμέτρητοι μαθητές πέρασαν από τα χέρια του και πολλοί εξ’ αυτών ανέβηκαν στα πιο ψηλά επιστημονικά και επαγγελματικά σκαλοπάτια. Δεν ξεχώρισε κάποιον και όλοι τον υπεραγαπούσαν. Παρά τα δεινά, που υπέστησαν οι Ρωμιοί και τη μείωσή τους σε απελπιστικό βαθμό, ο Δημητρός Φραγκόπουλος δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την Πόλη. Επίσης, ένοιωθε περήφανος, διότι οι δύο κόρες του έμειναν στην Πόλη και συνεχίζουν το έργο του ως εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία. Όταν ήρθαν σε ηλικία να σπουδάσουν, μου είχε αναφέρει, τους είπα: «Δύο τινά σας παρακαλώ, πρώτα να δώσετε εξετάσεις εδώ και δεύτερον, αν πάτε στην Ελλάδα, να ξαναγυρίσετε. Έτσι κι έγινε, έφυγαν για σπουδές στην Ελλάδα και ξαναγύρισαν. Δεν μπορούσα να τις υποχρεώσω να μείνουν, ούτε όμως η οικογένειά μου μπορούσε να δώσει το κακό παράδειγμα». 
Ο Δ. Φραγκόπουλος δίδαξε κυρίως με το ΗΘΟΣ και την ΣΤΑΣΗ της ζωής του. Η αρχοντιά του ήταν η ηθική πληρότητα του. Ο Θεός, ας τον αναπαύσει εν ειρήνη. Η αγαθή μνήμη του θα μείνει αιώνια.
Δάσκαλε, καλό σου ταξίδι!!!

Ο Δ. Φραγκόπουλος με τον Αριστείδη Βικέτο στην Πρίγκηπο (14-8-2017)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 27ης Σεπτεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπέστρεψεν εἰς τήν Πόλιν ἐκ τοῦ ταξειδίου Του εἰς Ὀρεστιάδα καί Θεσσαλονίκην. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Cemal Onaran, νέον Γεν. Διοικητήν τῆς Τραπέζης Garanti, μετά τῶν κυρίων Ahmet Saygıcı καί Korhan Keserci, στελεχῶν αὐτῆς. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Σεβαστήν Μπαρμπαλόνη, μετά τῆς θυγατρός της δίδος Μελίνας, ἐντεῦθεν, ἐπί τῇ ἐνάρξει τῶν πανεπιστημιακῶν σπουδῶν αὐτῆς ἐν Θεσσαλονίκῃ. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, κατά τά ἐγκαίνια τῆς διοργανουμένης ὑπό τοῦ ἐν Παρισίοις Ἰνστιτούτου Ἀραβικοῦ Κόσμου ἐκθέσεως ἔργων τέχνης, μέ θέμα «Christians of East, two thousand years of history», τῇ παρουσίᾳ τῶν Ἐξοχ. Προέδρων τῆς Γαλλίας καί τοῦ Λιβάνου, τήν Δευτέραν, 25ην Σεπτεμβρίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ἀνδρέου, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Ξενοφῶντος Γιάγκου, ἐκ τοῦ Ἱ. Ναοῦ Τριῶν Ἱεραρχῶν Θεσσαλονίκης, τήν Τρίτην, 26ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, κατά τάς διοργανωθείσας ὑπό τοῦ Δήμου Φαρσάλων ἐκδηλώσεις πρός τιμήν τοῦ Ἐλλογ. Καθηγητοῦ κ. Παναγιώτου Κυζερίδου, εἰς τό Πολυνέρι Φαρσάλων, τήν Παρασκευήν, 22αν ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀβύδου κ. Κυρίλλου, κατά τήν ὑπό τῆς Ἑταιρείας Κυκλαδικῶν Μελετῶν διοργανωθεῖσαν πρός τιμήν τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Κυανέων κ. Χρυσοστόμου ἐκδήλωσιν, ἐν τῇ Στοᾷ τοῦ Βιβλίου τῆς Φιλεκπαιδευτικῆς Ἑταιρείας, τήν Τρίτην, 26ην ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἀμβροσίου, κατά τήν ἐν τῷ ξενοδοχείῳ «CVK Park Bosphorus» δοθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Franklin Aquilina, Γεν. Προξένου τῆς Μάλτας ἐνταῦθα, δεξίωσιν, ἐπί τῇ 53ῃ ἐπετείῳ τῆς ἀνεξαρτησίας τῆς Χώρας, τό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 28ης τ.μ.. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Βενιαμίν, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Σοφολογιωτάτου Ἀρχιρραββίνου τῶν ἐν Τουρκίᾳ Ἑβραίων κ. İsak Haleva ἐκδήλωσιν ἐπί τῇ ἑορτῇ «Roş Aşana», ἤτοι τῷ νέῳ ἔτει τῶν Ἑβραίων, ἐν τῇ ἕδρᾳ αὐτοῦ, τήν Δευτέραν, 25ην τ.μ..

9/28/2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ


Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Μνήμες...Ελπίδες", που έχουν γίνει θεσμός, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η ενορία του Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Ανθίμου διοργανώνει την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2017 και περί ώρα 8:30μ.μ. αφιερωματική εκδήλωση στον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου με κεντρικό ομιλητή τον Θεολόγο - Εκκλησιαστικό Ιστορικό - Νομικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, με θέμα ομιλίας "Τα μαρτυρικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος από την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι και σήμερα".

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (ΦΩΤΟ)

φωτό: Μιγκιρντίτς Αρζιβιάν - Ηλίας Κουλουρίδης

Τον περασμένο Μάϊο το Νιχώρι του Βοσπόρου διοργάνωσε ξεχωριστές λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις επετείους των 180 χρόνων από την ανέγερση του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης και των 150 χρόνων από την εκδημία του Μ. Ευεργέτου της Κοινότητος Νεοχωρίου Στέφανου Καραθεοδωρή, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στον αυλόγυρο του ναού του Αγίου Νικολάου. 
Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, αφού ο Στέφανος Καραθεοδωρής είχε καταγωγή από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανουπόλεως, οι κάτοικοι του οποίου, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκαν το 1923 στο Αχυροχώρι, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Νέα Βύσσα και σήμερα υπάγεται στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου. 
Τις εκδηλώσεις αυτές αλλά και τις εορταστικές του Αυγούστου (γιορτή της Παναγίας) στο Νιχώρι, πλαισίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρή», με αφορμή ακριβώς τις παραπάνω επετείους. 
Έτσι, ήταν απολύτως φυσικό το Νιχώρι να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ορεστιάδα και τη Ν. Βύσσα, προς τιμήν του αείμνηστου Στ. Καραθεοδωρή και τις οποίες τίμησε με την παρουσία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 


Η Κοινότητα Νεοχωρίου οργάνωσε εκδρομή και υπό την ηγεσία του Προέδρου τους Λάκη Βίγκα, Άρχοντος Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε, οι Νιχωρίτες συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ορεστιάδα. 
Το Σάββατο 23/9 συμμετείχαν στην υποδοχή του Πατριάρχη στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, επισκέφθηκαν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και τη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, επισκέφθηκαν το Νεοχώρι Ορεστιάδας και παρέστησαν στα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή. 
Την Κυριακή 24/9 οι Νιχωρίτες παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό των Αγίων Θεοδώρων και το Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Στ. Καραθεοδωρή. Νιχώρι Βοσπόρου και Ν. Βύσσα του Νομού Έβρου ενώνονται πια με ισχυρούς δεσμούς, χάρη στον μεγάλο ευεργέτη και πνευματικό άνθρωπο Στέφανο Καραθεοδωρή. 
Π.Α.Α. 


