Υπέρ των δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Αλέξης Τσίπρας, που προηγουμένως ταξίδεψε στην Άγκυρα, επισκέφθηκε την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το πρωί. Αμέσως κατευθύνθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε κερί παρέστη στην Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστατούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στη συνέχεια μαζί τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ανήλθαν στην αίθουσα του Θρόνου όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή για τους προστάτες των Γραμμάτων Τρεις Ιεράρχες.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε, σε εγκάρδιο κλίμα, ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχικό Γραφείο. Παρόντες ήταν και οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος και Πέργης Ευάγγελος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, η υπεύθυνη του κόμματος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Π.Γ. Πένα Δούρου, ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος τμήματος εξωτερικής πολιτικής του Συνασπισμού καθώς και άλλοι συνεργάτες του κόμματος.
«Ο Συνασπισμός βέβαια έχει σχέσεις χρόνια τώρα (σ.σ. εννοεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο). Ήταν πρώτη φορά για εμένα. Συνάντησα έναν άνθρωπο με οξυδέρκεια με κατανόηση των προβλημάτων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τις παρεμβάσεις του στα φλέγοντα ζητήματα των καιρών, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, για τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης και του εκφράσαμε την στήριξή μας. Ήρθα εδώ άλλωστε και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συζητήσαμε για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα αίτημα το όποιο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε ήδη να είχε ικανοποιηθεί. Μου εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή τη χρονιά που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το κλείσιμο της Σχολής, ίσως είναι μια καθοριστική χρονιά για την άσκηση πίεσης προκειμένου να επαναλειτουργήσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Βεβαίως είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και για τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα συμπεράσματά μας είναι θετικά και ελπίζουμε να εντείνει αυτές τις προσπάθειες πάντοτε στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης των λαών και της σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα του Πατριαρχείου αλλά και η εύφλεκτη περιοχή μας να βρει σταθερότητα και ειρήνη».
Σε ερώτηση πως αξιολογεί τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αναμφίβολα είναι ένας θετικός ρόλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και στα σχέδια του Πατριαρχείου μετατροπής του σε Κέντρο Οικολογίας και Διαθρησκειακού Διαλόγου.
«Παναγιώτατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ και είναι ευτυχής η συγκυρία που έτυχε το ταξίδι να συμπέσει με μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για την Ορθοδοξία. Μια γιορτή που συμβολίζει την αξία της γνώσης, μια αξία διαχρονική και ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε σε ένα ταξίδι που είχαμε στην Άγκυρα και ήθελα να πω ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας υποστηρίζει σταθερά όλα τα χρόνια ύπαρξής του την προσέγγιση των δύο χωρών. Αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ελληνοτουρκική φιλία δηλαδή την επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο. Παράλληλα όμως στηρίζει σταθερά και τα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μιλώντας σας όχι μόνο ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού, ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά και ως αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρωπαϊκή αριστερά στηρίζει σταθερά τα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμβάσεις που πιστεύουμε ότι η Τουρκία υποχρεούται να τηρήσει, πόσο δε μάλλον εφόσον βρίσκεται σε ενταξιακό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθότι στις μέρες μας αυτό που κάποιοι ονομάζουν οικονομική κρίση εμείς θα λέγαμε ότι είναι κρίση κοινωνική και πολυδιάστατη, κρίση σε όλα τα επίπεδα. Παίρνει σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας διαστάσεις τραγωδίας. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πλέον φαινόμενα που παίρνουν πανδημικά χαρακτηριστικά και βλέπουμε στην περιοχή μας κοινωνικές εξεγέρσεις. Εμείς θα λέγαμε δίκαιες. Και θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία και την παρουσία μας εδώ να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, σε όλους όσοι αγωνίζονται για ελευθερία, δικαιοσύνη και προκοπή. Και θα ήθελα κλείνοντας να μου δώσετε την ευκαιρία να εξάρω την σημαντική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μέσα από αυτή την οικουμενική οπτική πάντοτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν τα κρίσιμα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας είτε αυτό έχει να κάνει με την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των επιπτώσεων της διατροφικής κρίσης, είτε αυτό έχει να κάνει με την συμφιλίωση των λαών, τον διαθρησκειακό διάλογο, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και κρίσιμος για την εποχή μας, είτε αυτό έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τις οποίες τιμούμε και ενθαρρύνουμε. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε και να ακούσετε τις σκέψεις μας πάνω στα κρίσιμα αυτά προβλήματα».