________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/30/2018

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ


Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες: Γέροντα Περγάμου κ. Ιωάννη, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ στο Βουκουρέστι. 
Κατά τη συνάντηση οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου συζήτησαν με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρουμανίας θέματα  πανορθοδόξου ενδιαφέροντος, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση περί του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος. 

6/29/2018

O Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 28 Ιουνίου,στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και υπεύθυνο του Μετοχίου της Μονής Σινά στην Πόλη, τον Αρχιμανδρίτη Παϊσιο Μπουρούδη και την κυρία Αικατερίνη Σπυροπούλου. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, νωρίτερα, προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Μετόχι της Ι. Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, και μαζί με τον εκπρόσωπο της Μονής Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως επελήφθησαν των προβλημάτων τα οποία απασχολούν το Μετόχι, επικοινωνώντας και με τις αρμόδιες Βακουφικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται, ότι ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου Σιναίου, ανέλαβε την ευθύνη του Σιναϊτικού Μετοχίου, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου, ο οποίος είχε την ευθύνη αυτή επί πολλά χρόνια.


Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (ΦΩΤΟ)


Στην θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης (Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ, συμπρόεδρο του Θεολογικού Διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περίφημη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ κατέβηκαν και προσκύνησαν στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου, όπως συμβαίνει - κατά παράδοσιν - τις τελευταίες δεκαετίες. 
Στην Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου συμμετέχουν, επίσης, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και ο διάκονος της Πατριαρχικής Αυλής Αλέξανδρος Κούτσης.


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΙΚΙΟΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΦΕΡΙΚΙΟΪ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ 
Μετά πολλής της χαράς ανακοινούται ότι η Α. Θ. Παναγιότης, ο σεπτός ημών Αυθέντης και Δεσπότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εξ αφορμής των επετείων κοινοτικών ημών πανηγύρεων, αποδεχθείς ευλαβή πρόσκλησιν της ημετέρας εφοροεπιτροπής όπως, προσερχόμενος το προσεχές Σάββατον, 30 Ιουνίου ε.ε., μετά πάσης της Τιμίας Ακολουθίας Αυτού εις την πανηγυρίζουσα Κοινότητα ημών, χοροστατήση εν τω τιμωμένω Κοινοτικώ Ιερώ Ναώ των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων κατά την εν αυτώ τελεσθησομένη, πανηγυρική μετ’ αρτοκλασίας Θείαν Λειτουργίαν, ευλογήση δε επ’ ευκαιρία το επιτελούμενον ταπεινόν έργον. 
Θα επακολουθήσει δεξίωσις εν τη Κοινοτική Αιθούση.

6/28/2018

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Ο ΙΟΥΔΑΙΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ
Επίτιμου Καθηγητού Αρχαίας Ιστορίας στο Bridgewater State College της Βοστώνης (ΗΠΑ) και Οφφικιάλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΠΑΥΛΟΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

Υπήρξαν άνδρες οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, είτε με τις πράξεις τους είτε με το λόγο τους, και αυτοί οι άνδρες έχουν χαρακτηρισθεί ως «ήρωες». Ο Απόστολος Παύλος ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων. Κοντός, θαρραλέος και νευρώδης τύπος με κάποιου είδους φυσικό ελάττωμα, ο Παύλος κατάφερε – παρ’ όλα αυτά – να αλλάξει την ρότα της ιστορίας με το κήρυγμα και τη γραφίδα του. Ευλόγως λοιπόν η Χριστιανική Εκκλησία πανηγυρίζει την μνήμη του. Είναι εν τούτοις αληθές ότι πέρα από τις Επιστολές του, τις αναφορές σ’ αυτόν στις Πράξεις των Αποστόλων και κάποιες μάλλον αόριστες περιγραφές λόγων Πατέρων της πρώτης Εκκλησίας, γνωρίζουμε πολύ λίγα γι’ αυτόν. Έγραψε στα ελληνικά, σ’ ένα τρόπο προσιδιάζοντα στην προσωπικότητά του, αλλά η ιδιοσυγκρασία και σκέψη του ήταν βασικά Ιουδαϊκή. Αυτό είναι που μερικές φορές καθιστά την κατανόηση της σκέψης του δύσκολη.
Οι Επιστολές του Παύλου, ανεξάρτητα από τα δυσνόητα σημεία κατά περίπτωση, αποτελούν κυριολεκτικά την πιο πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη ζωή του, την προσωπικότητά του και τον τρόπο σκέψης του. Οι Πράξεις των Αποστόλων, που επίσης ασχολούνται με την πορεία του Παύλου, είναι ένα έργο κατά τι κατώτερο, ως ιστορική πηγή, από τις Επιστολές του Παύλου. Για χάρη, ωστόσο, της ιστορικής ισορροπίας θα πρέπει να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι ο σκοπός των Πράξεων ήταν να παρουσιάσουν μια γενική εικόνα της πρώτης Εκκλησίας, είκοσι περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου, και όχι απαραίτητα μια βιογραφία του.
Ο Παύλος γεννήθηκε στην Διασπορά, στην πόλη της Ταρσού, γύρω στους χρόνους του Ιησού. Γιος Ιουδαίου εμπόρου, τεχνίτη του υφάσματος για σκηνές και χαλιά, ο οποίος κατείχε τη Ρωμαϊκή υπηκοότητα, ο Παύλος έμαθε την τέχνη του πατέρα του και κληρονόμησε από αυτόν την Ρωμαϊκή υπηκοότητα. Η Ιουδαϊκή κοινότητα της Ταρσού, στην οποία ο Παύλος μεγάλωσε, χαιρόταν πραγματικά τα κοινά προνόμια που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτήν από την Ρωμαϊκή εξουσία.
Η Ταρσός ήταν ένα ζηλευτό κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη νοτιοανατολική Ανατολία, στην επαρχία της Κιλικίας, με διακεκριμένες φιλοσοφικές σχολές. Ο Παύλος φαίνεται πως είχε μια στέρεη μόρφωση στα νομικά και γερές βάσεις στην ελληνική κουλτούρα. Η ευκολία του στην ελληνική γλώσσα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά πρέπει να ήταν η γλώσσα που μιλούσε στο σπίτι, αν και αναμφίβολα ήξερε και Αραμαϊκά. Ως συνέπεια της μέσης τάξεως της Ιουδαϊκής οικογένειάς του, απολάμβανε κάποιας οικονομικής άνεσης. Μια ιστορία μας λέγει ότι πήγε στην Ιερουσαλήμ να σπουδάσει το Νόμο με την καθοδήγηση του Φαρισαίου Γαμαλιήλ, αν και η πληροφορία δεν θεωρείται ιστορικά αξιόπιστη.
Ο Παύλος είχε το προνόμιο του ανθρώπου με πολλά προσόντα. Ήταν Ιουδαίος την καταγωγή, είχε ελληνική παιδεία και απολάμβανε ταυτόχρονα και την Ρωμαϊκή υπηκοότητα. Έτσι έκανε χρήση του τριπλού αυτού πλεονεκτήματος. Αλλά, πάνω απ’ όλα, ο Παύλος ήταν ένας νευρώδης και δραστήριος Ιουδαίος, ο οποίος αμέσως σχεδόν μετά τον θάνατο του Ιησού, άρχισε να αντιστρατεύεται τους Ιουδαίους οπαδούς του Χριστού. Σ’ αυτά τα πρώτα χρόνια, ένας νεαρός διάκονος της χριστιανικής κοινότητας με το όνομα Στέφανος βρήκε τον θάνατο από τα χέρια αγανακτισμένων Ιουδαίων της Ιερουσαλήμ. Ότι ο Παύλος ήταν παρών στην Ιερουσαλήμ σ’ αυτό το γεγονός είναι αμφίβολο. Αυτό που λέει ο ίδιος για τον εαυτό του είναι ότι συμμετείχε ενεργά στις διώξεις των ετεροδόξων (δηλ. των χριστιανών) από τις Ιουδαϊκές αρχές.
Το δικαίωμα της διώξεως χριστιανών στην Ιουδαία αλλά και πέραν αυτής φαίνεται να είχε παραχωρηθεί στο Ιουδαϊκό Συμβούλιο της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους. Ίσως μάλιστα αντίστοιχες Ιουδαϊκές κοινότητες και πέραν της Ιουδαίας να απολάμβαναν το ίδιο προνόμιο. Επιφορτισμένος με κάποια παρόμοια πειθαρχική αποστολή μια μέρα αναχώρησε για τη Δαμασκό. Καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό ο Παύλος διηγείται ότι είδε εκείνο το εκτυφλωτικό όραμα, στο οποίο ο Ιησούς τον επισκέφθηκε και το οποίο έγινε η αφορμή για την μεταβολή της στάσης του έναντι του Ιησού και των οπαδών του.
Κατά την περίοδο του γεγονότος αυτού είχε ήδη αρχίσει η σχηματοποίηση δύο διαφορετικών ομάδων στην εξελισσόμενη χριστιανική κοινότητα. Η μία απ’ αυτές ήθελε να περιορίσει τη νέα πίστη στους Ιουδαίους ή Ιουδαΐζοντες, ενώ η άλλη έδειχνε πρόθυμη να συμπεριλάβει στους κόλπους της και εθνικούς, που δεν ακολουθούσαν πιστά όλες τις διατάξεις του Νόμου. Η ομάδα που ευνοούσε την πρώτη τάση, υποστηριζόταν, αρχικά, από τους αρχηγούς της κοινότητας της Ιερουσαλήμ. Αρχηγός της ήταν ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Ιησού, ο οποίος είχε ήδη υποκαταστήσει τον Πέτρο στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.
Η περίοδος αυτή του πρωτεϊκού Χριστιανισμού είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί πέρα απ’ αυτές τις εξελισσόμενες τάσεις παραμένει άγνωστη η ιστορία του Παύλου για τα δέκα χρόνια μετά την προσέλευσή του στο Χριστιανισμό. Μαθαίνουμε ότι μετά την βάπτισή του μετέβη για ένα χρονικό διάστημα στην Αραβία. Τί έκανε όμως μετά την επιστροφή του από την Αραβία; Πιθανότατα να ασχολήθηκε με ιεραποστολή, κυρίως ανάμεσα σε Ιουδαίους προσήλυτους (Ιουδαΐζοντες Χριστιανούς) στη Συρία και στην πατρίδα του την Κιλικία, παρ’ όλο που η έδρα του φαίνεται πως ήταν η Αντιόχεια. Έπειτα, περίπου το 45 μ.Χ., ο Παύλος και ο Βαρνάβας ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο, με την διστακτική υποστήριξη του Ιακώβου και του Πέτρου, κηρύττοντας στις Ιουδαϊκές συναγωγές. Αυτή η τακτική αποδείχτηκε ανεπιτυχής. Οι Ιουδαίοι της διασποράς ξενίστηκαν από τις νεωτεριστικές ιδέες που εισήγαγε ο Παύλος και άρχισαν να προβάλλουν πεισματική αντίδραση. Αυτή τους η αντίδραση έκανε τον Παύλο να στραφεί, όλο και περισσότερο, προς τους εθνικούς.
Στο μεταξύ, νέα προβλήματα εμφανίστηκαν στην ιεραποστολική πορεία των Αποστόλων. Ήταν απαραίτητη η περιτομή για τους μη Ιουδαίους που ασπάζονταν τον Χριστιανισμό; Πολλοί προσήλυτοι έδειχναν απρόθυμοι να υποστούν την περιτομή και η άρνησή τους δημιουργούσε σοβαρές δυσκολίες στην Ιεροσολυμητική κοινότητα. Ο Παύλος τελικά αποφάσισε να μην πιέσει τους προσηλύτους να υποβάλλονται σε περιτομή. Έπρεπε οι νεοφώτιστοι να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Νόμου τις σχετιζόμενες με τροφικές απαγορεύσεις; Διαφωνίες ανεφύησαν στην αποστολική κοινότητα που αφορούσαν σ’ αυτό το σημείο. Και πάλι ο Παύλος απέκλινε προς την φιλελευθεροποίηση του θέματος. Στο μεταξύ διάστημα ο Παύλος πραγματοποίησε το δεύτερο και τρίτο ταξίδι στην Ασία και την Ελλάδα, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ. Όταν έφτασε στην Ιερουσαλήμ, κατηγορήθηκε από μερικούς συμπατριώτες του για παραβάσεις του Ιουδαϊκού νόμου, και κατέληξε στην Ρώμη να δικαστεί ως Ρωμαίος πολίτης από το αυτοκρατορικό δικαστήριο. Το περιπετειώδες ταξίδι του προς τη Ρώμη περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Με την άφιξή του στη Ρώμη τα ίχνη του χάνονται. Ίσως πέθανε στους διωγμούς του 64 μ.Χ. εναντίον των Χριστιανών ή αμέσως μετά.
Ο Παύλος αποδείχθηκε μια εκρηκτική προσωπικότητα. Μετέτρεψε τον αρχικό του ζήλο για την πατρώα θρησκεία σε κήρυγμα για την αποκαλυφθείσα πίστη. «Θα ήταν δυστυχία για μένα να μη μπορώ να διδάσκω», γράφει στους Κορινθίους. Διακαιόταν συνεχώς από τον πόθο να μεταδίδει τον ζήλο του αυτό στους άλλους. «Κήρυξον τον λόγον», είπε στον Τιμόθεο, «επίστηθι ευκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επιτίμησον, παρακάλεσον, εν πάση μακροθυμία και διδαχή» (Β΄ Τιμ. 4.2). Είτε ο ίδιος ο Παύλος έγραψε αυτή την επιστολή είτε όχι, το ύφος της πάντως αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία του και τις επιτεύξεις του που απλώνονται σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση της εποχής εκείνης, που οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που περιέκλειε εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα όσους την έχουν διανύσει.
Οδηγούμενος από πεποίθηση και πίστη στην αλήθεια που τον κινούσε, όπλισε τον εαυτό του με θάρρος και επιμονή, που χρειάστηκαν για να φέρει εις πέρας μια σχεδόν απίστευτη αποστολή, ενάντια σε ανείπωτους κινδύνους και δυσχέρειες. Εκείνοι που στις μέρες μας έχουν καλύψει την περιοχή που κάλυψε ο Παύλος, αλλά με τη βοήθεια των σύγχρονων μεταφορικών μέσων, ομολογούν τις δυσκολίες και τους βαρείς κινδύνους αυτού του εγχειρήματος. Πώς ο Παύλος διήνυσε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς σημαντική βοήθεια και τις ανέσεις των σύγχρονων μέσων μεταφοράς, στην πύρινη ζέστη του καλοκαιριού και στο εξουθενωτικό σκληρό κρύο του χειμώνα, είναι κάτι που πολλοί το θαυμάζουν. Μερικές φορές ο ίδιος δειλιάζει αναλογιζόμενος τις ανυπέρβλητες δυσκολίες: «καγώ εν ασθενεία και εν φόβω και εν τρόμω πολλώ εγενόμην προς υμάς» (Α΄ Κορ. 2.3) Παρ’ όλα αυτά συνέχισε πάντοτε το έργο του, διωκόμενος πολλές φορές και συχνά υποκείμενος σε βίαιες μανιοκαταθλιπτικές εναλλαγές της διάθεσής του: «Ταλαίπωρος εγώ άνθρωπος» (Ρωμ. 7.24).
Όταν ο Νίτσε χαρακτήρισε τον Παύλο ως ένα βασανισμένο, νοσηρό και ιδιόρρυθμο άνθρωπο, αποκρουστικό στον εαυτό του και στους άλλους, σίγουρα εκφραζόταν και έντονα και λανθασμένα. Ο Παύλος πραγματικά βασανιζόταν από ένα συνεχές αίσθημα ανεπάρκειας, επειδή είχε αποτύχει να καταφέρει αυτά ήθελε να κάνει και γιατί είχε αγωνιωδώς στερηθεί την τελειότητα που επιθυμούσε. Μερικές απ’ τις ατέλειες του έργου του σίγουρα τον ενοχλούσαν: η διαφωνία μεταξύ των Χριστιανών, η αντίθεση των άλλων Αποστόλων, ο Ιουδαϊκός Χριστιανισμός, ο οποίος βασιζόταν στον ίδιο κώδικα του Νόμου που είχε απορρίψει ως άχρηστο. Θα πρέπει να είχαν υπάρξει και πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε σήμερα, αφού είμαστε τόσο απομακρυσμένοι από τις δυναμικές της εποχής του Παύλου.
Παρ’ όλα αυτά, αμέσως μετά το θάνατό του ο Χριστιανισμός που κήρυξε άρχισε να θριαμβεύει. Ο εθνικός Χριστιανισμός του επικράτησε, ενώ ο Ιουδαϊκός Χριστιανισμός απέτυχε. Σύμφωνα με τον Κλήμεντα Ρώμης (περίπου 100 μ.Χ.), ο Παύλος αναδείχθηκε ως ο θείος Απόστολος (το σκεύος της εκλογής), επειδή μοχθούσε αδιάκοπα, και στο τέλος έγινε το μεγαλύτερο παράδειγμα αντοχής (Ι Κλημ. Κορ. 65). Ο Ιγνάτιος Αντιοχείας αναγνώρισε τον Παύλο ως μια προσωπικότητα στην οποία οφειλόταν υπακοή. Στις αρχές του δεύτερου αιώνα οι Μαρκιωνίτες, οι οποίοι μετέφεραν με ακρότητα την θεωρία του Παύλου περί της απαξίας του Νόμου στην Χριστιανική εποχή, είδαν τον Παύλο να κάθεται στον ουρανό στα δεξιά του Χριστού.
Πολλοί από τους Πατέρες του δεύτερου αιώνα, με αφορμή τον αιρετικό Μαρκίωνα, ερμήνευσαν προσεκτικά τις ιδέες του Παύλου περί του Νόμου, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, τις υπερβολές των θεωριών του Μαρκίωνα. Τον ίδιο αιώνα οι διαφωνίες του Παύλου με τον Πέτρο είχαν ξεχαστεί και οι δύο Απόστολοι είχαν τοποθετηθεί μαζί στη συνείδηση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Ρώμης σύντομα τοποθέτησε τον Παύλο κάτω από τον Πέτρο, τον οποίο θεωρούσε ως Απόστολο-αυθεντία.
Χίλια πεντακόσια χρόνια αργότερα, ο Μαρτίνος Λούθηρος ανακατασκεύασε με πάθος την διδασκαλία του θείου Αποστόλου περί πίστεως και χάριτος, ξεκινώντας με αυτήν την Μεταρρύθμιση στο όνομα της πίστης του Παύλου. Αυτή η Μεταρρύθμιση έμελλε να διασπάσει την ενότητα της Δυτικής Εκκλησίας. Έτσι, η νεοανακαλυφθείσα πίστη, κατάτμησε έτι περισσότερο αυτό που ο Παύλος με ζήλο επεδίωξε να διατηρήσει ενωμένο στο όνομα του Χριστού (δηλ. το σώμα του Χριστού, την Εκκλησία).
Η επιρροή του Παύλου στην πορεία της θρησκευτικής ιστορίας είναι τεράστια. Ο Παύλος άνοιξε διάπλατα την πόρτα στον Χριστιανισμό μειώνοντας στο ελάχιστο τη σημασία του Νόμου, μετά την έλευση του Χριστού, απεξαρτώντας το Χριστιανισμό από την αναγκαιότητα της περιτομής και των τροφικών απαγορεύσεων για όσους δεν ήσαν Ιουδαίοι, καθώς θεωρούσε αυτές τις πρακτικές εμπόδιο στην πίστη. Η αποκοπή από τον Ιουδαϊκό Νόμο άνοιξε τον δρόμο στον Παύλο να επικεντρώσει όλη του την προσοχή στην λυτρωτική δύναμη της Σταύρωσης, κάτι που επίσης βοήθησε στην εξάπλωση του Χριστιανισμού στα έθνη. Τώρα, δεν χρειαζόταν κάποιος να μένει πιστός στις Ιουδαϊκές διατάξεις για να γίνει χριστιανός. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Χριστιανισμός απλώθηκε σταθερά στα μεσαία και κατώτερα στρώματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και σύντομα, χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι, τον έκαναν θρησκεία τους.
Πριν από το τέλος του 3ου μ.Χ. αιώνα υπήρχαν περισσότεροι χριστιανοί απ’ ότι Ιουδαίοι στην αυτοκρατορία, και η διαδικασία που είχε ξεκινήσει με τον Παύλο δεν επρόκειτο να ανακοπεί. Σχεδόν αποκλειστικά, ο θρησκευτικός ζήλος του Παύλου είχε αλλάξει την πορεία του Χριστιανισμού και μέσω αυτού την πορεία της Ιστορίας. Στο δυτικό αλλά και στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας η χριστιανική θρησκεία έγινε ο ενωτικός παράγων, παρά τις κατά καιρούς βίαιες εκρήξεις. Μέχρι την εμφάνιση του Μωάμεθ ολόκληρη η λεκάνη της Μεσογείου ήταν ενωμένη για μια ακόμη φορά, υπό τη σημαία του Χριστιανισμού.
Καλώς ή κακώς, οι ιδέες του Παύλου συνδέθηκαν με την κοσμική αλλά και την θρησκευτική ιστορία, σχεδόν συνεχώς από την εποχή του. Χάρη στο ζήλο του, τη ζωή του και τις Επιστολές του, άφησε ανεξίτηλο το αχνάρι του στην ανθρωπότητα. Σαν τον Λένιν στην σύγχρονη ιστορία, ο οποίος πίστευε με πάθος σε μια ιδέα και φλεγόταν από τον πόθο να την μεταβάλει σε πράξη (τούτο μου το ρήμα αφορά στην ψυχολογία του ανδρός), έτσι και ο Παύλος φλεγόταν από την επιθυμία του να διαδώσει το μήνυμα του Ιησού, σκεπτόμενος συνεχώς, όλο το εικοσιτετράωρο (είτε ήταν ξύπνιος είτε κοιμόταν), πιθανούς τρόπους για την πραγμάτωσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν ποτέ κανείς δεν άλλαξε την πορεία της ιστορίας τόσο πολύ όσο αυτός. Όπως τονίζει και ο Michael Grant, συγκρινόμενα με τα κατορθώματα του Παύλου, όλα τα καταπληκτικά που έχουν επιτύχει ο Μ. Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας, και ο Ναπολέων, φαντάζουν ισχνά και λίγα.
Υπάρχουν εκείνοι που έπαιξαν μεγάλο και βαθιά σημαντικό ρόλο στην ιστορία της εποχής τους, αλλά δεν ασκούν πλέον ζωτικό και άμεσο ενδιαφέρον στη σύγχρονη ζωή. Υπάρχουν ακόμη εκείνοι των οποίων η επιρροή δεν σταμάτησε να είναι αισθητή κατά τη διάρκεια των επόμενων εποχών: αυτοί που συνεχίζουν να ασκούν μια μεταμορφωτική δύναμη στη ζωή των ανθρώπων ακόμη και σήμερα. Ο Παύλος ανήκει σ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Είναι μια από εκείνες τις εξαιρετικές προσωπικότητες που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά εξακολουθούν να μας αφορούν και σήμερα, λόγω της διαρκούς επικαιρότητάς τους.
Ημέρα της εορτής του Αποστόλου Παύλου έχει καθοριστεί η 29η Ιουνίου. Τιμάται μαζί με τον ισάξια γνωστό, αλλά ιστορικά υποδεέστερο Απόστολο Πέτρο. Όμως η μνήμη τους δεν γιορτάζεται τόσο εξαιρετικά όσο θα έπρεπε, με εξαίρεση του Βατικανού στον Πέτρο, για προφανείς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, η ξεχωριστή θέση του Παύλου στην ιστορία του Δυτικού κόσμου είναι τέτοια που ένας λαμπρός εορτασμός της μνήμης του θα φαινόταν επιβεβλημένος, ανάλογος της σημασίας του στην ιστορία του χριστιανικού κόσμου.

Μετάφραση από τα Αγγλικά
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ - ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ


Επί τη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης (Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε, όπως κάθε χρόνο, επίσημη Αντιπροσωπεία στην Ρώμη, την οποία φέτος αποτελούν,  ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, συμπρόεδρος του Θεολογικού Διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και ο διάκονος της Πατριαρχικής Αυλής Αλέξανδρος Κούτσης. 
Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε δεκτή στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο, παρουσία του Καρδιναλίου Κουρτ Κοχ, Διευθυντή του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ,  ο οποίος ηγείται της Αντιπροσωπείας, εκόμισε στον Πάπα, Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, το οποίο δημοσιεύουμε στη συνέχεια. 



6/27/2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ


Ολοκληρώθηκαν σήμερα, το Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο, οι Λατρευτικές και Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, στην Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας,  τις οποίες διοργάνωσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Μετά το πέρας των εργασιών του Επιστημονικού και Θεολογικού Συνεδρίου προς τιμήν του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’, απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Ευαγγελιστή Μάρκου στον προεδρεύσαντα του Συνεδρίου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κ. Ιωάννη, εις τιμήν και αναγνώριση των πολλών υπηρεσιών του προς την Εκκλησία και την Θεολογία. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Θεόδωρο Β’ , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Εσείς, με το ιεραποστολικό έργο σας, συνεχίζετε το έργο των μεγάλων Προκατόχων σας Πατριαρχών, μεταφέροντας το μήνυμα της Ορθοδόξου πίστεως στις ψυχές των ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική».
Να σημειωθεί πως στο Συνέδριο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ενώ εισήγηση έκανε και ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, με θέμα: «Η θεολογία της Θεοτόκου και η ομολογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως».


ΙΝΑ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΩΣΙΝ ΕΝ

6/26/2018

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Ιγνάτιο


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς την εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, την Τρίτη, 26η Ιουνίου, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεράρχου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ὁ Πατριάρχης πρός τόν Πρόεδρον Erdoğan 
Ἐπί τῇ ἐκλογικῇ νίκῃ τήν ὁποίαν κατήγαγε κατά τάς ἐκλογάς τῆς Κυριακῆς, 24ης τ. μ., ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. Recep Tayyip Erdoğan, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἀπέστειλεν αὐτῷ θερμόν συγχαρητήριον Μήνυμα ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας. 
*** 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῷ ἀγγέλματι τῆς εἰς Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κυροῦ Ἰγνατίου, ἐτέλεσε τήν Τρίτην, 26ην Ἰουνίου, μετά τόν Ἑσπερινόν, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ. 
*** 
Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Πισιδίας κ Σωτήριον, συνοδευόμενον τῆς Ὁσιωτ. Μοναχῆς Ἀγάθης, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Κορέας. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σασίμων κ. Γεννάδιον, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Προδόμου Ἀναστασιάδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Ἀποστόλων Φερίκιοϊ, καί κ. Σαμουήλ Ἐφφέ, Ἐφημερίου αὐτοῦ, καὶ τῆς ὑπό τήν προεδρείαν τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Σανταλτζίδου, Ἄρχοντος Ἐξάρχου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Κοινότητος, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ ὡς ἄνω Ἱ. Ναοῦ. 
- Τόν Ἱερολ. ΡΚαθολικόν Διάκονον κ. Βαρθολομαῖον J. Koet, Καθηγητήν ἐν τῷ Πανεπιστημίῳ τῆς Οὐτρέχτης, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Βαρθολομαίου van Bolhuis, Γενικοῦ Προξένου τῆς Ὁλλανδίας ἐνταῦθα. 
- Τάς Ὁσιωτ. Μοναχάς Θεοπίστην καί Θεονίκην, ἐκ τῆς Ἱ. Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Λαρίσης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Bertrand Buchwalter, Γενικόν Πρόξενον τῆς Γαλλίας ἐνταῦθα, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Thomas Dumont, ἐκ Στρασβούργου. 
- Τόν Ἐξοχ. κ. Κυριακόν Χατζηγιάννην καί τήν Ἐξοχ. κ. Εἰρήνην Χαραλαμπίδου, Βουλευτάς, ἐκ Κύπρου. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Θεόδωρον Μήτραν, Δικηγόρον, πρ. Βουλευτήν, ἐκ Κατερίνης, καί Σεραφείμ Λιάπην, Οἰκονομολόγον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Στεργίου – φωτογράφον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀντώνιον Γραφιαδέλλην, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Ἑλένην Κυρανάκη, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Τριανταφυλλίδην, Ἀντιπρόεδρον τῆς Ὁμοσπονδίας Προσφυγικῶν Σωματείων Ἑλλάδος, μετά τῆς μητρός αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης, τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης καί τῆς θυγατρός αὐτῶν Νεφέλης, ἐξ Ἀθηνῶν.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου - φωτ. Χρ. Μπόνης 

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, η τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης είναι: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας». 
Λαμβάνουν μέρος περί τους 100 βουλευτές, εκπρόσωποι 25 κοινοβουλίων, 10 κοινοβουλευτικών ομάδων και  κοινοβουλευτικές προσωπικότητες. 
Στην τελετή έναρξης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμα επί τη 25η επετείω της Δ.Σ.Ο.  
Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  Νικόλαος Βούτσης,ο υφ. Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης,  αρχιερείς, βουλευτές κ.α.
Στη συνέχεια παραθέτουμε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου. 



6/25/2018

Επίσκεψη μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 25 Ιουνίου, οι Κύπριοι βουλευτές Δρ. Κυριακός Χατζηγιάννης, από το ΔΗΣΥ και κυρία Ειρήνη Χαραλαμπίδου, από το ΑΚΕΛ,οι οποίοι βρίσκονται στην Πόλη ως μέλη της αποστολής παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που παρακολούθησαν τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα. 
Οι δύο βουλευτές έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την αδελφή Εκκλησία της Κύπρου. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή πορεία των δύο Εκκλησιών σε ζητήματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε συνέβη κατά τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, τον Ιούνιο του 2016, καθώς και στους διαθρησκειακούς διαλόγους που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη δημιουργία διαύλων συνεργασίας μεταξύ λαών και πολιτισμών με στόχο την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο. 
Οι Κύπριοι επίσημοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και της κοινοβουλευτικής αποστολής τους.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας


Διοργάνωση 1ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας


Το Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018, ο Σεβ. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, προσκάλεσε στην έδρα της επαρχίας του στη Στοκχόλμη εκλεκτά στελέχη των ενοριών του, με σκοπό να συζητήσουν τις δυνατότητες σύγκλισης και συγκρότησης της πρώτης στην ιστορία της 50χρονης Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης. 
Στην συνάντηση έδωσαν το παρών ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, και οι κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Αθηνά Καραπαναγιωτίδου, Μαρία Κεχαγιά, Φωτεινή Μπατσέλα, Δρ. Βασιλική Βασιλά, Νικόλαος Κίτσιος και Χρήστος Κακουλίδης. 
Οι ανωτέρω ορίστηκαν επικεφαλής των επιτροπών που θα διοργανώσουν την Κληρικολαϊκή, προτάθηκε δε η συγκρότηση των ακόλουθων επιτροπών: 
1. Λειτουργικό/Τυπικό, 2. Θεματολογία/Workshops, 3. Διοργανωτικό/Συντονιστικό/Εθελοντές, 4. Πολιτιστικό, 5. Fund Raising, 6. Website, 7. Ελληνική, Σουηδική και Αγγλική αλληλογραφία, 8. Μετακινήσεις συνέδρων και επισήμων, 9. Φιλοξενία και φαγητό, 10. Ηλεκτρονικές και έντυπες προσκλήσεις, 11. Ιατρική περίθαλψη, 12. Ασφάλεια επισήμων, πολιτικών προσώπων και προσκεκλημένων, 13. Δραστηριότητες νέων, 14. Μετάδοση μέσω Internet, 15. Επικοινωνία με ΜΜΕ, 16. Υποδοχή και εγγραφή συμμετεχόντων στην Κληρικολαϊκή, κ.α.. 
Στη συνάντηση προτάθηκε ως ημερομηνία σύγκλισης της Κληρικολαϊκής το Σαββατοκύριακο, 28-29 Σεπτεμβρίου 2019, στα πλαίσια των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως (1969-2019), ως θέμα δε επελέγη το γνωμικό του Ιερού Χρυσοστόμου «Οὐκ ἱστάμεθα, πορευόμεθα γάρ» και ως τοποθεσία η Στοκχόλμη ή η Ουψάλα και τα πέριξ αυτών προάστια.


Για την πρώτη ημέρα, ως πρόγραμμα της συνέλευσης προτάθηκε το εξής: 
8-10 π.μ. Εγγραφή, 9 π.μ. Αγιασμός, 9:30 π.μ. Διάλειμμα, 10 π.μ. Χαιρετισμοί από εκκλησιαστικούς και πολιτειακούς παράγοντες ή εκπροσώπους, 10:30 π.μ. Εισηγητική ομιλία επισήμου προσκεκλημένου (keynote speaker), 11 π.μ. Εισηγήσεις και αναφορές επιτροπών, 11:30 π.μ. Σεμινάρια/Workshops, 1 μ.μ. Γεύμα, 2:30 μ.μ. Συνέχιση σεμιναρίων/Workshops, 5 μ.μ. Εσπερινός, 6 μ.μ. Εγκαίνια πολιτιστικών κλπ. εκθέσεων, 7 μ.μ. Μουσική εκδήλωση μετά δείπνου, 9 μ.μ. Διανυκτέρευση. 
Για την δεύτερη ημέρα, προτάθηκε το εξής πρόγραμμα: 
1. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, 2. Δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Καθεδρικού Ναού, 3. Λήξη των εργασιών της συνέλευσης. Στην ως άνω συνάντηση προτάθηκαν τα εξής θέματα για παρουσιάσεις, ομιλίες και workshops, με προσκεκλημένους ομιλητές από τη Σκανδιναυΐα και το εξωτερικό: 1. Προσφυγικό και μεταναστευτικό: προσέγγιση και δραστηριοποίηση της Ομογένειας, 2. Ενορία και τοπική κοινωνία, 3. Η Πρεσβυτέρα και η προσφορά της στην επιτυχία του ενοριακού έργου, 4. Προοπτική και όραμα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας την επόμενη πενταετία, 5. Φιλανθρωπία, 6. Εκκλησιαστικά Συμβούλια, εθιμοτυπία και πρωτόκολλο, 7. Ελληνική παιδεία στη Σκανδιναυΐα και πολιτιστική διπλωματία, 8. Η χρήση του διαδικτύου στη διακονία της Εκκλησίας (Internet Ministry), 9. Συντήρηση & αποκατάσταση της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, 10. Η τέχνη της αναζήτησης πόρων για τη βιωσιμότητα της ενορίας (FundRaising), 11. Οι Διορθόδοξες σχέσεις σήμερα, 12. Προοπτική των Διαχριστιανικών σχέσεων στο μέλλον: αναγκαιότητα ή μη; 13. Το σύγχρονο μεταφραστικό έργο της Εκκλησίας ως ιεραποστολικό μέσο, 14. Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ενοριακού υλικού, 15. Σεμινάριο βυζαντινής αγιογραφίας, 16. Σεμινάριο βυζαντινής μουσικής στην Ελληνική και στις Σκανδιναυϊκές γλώσσες, 17. Η συμμετοχή της νεολαίας στα ενοριακά δρώμενα, 18. Φυσικό περιβάλλον και ενορία, 19. Προληπτικά μέτρα ασφαλείας στους ναούς, 20. Πρακτικές νομικές συμβουλές. 
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να προσκληθούν επικεφαλής ή εκπρόσωποι από: 1. το Οικουμενικό Πατριαρχείο, 2. το Παλάτι της Σουηδίας, 3. τη Σουηδική, την Ελληνική και την Κυπριακή Κυβέρνηση, 4. τις Πρεσβείες και τα Επίτιμα Προξενεία της Ελλάδος και της Κύπρου των πέντε κρατών που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, 5. τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας, 6. την Συροαραμαϊκή Κοινότητα της Στοκχόλμης, 7. την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή Στοκχόλμης, 8. Την Κοπτική Επισκοπή Στοκχόλμης, 9. τις Ορθόδοξες παρουσίες στη Σκανδιναυΐα, 10. Καθηγητές Πανεπιστημίου, 11. τους Πρόεδρους και αντιπροσωπεία δασκάλων των Ελληνικών Σχολείων Στοκχόλμης, 12. τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Σουηδίας, 13. τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, 14. τους εκπροσώπους των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως (α. Εφημέριοι με τις οικογένειές τους, β. Μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, γ. Πρόεδρος Φιλοπτώχου, δ. Υπεύθυνος νεότητος), 15. Μητροπολιτικό Συμβούλιο, κ.α..


Στη συνεδρίαση αντηλλάγησαν σκέψεις και προτάσεις, μεταξύ των οποίων: 1. Η διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, λογοτεχνίας, ποίησης, μουσικής σύνθεσης, φωτογραφίας, innovations νέων, όπου θα βραβευθούν στη διάρκεια της συνέλευσης, 2. Η δημιουργία πανώ/banner και φυλλαδίων/flyers μεsave the date, 3. Η εκτύπωση τετραδίων, στυλό, κονκάρδων για εθελοντές και μέλη επιτροπών με το logo, το θέμα και την ημερομηνία της συνέλευσης, 4. Η αποστολή επιστολής στα Ελληνικά Σχολεία της περιοχής, για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για το καλύτερο logo, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην Κληρικολαϊκή, 5. Η προετοιμασία προγράμματος απασχόλησης και δραστηριοτήτων για τα παιδιά καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Κληρικολαϊκής, 6. Η σύνταξη επιστολής και sponsorship page για χορηγούς, 7. Η προετοιμασία προϋπολογισμού της Κληρικολαϊκής, 8. Η λήψη απόφασης για το ποιοί θα έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης από κάθε ενορία και ποιό θα είναι το κόστος συμμετοχής στην Κληρικολαϊκή και σε τί ποσοστό θα συμβάλλουν οι ενορίες και η Ι. Μητρόπολη αντίστοιχα. 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δείπνο σε Ελληνικό εστιατόριο της περιοχής, στο οποίο, πέραν του Μητροπολίτη Κλεόπα και των μελών της νέας επιτροπής,συμμετείχε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΕΒΕΚΙΟΥ

Ο Πατριάρχης στο Αγίασμα των Αγίων Αποστόλων Βεβεκίου - φωτ. Αρχείου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΣΠΟΡΟΥ 
ΚΟΙΝΟΤΗΣ BEBEKIOY 
ΙΕΡΟΝ ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ 
Ευχαρίστως ανακοινούται, ότι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουµενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ηγαθύνθη όπως χοροστατήση εν τω Ιερώ ημών Αγιάσµατι, κατά την εν αυτώ τελεσθησοµένην Παράκλησιν, επί τη Συνάξει των Αγίων ενδόξων και πανευφήµων Αποστόλων των Δώδεκα, το Σάββατον 30ήν Ιουνίου 2018 και ώραν 18ην. 
Θα επακολουθήση υπαίθριος δεξίωσις.

6/24/2018

ΤΟ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΓΗΣ 
ΚΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 1ην Ἰουλίου, τελεσθήσεται ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ καί συνιερουργούντων αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος καί Μύρων κ. Χρυσοστόμου, καθ᾿ ἥν θά τελεσθῇ τό τεσσαρακονθήμερον Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Πέργης κυροῦ Εὐαγγέλου. 
Κατά τόν Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 30ης Ἰουνίου, θά χοροστατήσῃ ἐν αὐτῷ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (23-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐκκλησιάσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 24ης Ἰουνίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. 
* * * 
Αὐθημερόν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, μετέβη εἰς ἐκλογικόν κέντρον τοῦ Δήμου Fatih καί ἔκαμε χρῆσιν τῆς ψήφου Αὐτοῦ κατά τάς διεξαχθείσας Προεδρικάς καί βουλευτικάς ἐκλογάς ἐν Τουρκίᾳ. 
* * * 
Ἡ Α .Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Δέρκων κ. Ἀπόστολον, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Πατριαρχικάς εὐχάς, ἐπί τοῖς ἐγγίζουσιν ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Γέροντα Περγάμου κ. Ἰωάννην, ἐξ Ἀθηνῶν, καί Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ.
- Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Ὀδησσοῦ καί Ἰζμαηλίας κ. Ἀγαθάγγελον, Ντονιέτσκ καί Μαριουπόλεως κ. Ἱλαρίωνα, Κάμενετς-Ποντόλσκυ καί Γκοροντόκ κ. Θεόδωρον, Μπορίσπολ καί Μπροβάρυ κ. Ἀντώνιον, συνοδευομένους ὑπό τῶν Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Νικολάου Ντανιλιέβιτς, καί Ἐξοχ. κ. Βαντίμ Νοβίτσκι, Βουλευτοῦ τῆς Ἄνω Βουλῆς τῆς Οὐκρανίας. 


- Τόν Ἐξοχ. κ. Oliver Sposovski, Ἀναπληρωτήν Πρωθυπουργόν καί Ὑπουργόν Ἐσωτερικῶν τῆς FYROM, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Dimitar Kovachevsky, Murat Dinçer καί Jan Klod Kayuka, Ἰατρῶν. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μελίτωνα Μπέλλον, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρόδου. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἰωακείμ Ἄρχοντα, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Βελγίου. 
- Τόν Ἱερολ. Διάκονον κ. Εὐγένιον Τσαραμανίδην, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας, μετά τῶν Ἐντιμ. κ. Ἠλία Σπυρλιάδου, Δικηγόρου, καί Ἰωάννου Νικολοπούλου, Ἐπιχειρηματίου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Markar Eseyan, Βουλευτήν τοῦ Κόμματος AKP, ἐντεῦθεν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Βουλγαράκην, Πολιτικόν Ἀναλυτήν, Μέλος τῆς Κεντρικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρῆστον Κυμπιζῆν, Δημοσιογράφον, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Paul Toovey, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μαρίας Φακετοπούλου καί τῶν τέκνων αὐτῶν Ἀθανασίου καί Ἐλπινίκης, ἐκ Μελβούρνης Αὐστραλίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Λάμπρον Φίλιον, μετά τῆς αὐταδέλφης αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Γεωργίας, ἐξ Ἀθηνῶν. 
* * * 
Ἐξεπροσωπήθη:  
Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, κατά τούς γάμους τοῦ ζεύγους Jared Conrad καί Rita Ender, τελεσθέντας ἐν τῇ ἐν Γαλατᾷ Συναγωγῇ Neve Şalom, τήν Κυριακήν, 24ην Ἰουνίου.

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ (ΦΩΤΟ)


Στην σημερινή Θεία Λειτουργία (Κυριακή 24-6-2018) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. 
φωτογραφίες: Yani Kayakoparan


6/23/2018

Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε το Σάββατο, 23 Ιουνίου, Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από σχετικό αίτημά της. 
Την Αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Οδησσού και Ιζμαΐλ Αγαθάγγελος, Κάμιανετς-Ποδίλσκ και Γοροδόκ Θεόδωρος, Λουγάνσκ και Αλτσέβσκ Μητροφάνης, Μπορίσπολ και Μπροβαρί Αντώνιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Δανιλέβιτς, και το μέλος της Άνω Βουλής της Ουκρανίας, κ.Βαντίμ Νοβίνσκι. 
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ακολούθως προήδρευσε των συνομιλιών, στις οποίες από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίος. 
Στις συνομιλίες εξετάστηκε η υφιστάμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις, σε σχέση με την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, με τελική προοπτική την εκχώρηση στην Εκκλησία αυτών αυτοκεφάλου καθεστώτος. Αργά το μεσημέρι οι συνομιλίες διεκόπησαν και οι δύο Αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα και συνέχισαν αμέσως μετά. 


Σε δηλώσεις του, σε ουκρανικά Μέσα Ενημερώσεως, μετά τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ανέφερε: «Σήμερα, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εδώ στις Αυλές της Μητρός Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνεργασία, την οποία είχαμε σήμερα, [μία] ανταλλαγή απόψεων επί του ουκρανικού ζητήματος, το οποίο αφορά και εσάς που είστε και ζείτε στην Ουκρανία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται ακόμα περισσότερο σήμερα για τη θεραπεία του προβλήματος το οποίο υπάρχει στην Ουκρανία, για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα και, επίσης, για την ειρήνευση όλων των ομάδων και την συνεργασία όλων για το καλό της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Ουκρανικό λαό. Και αυτή η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά μια ευλογημένη στιγμή και ελπίζουμε στην καλή συνεργασία, στην μελλοντική συνεργασία μας και στο συνεχή διάλογο με όλους εσάς τους αδελφούς εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας».
Εκ του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

 
Related Posts with Thumbnails