________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/30/2020

Η Επιγραφή Αγίας Τραπέζης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γέλδεγιρμεν

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 
Επιγραφή Αγίας Τραπέζης Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γέλδεγιρμεν 
"1933 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 19 ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΘΕΙΣΑ ΕΚ ΚΟΥΤΑΛΕΩΣ ΕΔΩΡΗΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΝ " 
Το κείμενο αυτό είναι σκαλισμένο στην αριστερή πλευρά της Αγ. Τραπέζης του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Γέλδεγιρμεν της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. 
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο προφανώς δεν είχε καταγραφεί πουθενά από διαφόρους μελετητές ή ιστοριογράφους ενώ η μοναδική αναφορά η οποία υπάρχει για την προέλευση της Αγίας Τραπέζης γίνεται από τον Θ. Σπ. Θεοφανίδη το 19611. Η Τράπεζα αύτη, μετεκομίσθη εκ του εν τη νήσω Κουτάλει της Προποντίδος, Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της επιλεγομένης «Ρόδον το Αμάραντον». 
Επίσης ούτε από τους διατελέσαντες εφημερίους του Ναού υπήρχε κάποια καταγραφή της συγκεκριμένης επιγραφής, πιθανόν επειδή καλυπτόταν από το "κατασάρκιον"2
Οι μόνες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το ότι ο Ναός ήταν αφιερωμένος σε δύο Αγίους είναι η ύπαρξη στα αριστερά του Κεντρικού κλίτους, μεγάλου προσκυνηταρίου του Αγίου Ελευθερίου3 ενώ στα δεξιά του μεγάλου προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου, όπως και η ύπαρξη στην Προσκομιδή στα αριστερά της υπέρ - μεγέθους εικόνας της Γεννήσεως, του Αγίου Ελευθερίου και δεξιά του Αγίου Γεωργίου.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Το "Φως Φαναρίου" έχει από την αρχή επισημάνει και καταδικάσει τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος από την γνωστή εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος", με σειρά σχετικών άρθρων τα οποία υπογράφονται από τον αγιορείτη ιερομόναχο Δαμασκηνό (ο ίδιος χρησιμοποιεί τον τίτλο: "τέως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους") και άλλους ...περίεργους σχολιαστές, που μέλλει να αποδειχθεί πόσο ...υπαρκτά πρόσωπα είναι. 
Προ αυτής της απαράδεκτης, από πολλές απόψεις, κατάστασης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε σχετικό Γράμμα προς την Ιερά Κοινότητα και την Ι. Μονή Κουτλουσμουσίου, στην οποία υπάγεται ο εν λόγω ιερομόναχος, ενώ οι Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με αποφασιστικό γράμμα, επίσης προς την Ι. Κοινότητα, στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και καταγγέλλουν - εξ ονόματος και του κλήρου της Αρχιεπισκοπής - την αντικανονική συμπεριφορά του αγιορείτη Δαμασκηνού του "φιλαδέλφου". 
Να σημειωθεί πως το Πατριαρχικό Γράμμα απεστάλη κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 
Το "Φως Φαναρίου" φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα τα σημαντικά αυτά κείμενα, για την ύπαρξη των οποίων οποία έκανε λόγο και το  "Αλάθητο" του "24ώρου Πρακτορείου", βάλλοντας και αυτό, με τη σειρά του, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Προφανώς έχει τους ...δικούς του λόγους. 
Εξ Αγιωνύμου Όρους, λοιπόν, τα παρακάτω αποκαλυπτικά κείμενα. 
Τα δε του "Ορθοδόξου Τύπου" έχουν πάρει, μαθαίνουμε, την πρέπουσα δικαστική οδό, διότι υπερέβησαν, πραγματικά, τα εσκαμμένα, και στην περίπτωση του Αυστραλίας Μακαρίου. 
Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουν ένα ηχηρό μάθημα. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ


Εν πρώτοις Μόνος 
ορθογράφος της Χαράς 
και των Χαρίτων 
τ’ αποστηθίζεις όλα 
τα θρυλούμενα νερά.

Παναγιώτης Καποδίστριας
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Από τα Έξι Προαναστάσιμα Προσόμοια
Βαρθολομαίω
φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου

4/29/2020

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ


Τα μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης στα αγγλικά της Ι. Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας για τους ενηλίκους συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. 
Την Τρίτη 28 Απριλίου 2020, έγινε μία ακόμα διαδικτυακή συνάντηση, μέσω της εφαρμογής zοοm.
Να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας συμμετέχει στην εβδομαδιαία συνάντηση και δίνει την ευκαιρία στους πιστούς να συνομιλήσουν μαζί του και να υποβάλουν διάφορες ερωτήσεις. 
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας έχει αναθέσει αυτές τις ομιλίες καθώς επίσης και τον συντονισμό των συναντήσεων στον π. Νήφωνα Τσιμαλή. 
Κατά την πρόσφατη θρησκευτική εκπαίδευση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, τα οποία προέρχονταν από διάφορες πόλεις της δικαιοδοσίας της Ι. Αρχιεπισκοπής, αλλά και από το εξωτερικό. 
Το θέμα αυτής της τηλεσυνάντησης ήταν η Ανάσταση και η περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Ανάστασης του Χριστού. 


Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος στον «Ε.Κ.» για τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία λόγω κορωνοϊού


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ομιλεί για τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ξαφνικά στη ζωή και λατρεία της Εκκλησίας. Τόνισε ότι «βρεθήκαμε εξ απήνης, προ απροόπτου γεγονότος». 
Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας με το κοινό κοχλιάριο είπε πως «μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι αυτή η ερώτηση επαναλαμβάνεται όλο και εντονότερα αυτές τις μέρες», ενώ επικαλείται την εμπειρία του σε σανατόριο της Πάτρας προ πολλών ετών. Μίλησε ακόμα για την απιστία των πολιτικών αρχηγών. 
Η συνέντευξη έχει ως εξής: 
«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε Χριστός Ανέστη. Τι κλίμα επικρατεί στις κοινότητες της Μητρόπολής σας με την λοιμική του κορωνοϊού; 
Μητρ. Αλέξιος: Αληθώς Ανέστη. Η πανδημία του COVID-19, η οποία έχει ενσκήψει και χειμάζει την υφήλιο είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο για εμάς. Ασφαλώς και υπήρξαν πλείστες όσες πανδημίες στην παγκόσμια ιστορία, ωστόσο, για τη δική μας εποχή μια τέτοια δοκιμασία είναι πρωτοφανής, χωρίς προηγούμενο. Ως εκ τούτου, τόσο εμείς οι φέροντες την ευθύνη της διοίκησης της Εκκλησίας, όσο και ο πιστός λαός του Θεού βρεθήκαμε εξ απήνης, προ απροόπτου γεγονότος. Από την πρώτη στιγμή είπα σε ομιλίες αλλά και εγκυκλίους μου ότι μόνη διέξοδος είναι η προσευχή και η προσοχή. Επομένως, θεωρήσαμε ότι πέρα από υποχρεωτικό είναι και φρόνιμο να τηρήσουμε τους νόμους της Πολιτείας και του Κράτους και να τελούμε τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. 

Διαδικτυακή Συνάντηση (Zoom) Νεολαίας Μητροπόλεως Βελγίου – 1 Μαΐου 2020


Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Αγαπητοί μου, 
Χριστός Ανέστη! 
Στην δύσκολη αυτή περίοδο για τον κόσμο, οι χριστιανοί προσπαθούμε να βιώσουμε την χαρά της Αναστάσεως. Στο πλαίσιο της κοινωνικής απομονώσεως, λόγω της πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, καλούμαστε να πλησιάσουμε τον Θεό και τους πλησίον μας, συνεχίζοντας να ζούμε σε κοινωνία. 
Λόγω των συνθηκών που επικρατούν, η Επιτροπή Νεότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως αποφάσισε να ακυρώσει την καθιερωμένη Ημέρα Προσευχής και Συνδιαλλαγής της 1ης Μαΐου, μία αναγκαστική ακύρωση η οποία προκάλεσε θλίψη σε όλους μας. Για τον λόγο αυτό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί με την μορφή τηλεδιάσκεψης, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Zoom. 
Το θέμα της φετινής ξεχωριστής και ιδιόρρυθμης συνάντησης είναι: «Πάσχα, για να ζήσει ο κόσμος!» 
Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους ανεξαιρέτως, να συνδεθείτε με την εφαρμογή Zoom, το πρωί της 1ης Μαΐου 2020, από ώρα 09:50. 
Πρόγραμμα 

Ευχές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τους Προέδρους της Παλαιστινιακής Αρχής και του Μαυροβουνίου για το Πάσχα


Τις εγκάρδιες ευχές τους για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου εξέφρασαν προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με επιστολές τους, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Εξοχ. κ. Mahmoud Abbas, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Εξοχ. κ. Milo Đukanović. 
Ο Παναγιώτατος, με Πατριαρχικά Γράμματα, ευχαρίστησε θερμά τους Εξοχωτάτους Προέδρους και αντευχήθηκε σε αμφοτέρους τα δέοντα.

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Έμπρακτη η αρωγή των Κοινοτήτων Περιφερείας Βοσπόρου σε συνεργασία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Μ. Ρεύματος. 
Οι ομογενειακές Κοινότητες, θεσμικά στέκονται αρωγοί στους Ρωμιούς αλλά και στους εξ Ελλάδος συμπολίτες μας που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Πόλη. Παραδοσιακά, σε όλες τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές φροντίζουν να ενισχύουν οικονομικά τους εμπερίστατους συμπολίτες, με αγάπη και διακριτικότητα. 
Αυτή την χρονιά η Φιλόπτωχος Επιτροπή, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα ενίσχυσης που θέσπισαν, και τους άμεσα πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού. Τέσσερις Κοινότητες του Βοσπόρου, συγκέντρωσαν το ποσό των 32.000 λιρών και διένειμαν την Μεγάλη Εβδομάδα 32 φακέλους, με 1000 λίρες έκαστος, στηρίζοντας οικονομικά ισάριθμους αποδέκτες, που τα είχαν άμεσα ανάγκη.

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Με αφορμή την σημερινή διπλή επέτειο του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933), θυμόμαστε την παραγωγή μας "Ο Καβάφης του Πατριάρχη". 
Μουσικοφιλολογική προσέγγιση μιας Καβαφικής ανθολογίας. 
Αίθουσα Διδασκαλίας - Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 στις 6 μ.μ. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ.Π.Καβάφη η Βιβλιοθήκη φιλοξένησε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 διάλεξη του θεολόγου και μουσικού Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με θέμα τα έξι ανθολογημένα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. 
Πρόκειται για τα ποιήματα: Οι Θερμοπύλες, τα Κεριά, τα Τείχη, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Che fece…il gran rifiuto, και Η Πόλις, τα οποία ανθολόγησε ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα χρόνια της φοίτησης του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. 
Η νεανική ποιητική ανθολογία του Πατριάρχη εγκαινιάστηκε από τον ίδιο το 1954 και περιλαμβάνεται σ’ ένα τετράδιο με τον τίτλο «Ποιήματα», όπου ανθολογούνται 79 ποιήματα από 35 ποιητές, 32 Έλληνες και 3 ξένους. 
Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στο τετράδιο του Πατριάρχη, στην Καβαφική ανθολογία του αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη. Εκτενής ήταν η αναφορά για τη μελοποίηση των συγκεκριμένων ποιημάτων από Έλληνες συνθέτες, σ’ ένα διάστημα 60 χρόνων (1953-2013). Προβλήθηκε, επίσης, βίντεο στο οποίο ο Πατριάρχης διαβάζει το ποίημα "Θερμοπύλες" του Καβάφη. 
Τη διάλεξη ακολούθησε σύντομη συναυλία κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα ποιήματα στη μελοποιημένη εκδοχή τους για φωνή και πιάνο από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο.

4/28/2020

ΟΤΑΝ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΝ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ ΝΑ ΑΠΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ "ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟ"


Ιούνιος του 1925, πριν 95 χρόνια. 
Στην Λευκάδα πραγματοποιούνται γιορτές για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ο Σικελιανός απαγγέλλει στις γιορτές την «Ωδή στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη». 
Στην φωτογραφία μας, κάτω από τις δεντροφυλλωσιές της Μαδουρής, πραγματοποιείται φιλολογικό μνημόσυνο του Βαλαωρίτη. Ομάδα διακεκριμένων επισκεπτών ακούει τον Σικελιανό που απαγγέλλει τον «Αστραπόγιαννο». Στο κέντρο διακρίνεται ο Παλαμάς και η Λυκιαρδοπούλου που κι αυτοί απήγγειλαν ποιήματα του Βαλαωρίτη. 
Δεξιά, καθισμένος στο γρασίδι, είναι ο Μητροπολίτης Κερκύρας Αθηναγόρας (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Οικουμενικός Πατριάρχης).
Ο Κερκύρας Αθηναγόρας  στις γιορτές για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Βαλαωρίτη. 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΟ 1965 ΕΠΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας στο σύνθρονο του πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου.
Τη Μεγάλη Πέμπτη του 1965, ενώ χοροστατούσε στη Θεία Λειτουργία, οι τουρκικές αρχές επιχείρησαν
να αρχίσουν οικονομικό έλεγχο στο Πατριαρχείο, τον οποίο διενήργησαν τελικά λίγες ημέρες αργότερα.
ΑΡ. Γ. ΠΑΝΩΤΗΣ, «ΠΑΥΛΟΣ ΣΤ΄ - ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ Α΄ , ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΙ», ΕΚΔ. ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΡΑΓΑΝ.

Εβδομάδα των Παθών στο Φανάρι 
Του Αλέξη Αλεξανδρή, Πρέσβη ε.τ.

Το Πάσχα του 1965 το Πατριαρχείο έγινε πάλι στόχος των τουρκικών αρχών
Κοινό στοιχείο των πολιτικά αδύναμων τουρκικών κυβερνήσεων συνασπισμού της περιόδου 1964-1965 ήταν η δυσαρέσκεια με την τροπή που είχε λάβει το Κυπριακό μετά τη νέα όξυνση του ζητήματος αυτού. Από διπλωματικής σκοπιάς, η Αγκυρα αισθανόταν σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας στην Κύπρο, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν κυρίαρχος της κατάστασης και των πολιτικών εξελίξεων, ιδίως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1960 και την εφαρμογή των δεκατριών σημείων. Αν και η Τουρκία επικαλούνταν τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη, η ελληνική πλευρά έχαιρε της υποστήριξης της πλειοψηφίας των κρατών-μελών του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα δύο φορές (1964 και 1967) να αποσοβηθεί η τουρκική απόβαση στο νησί.
Το Κυπριακό είχε καταστεί βολικό σημείο αναφοράς και εθνικής συσπείρωσης προκειμένου να στραφεί η προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης μακριά από τα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα της Τουρκίας. Ο κομματικός ανταγωνισμός ωθούσε σε πλειοδοσία παροξυσμού, αδιαλλαξίας και φανατισμού εναντίον σε οτιδήποτε ελληνικό. Κοινός στόχος του κεμαλικού πολιτικού κατεστημένου ήταν η εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και η διχοτόμησή της νήσου ακόμη και αν αυτό σήμαινε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα.
Απόρροια της πολεμοχαρούς αυτής στάσης υπήρξε η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα παρουσίαζε την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για την παρεμπόδιση μιας δυναμικής παρέμβασής της στο Κυπριακό. Πράγματι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού στις 5 Ιουνίου 1964 εναντίον μιας εισβολής στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επενέβαινε σε περίπτωση σοβιετικής εμπλοκής που ενδεχομένως θα προκαλούσε μια τέτοια ενέργεια.

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ" ΚΑΙ ΟΙ "ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ"



Δεν πρόλαβε να …φτάσει στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ η εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας του μητροπολίτου Κερκύρας Νεκταρίου, για την αναδημοσίευση κειμένου (από άλλη ιστοσελίδα) που τον αφορούσε, και το εξώδικο δημοσιεύτηκε πανηγυρικά στην ιστοσελίδα exapsalmos.gr.
Εκεί …φιγουράρει το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ως το μέσο που δημοσίευσε «συκοφαντικά ….ως μη όφειλε», τα αφορώντα στον μητροπολίτη Κερκύρας και αποσιωπάται εντελώς το γεγονός ότι πρόκειται για αναδημοσίευση, την οποία αποσύραμε, κατόπιν του εξωδίκου του μητροπολίτου.
Η σελίδα exapsalmos.gr δημοσίευσε ολόκληρο το περιεχόμενο του εξωδίκου, πριν καν εκπνεύσει η ορισθείσα προσθεσμία για απάντηση, με τον παρακάτω πρόλογο:
«Δημοσιεύουμε ένεκα δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος την εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος προς το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ για όσα συκοφαντικά δημοσίευσε , ως μη όφειλε, εναντίον του εξαιτίας της γενναίας και ιεροπρεπούς συμπεριφοράς του την Κυριακή των Βαίων κατά την οποία σε πείσμα των καιρών σεβάστηκε μία παράδοση αιώνων και λιτάνεψε το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του ναού του. Ο Σεβ. Κερκύρας δεν συμβιβάστηκε όπως οι περισσότεροι των Ιεραρχών αλλά απέδειξε πως πάνω απ´όλα βάζει το ιερό χρέος του και την τιμή στον μεγάλο Άγιο Σπυρίδωνα που έσωσε την Κέρκυρα απο πανδημία πριν απο αιώνες τότε που πίστευαν οι άνθρωποι άδολα!
Μπορεί να διαφωνεί το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ με τέτοιες συμπεριφορές για να αποφεύγονται  προφανώς οι συγκρίσεις. Αλλά  δεν γνωρίζει την εκκλησιαστική μας ιστορία τότε που ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε την Αγία Ζώνη από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου  να μεταφερθεί με τις ανάλογες τιμές στο Φανάρι για να βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο λαό απο την επιδημία της χολέρας.(1872)
Θα μου πείτε άλλοι καιροί, άλλα ήθη! Αλλά πάνω σε αυτά βασίστηκε η πίστη μας και πάνω σε τέτοια ακούσματα και διδάγματα αποφάσισε ο Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος να φερθεί ως αληθινός ορθόδοξος Ιεράρχης και όχι ως δημόσιος υπάλληλος! Η ιστορία θα τον κρίνει! Και ασφαλώς ο Θεός! Και αλίμονο σε εκείνους που κιότεψαν!
Παρουσιάζουμε την εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας του Σεβ. Κερκύρας .»
Το περίεργο και ανεξήγητο, όμως, γεγονός είναι ότι το exapsalmos.gr κατέβασε πολύ γρήγορα την σχετική ανάρτηση που στοχοποιούσε το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ.
Μόνο οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να μας πουν περισσότερα…

4/27/2020

ΤΟ ΔΙΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ


Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως 
Τόμοι Α΄& Β΄ Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα 
Το δίτομο αυτό έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐΐας κ. Κλεόπα για τον βίο του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί επισφράγισμα της αγάπης και του οφειλομένου σεβασμού του συγγραφέως προς τον αοίδιμο ιεράρχη, αλλά και μία εμβριθή μελέτη, μία πραγματική «εγκυκλοπαίδεια», στην οποία παρουσιάζονται άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του βίου του Αγίου, η πολυδιάστατη διακονία του και η ακλόνητη πίστη του, ακόμη και κατά τις διώξεις τις οποίες υπέστη. Ο «Άγιος του 20ου αιώνα» με τον κατά Χριστόν βίο του κατέστη διαχρονικό πρότυπο ευσεβείας, αγιότητας και φιλανθρωπίας. Την δίγλωσση αυτή έκδοση (στην ελληνική και στην αγγλική), η οποία γίνεται με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από την οσιακή κοίμησή του το 2020, την προλογίζουν η Α. Θ. Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερὠνυμος.
Τον πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχου παραθέτουμε στη συνέχεια. 

ΧΕΡΟΥΒΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΙΓΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΩΝ ΠΕΡΑΝ


Από το 15ο CD της Σειράς Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία του Κέντρου Ευρευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, το χερουβικό του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Κωνσταντίνου Πρίγγου σε ήχο πλ.α' από την Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν. 
Ηχογράφηση: Γαλλική Ένωση / Union Française, Κωνσταντινούπολη 1963. 

Ο ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Ένα συγκλονιστικό κείμενο - μαρτυρία του αειμνήστου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος, για το τελευταίο Πάσχα (1972) του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα στο Φανάρι. 


4/26/2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΟ ΨΑΛΤΗ" ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβάζει ένα απόσπασμα από τον περίφημο "Λαμπριάτικο Ψάλτη" του Παπαδιαμάντη.
Η ανάγνωση έγινε στο τέλος της Ακολουθίας των Γ΄ Χαιρετισμών στην Παναγία των Βλαχερνών,  στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας «100 + 1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», το οποίο διοργάνωσαν από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

 

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ"


                                                                                                               Κέρκυρα 25/04/2020
ΠΡΟΣ:
Α. Το blog - ειδησεογραφική ιστοσελίδα εκκλησιαστικών θεμάτων με την επωνυμία «ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ», η οποία εδρεύει στην Αθήνα Αττικής, όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται (fanarion.blogspot.com)
Β. Τον κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο του Αντωνίου, κάτοικο Αθηνών, φερόμενο υπεύθυνο σελίδας του ως άνω ειδησεογραφικού blog.
Γ. Τον κ. Theodor Petrov, συνεργάτη της ιστοσελίδας https://www.tribune.gr/author/petrov
ΘΕΜΑ: Εξώδικη Επιστολή διαμαρτυρίας, με επιφύλαξη δικαιωμάτων και αίτημα άρσης προσβολής προσωπικότητας.
Αξιότιμοι κύριοι, Χριστός Ανέστη!
Έχω την τιμή και την χάρη να διαποιμαίνω ως Μητροπολίτης τον Λαό της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων ήδη από το έτος 2002, ήτοι για 18 συναπτά έτη. Κατά τα έτη αυτά, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες στο έργο της Εκκλησίας το οποίο υπηρετώ, προσπάθησα πάντοτε να σέβομαι τυχόν διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν να κάνουν με τις θέσεις μου για τον κόσμο, αλλά και την πορεία της Εκκλησίας. Ανθρώπινο είναι να μη συμφωνούμε. Στον οιονδήποτε όμως διάλογο είχα μέχρι τώρα ή σε διατυπωμένη κριτική δεν βρήκα ανθρώπους που να θέλουν να σπιλώσουν την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητά μου. Άλλο η διαφωνία και η κριτική και άλλο η σπίλωση και η συκοφαντία.
Τούτο δυστυχώς διαπίστωσα σε βαθμό που δεν είναι επιτρεπτό να ανεχτώ, σε δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο τρίτος από εσάς στο Διαδίκτυο δημοσιευμένο στις 21 Απριλίου 2020  και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://www.tribune.gr/blog/news/article/660165/aparadekti-rosiki-anameixi-sta-esoterika-tis-elladas-gia-chari-toy-mitropoliti-kerkyras.html και αναδημοσιευμένο την 22/04/2020 από τον δεύτερο εξ υμών στο blog ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ  (http://fanarion.blogspot.com/2020/04/blog-post_30.html#more), με τίτλο "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" (με ευμεγέθη φωτογραφία μου), στο οποίο τυγχάνει και υπεύθυνος.
Τούτο το δημοσίευμα, το οποίο ουδόλως είναι διασταυρωμένο, είναι πέρα ως πέρα ψευδές, προσβάλλει δε στοχευμένα και δόλια, άνευ στοιχείων, και με αισχρά ψεύδη την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα, το σχήμα μου, την τιμή και την υπόληψη μου, ενώπιον των αναγνωστών σας στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζομαι στο δημοσίευμα αυτό  ως «ευτράπελος Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος», ενώ μου προσάπτετε ψευδώς και συκοφαντικώς ότι τάχα κήρυξα αντάρτικο στην νομίμως εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση που θέσπισε απαγόρευση των συναθροίσεων, ότι τάχα παραβίασα τον νόμο, ότι τάχα έδειξα ανυπακοή στην σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μου, και αφού γίνεται μνεία για ροή άφθονου χρήματος για «ταρατατζούμ» και παρελάσεις από κάποια Παλαιστινιακή Εταιρεία (την οποία ουδόλως γνωρίζω), το άρθρο καταλήγει με το ερώτημα «Η ανυπακοή στις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εκ μέρους του Μητροπολίτη Κέρκυρας πόσο κοστίζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρηματίζομαι για να εξυπηρετώ (άκουσον-άκουσον!) τα Ρωσικά συμφέροντα, έναντι των Ελληνικών (!!!!!!!). Αυτό δεν αποτελεί απλά σπίλωση, αλλά ύβρη,  συκοφαντία και κατά τη γνώμη μου ανερυθρίαστο θράσος. 
Όλα αυτά δε τα συνδέετε, ατυχώς, (προς το σκοπό προφανώς να «υπερασπιστείτε», με ανοίκειο όμως τρόπο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο) με μια εντελώς ανιστόρητη τοποθέτηση αναφορικά με την παρουσία των Ρώσων ως κατακτητών στην Κέρκυρα, ενώ των Γάλλων ως ελευθερωτών. Ευτυχώς όμως αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ο οποίος με εγκύκλιο του (απόσπασμα της οποίας καταχωρεί ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος σε άρθρο το οποίο σας επισυνάπτω), καταφέρεται κατά των Γάλλων για τα δεινά και τις καταπιέσεις που προκάλεσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Επτανήσου και καλεί ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους Ρώσους και τους Τούρκους σε παρέμβαση, ώστε να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη της εδώ πίστης μας. Μήπως, κατ’ εσάς εξυπηρετούσε Ρωσικά συμφέροντα και ο νεομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ ;;;
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο μόνος σκοπός του άρθρου σας αυτού είναι η σπίλωση μου, πράγμα το οποίο είναι αυταπόδεικτο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μία συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφ' όλης της ύλης. 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΕΚ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΙΑ



Διονύσιος Φωτεινός εκ Παλαιών Πατρών
Λόγιος και μουσικός του 18ου αιώνος
Ανακοίνωση του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου στο Αχαϊκό Πνευματικό Συμπόσιο που πραγματοποίησε η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών το 2006 στο Αίγιο.
Ο εκ Παλαιών Πατρών Φαναριώτης λόγιος, ιστοριογράφος, ποιητής και μουσικός Διονύσιος Φωτεινός έδρασε στη Ρουμανία στις αρχές του 19ου αιώνος.
Για την πατρινή καταγωγή του μας πληροφορεί ο ίδιος ο Φωτεινός, όταν στον πρόλογο του έργου του «Νέος Ερωτόκριτος» υπογράφει ως «ελάχιστος ομογενής Διονύσιος Φωτεινός, ο εκ Παλαιών Πατρών της εν Πελοποννήσω Αχαΐας».[i] Με ανάλογο τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της καταγωγής του, ο Φωτεινός υπογράφει και διάφορα μουσικά του χειρόγραφα: «Παρ’ εμού Διονυσίου Βατάχου του εκ Παλαιών Πατρών της εν Πελοποννήσω Αχαΐας»[ii] και σε άλλο μουσικό του χειρόγραφο: «Τόδε υπάρχει σύνθεμα εμού Διονυσίου εκ των Πατρών της πόλεως, του Πελοποννησίου».[iii]
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Γεννήθηκε στην Πάτρα, λοιπόν, το έτος 1777. Πρόκειται για χρονολογία στην οποία καταλήγουν νεώτερες έρευνες, καθώς παλαιότερα είχε υιοθετηθεί από Ρουμάνους,[iv] αλλά και Έλληνες ιστορικούς, όπως ο Νίκος Σβορώνος,[v] το έτος 1769 ως χρονολογία γέννησης του Φωτεινού. Την νέα χρονολογία[vi] δέχονται ανεπιφύλακτα οι Δημαράς,[vii] Βρανούσης,[viii] Οικονομίδης[ix] και Σαββίδης.[x] Σίγουρη είναι η ημερομηνία και χρονολογία θανάτου του Φωτεινού: 10 Οκτωβρίου του 1821, ημέρα Δευτέρα, στο Βουκουρέστι, πάνω στην ακμή της ηλικίας του, 44 ετών.
Ο πατέρας του Διονυσίου ήταν ο περίφημος ψάλτης και ιατρός Αθανάσιος Φωτεινός, καταγόμενος από τα Νεζερά της Αχαΐας. Ο Αθανάσιος άσκησε την ψαλτική του τέχνη και την ιατρική επιστήμη, για ένα μεγάλο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη. Επειδή, μάλιστα, γνώριζε την τουρκική γλώσσα, εισχώρησε στους κοσμικούς κύκλους της Πόλεως και πέτυχε να προσληφθεί ως επίσημος ιατρός του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ (1778-1789). Μετά τον θάνατο του Σουλτάνου, για άγνωστους ακόμα λόγους, επέστρεψε με την οικογένειά του στην Πελοπόννησο και «έζη βίον ευδαιμονέστατον».[xi]
Η Κωνσταντινούπολις, όμως, φαίνεται ότι ήταν το σημείο αναφοράς της οικογένειας Φωτεινού, γι’ αυτό ο Διονύσιος μετέβη εκεί από την Πάτρα για ευρύτερες σπουδές. Δεν έχουμε ένδειξη του χρόνου της μετάβασής του στην Πόλη. Καθ’ ον χρόνον διέμενε εκεί σπουδάζοντας –ο Ρουμάνος ιστορικός Victor Papacostea υποθέτει ότι εφοίτησε στην Πατριαρχική Σχολή–[xii] πέθανε ο πατέρας του Αθανάσιος, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά το πόδι του σε κυνηγετικό ατύχημα.
Η μητέρα του Διονυσίου Διαμάντα, επειδή δεν είχε πλέον κανένα προστάτη, αφού ο γιος της ήταν στην Κωνσταντινούπολη, πάντρεψε την κόρη της Πασχαλίτσα, μεταξύ των τέκνων της οποίας ήταν και ο Ηλίας Φωτεινός, ανιψιός του Διονυσίου, ο οποίος μας έχει διασώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον θείο του.[xiii]
Στην Πόλη ο Διονύσιος τελειοποίησε την μουσική του κατάρτιση –είχε μυηθεί στην εκκλησιαστική μουσική από τον πατέρα του– κοντά στους μεγάλους διδασκάλους Ιάκωβο Πρωτοψάλτη και Πέτρο Βυζάντιο, «των οποίων υπήρξε μιμητής», όπως σημειώνει ο μετέπειτα Ρουμάνος μαθητής του Anton Pann.[xiv]
Όμως ο Διονύσιος δεν έμεινε πολύ στην Κωνσταντινούπολη. Πήγε στην Βλαχία, όπου τότε ήκμαζαν τα ελληνικά γράμματα και γι’ αυτό μετανάστευαν εκεί πολλοί σύγχρονοί του. Στην Βλαχία πρέπει να έφθασε περί το 1797 και αρχικά εργάστηκε ως ψάλτης και διδάσκαλος της εκκλησιαστικής μουσικής. Γνώριζε, επίσης, την ανατολική ενόργανη μουσική, αλλά έπαιζε και κλειδοκύμβαλο (πιάνο), το οποίο μόλις είχε εισαχθεί στην Βλαχία.[xv]
Ως καλός μουσικός, ιστοριογράφος, ευφάνταστος ανεκδοτολόγος και συνθέτης επιγραμμάτων πολιτικού περιεχομένου, ο Διονύσιος κατέκτησε την συμπάθεια της κοινωνίας του Βουκουρεστίου και μπήκε στην φαναριώτικη αυλή ως Βατάχος (έπαρχος, επιθεωρητής) υπό την προστασία του μεγάλου μπάνου (κυβερνήτη) Δημητράκη Γκίκα, στο σπίτι του οποίου διέμεινε ως δάσκαλος των παιδιών του. Συν τω χρόνω κατέλαβε αξιόλογα αξιώματα στην χώρα και το 1812 διετέλεσε ισπράβνικ (νομάρχης) στην Γιαλομίτζα της Βλαχίας. Ο ηγεμόνας της Βλαχίας Ιωάννης Καρατζάς, ο οποίος φοβόταν μήπως γράψει μελανές σελίδες γι’ αυτόν ο Φωτεινός στο έργο του «Ιστορία της Δακίας», του απένειμε το 1818 το αξίωμα του μεγάλου σερδάρη (το οποίο έφερε ο αρχηγός του ιππικού).

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2020
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. 
Αμέσως μετά την Απόλυση τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Θωμά και Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Παπαχριστοφόρου, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Κύπρου και αποφοίτου της Ι.Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος εκοιμήθη χθες στην Κύπρο.



4/25/2020

ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΩΤΙΟΥ: Κορωνοϊός και κοινωνικός θάνατος


Του Σταύρου Σ. Φωτίου 
Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου
Ιδρυτικού Μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας
Ο κορωνοϊός Κόβιτ 19, πέρα από τον βιολογικό θάνατο με τον οποίο απειλεί τον καθένα, επιφέρει συνάμα και άλλης μορφής θανάτους. Και τούτο γιατί εχθρεύεται καίρια υπαρξιακή φορά των ανθρώπων: την πλήρη συνάντηση και κοινωνία με τους άλλους. 
Ο νέος κορωνοϊός επέβαλε τον κατ᾽ οίκον περιορισμό. Η έξοδος, όμως, του ανθρώπου απ’ το σπίτι είναι (πρέπει να είναι) συνώνυμη της εξόδου του στον κόσμο. Με αυτήν επιδιώκει να διευρύνει τη μικρή βιολογική του οικογένεια και να πολιτογραφηθεί ως μέλος μιας μεγάλης πνευματικής οικογένειας, που είναι η όλη ανθρωπότητα. Εξερχόμενος του οικείου συναντάται με το έτερο, κατανοεί ότι κάθε αληθινή διαφορά όχι μόνο δεν αποτελεί αιτία διαμάχης και διαπάλης αλλά, απεναντίας, συνιστά έναυσμα κοινωνίας και επικοινωνίας. 
Εκλαμβάνοντας ως αδελφό κάθε συνάνθρωπο, η έξοδος από τον οίκο οδηγεί στη φιλία, στην οποία η ύπαρξη ολοκληρώνεται ως συνύπαρξη. Μέσω αυτής ο άνθρωπος ασκείται όχι μόνο να διαλέγεται με την ετερότητα αλλά και να προσλαμβάνει οτιδήποτε αληθινό. Η δημιουργία αυθεντικών διαπροσωπικών σχέσεων τον μαθαίνει εμπειρικά ότι είναι στη δωρεά του προς τους άλλους που αναδεικνύεται ο ακέραιος και αυθεντικός εαυτός του. 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΚΙΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΡΡΟΪΑΤΙΣΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟ


Σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2020, απεβίωσε εν Κυρίω, o Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος. Από το 1961 μέχρι το 1965 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή Χάλκης και έλαβε τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θεολογίας». 
Τρισάγιο στη μνήμη του τέλεσε στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης ο Ηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. 
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε για τον ομογάλακτο του π. Διονύσιο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών ηγουμενίας: 

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Σάββατο, 25 Απριλίου 2020
Ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής του Θωμά στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.



Πασχαλινή χαρά μέσα σε μια θλιβερή πανδημία: Αλεξάνδρεια 262 μ.Χ.


Ήταν γύρω στο Πάσχα στην Αλεξάνδρεια του 262. Έχει ξεσπάσει εμφύλια διαμάχη και πείνα και στο κατόπιν έπεσε πανούκλα που τσάκισε την πόλη. Σ’ αυτές τις συνθήκες γιόρτασαν οι Χριστιανοί το Πάσχα (αυτή είναι η γιορτή κι η πανήγυρη που μνημονεύεται στο παρακάτω κείμενο). Γράφει ο Διονύσιος, επίσκοπος της μεγάλης πόλεως Αλεξάνδρειας, για εκείνη την περίσταση1
«Για τους μεν άλλους ανθρώπους, οι παρούσες καταστάσεις δεν θα φαινόντουσαν κατάλληλος καιρός για πανήγυρη. Κι όντως γι’ αυτούς, ούτε αυτός ούτε άλλος καιρός είναι κατάλληλος• ούτε οι θλιβερές στιγμές αλλ’ ούτε και καμιά από εκείνες που θεωρούν ιδιαιτέρως χαρούμενες. Τώρα, πραγματικά, όλα θρηνούν και όλοι πενθούν, κι αντιλαλούν στην πόλη ολόκληρη γοερά κλάματα εξαιτίας του πλήθους εκείνων που έχουν πεθάνει μα και πεθαίνουν καθημερινά. 
Γιατί, όπως έχει γραφτεί για τα πρωτότοκα των Αιγυπτίων, έτσι και τώρα έγινε κραυγή μεγάλη• αφού δεν υπάρχει σπίτι, μέσα στο οποίο να μην υπάρχει κάποιος πεθαμένος. Και μακάρι να ήταν μόνον αυτά!

4/24/2020

Σε «θαύμα» αποδίδει ότι επέζησε από τον κορωνοϊό ο π. Χρήστος Παππάς από το Φέρβιου Ν. Ιερσέης

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεωργία Σταμάτη, Δήμητρα Δελαπόρτα, π. Χρήστος Παππάς,
Δημήτρης Κοντολιός Ακης Tριανταφυλλόπουλος, Πωλίν Τασιγιάννη και Κάθυ Λέκκα.
Φωτογραφία αρχείου: "Εθνικός Κήρυξ" - Κώστας Μπέη.

Του Θεοδώρου Καλμούκου
 
24 Απριλίου, 2020 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε «θαύμα» αποδίδει την ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό ο πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Παππάς, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως του Κυρίου στην πόλη Φέρβιου (Fairview) της Νέας Ιερσέης. 
Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Χρήστος είπε ότι «το νιώθω μέσα στην καρδιά μου πως είμαι ζωντανός σήμερα χάρη στις προσευχές όλων, της οικογένειάς μου, του Αρχιεπισκόπου μας Ελπιδοφόρου, ο οποίος ήταν σε καθημερινή επικοινωνία με την οικογένειά μου, των ενοριτών μου, των γνωστών και φίλων μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Ευρώπη, το Αγιο Ορος, από παντού». 
Η «ανάσταση» του π. Χρήστου, ο οποίος είναι εκ των πλέον αγαπητών και σεβαστών ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πάντοτε πρόθυμος, προσηνής, εύχαρις, συνέπεσε το Σάββατο με την ανάσταση του Λαζάρου, έπειτα από δέκα μέρες καταστολής και πάλης με την στήριξη του αναπνευστήρα και των μηχανημάτων. ]
Είπε πως «με είχαν σε καταστολή επί δέκα μέρες και στον αναπνευστήρα στο νοσοκομείο. Την 1η Απριλίου αισθάνθηκα δύσπνοια και είχα ανεβάσει και πυρετό. Πήγα στο νοσοκομείο Holy Name εδώ στη Νέα Ιερσέη με έβαλαν στο μηχάνημα και με έβγαλαν σιγά-σιγά το Σάββατο του Λαζάρου. Το νοσοκομείο Holy Name είχε τα πιο πολλά περιστατικά και εκεί μου έδωσαν αυτά τα καινούργια φάρμακα διότι αυτός ο ιός δημιουργεί φλεγμονή στους πνεύμονες και τα όργανα και σταμάτησε με τα φάρμακα για μαλάρια και έμπολα».

ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Για τα έργα του διαπρεπούς Έλληνα ζωγράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου, Βασίλη Φωτόπουλου (1934-2007), τα οποία δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος, στο συμπόσιο για θέματα εικονογραφίας, το οποίο οργάνωσε το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου 2013, το Κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιατίσης, στην Πάφο, με χορηγό το Ίδρυμα Λεβέντη. 
Πρόκειται για τα έργα του Β. Φωτόπουλου: α) μακέτα κουστουμιού άρχοντα του θεατρικού έργου για τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, που βρίσκεται στο Φανάρι β) το τρίπτυχο της «Μεγάλης Εισόδου», στο Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, γ) Τρεις αρχιερατικοί σάκκοι διακοσμημένοι από μεγάλο πολυσταύριο, δ) Υαλογραφία στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος με παραστάσεις της Σταυρώσεως και της εις Άδου Καθόδου και ε) Το μαρτύριον του Αγίου Μελίτωνος στην λίμνη της Σεβαστείας. 
Ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος επεσήμανε ότι στα πιο πάνω έργα του Βασίλη Φωτόπουλου «βλέπει κανείς την φινέτσα και την ευαισθησία του, και δη όχι μόνον την εξπρεσιονιστική και μανιεριστική χροιά, αλλά ευρύτερα την προσήλωση του στην πλούσια παράδοση της Βυζαντινής τέχνης». 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το σχετικό κείμενο του Γέροντος Χαλκηδόνος, όπως δημοσιεύθηκε στο ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΟΝ, την Περιοδική Έκδοση του Κέντρου Εικονολογίας της Ι. Μονής Χρυσορρογιατίσσης Κύπρου (Τεύχος 4, Ιούνιος 2013). 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος
Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.
Με αφορμή τις αναμεταδόσεις από τον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι και από Ναούς της Ελλάδος των Ακολουθιών της Μ Εβδομάδας με τις θεσπέσιες μελωδίες ας αναφερθώ εν ολίγοις στην ιστορική παρουσία της εκκλησιαστικής μουσικής στην ευρύτερη κοινωνική ζωή της Πόλης στα τέλη του 19ου αι. και εν συνεχεία. 
Εκτός από τη σεβαστή μερίδα του τοπικού τύπου, που δίνει τη δέουσα αξία και προσοχή στη μουσική και διαθέτει πολλές φορές και μουσικά τυπογραφικά στοιχεία δημοσιεύοντας διάφορα μουσικά μέλη, στην Πόλη λαμβάνουν μέρος πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, όπως είναι διαλέξεις, επετειακοί εορτασμοί, δημόσιες συζητήσεις σε Συλλόγους, συναυλίες, με την παρουσία λόγιων ομογενών και κληρικών. Το 1879 η Λέσχη Μνημοσύνη του Φαναρίου οργανώνει δύο διαλέξεις στη Μεγάλη του Γένους Σχολή με θέμα την καταγωγή της εκκλησιαστικής μουσικής και τη θεωρία της. 

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΒΑΛΟΥΚΛΗ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ


Του Γιάννη Γιγουρτσή
Φιλολόγου - Θεολόγου
Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, όσοι είμαστε στην Κωνσταντινούπολη και έχουμε την δυνατότητα, βρισκόμαστε στο Μπαλουκλί, στο γνωστό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, έξω από τα ιστορικά τείχη της Πόλης και κοντά στο Ζεϊτίν Μπουρνού, το οποίο σήμερα πανηγυρίζει. 
Το Μπαλουκλί είναι από τους βασικούς τόπους που επισκέπτεται κάθε προσκυνητής της Πόλης. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία και την παράδοση ετούτου το σπουδαίου μοναστηριού; Πόσοι ακόμα ξέρουμε πως το Μπαλουκλί είναι η αιτία που καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, το πασίγνωστο αγίασμά του είναι κυριολεκτικά η Ζωοδόχος Πηγή, στην οποία καταρχήν αναφερόταν η εορτή, πριν αποκτήσει ευρύτερη συμβολική σημασία και επενδυθεί αναλόγως θεολογικά. Εξηγούμαι:
Η Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί ιδρύθηκε κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο και χτίστηκε για πρώτη φορά από τον αυτοκράτορα Λέοντα Α΄ τον Θράκα (457- 374) στα μέσα του 5ου αιώνα, σε μια ειδυλλιακή και καταπράσινη περιοχή, απέναντι από την πύλη της Σηλυβρίας, ή αλλιώς την πύλη της Πηγής, στο μέρος όπου η Παναγία, σύμφωνα με την παράδοση, αποκάλυψε στον αυτοκράτορα με θαυματουργικό τρόπο τη πηγή. Λέει η παράδοση πως ο όταν ο Λέων ως απλός στρατιώτης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη, κοντά δηλαδή στο Μπαλουκλί, έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας για νερό ο Λέων, μια φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, η προφητική φωνή του θύμισε την πηγή και του είπε πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα της μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». Εκατό χρόνια αργότερα και ο μεγάλος αυτοκράτορας Ιουστινιανός θα θεραπευθεί από το νερό της πηγής από λιθίαση, και από ευγνωμοσύνη προς την Παναγία θα χτίσει έναν λαμπρό ναό με το υλικό που είχε απομείνει από την κατασκευή της Αγίας Σοφίας. Ο ναός θα καταρρεύσει από σεισμό 227 χρόνια αργότερα και θα τον ξαναχτίσει η Ειρήνη η Αθηναία γύρω στο 800, ενώ θα το λαμπρύνουν οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής Δυναστείας Βασίλειος Α΄ στα μέσα του 9ου και Ρωμανός Λακαπηνός στα μέσα του 10ου αιώνα. Ο τελευταίος θα ξαναχτίσει για τέταρτη φορά τον ναό μετά την καταστροφή του από τον τσάρο των Βουλγάρων Συμεών.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στα Ψωμαθειά της Πόλης (ΦΩΤΟ)


Με την παρουσία ολίγων πιστών, σύμφωνα άλλωστε με τα ισχύοντα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τελέσθηκε, την Πέμπτη, 23 Απριλίου, Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά, στα Ψωμαθειά. 
Ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, πλαισιούμενος από τον εορτάσαντα τα ονομαστήρια αυτού π. Γεώργιο Κασάπογλου και τον Ιερολ. Διάκονο π. Αλέξιο Δεμιρτζή.

Η πανήγυρις του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)


Σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα και με κατάνυξη πανηγύρισε σήμερα, 23 Απριλίου, Πέμπτη του Πάσχα, ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός τον έφορο και προστάτη του, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, και συμμετείχαν κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.
Κατά τη διάρκειά της τελέστηκε η ειθισμένη αρτοκλασία υπέρ των εν Αμερική, αλλά και όλων των ανά την οικουμένη προσφιλών τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
Ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα.

4/23/2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ

Φωτ. Αρχείου: Νικόλαος Μαγγίνας

Ἱερώτατον 
Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς κύριον Ἐλπιδοφόρον, 
Εἰς Νέαν Ὑόρκην. 
Χριστός Ἀνέστη! 
Πανηγυρίσασα καί ἐφέτος ἡ ἐσταυρωμένη Μήτηρ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τό πολυσέβαστον Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, τήν ἐτησίαν μνήμην τοῦ ἁγίου ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίουτοῦ Τροπαιοφόρου, ἐμνήσθη ἐν ταῖς προσευχαῖς αὐτῆς, κατά τήν τέλεσιν τῆς Θείας Εὐχαριστίας καί τῆς ἱερᾶς ἀρτοκλασίας ἐν τῷ ἐπ’ ὁνόματι αὐτοῦ τιμωμένῳ καθ᾿ ἡμᾶς Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, τῶν ἐν Ἀμερικῇ προσφιλῶν τέκνων αὐτοῦ. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την Επιστολή προς τις Εκκλησίες και το Λαό του διεθνούς διαδικτυακού σεμιναρίου του CEMES - σε συνεργασία με το IHU - με θέμα: "Θρησκευτικές Κοινότητες και Εκκλησία σε Περιόδους Πανδημίας". 

Related Posts with Thumbnails