________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/30/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Υπέρ των δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Αλέξης Τσίπρας, που προηγουμένως ταξίδεψε στην Άγκυρα, επισκέφθηκε την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το πρωί. Αμέσως κατευθύνθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε κερί παρέστη στην Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστατούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στη συνέχεια μαζί τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ανήλθαν στην αίθουσα του Θρόνου όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή για τους προστάτες των Γραμμάτων Τρεις Ιεράρχες.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε, σε εγκάρδιο κλίμα, ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχικό Γραφείο. Παρόντες ήταν και οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Κωνσταντίνος και Πέργης Ευάγγελος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, η υπεύθυνη του κόμματος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική της Π.Γ. Πένα Δούρου, ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος τμήματος εξωτερικής πολιτικής του Συνασπισμού καθώς και άλλοι συνεργάτες του κόμματος.

«Ο Συνασπισμός βέβαια έχει σχέσεις χρόνια τώρα (σ.σ. εννοεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο). Ήταν πρώτη φορά για εμένα. Συνάντησα έναν άνθρωπο με οξυδέρκεια με κατανόηση των προβλημάτων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τις παρεμβάσεις του στα φλέγοντα ζητήματα των καιρών, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, για τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης και του εκφράσαμε την στήριξή μας. Ήρθα εδώ άλλωστε και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συζητήσαμε για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα αίτημα το όποιο κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε ήδη να είχε ικανοποιηθεί. Μου εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή τη χρονιά που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το κλείσιμο της Σχολής, ίσως είναι μια καθοριστική χρονιά για την άσκηση πίεσης προκειμένου να επαναλειτουργήσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Βεβαίως είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και για τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα συμπεράσματά μας είναι θετικά και ελπίζουμε να εντείνει αυτές τις προσπάθειες πάντοτε στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης των λαών και της σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα του Πατριαρχείου αλλά και η εύφλεκτη περιοχή μας να βρει σταθερότητα και ειρήνη».
Σε ερώτηση πως αξιολογεί τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αναμφίβολα είναι ένας θετικός ρόλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και στα σχέδια του Πατριαρχείου μετατροπής του σε Κέντρο Οικολογίας και Διαθρησκειακού Διαλόγου.


Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παρουσιάσει τον Πρόεδρο του Συνασπισμού στους παριστάμενους στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τους Τρεις Ιεράρχες στην Αίθουσα του Θρόνου. Μιλώντας ο κ. Τσίπρας, παρουσία ιεραρχών του Θρόνου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα, αρχόντων του Πατριαρχείου, των λυκειαρχών και πλήθους κόσμου είπε:

«Παναγιώτατε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ και είναι ευτυχής η συγκυρία που έτυχε το ταξίδι να συμπέσει με μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για την Ορθοδοξία. Μια γιορτή που συμβολίζει την αξία της γνώσης, μια αξία διαχρονική και ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας. Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε σε ένα ταξίδι που είχαμε στην Άγκυρα και ήθελα να πω ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας υποστηρίζει σταθερά όλα τα χρόνια ύπαρξής του την προσέγγιση των δύο χωρών. Αυτό που αργότερα ονομάστηκε Ελληνοτουρκική φιλία δηλαδή την επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο. Παράλληλα όμως στηρίζει σταθερά και τα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μιλώντας σας όχι μόνο ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού, ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά και ως αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρωπαϊκή αριστερά στηρίζει σταθερά τα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμβάσεις που πιστεύουμε ότι η Τουρκία υποχρεούται να τηρήσει, πόσο δε μάλλον εφόσον βρίσκεται σε ενταξιακό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθότι στις μέρες μας αυτό που κάποιοι ονομάζουν οικονομική κρίση εμείς θα λέγαμε ότι είναι κρίση κοινωνική και πολυδιάστατη, κρίση σε όλα τα επίπεδα. Παίρνει σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας διαστάσεις τραγωδίας. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πλέον φαινόμενα που παίρνουν πανδημικά χαρακτηριστικά και βλέπουμε στην περιοχή μας κοινωνικές εξεγέρσεις. Εμείς θα λέγαμε δίκαιες. Και θα θέλαμε με αυτή την ευκαιρία και την παρουσία μας εδώ να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, σε όλους όσοι αγωνίζονται για ελευθερία, δικαιοσύνη και προκοπή. Και θα ήθελα κλείνοντας να μου δώσετε την ευκαιρία να εξάρω την σημαντική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μέσα από αυτή την οικουμενική οπτική πάντοτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν τα κρίσιμα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας είτε αυτό έχει να κάνει με την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας, των επιπτώσεων της διατροφικής κρίσης, είτε αυτό έχει να κάνει με την συμφιλίωση των λαών, τον διαθρησκειακό διάλογο, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και κρίσιμος για την εποχή μας, είτε αυτό έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για το μεγάλο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τις οποίες τιμούμε και ενθαρρύνουμε. Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε και να ακούσετε τις σκέψεις μας πάνω στα κρίσιμα αυτά προβλήματα».

1/29/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΑΤΝΩΝ ΣΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ


φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Τό ἑσπέρας τῆς Τρίτης, 25ης Ἰανουαρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης, Πατριάρχης, μετέβη, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, εἰς τόν ἐν Σταυροδρομίῳ ΡΚαθολικόν Ναόν τοῦ ἁγίου Ἀντωνίου τῆς Παδούης καί ἐκήρυξε τήν ἔναρξιν τῆς ὑπό τῶν πολιτικῶν ἀρχῶν τῆς ἐν Ἰταλίᾳ Ἐπαρχίας Trento διοργανουμένης ἐκθέσεως φατνῶν, μέ θέμα «Christmas Cribs From Trentino Italy», ὁμιλήσας καταλλήλως.

Ὁμιλία τῆς Α.Θ.Παναγιότητος εἰς τὴν ἔκθεσιν φατνῶν ἐξ Ἰταλίας
(25.01.2011)

Carissimi,

Vi siamo particolarmente grati per averci invitati a presenziare alla cerimonia di presentazione della mostra: “I Presepi Trentini a Costantinopoli”. Con gioiosa emozione contempliamo questi presepi qui giunti, nella Chiesa di Sant’Antonio di Padova, il mirabile discepolo del poverello di Assisi, autore del primo presepe. Nel suo intenso amore per Colui, che nato in Betlemme di Giuda “per noi uomini e per la nostra salvezza”, è stato deposto in una mangiatoia dalla Sempre Vergine Maria, la Madre che Lo ha generato, Francesco di Assisi ha così voluto avvicinare i suoi contemporanei al mistero della “natività secondo la carne” dell’Unigenito Figlio e Verbo di Dio e Salvatore del mondo intero. D’ora in poi, il presepe costituisce nella tradizione cristiana dell’Occidente, l’emblema della Natività divina.


Come possiamo anche noi adesso constatare uomini, animali e natura sono uniti, in inscindibile armonia, nei presepi proposti per contemplare il “mistero strano e paradossale”. Infatti, nel presepe, illuminato dalla stella che conduce i Magi a Cristo, questo “mistero strano e paradossale” è visibile: la grotta è il vero cielo, il trono dei Cherubini è la Vergine e la mangiatoia il luogo dove è stato deposto da Lei il bambino, l’incircoscrivibile Cristo Dio. Il Creatore è accolto, dunque, da tutta la creazione: uomini, animali e natura adorano, insieme alle schiere angeliche, il Creatore venuto a riscattarci dalla schiavitù della morte e del peccato.


Innanzi al presepe avvertiamo, pertanto, l’onere, sempre più pressante per l’umanità odierna, di adoperarci, insieme tutte le forze disponibili, per la pace e la salvaguardia del creato. In sintonia anche con l’innografia della nostra Chiesa Ortodossa, il presepe prosegue, dunque, da secoli a irradiare la luce della Natività de Nuestro Signore e Salvatore, negli animi stupiti di quanti contemplano questi capolavori della fede manifestata dagli allestitori dei presepi.


A tale riguardo non possiamo, certo, trascurare di rilevare come l’arrivo dei presenti presepi sia motivo di specifica letizia per questa nostra Città e la sua Chiesa, a causa della loro provenienza. In effetti, i presepi che oggi ammiriamo rendono manifesto il tenace attaccamento alle tradizioni, riscontrabile nelle vallate trentine, dove l’evangelizzazione è stata avviata dai santi Cappadoci Sisinio, Martirio e Alessandro, secondo la preziosa testimonianza di San Vigilio, il vescovo di Trento che ha consolidato il seme reso rigoglioso dal martirio, preziosa corona conseguita da quei santi missionari provenienti dal nostro Oriente cristiano.


Giunti da Trento a Costantinopoli i vostri presepi consolidano i vincoli della comune fede in Cristo, che ha unito San Vigilio, vescovo di Trento, a San Giovanni Crisostomo, nostro grande venerato predecessore sulla Cattedra patriarcale della Regina delle città. Da sedici secoli i legami che intercorrono tra le nostre Chiese locali sono fondati sul sangue dei vostri martiri evangelizzatori, nati in Cappadocia e rinati alla vita eterna nel Trentino. Il loro martirio assicura, ancora oggi, buoni frutti alle nostre Chiese, ovunque riunite in intensa preghiera, durante questa Settimana dell’Unità dei Cristiani. In realtà, in ogni tempo, quanti si dedicano ad opere gradite al Signore, continuano a ricevere doni anche dopo la loro partenza da questa vita terrena.


Luminoso esempio contemporaneo, proveniente dalla generosa cristianità trentina, è l’indimenticabile Chiara Lubich. Benchè abbia lasciato questo mondo, prosegue intensamente l’opera da lei avviata a promozione dell’unità dei cristiani e della pace tra tutti gli uomini, in conformità all’annuncio rivolto dagli angeli ai pastori. La causa del ristabilimento dell’unità tra le nostre Chiese sorelle ha particolarmente segnato il luminoso cammino di Chiara, da noi personalmente conosciuto, dagli anni dei nostri studi romani fino al termine della sua intensa giornata terrena. Di conseguenza ha costituito anche per noi un “raggio di sole” la recente visita ufficiale al Patriarcato Ecumenico di Maria Voce, nuova Presidente dei Focolari, preposta per tanti laboriosi anni al focolare di questa nostra Città. Anche in quella circostanza abbiamo felicemente constatato come il fuoco ecumenico acceso nei Focolari fondati dalla trentina Chiara Lubich continui a bruciare con arrestabile intensità.


Per i motivi brevemente indicati rendiamo grazie al Signore oggi qui, uniti con voi nella gioiosa contemplazione dei presepi, che invitano i nostri cuori ad elevarsi, insieme agli stupiti pastori, nella contemplazione di Cristo Dio nato a Betlemme. Voi comprendete come il messaggio trasmesso dal presepe non rientri per niente tra le emozioni umane. Infatti, non ha senso celebrare la nascita di Cristo se non allestiamo nei nostri cuori la mangiatoia per accogliere il Teantropo. Non trascuriamo pertanto il pressante invito trasmesso da questi eloquenti presepi: celebriamo veramente la Natività di Cristo mediante la conversione, in grado di purificare il nostro cuore, rendendolo così umile mangiatoia pronta ad accogliere Cristo venuto a salvarci.

Il Patriarca Ecumenico Bartolomeo.

1/28/2011

ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Αντιπροσωπεία του Global Christian Forum δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Η αντιπροσωπεία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Β’ Ολομέλειας του διαχριστιανικού οργανισμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Εκ μέρους των μελών του Global Christian Forum μίλησε ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά όλων για την συνάντηση τους με τον προκαθήμενο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος παρουσίασε ένα προς ένα τα μέλη της Αντιπροσωπείας.


Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στους επισκέπτες του εκφράζοντας την χαρά του που συναντήθηκε «μετ’ αδελφών εν Χριστώ ορμωμένων εκ διαφόρων περιοχών της υφηλίου». Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια του «επί τη ιδρύσει του νέου τούτου -εν σχέσει προς το Π.Σ.Ε. και το ΚΕΚ- οργανισμού της διαχριστιανικής κινήσεως». Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε ενεργό συμμετοχή στη διαχριστιανική κίνηση πριν από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες του Φόρουμ εξαίροντας την σύστασή του ως πρωτοβουλία «δια την προώθησιν της χριστιανικής ενότητος, ώστε να μη καταστή αύτη γράμμα κενόν και διακήρυξις επί θεωρητικού, μόνον, επιπέδου».


Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ευλογημένην συγκυρίαν» την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας κατά την εορτή του Μεγάλου Θεολόγου της Εκκλησίας Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, τα λείψανα του οποίου, μαζί με αυτά του ετέρου μεγάλου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως υπενθύμισε, μετέφερε αυτοπροσώπως προ 7 ετών από την Ρώμη.
Υπενθύμισε επίσης την ανταλλαγή μεταξύ των Εκκλησιών Κων/πόλεως και Ρώμης επισκέψεων Αντιπροσωπειών τους στις Θρονικές Εορτές τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, όπως τα εν πλω συμπόσια και άλλες οικολογικές δραστηριότητες που ανέλαβε η Μητέρα Εκκλησία, στον Ακαδημαϊκό Διάλογο με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, ενώ εκτενέστερη αναφορά έκανε στις διαχριστιανικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Πατριαρχείου, υπενθυμίζοντας ότι είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Π.Σ.Ε., και μετέχει ενεργώς εις το ΚΕΚ και το νεοσύστατο Global Christian Forum.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «το Πατριαρχείον δεν διστάζει να μετάσχει του Διαλόγου και πάσης πρωτοβουλίας προαγούσης την αλληλογνωριμίαν και καλυτέραν κατανόησιν μεταξύ διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων».
«Έκαστος παραμένει μεν πιστώς προσηλωμένος εις την εαυτού πίστιν και παράδοσιν, εν τούτοις υπάρχει αρκετός χώρος δια την συνάντησιν και την γνωριμίαν μεθ’ ετέρων χριστιανών και παντός ανθρώπου καλής θελήσεως» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

πί τῇ Ἑορτῇ τῆς Ἀνακομιδῆς τῶν ἱερῶν Λειψάνων τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Ἰωάννου, Ἀρχιεπισκόπου ΚΠόλεως τοῦ Χρυσοστόμου, ἅτινα φυλάσσονται ἀπό τινων ἐτῶν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, Α.Θ.Παναγιότης, Πατριάρχης, ἐχοροστάτησεν ἐν αὐτῷ ἀπό τοῦ Παραθρονίου, κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς Tετάρτης, 26ης Ἰανουαρίου, καθὅν παρέστη συμπροσευχόμενος ὅμιλος προσκυνητῶν ἐκ τῆς ἐνορίας Ἁγίου Γεωργίου Λόφου Πιερίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Αἰδεσιμ. Οἰκονόμου κ. Νικολάου Φωτίου, πρός οὕς ἀπηύθυνε πατρικούς λόγους, ὡς καί κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Πέμπτης, 27ης ἰδίου. Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός καί προσκυνηταί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.



Σύμφωνα με το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τόσο κατά την εορτή της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου), όσο και κατά την εορτή της Ανακομιδής των ιερών του Λειψάνων (27 Ιανουαρίου) ο Πατριάρχης χοροστατεί από του παραθρονίου. Στον θρόνο του Πατριαρχικού Ναού τίθεται τιμητικώς η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου, ενώ ο Μ. Εκκλησιάρχης τοποθετεί δίπλα στην εικόνα και την ποιμαντορική ράβδο του αγίου. Οι ιερείς και οι διάκονοι που πρόκειται να λειτουργήσουν “λαμβάνουν καιρό” όχι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά από την ιερά εικόνα του αγίου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.



Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού ετέθησαν προς προσκύνησιν υπό των πιστών τα λείψανα του μεγάλου ιεράρχου της Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, επέστρεψαν στην Πόλη από τη Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, χάρις στις ενέργειες του διαδόχου των αγίων ιεραρχών σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου
Ποίημα Μητροπολίτου Πέργης Εὐαγγέλου Γαλάνη

«Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ... » ἦχος πλ. δ΄

Ἐπανευφραίνεται λαμπρῶς ἡ Ἐκκλησία,
ἐπὶ τῇ ἥξει τοῦ σεπτοῦ Σου Λειψάνου,
εἰς τὴν Πόλιν ἣν ἀξίως ἐποίμανας·
καὶ δοξάζει, τὸν οὐράνιον Δοτῆρα,
Ἰωάννη Πάτερ Χρυσόστομε,
ἀνακράζουσα, ἰδοὺ ὁ θρόνος Σου, Ἅγιε.

1/25/2011

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, χοροστάτησε χθες το απόγευμα στον Μ. Εσπερινό και σήμερα το πρωί στην Θ. Λειτουργία, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Κατά την Θ. Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μ. Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας και διηκόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού ετέθησαν προς προσκύνησιν από τους πιστούς τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επεστράφησαν στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως από την Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004. Ήταν μια απόφαση του αειμνήστου Πάπα Ιωάννη - Παύλου Β', μετά από σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα ιερά λείψανα εκόμισε από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη ο διάδοχος των δύο Αγίων Ιεραρχών, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Για το γεγονός της επιστροφής των ιερών λειψάνων ο μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος συνέθεσε δύο απολυτίκια. Παραθέτουμε το του Αγ. Γρηγορίου

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου
Ποίημα Μητροπολίτου Πέργης Εὐαγγέλου Γαλάνη
«Τὸν τάφον σου Σωτήρ... » ἦχος α΄

Ὁ μύστης τοῦ Θεοῦ καὶ δογμάτων ὁ κῆρυξ
Γρηγόριος ὁ νοῦς, θεολογίας τὸ κλέος,
Ἰδοὺ παραγίγνεται, ὡς παρήγορον Σκήνωμα,
συμπολίτης γάρ, ἀπὸ αἰώνων ὑπάρχων
καὶ φθεγγόμενος, πρὸ τοῦ ἰδίου Συνθρόνου,
ὡς θεῖον θησαύρισμα.



1/24/2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΔΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και ξεχωριστά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο πρόεδρος της Καναδικής Γερουσίας Νoel A. Kinsella κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Φανάρι.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στον πολυπολιτισμικό Καναδά, η οποία συμβάλλει στην δυναμική της και βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς ο Πρόεδρος τυγχάνει ρωμαιοκαθολικός, αλλά και στους άλλους διαλόγους που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και οι οποίοι συντελούν στην δημιουργία γεφυρών μεταξύ των λαών.


Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ', καθώς και ευρύτερα με τις άλλες Ρωμαιοκαθολικές Επισκοπές ανά τον κόσμο. Ο Καναδός πολιτικός θέλησε να πληροφορηθεί την κατάσταση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στην Τουρκία από πλευράς πληθυσμού, δραστηριότητας και θρησκευτικής ελευθερίας.


Τον Πρόεδρο συνόδευαν δύο γερουσιαστές του Καναδά, οι
James Cowon και Donalt Oliver από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Κατά την συζήτηση τέθηκε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο ο ένας εκ των γερουσιαστών ρώτησε ποια ήταν η δικαιολογία του κλεισίματός της. Ο Πατριάρχης εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης υπογράμμισε τη μεγάλη αδικία της αναστολής της λειτουργίας της. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα με τις κοινοτικές περιουσίες που συνεχίζουν να υφίστανται χωρίς να παραλείψει να επισημάνει το γεγονός των θετικών βημάτων που έχουν γίνει, ενώ υπολείπονται πολλά άλλα που αναμένουν την επίλυσή τους.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τον Πατριάρχη να επισκεφθεί επίσημα τον Καναδά, αν και ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έχει ήδη επισκεφθεί την χώρα αυτή το 1998. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας κάλεσε εκ δευτέρου τον Πατριάρχη να ξαναεπισκεφθεί τον Καναδά, προβάλλοντας μάλιστα το σκεπτικό ότι ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Απόστολος Ανδρέας είναι ταυτοχρόνως και ένας εκ των Αγίων και Προστατών της Καναδικής Γερουσίας, του οποίου η ζωγραφική απεικόνιση δεσπόζει σε εναν απο τους τέσσερις κίονες στο εσωτερικό της αίθουσας συνεδριάσεών της.


Μετά την ανταλλαγή δώρων ο Πρόεδρος και οι γερουσιαστές άναψαν κερί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενημερώθηκαν για το ιστορικό του από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νήφωνα.


«Ήταν για μένα μεγάλη τιμή που είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Παναγιώτατο. Είναι ένας πολύ σοφός άνδρας και ένας μεγάλος εκκλησιαστικός ηγέτης. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Καναδούς γιατί η χώρα μας είναι πολυπολιτισμική, και επίσης είναι μια χώρα όπου υπάρχουν πολλά δόγματα και οι Ορθόδοξες Κοινότητες σε όλη την χώρα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Καναδά. Τιμούμε την Ορθόδοξη Πίστη και Κοινότητα των Καναδών πολιτών που είναι μέλη της μεγάλης Κοινότητας των Ορθοδόξων Πιστών. Με την παρουσία τους κάνουν τον Καναδά πιο ισχυρό και ως Πρόεδρος της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου του Καναδά, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όποτε έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε με ηγέτες των Καναδικών Θρησκευτικών Κοινοτήτων όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Καναδικού Κοινοβουλίου.

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Θέματα της ζωής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ευρωβουλευτή Γεώργιο Κουμουτσάκο, ο οποίος επισκέφθηκε το Πατριαρχείο σήμερα το πρωί, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης".

«Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα» μας δήλωσε ο Γεώργιος Κουμουτσάκος  μετά το  πέρας της συνάντησής του με τον Πατριάρχη, «να συναντήσω σήμερα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και να συζητήσω μαζί του σειρά θεμάτων που αφορούν τα προβλήματα και τις προοπτικές του Πατριαρχείου και από την πλευρά μου να ενημερώσω πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Πατριαρχείο αποτελεί κατ΄ εξοχήν ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπίζεται. Και βεβαίως είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε και για την πορεία των σχέσεων των δύο λαών του τουρκικού και του ελληνικού. Από πλευράς μου ήθελα να πω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και καλλίτερα εάν υπάρξει μια μεταβολή στη στάση της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου και στην συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Από κει και πέρα ήταν μιά εξαιρετική, ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και ουσιαστική για μένα συζήτηση».

1/23/2011

ΟΙ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ-φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε χθες 22 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως (Πέραν) υπό την προεδρία του Άρχοντος Β' Δομεστίκου της Μ.τ.Χ.Ε. Στυλιανού Φλοίκου, καθώς και τους λοιπούς ιεροψάλτες της Πόλεως, υπό την ηγεσία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λεωνίδα Αστέρη. Οι ιεροψάλτες υπέβαλαν τα σέβη τους και εξέφρασαν τις ευχές τους στον Πατριάρχη επί τω Νέω Έτει.

Ο Πατριάρχης παρέθεσε εόρτιο γεύμα σε όλους τους ιεροψάλτες και εν συνεχεία στην Αίθουσα του Θρόνου μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Στυλιανός Μπερμπέρης και ο Πατριάρχης, ο οποίος ευχήθηκε την θεία ενίσχυση για την επιτέλεση των ιερών καθηκόντων τους. Ακολούθως οι ιεροψάλτες έψαλαν τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχου.

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ- φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, κατά τον οποίο εκκλησιάστηκαν οι νέες Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Πατριάρχης δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία του, επί τη αναλήψει των νέων καθηκόντων τους.


Συγκεκριμένα δέχθηκε τον νέο Πρύτανη Ιωάννη Α. Μυλόπουλο και τους Αντιπρυτάνεις Ιωάννη Δ. Παντή, Δέσπω Αθ. Λιάλιου και Σοφία Α. Κονίδου-Ανδρέου καθώς και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Στυλιανό Ανδρέου.

1/21/2011

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ MARTHA ARGERICH



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Εκκλησιαστικαί Ειδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν πρωΐαν τῆς Πέμπτης, 20ῆς Ἰανουαρίου, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Εὐθυμίου τοῦ Μεγάλου, μετέβη, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, εἰς τό φερώνυμον Ἁγίασμα τῆς περιοχῆς Φαναρίου καί προέστη τῆς ψαλείσης Ἱερᾶς Παρακλήσεως.
* * *
Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, μετά τῆς συνοδείας Αὐτοῦ, ἐτίμησε διά τῆς ὑψηλῆς Αὐτοῦ παρουσίας τήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τοῦ Βοσπόρου δοθεῖσαν συναυλίαν ὑπό τῆς διεθνοῦς φήμης καλλιτέχνιδος τοῦ πιάνου Martha Argerich καί τῶν συνεργατῶν αὐτῆς.

1/19/2011

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "Φεύγω ευχαριστημένος και ανακουφισμένος"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Την ικανοποίησή του από τις συζητήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος, που γι’ άλλη μια φορά εκδήλωσε τα αισθήματα σεβασμού του προς την πρωτόθρονη Εκκλησία, μας δήλωσε πως από καιρό ήθελε να έρθει στην Πόλη για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


«Ήταν προγραμματισμένη από πολύ καιρό. Θα ήθελα να έλθω ανάμεσα στις γιορτές ή αμέσως μετά τις γιορτές, αλλά για λόγους που οφείλονται σε μια περιπέτεια υγείας που είχα, καθυστέρησα. Ήλθα λοιπόν να ευχηθώ στον Παναγιώτατο, να πάρω και τις δικές του ευχές, έτσι για μια ημέρα. Συζητήσαμε πάνω σε διάφορα θέματα της καθημερινότητας και φεύγω πολύ ευχαριστημένος και ανακουφισμένος» μας δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.


Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία, ενόψει της επισήμου επισκέψεώς του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Συρία, να ανταλλάξει απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς επίσης και να επισκεφθεί μαζί του, τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο, στον οποίο ευχήθηκε για τα ονομαστήριά του.

Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο βρέθηκαν Ιεράρχες, κληρικοί και πιστοί που θέλησαν να ευχηθούν στον Μητροπολίτη Αθανάσιο, ανάμεσά τους και ο εορτάζων Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Αθανάσιος Αστρακάς.
Να αναφερθεί πως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Αντώνης Ζαμπέλης.


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Οικουμενικός Πατριάρχης και ο εορτάζων Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επισκεφθεί την Μητρόπολη Χαλκηδόνος και κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά την εκλογή του το 2008.


Πατριαρχικές ευχές στον Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Αθανάσιο Αστρακά.


1/18/2011

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Ζαμπέλη. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και αμέσως ο κ. Ιερώνυμος άναψε κερί και προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Ακολούθως ανέβηκε στο κεντρικό κτίριο του Πατριαρχικού Οίκου όπου στο Πατριαρχικό Γραφείο τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Με χαρά σας υποδεχόμεθα και πάλι στο Πατριαρχείο" είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία της επικείμενης ειρηνικής επισκέψεώς του στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και στο επίκεντρο της ιδιαίτερης συνάντησής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα βρεθούν, κατά πληροφορίες, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που απασχολούν την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία. Το μεσημέρι θα γευματίσουν και ακολούθως θα μεταβούν στην Χαλκηδόνα προκειμένου να ευχηθούν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο.



Το πρωί στο αεροδρόμιο της Πόλης τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ανέμεναν και υποδέχθηκαν ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής.

Ο κ. Ιερώνυμος θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη μέχρι αργά το απόγευμα και το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.


Related Posts with Thumbnails