9/27/2017

Ο ΦΙΛΟΓΕΝΗΣ ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από τα Εγκαίνια του Μουσείου των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα.
Το Μουσείο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (23-9-2017)

Γράφει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς 
Ο ΦΙΛΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΤΙΜΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 
• Οι φιλόμουσοι και λόγιοι Θράκες προπάτορες του κορυφαίου διεθνούς εμβέλειας επιστήμονος Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή 
• Ο Στέφανος Κ. Καραθεοδωρή και οι ύψιστες υπηρεσίες του στο Ρωμαίϊκο Γένος


Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "NOSTALGIE" ΤΗΣ ΓΕΥΣΩΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ "NOSTALGIE" ΤΗΣ ΓΕΥΣΩΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 
(19. 4. - 3. 5. 2017) 
ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Ἐλλογ. κ. Γεύσω Παπαδάκη 
Χαλκίδος 20, Ἅγιος Δημήτριος 
173 41 Ἀθήνα 
Ἀγαπητή μου Γεύσω, 
Ἔχουμε πολὺ καιρὸ νὰ συναντηθοῦμε καθὼς καὶ μὲ τὶς λοιπὲς Πολίτισσες καλλιτέχνιδες (Μέλη, Ταπτᾶ, Γαβρόγλου, Μαραγκοῦ κ.ἄ.) καὶ λυπᾶμαι πολὺ γι' αὐτό, νοσταλγικά. 
Ἔλαβα τὸ ὡραῖο ἀλλὰ καὶ μελαγχολικὸ τρίπτυχο τῆς ἔκθεσής σου στὸ Παρίσι (Gallerie Melkart) καὶ σὲ εὐχαριστῶ πολύ. Θὰ ἤθελα δὲ νὰ σημειώσω τὰ ἑξῆς: 
1- Ὡς γνωστόν, εἶναι ἀπαραίτητο οἱ ἀξιόλογοι καλλιτέχνες νὰ ἀνανεώνονται στὸ ἔργο τους, νὰ ἀλλάσσουν θεματολογία, συνθετικὴ χρωματουργία κλπ. κατὰ τὸ τοῦ Ἡρακλείτου "Τὰ πάντα ρεῖ" καὶ τό "Tempora mutantur, et nos mutamur in illis" καὶ νὰ μὴν ἐπαναπαύονται στὸν ἴδιο δρόμο, ποὖναι δηλωτικὸς πνευματικοῦ καμάτου, "καλλιτεχνικοῦ μηρυκασμοῦ", "ναρκισσισμοῦ" καὶ ἐπαράτου μερκαντιλισμοῦ. Πάντως φαίνεται ὅτι ἔργα παλαιότερης περιόδου σου νὰ μὲ συγκινοῦν κάπως περισσότερο θεματικὰ καὶ χρωματικά. Ἴσως ἐπειδὴ ἔχω ὁρισμένες προτιμήσεις. 
2- Κατόπιν οἱ κριτικοὶ τῆς τέχνης, συνήθως "ἀποτυχόντες ζωγράφοι", πρέπει νὰ ἀποφεύγουν μὲ ἕνα συχνὰ ἀκατανόητο καί "σοφοφανές" λεξιλόγιο νὰ δημιουργοῦν ἕνα δικό τους ἔργο ἄσχετο μὲ τὴ σκέψη καὶ τῆς ὑλοποίησή της ἀπὸ τὸ δημιουργό, καίτοι εἶναι δύσκολο νὰ ἐξακριβώσει κανεὶς πάντοτε τὸ ὅραμα τοῦ ἐκτελεστοῦ. 
3- Πάντως στὰ ἔργα σου αὐτὰ βλέπει κανεὶς ὁρισμένα στοιχεῖα ποὺ σὰν μία διήκουσα ἀρχή, ἐμφανιζόταν καὶ σὲ παλαιότερα, πρᾶγμα ἰδίαίτερα σημαντικό. Παρουσιάζεται δηλαδὴ μιὰ ψυχὴ ἐρημωμένη, ἐξωκοσμική, ἀπελπισμένη ποὺ ζεῖ μέσα σ' ἕνα κόσμο ἀπάνθρωπο, αὐτόνομο (Sedlmayr), ψυχρό, χωρὶς ἀγάπη καὶ ἐκφοβιστικό, μιὰ ψυχὴ ποὺ πονεῖ καὶ κλαίει, ἔστω κι' ἂν δὲν μπορεῖ νὰ κάμει σχεδὸν τίποτε καὶ νοσταλγεῖ. Ὅμως τί; Τὸν χαμένο "παράδεισο"; τὴν Πόλη; Μιὰ ψυχὴ ποὺ τὴν χτυπᾶνε ἀπὸ παντοῦ γιὰ νὰ τήν "προβατοποιήσουνε δυναστικά". Καὶ ὅμως αὐτὴ νὰ ἀντιστέκεται μὲ ὅλες τὶς δυνάμεις ποὺ ἔχει ἔστω καὶ μὲ γραμμές, συνθέσεις, ἰδέες καὶ χρώματα, πράγματα "ἀθῶα" μὲν στὴν ὄψη, ὅμως καὶ ἀρκετὰ ἰσχυρὰ στὸ πνεῦμα. 
4- Μερικὰ ἔργα σου ἀπὸ παλαιότερες ἐκθέσεις παρουσιάζουν ἕνα κάπως "συνονθυλευματικό", θὰ ἔλεγα, χαρακτῆρα μὲ νοσταλγικὲς παλιὲς θύμισες, ἐπηρεασμένο ἴσως καὶ ἀπὸ δυτικὰ ρεύματα. Ὅμως καὶ αὐτά, ἀπότοκα τῆς ἀλλοπρόσαλλης ἐποχῆς μας καὶ ἐκφραστικὰ αὐτῆς, συμβάλλουν στὸ νὰ πέσεις πάλι στή "συγχρονικότητα", γιὰ τὴν ὁποία σὲ συγχαίρω. Πήγαινε λοιπὸν ἄφοβα μπροστά. 
Θὰ σοῦ στείλω καὶ τὸν 5. τόμο τῶν Ρινημάτων καὶ ἑτοιμάζω τὸν 6. 
Σὲ χαιρετῶ μὲ πολλὴ ἀγάπη 
καὶ τὴν ἐλπίδα μιᾶς προσεχοῦς συνάντησης 
Ἐν Χαλκηδόνι, τῇ 25ῃ Σεπτεμβρίου 2017 
Ὁ Χαλκηδόνος Ἀθανάσιος

9/26/2017

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη απόψε, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, στα εγκαίνια Εκθέσεως του φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νίκου Μαγγίνα στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου». 
Στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι αρχών και πολύς κόσμος. 
Ο υφυπουργός στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: 
«Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου», ένας Ποιμενάρχης αφοσιωμένος στα ιδανικά της Ορθοδοξίας, στην αγάπη, την ειρήνη και στον διάλογο. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπλήρωσε 25 έτη φωτισμένης διακονίας στο τιμόνι της Ορθοδοξίας. Αναλογιζόμενοι την μακρά αυτή πορεία, σε μια εποχή που ο ανθρωπισμός και ο πλουραλισμός απειλούνται, καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα από το φωτεινό παράδειγμα του, την προσήλωση στην Ορθόδοξη πίστη, στις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Εικοσιπέντε χρόνια Πατριαρχίας αφιερωμένα στη θρησκευτική ελευθερία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο διαθρησκειακό διάλογο, στην προστασία του περιβάλλοντος. 


Ο έμπειρος φωτογράφος και προσηλωμένος παρατηρητής, ο Νίκος Μαγγίνας, με τον φωτογραφικό του φακό αποτυπώνει την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την προσωπικότητα του μέσα από το πολυσχιδές έργο του στην διάρκεια της διακονίας του. Ακολουθώντας πιστά, με σταθερότητα τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, η ματιά του Νίκου Μαγγίνα, μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, κατορθώνει με μαεστρία να επικοινωνήσει την μοναδικότητα των στιγμών που απεικονίζει, την λάμψη της προσωπικότητας και δια μέσου αυτής το κύρος και την ακτινοβολία του θεσμού που εκπροσωπεί. Θεσμός με βαρύτητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει την πλήρη στήριξή μας ως παγκόσμιο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο που ακτινοβολεί, μέσα από την μακραίωνη παράδοσή του, Ορθοδοξία και Ελληνισμό.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, την Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.
Επί τη αφίξει του Πατριάρχου τελέστηκε Δοξολογία και o Πατριάρχης χειροθέτησε τον Γενικό Γραμματέα της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Γιώργο Ξεινό σε Άρχοντα Προστάτη των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχου  στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. 



ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ 
ΤΗΣ Α.Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ 
κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Ίδρυση του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, 90 χρόνων από την Ίδρυση της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης, και 30 χρόνων από την Ίδρυση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου. 

10.30 π.μ. Υποδοχή της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ι. Πατριαρχική Μονή Βλατάδων 
• Δοξολογία και χειροθεσία του Γεν. Γραμματέως της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Γιώργου Ξεινού σε Άρχοντα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
11 π.μ. Επίσημος Υποδοχή του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών 
• Προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ι. Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων και Προέδρου του ΠΙΠΜ 
• Χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως 
• Προσφώνηση του Διευθυντού του ΠΙΠΜ Καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη 
• Προσφώνηση του Προέδρου της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Γιάννη Γιαννάκη 
• Χαιρετισμός του Προέδρου της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης κ. Παύλου Σταματίδη 
• Προβολή βίντεο «30 χρόνια Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου» 
• Ομιλία του Γεν. Γραμματέως της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Γιώργου Ξεινού με θέμα: 200 Χρόνια παρουσίας των Ιμβρίων στη Θεσσαλονίκη 
• Αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
12.30 μ. Ευλογική επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη στέγη της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου 
1.30 μ.μ. Γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρατιθέμενο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά 
5.45 μ.μ. Εγκαίνια Εκθέσεως του φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νίκου Μαγγίνα στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο: «Ο Πατριάρχης Της Αγάπης, Της Ειρήνης Και Του Διαλόγου» 
7 μ.μ. Επίσημος Υποδοχή του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης 
• Τελετή στην αίθουσα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

9/25/2017

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (ΦΩΤΟ)


Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, 25 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα. 
Ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και τον Δήμαρχο Ορεστιάδος κ. Βασίλειο Μαυρίδη, το πρωί επισκέφτηκε το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Ορεστιάδος. Μετά την προσφώνηση του Λυκειάρχη κ. Βασιλείου Παπαμιχαήλ, αφού πρώτα προσευχήθηκε μαζί με τους μαθητές, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο σχολείο τους και πατρικά τους συμβούλεψε να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους, να αξιοποιούν το χρόνο τους εποικοδομητικά, να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μέτρο και να διαβάζουν βιβλία γιατί όπως είπε «το βιβλίο είναι ο καλύτερος, ο πιο πιστός και ο πιο αφοσιωμένος φίλος». Στη συνέχεια η Α.Θ.Π. διένειμε στους μαθητές και τους καθηγητές μικρό σταυρό -φυλαχτό και είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς. 
Ακολούθως η Α.Θ.Π. επισκέφθηκε στην Καβύλη – Ορεστιάδος την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Στρατηγού Δημοκρίτου Ζερβάκη και του Διοικητή της XVI Mεραρχίας Στρατηγού Δημητρίου Μπονώρα, ξεναγήθηκε από το Διοικητή της Ταξιαρχίας Ανδρέα Φλωράτο στην ιστορία, στις δράσεις και στις προοπτικές της Ταξιαρχίας. 
Μετά ταύτα ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε το «Καραθεοδώρειο» Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας, όπου συνάντησε και τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Νέας Βύσσας. Απευθυνόμενος στους μαθητές, με αφορμή την προσωπικότητα του Στεφάνου Καραθεοδωρή, που τιμήθηκε αυτές τις μέρες στη γενέτειρά του, τους κάλεσε να τον μιμηθούν και να τον ακολουθήσουν στην αρετή, στην κατάρτιση και στην αγάπη του για την παιδεία και ευχήθηκε να αξιωθούν να προσφέρουν και εκείνοι, όπως εκείνος, πολλαπλές ευεργεσίες στο Γένος. 


Στη συνέχεια η Σεπτή Κορυφή επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας, που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά από σύντομη προσφώνηση του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο Παναγιώτατος μίλησε για την αξία του μοναχικού ιδεώδους και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Βαρθολομαίο Αστεριάδη για το ζήλο του και τις φιλότιμες προσπάθειές του και ευχήθηκε η Μονή να αναδειχθεί σε «έπαλξη» του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Στη συνέχεια η Α.Θ.Π. παρεκάθησε στη μοναστηριακή τράπεζα.
Ακολούθως τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στ. Καραθεοδωρή» μαζί με τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς, τον επιχώριο Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Ορεστιάδος, τον Διοικητή της XVI Μεραρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδος και τον Ηγούμενο της Μονής, προέπεμψαν τον Παναγιώτατο με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και με αισθήματα ανυπόκριτης αγάπης, βαθύτατου σεβασμού, αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου


ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΔΩΡΑ



ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ ΕΠΙ Τῌ ΑΠΟΝΟΜῌ ΟΦΦΙΚΙΟΥ 
ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΝ ΔΙΟΔΩΡΑΝ 
ΕΝ Τῼ ΠΥΡΓῼ ΤΗΣ ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΑΣ 
ΜΕΤΟΧΙῼ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΗΒΩΝ 
(23. 8. 2017) 
ὑπὸ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Τὸ 1964 στὴ Γοτίγγη τῆς Γερμανίας ἐγεννήθη ὡς τρίτον τέκνον μιᾶς πολυτέκνου οἰκογενείας, ἓν χαριτωμένον κοράσιον ὑπὸ δύο ἰατρῶν, ἡ Charlotte Stapenhorst, ἡ ὁποία θὰ εἶχεν φωτεινὸν καὶ λαμπρὸν μέλλον. Μετὰ τὸ Γυμνάσιον ἐσπούδασεν, ὡς συνήθως τὰ κοράσια, Ἱστορίαν Καλῶν Τεχνῶν εἰς τὸ Πανεπιστήμιον τοῦ Regensburg. Ἀκολούθως δὲ γλυπτικήν, τὸν δυσχερῆ τοῦτον κλάδον τῆς τέχνης, εἰς τὴν Ἀνωτάτην Σχολὴν τῆς Ἀκαδημίας Καλῶν Τεχνῶν τοῦ Βερολίνου, καὶ συνεδέθη διὰ τῆς ἐξομολογήσεως μὲ τὸν Γέροντα Διονύσιον εἰς τὴν Ἱεράν Μονὴν Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου ἐν Νάξῳ, ὁ ὁποῖος ἐσημάδεψε τὴν ζωήν της. Ἔγινε κατηχουμένη ὑπὸ τοῦ Γέροντός της λαβοῦσα τὸ ὄνομα Διονυσία. Ἐβαπτίσθη Ὀρθόδοξος εἰς τὸν Ἰορδάνην ποταμόν, πρᾶγμα ὅλως ἰδιαίτερον. Ἐσπούδασε κινεζικὰ εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Trier τῆς Γερμανίας καὶ εἰς τὴν Ἀκαδημίαν Καλῶν Τεχνῶν τοῦ Πεκίνου Καλλιγραφίαν καὶ Χειροτεχνικὴν Κατασκευῆς Χάρτου. Ἀπέκτησε Δίπλωμα Κατηχητρίας καὶ ὡς τοιαύτη ὑπηρέτησε εἰς τὴν Ἀρχιεπισκοπὴν Ἀθηνῶν. Ἐξέμαθε Βυζαντινὴν Μουσικὴν εἰς τὸ Ὡδεῖον Ἀθηνῶν καὶ Ἁγιογραφίαν εἰς τὴν Ἀκαδημίαν Καλῶν Τεχνῶν τοῦ Μετσοβείου Πολυτεχνείου Ἀθηνῶν. Ἐκάρη μοναχὴ ὑπὸ τοῦ Πατριάρχου Ἱεροσολύμων Διοδώρου, λαβοῦσα τὸ ὄνομα Διοδώρα. Ἀπέκτησε διπλώματα ἑβραϊκῆς γλώσσης εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Ulpan τῶν Ἱεροσολύμων καὶ πτυχίον Θεολογίας Ἄριστα τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν μὲ μεταπτυχιακὰς σπουδὰς εἰς τὸ Κανονικὸν Δίκαιον. Εἰργάσθη ὡς Μεταφράστρια εἰς Διεθνῆ Συνέδρια. Ἐγένετο ἱδρυτικὸν Μέλος τῆς Ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὑψώσεως τοῦ Σταυροῦ Θηβῶν καὶ ἐξελέγη Ἡγουμένη αὐτῆς, ἐχούσης μοναχὰς καὶ δοκίμους ἐκ δεκαπέντε χωρῶν τῆς ὑφηλίου. Ἐβοήθησε εἰς τὴν ἐπανασύστασιν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Εὐαγγελισμοῦ Ἄνω Πεδινῶν Κεντρικοῦ Ζαγορίου Ἰωαννίνων. Ἐπίσης διὰ τὴν ἵδρυσιν Ἱερῶν Μονῶν εἰς τὸ Μεξικόν. Ἐκλήθη διὰ τὴν στελέχωσιν ἱστορικῶν Μονῶν τῆς Περιφερείας Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων. Ἐγένετο Καθηγουμένη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Δώδεκα Ἀποστόλων (Κόκκινη Ἐκκλησιά) Καρδίτσης. Ἔλαβε τὸ πτυχίον Νομικῆς τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Στρασβούργου, ὡσαύτως Ἄριστα μέ ὑποτροφίαν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Κατεστάθη Καθηγουμένη τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη Μαυρομματίου Καρδίτσης. Συνέβαλε εἰς τὴν ἴδρυσιν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Νίνας ἐν Union Bridge Maryland, ΗΠΑ, τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Οὔλαβ καὶ Προφήτου Ἠλιοὺ ἐν Norddal Νορβηγίας, καὶ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Πορφυρίου ἐν Σλοβενίᾳ. 
Ἔδωσε συνεντεύξεις καὶ διαλέξεις θεολογικοῦ κυρίως περιεχομένου εἰς τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικόν (Γερμανία, Αὐστρία, Ἱσπανία, Γεωργία, Ἀμερική). Οὕτως, παρὰ τὰ ἡγουμενικά της καθήκοντα, ἠσχολήθη καὶ μὲ τὴν ἐπιστήμην, ἐνῶ ἔμεινε εἰς τὸ περιθώριον σχεδὸν ἡ καλλιτεχνική της πλευρά. 
Ἡ Καθηγουμένη Διοδώρα σήμερον εἶναι ἓν τῶν δεξιωτέρων χειρῶν τοῦ Γέροντος Διονυσίου καὶ ὡς Ἑλληνὶς πλέον Γενικὴ ἐποπτεύουσα Δέκα Ἱερῶν Μονῶν καὶ ὑπὸ ἵδρυσιν ἄλλων (Γερμανία). 
Εἶναι μία ἐνδιαφέρουσα προσωπικότης κοινωνική, μὲ πολλὰς σχέσεις καὶ διασυνδέσεις καὶ πολύγλωσσος (Γερμανικά, Ἑλληνικά, Ἀγγλικά, Ἰταλικά, Γαλλικά, Ἑβραϊκά). 
Ἐμφανίζεται ὡς κομψὴ μοναχὴ ὅπως καὶ ἱκαναὶ ἄλλαι τοῦ Γέροντος εἰς τὰς διεθνοῦς χαρακτῆρος Ἱεράς Μονὰς αὐτοῦ, εὐρείας μορφώσεως, πρᾶγμα οὐχὶ λίαν σύνηθες εἰς ἑτέρας Μονὰς τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς, διακρινομένη διὰ τὴν εὐφυΐαν, τὴν εὐρύτητα σκέψεως καὶ ἐργατικότητα -μία ὀρθόδοξος εὐρωπαία μοναχή- μὲ ἄκραν ἀγάπην καὶ πιστότητα πρὸς τὸν Γέροντά της, τ.ἔ. πράγματα τὰ ὁποῖα δυστυχῶς δὲν ἀξιολογοῦνται ὡς συνήθως ὑπὸ ὁρισμένων θετικῶς, μὲ οὐχὶ εὐχαρίστους συνεπείας. 
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χαλκηδόνος, συνδεομένη μετ’ αὐτῆς ἀπὸ πολλῶν ἐτῶν, ἀπεφάσισε διὰ πάντα ταῦτα νὰ τῆς ἀπονείμει τὸ ὀφφίκιον τῆς Ἀρχοντίσσης τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, διὰ τὴν πολιτισμικὴν καὶ διαθρησκειακήν της δρᾶσιν ἐν Εὐρώπῃ. Ὅλα δὲ τὰ ἀνωτέρω γίνονται δυστυχῶς ὑπὸ δεινὴν οἰκονομικὴν κατάστασιν τῶν Ἱερῶν Μονῶν τούτων, ἡ ὁποία ἀντανακλᾷ καὶ εἰς τὴν προσωπικὴν βιοτὴν τῶν ἐν αὐταῖς ἐνασκουμένων. Διὰ τοῦτο δὲν πρέπει νὰ λησμονῆται τὸ ὅτι ὁ μοναχισμὸς εἶναι τὸ δεκανίκιον τῆς Ἐκκλησίας, καὶ ὅτι καὶ τοιούτου εἴδους μοναχὰς ἔχομεν ἀνάγκην ἰδιαιτέρως.
ΑΞΙΑ!

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Μια σημαντική ημέρα για τους Ορθοδόξους της Σμύρνης 
Μια ιδιαίτερη μέρα ήταν η Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 για τους Ορθοδόξους της Σμύρνης, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ενθρόνιση του Ποιμενάρχου τους, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου ο οποίος προεξήρχε της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Φωτεινής.
Μετά το πέρας της, τον Μητροπολίτη Σμύρνης προσεφώνησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Κατζιγκάς, ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Κοινότητος και του Ρωμαίηκου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης, και ο Εντιμ. κ. Andre Ponomarev, Πρόεδρος του Ρωσσικού Μορφωτικού Συνδέσμου Σμύρνης, οι οποίοι προσέφεραν σε αυτόν συμβολικά δώρα. 
Απαντώντας, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος τους ευχαρίστησε για τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του και επανέλαβε τη δέσμευση που ανέλαβε κατά την ενθρόνισή του στον Ι. Ναό του Αγ. Βουκόλου, προ ενός έτους ακριβώς, ότι δηλαδή θα συνεχίσει να διακονεί τις πνευματικές και τις λειτουργικές ανάγκες όλων των Ορθοδόξων πιστών της περιοχής, εργαζόμενος για την εν Χριστώ σωτηρία τους και υπηρετώντας την καταλλαγή, την αγάπη και την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων.


Κατακλείοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον Πρόεδρο και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής και των μορφωτικών συνδέσμων, για τη βοήθεια που παρέχουν στην Κοινότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αγαστή συνεργασία του με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, τις οποίες ευχαρίστησε καθώς παρέχουν κάθε διευκόλυνση για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ορθοδόξων της περιοχής και με προθυμία χορηγούν άδεια για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών στους ιστορικούς ναούς αυτής. Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθησαν πολλοί ορθόδοξοι πιστοί μεταξύ των οποίων η Ευγεν. κ. Δήμητρα Καλέτση, εκ προσώπου της απουσιαζούσης στο εξωτερικό Γενικής Προξένου της Ελλάδος κ. Αργυρούς Παπούλια, μέλη του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη και ο Εντιμ. κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, επί κεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. 
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους συμβάλλουν ηθικά και υλικά στην Ορθόδοξη Κοινότητα, και ιδιαιτέρως στους ανωτέρω ονομαστικώς αναφερομένους. Εν τέλει, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανακοίνωσε τον διορισμό του Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Κατζιγκά ως τακτικού εφημερίου του Ι. Ναού Αγίας Φωτεινής, συγχαρείς αυτόν για την εύορκο και συνεπή διακονία του στο Ναό από της πρώτης στιγμής της ελεύσεώς του στη Σμύρνη.
Επηκολούθησε δεξίωση εντός του αυλογύρου του Ναού.


Related Posts with Thumbnails