________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/10/2018

Αντιρατσιστική διαδήλωση στο Μόναχο για τα 80 χρόνια από την καταστροφή της Εβραϊκής Συναγωγής από τους ναζιστές


Η εβραϊκή Συναγωγή Μονάχου, ένα μεγαλοπρεπέστατο και επιβλητικό οικοδόμημα, νεορωμανικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης, με χώρους λατρείας, αίθουσες κοντσέρτου και εκθέσεων, κτίστηκε μεταξύ των ετών 1884 -1887. Αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο των Εβραίων Μονάχου και συνάμα και τρόπο έκφρασης της πολιτιστικής και εθνικής αυτοσυνειδησίας του Εβραϊκού λαού. 
Στις 7 Ιουνίου 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφθηκε τον "Οίκο των Καλλιτεχνών" που ήταν δίπλα στη Συναγωγή και ατενίζοντας το μεγαλοπρεπές εβραϊκό οικοδόμημα, έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί αμέσως, με το πρόσχημα ότι το κτίσμα αυτό αποτελεί εμπόδιο στην κυκλοφορία των οχημάτων. Υποχρέωσε μάλιστα την Εβραϊκή Κοινότητα Μονάχου να πωλήσει στο Δήμο Μονάχου το ιδιόκτητο οικόπεδο της Συναγωγής με ένα ευτελές ποσό. Είναι η πρώτη Συναγωγή της Γερμανίας που κατεδαφίζεται από τους ναζιστές. 
Σε ανάμνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, που έλαβε χώρα το 1938 με κρατική (ναζιστική) τρομοκρατική παρέμβαση, ο Δήμος Μονάχου, οι Εκκλησίες Μονάχου, τα συνδικάτα, εκπρόσωποι των τεχνών και αντιφασιστικές οργανώσεις προσκάλεσαν τη βαυαρική κοινωνία να παραστεί στον αύλειο χώρο της νέας Εβραϊκής Συναγωγής Μονάχου και να διατρανώσουν από κοινού την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή ρατσιστικής και αντιεβραϊκής συμπεριφοράς, όπως αυτή αρχίζει και πάλι να αναβιώνει και να απλώνει τα πλοκάμια της στη γερμανική κοινωνία. 


Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας έλαβε μέρος με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου. 
Περίπου 3 χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση. Η Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας, κ. Σαρλότε Κνόμπλοχ ευχαρίστησε δημόσια και ονομαστικά τους οργανωτές και μεταξύ αυτών και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως πρόσωπο που στηρίζει την Εβραϊκή Κοινότητα Μονάχου. Οι εφημερίδες, τα τηλεοπτικά κανάλια και πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ, σχετικά με την εκδήλωση αυτή.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με την Βαυαρική Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails