________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/04/2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)



Την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, αλλά και των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα 4-6-2018) στο Προεδρικό Μέγαρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι αυτές οι αρχές και οι αξίες, ιδίως εκείνες που αφορούν τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, έχουν τεράστια αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τη στήριξη στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος, που έχει αναλάβει ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις για την ανθρωπότητα, σε μία εποχή που- δυστυχώς- κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μείζον για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη δεν είναι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο είναι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη δεν μπορεί παρά να γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον που το ίδιο είναι βιώσιμο.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι υπολογίζουμε στη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε, από την πλευρά του Πατριαρχείου δίνεται έμφαση στον πολιτισμό της αλληλεγγύης, αλλά και στις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στο πλαίσιο της επίσκεψεώς Του στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε σήμερα, μετά το μεσημέρι (4 Ιουνίου 2018) τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.   
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έγραψε στο twitter: "Μεταξύ άλλων καλωσόρισα τις προσπάθειες του Πατριαρχείου για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ".



Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για τις προσπάθειες του, για θετική επίλυση των διαφορών με την εκκλησία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε περιβάλλον σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και ότι η ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε πανορθόδοξο επίπεδο, συμβάλει σε αυτό. «Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διευκρίνισε ότι το Φανάρι ενεργεί στα πλαίσια των Κανονικών του υποχρεώσεων για άρση των διαφορών και των σχισμάτων για τη διαφύλαξη της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας: «Όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.» 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails