________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/22/2018

Συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Αγγλικανικής Κοινωνίας στην Χάλκη


Στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας, στις 20 και 21 Ιουνίου 2018. 
Η Επιτροπή ασχολήθηκε με δύο κείμενα, τα οποία πρόκειται να εξετάσει, να διορθώσει και να εγκρίνει η ολομέλεια του εν λόγω Διαλόγου, τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Κύπρο. 
Το πρώτο κείμενο είχε σχέση με την οικολογία, τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για το περιβάλλον και την προστασία του. Οι δύο πλευρές εξέτασαν ενδελεχώς ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και το περιβάλλον, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν από κοινού συγκλίνουσες θεολογικές θέσεις και απόψεις σχετικά με την οικολογική κρίση. 
Το δεύτερο κείμενο αφορούσε τον τρόπο εξόδου του ανθρώπου από τη ζωή και την ευθανασία. 
Στα πλαίσια των συζητήσεων διατυπώθηκαν προβληματισμού και ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στο φλέγον αυτό θέμα της βιοηθικής, ένα θέμα ευαίσθητο, το οποίο άπτεται της ποιμαντικής μέριμνας τόσο για τους Ορθοδόξους, όσο και για τους Αγγλικανούς. 


Στα πλαίσια των εργασιών της συντακτικής επιτροπής, τα μέλη των δύο πλευρών έγιναν δεκτά από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείο στο Φανάρι, το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην συντακτική επιτροπή, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρόοδο του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της ολομέλειας τον Οκτώβριο του 2018 στην Κύπρο. Στη συνέχεια, μετά την ανταλλαγή δώρων και ενθυμίων, τα μέλη της Επιτροπής παρακάθησαν στην Πατριαρχική Τράπεζα και αναχώρησαν από το Φανάρι για να επισκεφτούν την Αγία Σοφία και το ιστορικό κέντρο της Πόλης. 
Την αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας απετέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ορθόδοξος συμπρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονό του π. Φιλάδελφο Καφαλή, οι Πρωτ. Δρ. Γεώργιος Δράγας και Χρήστος Χρηστάκης, ορθόδοξος συν-γραμματέας της εν λόγω Επιτροπής, και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου κ. BogdanLubardic. 
Την αντιπροσωπεία της Αγγλικανικής Κοινωνίας απετέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. RichardClarke, προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας,ο Επίσκοπος MichaelLewis, οι CanonsAlisonJoyceκαι JohnGibaut, Αγγλικανός συν-γραμματέας, και NeilVigers.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails