________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/31/2018

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΑΛΟΥΚΛΗ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

φωτό: Yani Kayakoparan
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, στον Μέγα Εσπερινό της εορτής της Ινδίκτου, που τελέστηκε, ως κατ' έτος, στην Πατριαρχική Μονή Βαλουκλή, συμπροσευχομένων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι έφθασαν στην Πόλη για την Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Σεπτεμβρίου. 
Στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης προχείρισε και έναν νέο Άρχοντα οφφικιάλιο της Μ.τ.Χ.Ε.

 

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ (ΦΩΤΟ)

φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στις 31 Αυγούστου η Εκκλησία γιορτάζει την ανακομιδή της τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα Ιεροσόλυμα στην Βασιλεύουσα Πόλη επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, σύμφωνα με το Συναξάρι. Για το πότε ακριβώς έγινε η ανακομιδή της Τιμίας Ζώνης, ερευνά σχετικώς ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον Συναξαριστή του. 
Κατατέθηκε η τιμία Ζώνη «εν τω σεβασμίω οίκω της Θεοτόκου, τω όντι εν τοις Χαλκοπρατείοις». Ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σoρό, την θήκη που είχε την Ζώνη της Παναγίας, μετά από 410 χρόνια για να επικαλεσθεί την χάρη της, επειδή η σύζυγός του διακατεχόταν από «πνεύμα ακάθαρτο». Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα και αμέσως ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. 
Στην Πόλη η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης τελείται στον Ναό της Παναγίας της Σούδας. 
Ένας Ναός κοντά στα ανάκτορα των Βλαχερνών και της Πύλης Εγρί Καπού. Μια ξυλόστεγη βασιλική, χτισμένη εκεί που παλιά υπήρχε βυζαντινός ναός. Πήγα πριν κάμποσα χρόνια αυτή τη μέρα, της Αγίας Ζώνης. Χοροστατούσε ο Πατριάρχης. Την Εκκλησιά δεν την βλέπεις απ’ έξω. Ένας τοίχος την κρύβει, όπως όλες σχεδόν τις Εκκλησιές της Πόλης. Τότε που πήγα είχε μόλις ανακαινισθεί και ακτινοβολούσε! Κάτω από το Ιερό Βήμα υπάρχει αγίασμα, ενώ παλιότερα στον περίβολο του ναού λειτουργούσε Ελληνική Σχολή καθώς και ιατρείο – φρενοκομείο, το οποίο έπαψε να λειτουργεί το 1839. 


Ο Πατριάρχης δεν πήγε φέτος, ως κατ’ έτος, στην Παναγία της Σούδας για τον εορτασμό της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης. Έπρεπε να συναντήσει στο Φανάρι τον Πατριάρχη Μόσχας. 
Στην Παναγία της Σούδας λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, από την Αμερική. 
Τον υποδέχθηκε και τον προσφώνησε καταλλήλως ο Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός. 
Όλα έγιναν όπως πάντα: με μιαν ορμή της ιστορίας και του Πνεύματος. Νυν και αεί και εις τους αιώνας. 
Περιδιαβαίνοντας στα μικρά, στενά δρομάκια. που οδηγούν στο ναό της Παναγίας της Σούδας, δίπλα στα βυζαντινά τείχη, ο προσκυνητής βλέπει τις ψηφίδες της μνήμης να συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ιστορίας αιώνων που συνεχίζει να είναι Λαμπρή μες στην ταπεινοσύνη της τώρα.


ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ὁ Μακ. Πατριάρχης Μόσχας εἰς Φανάριον 
Τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 31ης Αὐγούστου, ἀφίχθη, κατόπιν ἐπιθυμίας αὐτοῦ, εἰς τήν Πόλιν ἡ Α. Μακαριότης ὁ Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Μπαλασώφ καί τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρεσβυτέρου κ. Ἀνατολίου Τσουριακώφ, Διερμηνέως, πρός διαβούλευσιν μετά τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐπί ζητημάτων διορθοδόξου ἐνδιαφέροντος. 
Τόν Μακαριώτατον ὑπεδέχθησαν ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, Ἀρχειοφύλαξ τῶν Πατριαρχείων. 
Ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, ὑπαντηθείς ἐν τῇ εἰσόδῳ αὐτῶν ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου καί τῶν μελῶν τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ἡγουμένου τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, καί, ἀφοῦ προσεκύνησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐγένετο δεκτός ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, παρουσίᾳ τῶν Σεβ. μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί λοιπῶν ἐνδημούντων ἁγίων Ἀρχιερέων, προσελθόντων πρός συμμετοχήν εἰς τήν Σύναξιν τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἰνδίκτου. 
Ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε δι’ ἐνθέρμων προσρήσεων τόν ὑψηλόν ἐπισκέπτην εἰς τάς αὐλάς τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, μνησθείς τῶν προαπελθόντων Γερόντων αὐτῶν ἀειμνήστων Μητροπολιτῶν Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος καί Λέννιγκραντ Νικοδήμου, ὡς καί πάντων τῶν διακονησάντων τάς διμερεῖς μεταξύ τῶν δύο Ἐκκλησιῶν ἀλλά καί εὐρύτερον τάς διορθοδόξους σχέσεις, καί τονίσας τήν σημασίαν τοῦ διαλόγου ὡς θεοστάλτου μέσου πρός ὑπέρβασιν τῶν παρουσιαζομένων δυσχερειῶν, ὁ δέ Μακαριώτατος, ἀπαντητικῶς, ἐξέφρασε τήν συγκίνησίν του καί τάς ζωηράς ἀναμνήσεις του ἐκ τῶν κατά διαφόρους περιστάσεις πραγματοποιηθεισῶν ἐπισκέψεών του εἰς τήν Βασιλίδα τῶν Πόλεων καί ἐκ τῆς συνεργασίας του μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος. 
Ἐπηκολούθησε μακρά κατ’ ἰδίαν συζήτησις ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων, τῇ συμμετοχῇ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Βολοκολάμσκ κ. Ἱλαρίωνος, Προέδρου τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῶν Ἐκκλησιαστικῶν Σχέσεων τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας. 
Ἡ Α. Μακαριότης, μετά τήν ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐπί δύο καί ἡμίσειαν ὥρας διαρκεσασῶν συνομιλιῶν, ἀνεχώρησεν αὐθημερόν, ἐπιστρέψας εἰς τά ἴδια.


ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ


Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και η συνοδεία του αναχώρησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το μείζον θέμα της εκχωρήσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας αναχώρησε χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με ανώτερο εκκλησιαστικό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο orthodoxia.info ο Πατριάρχης Ρωσίας έφυγε ουσιαστικά με άδεια χέρια αφού το μόνο που κατόρθωσε να πάρει είναι η επιβεβαίωση πως το Αυτοκέφαλο θα δοθεί στην ουκρανική Εκκλησία.
Σύμφωνα με δήλωση του μητροπολίτη Γαλλίας στο orthodoxia.info ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε στην ρωσική αντιπροσωπεία πως η απόφαση έχει ληφθεί και πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Εμμανουήλ, ο οποίος ερωτηθείς από το orthodoxia.info σχετικά με τις δηλώσεις Ρώσων εκκλησιαστικών αξιωματούχων για την δημιουργία σχίσματος απάντησε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν».
Δείτε, στη συνέχεια, δηλώσεις του Γαλλίας Εμμανουήλ για το θέμα, σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΜΟΣΧΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Αφίχθη σήμερα το πρωί, Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

8/30/2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ - ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σε παλαιότερη επίσκεψη στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στα αριστερά ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. (ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ)

Καθοριστική μέρα για την Ουκρανία 
Του Αριστείδη Βικέτου 
Βαρόμετρο για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας και της σχέσης Μόσχας - Φαναρίου εκτιμάται ότι θα είναι η επίσκεψη αύριο Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Πατριάρχη Μόσχας, Κυρίλλου. 
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ρώσος Προκαθήμενος ζήτησε ο ίδιος να επισκεφθεί το Φανάρι για επαφές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συζητήσει, όπως αναφέρεται, θέματα «διμερούς ενδιαφέροντος». Εκκλησιαστικοί, αλλά και πολιτικοί αναλυτές , θεωρούν βέβαιο πως ο λόγος της επίσκεψης του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Φανάρι είναι το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. 
Το ζήτημα αφορά το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - «Πατριαρχείο Κιέβου» - προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο να συσταθεί Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία. Το «Πατριαρχείο Κιέβου» με επικεφαλής τον Πατριάρχη Φιλάρετο, που τη δεκαετία του ’90 αποσχίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας, επιθυμεί να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία και έχει την υποστήριξη του Ουκρανού προέδρου, Πετρό Ποροσένκο, και του Κοινοβουλίου της χώρας. 
Στην Ουκρανία η Εκκλησία είναι τριχοτομημένη. Εκτός από το «Πατριαρχείο Κιέβου», υπάρχει η επίσημη εκκλησιαστική αρχή η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, με Προκαθήμενο τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, και η «Ουκρανική Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία». Πάντως , δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι, στις 24 Αυγούστου στους εορτασμούς για την 27η Επέτειο Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αντάλλαξαν ασπασμό ο Μητροπολίτης Κιέβου, Ονούφριος, και ο Κιέβου, Φιλάρετος, ο οποίος θεωρείται από την Μόσχα σχισματικός και δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. 
Τον περασμένο Απρίλιο το Φανάρι αποδέχθηκε το αίτημα για την παραχώρηση Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία και με σκοπό να βρεθεί λύση με πνεύμα σύνεσης και ενότητας αναλήφθηκε πρωτοβουλία ενημέρωσης των άλλων 14 κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. 
Το Πατριαρχείο Μόσχας έστειλε και αυτό στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και στο Βατικανό, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, για εξασφάλιση συμμαχιών. Ο κ. Ιλαρίων, ο οποίος θεωρείται ως ο «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου, σε δηλώσεις του απείλησε ευθέως το Φανάρι με σχίσμα.

Ο Μόσχας Κύριλλος σε σύναξη Προκαθημένων το 2014 στο Φανάρι. (ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ)
Θεωρείται βέβαιο ότι με την Μόσχα θα συνταχθούν το Πατριαρχείο Αντιοχείας, λόγω της στήριξης Πούτιν στον Άσαντ, το Πατριαρχείο Σερβίας, του οποίου ο Πατριάρχης Ειρηναίος έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ίσως κάποιες από άλλες Σλαβόφωνες Εκκλησίες. Αδιευκρίνιστη είναι η θέση της Εκκλησίας Γεωργίας, η οποία μέχρι τώρα συντάσσεται με την Μόσχα. Ωστόσο, η Εκκλησία Γεωργίας προβληματίζεται, λόγω Αμπχαζίας, που ανήκει σε αυτή, αλλά διοικείται από το Πατριαρχείο Μόσχας. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σχολιάζοντας τις απόψεις του Πατριαρχείου Μόσχας, υπενθύμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παραχώρησε ποτέ την Ουκρανία στο Πατριαρχείο της Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε η Κωνσταντινούπολις εξεχώρησε διά Πράξεως τινος το έδαφος της Ουκρανίας εις οιονδήτινα παρά μόνον το δικαίωμα της χειροτονίας ή της μεταθέσεως του Μητροπολίτου Κιέβου εις τον Μόσχας υπό τους όρους να εκλέγεται (ο Κιέβου) υπό Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και να μνημονεύη τον Οικουμενικόν Πατριάρχην». 
Υπενθυμίζεται ότι το Αυτοκέφαλο της η Εκκλησίας Ρωσίας, η οποία διεκδικεί τον ρόλο της «Τρίτης Ρώμης», το πήρε περίπου εκβιαστικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Β΄τον Τρανό το 1589. Η πατριαρχική αξία της Μόσχας αναγνωρίστηκε λίγο αργότερα από Σύνοδο στην Πόλη. Εξάλλου, η Αυτοκεφαλία των Σλαβοφώνων Εκκλησιών και των Εκκλησιών Ελλάδος, Αλβανίας, αναγνωρίστηκε με Τόμο (απόφαση) του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος και Αλβανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φέρεται να προκρίνει σύγκληση σύναξης Προκαθημένων, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να ληφθούν αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η άποψη αυτή βρήκε «ευήκοον ους» από τους Προκαθημένους Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Ελλάδος και Αλβανίας. 
Σύμφωνα με κάποιες εκκλησιαστικές πηγές η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας «δεν είναι άσχετη από την προσπάθεια του να αμφισβητεί σε κάθε ευκαιρία την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επικαλούμενο την αριθμητική υπεροχή των επαρχιών του έναντι όλων των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών». Επίσης, πέραν της γνωστής «Θεωρίας της Τρίτης Ρώμης», η Εκκλησία Ρωσίας, προστίθεται, «είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν πάγιο, οικονομικά ισχυρό παράγοντα διεύρυνσης της ρωσικής επιρροής στις χώρες, των οποίων η πλειοψηφία του πληθυσμού τους είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι». Το θέμα της Ουκρανίας θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πετρό Ποροσένκο, είχε τον περασμένο Απρίλιο μακρά συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μετά την οποία δήλωσε: «δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την θρησκεία, έχουμε να κάνουμε με την γεωπολιτική. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για εμάς, στο βαθμό που το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ένα από τα βασικά εργαλεία επιρροής στην Ουκρανία». Το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας συζήτησαν τηλεφωνικώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρθολομαίος και Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πιέσεις στο Φανάρι να μην προχωρήσει στην παραχώρηση Αυτοκεφάλου ασκούν Ρώσοι μεγιστάνες. 
Στο πάζλ μπαίνει και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των καλών σχέσεων του με τον Πούτιν. Ωστόσο, είναι ερώτημα, αν θα ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο με τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν θετικά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ


Υπογράφτηκε σήμερα 30/8/2018 στο Φανάρι, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από τον Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων Απόστολο, Πρόεδρο της Εφορείας της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Πρόεδρο της ΟΑΚ (Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης).



Τα Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολίτη Λαοδικείας και Επισκόπου Απαμείας (φωτό)

Εκ του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσκλήθηκε σήμερα, 30 Αυγούστου, ο νεοεκλεγείς, Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο από Ναζιανζού, για την τέλεση του Μικρού Μηνύματος. 
Στην προσφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Λαοδικείας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας για την πιστότητα και την αφοσίωση με τις οποίες διακονεί τον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και την παιδεία του Γένους, κατά την υπηρεσία του ως καθηγητής της Μέσης Εκπαιδεύσεως. 
«Τας παραμονάς της νέας Συνάξεως των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, τα σεβάσμια μέλη της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ημετέρα Πατριαρχική εισηγήσει, προθύμως και ομοφώνως ενέταξαν εις αυτήν, την ιεράν Σύναξιν, και την υμετέραν αγαπητήν Ιερότητα, διά της παμψηφεί εκλογής αυτής ως Μητροπολίτου Λαοδικείας, αγγέλου μιάς των επτά Εκκλησιών της Αποκαλύψεως. Χαίρομεν και συγχαίρομεν τη υμετέρα αγάπη διά την τοιαύτην τιμητικήν πρόκρισιν αυτής, εν τη πεποιθήσει ότι διά της μορφώσεως, της πείρας, της αξιοπρεπείας και της προς την Μητέρα Εκκλησίαν αφοσιώσεως αυτής θα αποδειχθή και εν τω μέλλοντι, από υψηλοτέρας σκοπιάς, χρήσιμον στέλεχος αυτής, και μάλιστα σήμερον ότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, αι ευθύναι της πρωτοθρόνου Εκκλησίας ημών αυξάνονται, αι εξ αυτής προσδοκίαι του πληρώματος της Εκκλησίας ομοίως, και ημείς πάντες καλούμεθα να συστρατευθώμεν, να δραστηριοποιηθώμεν και να ανταποκριθώμεν ούτως εις τα υψηλά και ιερά καθήκοντα ημών ως συνδιοικητών της Εκκλησίας». 


Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την πρόκριση αλλά και προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τη θετική ανταπόκριση στην ευμενή εισήγησή του. 
Ακολούθως, ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσκλήθηκε ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απαμείας Παΐσιος, για το μικρό Μήνυμα. 
Στην προσφώνησή του προς τον εψηφισμένο Επίσκοπο, που θα διακονήσει στη Βουδαπέστη, ως βοηθός του Μητροπολίτη Αυστρίας και Εξάρχου Ουγγαρίας Αρσενίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: «Η διακονία σου εν Ουγγαρία έχει μεγάλην σημασίαν διά την σήμερον και την αύριον της Εξαρχίας ημών ταύτης, εν τη οποία εντός ολίγων ετών πολλά συνετελέσθησαν και επετεύχθησαν, τη χάριτι του Κυρίου και τη πρόφρονι φροντίδι του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Μιχαήλ και του διαδόχου αυτού Ιερωτάτου αδελφού Αρσενίου και τοις κόποις της Θεοφιλίας σου, άγιε Εψηφισμένε. Όθεν, σοι εμπιστευόμεθα το εκείσε μέλλον της δικαιοδοσιακής παρουσίας του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου, πάντοτε υπό τας οδηγίας και κατευθύνσεις του αμέσου Προϊσταμένου σου και ημετέρου αξίου και προσφιλούς αδελφού». 


Στην αντιφώνησή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απαμείας εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη, τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τον ποιμενάρχη του, Μητροπολίτη Αυστρίας.
Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Αρχιερέων της Συνόδου, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Μητροπολίτης Λαοδικείας και στη συνέχεια ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απαμείας τέλεσαν την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία τους ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή τους, στην οποία και απάντησαν με το κείμενο της Ευχαριστίας για την γενομένη πρόκριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπό τους, αποδεχόμενοι το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. 
Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Μητροπολίτης Λαοδικείας και ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απαμείας δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών.


ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο νέος Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος έδωσε σήμερα, Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, το Μεγάλο Μήνυμα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρουσία των ιεραρχών - μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (30 Αυγούστου 2018)



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰκονίου κ. Θεόληπτος, τήν Πέμπτην, 30ήν Αὐγούστου, μετέβη κατόπιν προσκλήσεως εἰς τήν ἕδραν τῆς Νομαρχίας τῆς Πόλεως καί συνεχάρη τῷ Ἐξοχ. Νομάρχη κ. Vasip Şahin ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς 30ῆς Αὐγούστου. Τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας, ὁ Σεβασμιώτατος παρέστη ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς τήν ἐν τῷ ἐν Kandilli ἀλσυλίῳ «Cemile Sultan» διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Νομαρχίας ἐκδήλωσιν ἐπί τῇ ἐπετείῳ ταύτη. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Λαοδικείας κ. Θεοδώρητον, ὑποβαλόντα τάς εὐγνώμονας εὐχαριστίας του ἐπί τῇ ἀνυψώσει αὐτοῦ εἰς τήν χορείαν τῶν ἐν ἐνεργείᾳ Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου διά τῆς ἐκλογῆς του εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Λαοδικείας. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σικάγου κ. Ναθαναήλ.  
- Τόν Θεοφιλ. ἐψηφισμένον Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας κ. Παΐσιον, ὑποβαλόντα εὐγνώμονας εὐχαριστίας καί υἱϊκά σέβη ἐπί τῇ ἐκλογῇ αὐτοῦ εἰς Βοηθόν Ἐπίσκοπον τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Αὐστρίας, ὅν συνεχάρη ὁ Πατριάρχης εὐχηθείς αὐτῷ ἀφνειᾶ ἀρχιερατικήν διακονίαν ἐν Βουδαπέστῃ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Βαρθολομαῖον Βογιατζόγλου, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Γεωργίου Ἐπανωσήφη, Μονῆς τῆς μετανοίας τοῦ Ἐψηφισμένου ἁγίου Ἀπαμείας, μετά τῶν ἀδελφῶν αὐτῆς Θεοφυλάκτου, Διονυσίου καί Εἰρηναίου, ἐξ Ἡρακλείου Κρήτης.


-  Τόν Ἱερολ. Πατριαρχικόν Διάκονον κ. Ἀλέξανδρον Κούτσην, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
-Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ναζιανζοῦ κ. Θεοδωρήτου, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Γρηγορίου Σκαλκέα, Ἀκαδημαϊκοῦ, ἐκ τοῦ ἐν Κολωνακίῳ Ἱ. Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου, τήν Τετάρτην, 29ην Αὐγούστου. 
- Καταλλήλως δέ, κατά τήν κηδείαν τῆς ἀειμνήστου Αἰκατερίνης Σταμπολίδου, τό γένος Ρεπανέλλη, αὐταδέλφης τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυροῦ Μαξίμου, Σχολάρχου τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης, ἐκ τοῦ Δημοτικοῦ Κοιμητηρίου Καισαριανῆς, αὐθημερόν.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΑΜΕΙΑΣ ΠΑΪΣΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος,  βοηθός του Μητροπολίτου Αυστρίας, έδωσε σήμερα - Πέμπτη 30 Αυγούστου - το Μεγάλο Μήνυμα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
$630,000 από τον έρανο της Αρχιεπισκοπής για τους πυρόπληκτους της Αττικής! 
Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος: «Θα είμαστε πάντα δίπλα στους αδελφούς μας»

Το εντυπωσιακό ποσό των $630,000 κατάφερε να συγκεντρώσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ύστερα από έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, προς τους πιστούς όλης της χώρας, να συνεισφέρουν οικονομικά για να στηρίξουν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου και στοίχισε τη ζωή σε 97 άτομα. 
«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και θα θέλαμε από τα βάθη της ψυχής μας να ευχαριστήσουμε τους πιστούς συμπαροίκους μας που ανταποκρίθηκαν με απέραντη αγάπη και στοργή στην έκκληση μας και προσέφεραν τον οβολό τους» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου, Νίκανδρος. 
«Γίναμε μάρτυρες μιας μοναδικής και γενναίας πράξης ενσυναίσθησης. αλληλεγγύης, συμπάθειας και ειλικρινούς αδελφοσύνης που αποδεικνύει έμπρακτα τον άρρηκτο δεσμό που συνδέει τους Έλληνες της Αυστραλίας με τους συμπατριώτες τους πίσω στην πατρίδα μας και που, όπως είναι φανερό, δυναμώνει ακόμα περισσότερο σε τέτοιες δύσκολες στιγμές». 
Σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, το συνολικό ποσό που διέγειρε η Αρχιεπισκοπή πρόκειται να διανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, καθώς και στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση κατασκευής προσωρινών οικισμών φιλοξενίας για τους πυρόπληκτους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από την θανάσιμη πυρκαγιά. 
Στο μεταξύ, οι Ελληνικές Κοινότητες σε ολόκληρη την Αυστραλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και μέσα από ραδιοεράνους και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν εισφορές για να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στους πληγέντες. 
«Η φρούδα ημέρα της 23ης Ιουλίου θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες της πατρίδας μας. 
«Προσευχόμαστε το ποσό αυτό να χαρίσει έστω και την ελάχιστη ανακούφιση στους συνανθρώπους μας στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή υποφέρουν» κατέληξε ο επίσκοπος Δορυλαίου, Νίκανδρος.

8/29/2018

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ (ΦΩΤΟ)


Πανηγύρισε σήμερα, επί τη εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κοινότητα Ξηροκρήνης, στον Βόσπορο. 
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου & Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου. 
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι του Ηλία Κουλουρίδη. 


Related Posts with Thumbnails