________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/23/2018

Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε το Σάββατο, 23 Ιουνίου, Αντιπροσωπεία της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ύστερα από σχετικό αίτημά της. 
Την Αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Οδησσού και Ιζμαΐλ Αγαθάγγελος, Κάμιανετς-Ποδίλσκ και Γοροδόκ Θεόδωρος, Λουγάνσκ και Αλτσέβσκ Μητροφάνης, Μπορίσπολ και Μπροβαρί Αντώνιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Δανιλέβιτς, και το μέλος της Άνω Βουλής της Ουκρανίας, κ.Βαντίμ Νοβίνσκι. 
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού προσκύνησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ακολούθως προήδρευσε των συνομιλιών, στις οποίες από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Σμύρνης Βαρθολομαίος. 
Στις συνομιλίες εξετάστηκε η υφιστάμενη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και αντηλλάγησαν απόψεις, σε σχέση με την επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία, με τελική προοπτική την εκχώρηση στην Εκκλησία αυτών αυτοκεφάλου καθεστώτος. Αργά το μεσημέρι οι συνομιλίες διεκόπησαν και οι δύο Αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα και συνέχισαν αμέσως μετά. 


Σε δηλώσεις του, σε ουκρανικά Μέσα Ενημερώσεως, μετά τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ανέφερε: «Σήμερα, υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εδώ στις Αυλές της Μητρός Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνεργασία, την οποία είχαμε σήμερα, [μία] ανταλλαγή απόψεων επί του ουκρανικού ζητήματος, το οποίο αφορά και εσάς που είστε και ζείτε στην Ουκρανία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία, δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται ακόμα περισσότερο σήμερα για τη θεραπεία του προβλήματος το οποίο υπάρχει στην Ουκρανία, για την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα και, επίσης, για την ειρήνευση όλων των ομάδων και την συνεργασία όλων για το καλό της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Ουκρανικό λαό. Και αυτή η σημερινή συνάντηση ήταν πραγματικά μια ευλογημένη στιγμή και ελπίζουμε στην καλή συνεργασία, στην μελλοντική συνεργασία μας και στο συνεχή διάλογο με όλους εσάς τους αδελφούς εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας».
Εκ του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

 

2 σχόλια:

  1. Πέραν των ειρηνοποιών -και Κανονικών βεβαίως- πρωτοβουλιών της Μητρός Εκκλησίας και της Αποστολομιμήτου & ανυστάκτου επισυστάσεώς Της στη μέριμνα "πασών των Εκκλησιών", ολοτελώς ιδανική, καίτοι άκρως ρομαντική.., θα ήταν η λύση της επανόδου στην προ του 1593 διοικητική κατάσταση των Ορθοδόξων Εκκλησιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ρωσίας που αντικανονικά διοικεί εκκλησιαστικά την Ουκρανία μετά την απελευθέρωση της το 1992 από την Σοβιετική Ένωση θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή ... Ιδιαίτερα μετά τον Ουκρανορωσικό πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και την παράνομη κατάληψη της Κριμαίας η επαναφορά στην εκκλησιαστική κατάσταση την προ του 1686 είναι απολύτως αναγκαία, διορθώνοντας ταυτόχρονα την καταφορη αδικία για την παράνομη εξαφάνιση της αυτοκέφαλης ιστορικής Μητρόπολης του Κιέβου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails