________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/31/2019

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ))


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκοψε σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, την Βασιλόπιτα για το νέο έτος 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι,  μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, παρουσία των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής και πολλών πιστών. 
Τα κάλαντα απέδωσαν, κατά το έθος, οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Ατμόσφαιρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς από την Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δίνει πάντα το «παρών» σε όλες τις χριστουγεννιάτικες
παιδικές εορτές

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ 
Σε όλες τις μεγάλες χριστιανικές εορτές, η σκέψη μας πηγαίνει στους Ρωμιούς που διατηρούν σε πείσμα της λήθης αλλά και της συρρίκνωσης της κοινότητας, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων. Με την ευλογημένη πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, γίνονται όλοι μια οικογένεια μονοιασμένη και ενωμένη. Οι μικρότεροι μαθαίνουν από τους μεγαλύτερους ώστε να φέρουν με τη σειρά τους τη μνήμη στους δικούς τους ώμους. Κάλαντα, γεύματα αγάπης, δοξολογία στις εκκλησίες που ακόμα λειτουργούν, κρατούν ζωντανή την παράδοση των πρωτοχρονιάτικων εθίμων που διαφέρουν από τα δικά μας μιας και είναι πιο μπολιασμένα από το Βυζάντιο. Φέτος ζήτησα από τον φίλο της στήλης, τον Κωνσταντινουπολίτη Νίκο Μιχαηλίδη να θυμηθεί τα θρυλικά εορταστικά τραπέζια της πολίτικης κουζίνας, πριν από τον ξεριζωμό. Ιδού τι μου είπε:
«Στην Πόλη γιορτάζαμε την Πρωτοχρονιά περισσότερο παρά τα Χριστούγεννα. Τα κάλαντα ψάλλονταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι νοικοκυρές κλείνονταν για μέρες πριν στην κουζίνα και μεγαλουργούσαν. Εφτιαχναν πολλά φαγητά! Με αρώματα, χρώματα, μπαχαρικά και γεύσεις μοναδικές! Εβγαιναν τα καλά σερβίτσια, τα κρυστάλλινα ποτήρια, τα καλά μαχαιροπίρουνα και τραπεζομάντιλα.

Ο Νίκος Μιχαηλίδης, τελειόφοιτος του 1964 στην Κωνσταντινούπολη, με τους συμμαθητές του λένε τα κάλαντα

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΑΧΑ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ



Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Απεστάλη, λέει, προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών η επιστολή - πρόσκληση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου για την σύγκληση τάχα και Πανορθοδόξου Συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας, με αφορμή την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν ένα χρόνο (6-1-2019). 
Φυσικά οι έχοντες την πρωτοβουλία για μια τέτοια σύναξη θα έχουν «μελετήσει» τις κινήσεις τους, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και μερικά – θεωρητικά, τουλάχιστον – ανυπέρβλητα εμπόδια. Ο Ιεροσολύμων πήρε την πρωτοβουλία για την σύγκληση της Συνόδου, καλώντας και τον τρίτο τη τάξει Πατριάρχη της Ανατολής, Αντιοχείας Ιωάννη. 
Ο Αντιοχείας Ιωάννης μάλλον θα πάει στην σύναξη αυτή, στοιχούμενος στην πολιτική της Μόσχας. Η επιλογή του Αμμάν δεν είναι τυχαία. Ο Αντιοχείας δεν μπορεί να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ ως Σύρος. Αν μεταβεί δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην Συρία, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους. Άρα, το Αμμάν βολεύει, αν και δεν έχουμε μαρτυρία ότι κάποιος προκάτοχος του Αντιοχείας στον 20ό αιώνα επισκέφθηκε το σχετικά νέο κράτος της Ιορδανίας. 
Αν, λοιπόν, πάει ο Αντιοχείας στην Σύνοδο αυτή, θα είναι υπό τον Ιεροσολύμων; Θα προεδρεύσει ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ως ο συγκαλών, και ο Αντιοχείας που προηγείται στα πρεσβεία (τρίτος τη τάξει), θα είναι απλό μέλος;

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐπιστροφή τῆς Α. Θ. Παναγιότητος 
Τό ἑσπέρας τῆς Δευτέρας, 30ῆς λήγοντος μηνός Δεκεμβρίου (2019), ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπέστρεψεν ἐκ τοῦ ταξιδίου Αὐτοῦ εἰς Γαλλίαν, ἔνθα διῆλθεν ἕν ἑορταστικόν τετραήμερον παρά τῇ οἰκογενείᾳ τοῦ ἐκεῖσε ἐγκατεστημένου αὐταδέλφου Αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀντωνίου Ἀρχοντώνη. 
Τό Σάββατον, 28ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἑλβετίας κ. Μαξίμου καί τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδου, μετέβη εἰς St. GallenΒορείου Ἑλβετίας, ὅπου εἶναι ἐγκατεστημένοι ἀρκετοί ὁμοπάτριοι Αὐτοῦ Ἴμβριοι, εἰς οὕς παρέθεσεν ἑόρτιον δεῖπνον, ὁμιλήσας πρός αὐτούς καί ἀνταλλάξας μετ’ αὐτῶν εὐχάς ἐπί ταῖς ἑορταῖς. Ἡ συνάντησις ἐπραγματοποιήθη ἐν συγκινητικῇ ἀτμοσφαίρᾳ, πάντων «μνησθέντων ἡμερῶν ἀρχαίων» καί εὐτυχῶν ἐκ τῆς παιδικῆς καί νεανικῆς αὐτῶν ἡλικίας ἐν τῇ Νήσῳ. 
Κατά τήν ἐπίστροφήν Του ἐκεῖθεν εἰς Γαλλίαν, ὁ Παναγιώτατος προσκληθείς παρεκάθησεν εἰς γεῦμα ἐν τῇ ἐν Βέρνῃ Πρεσβείᾳ τῆς Ἑλλάδος, παρατεθέν πρός τιμήν Αὐτοῦ ὑπό τῆς Πρέσβεως Ἐξοχ. κ. Χαρᾶς Σκολαρίκου.

12/30/2019

ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΑΤΑΡ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η είδηση λέει ότι το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι' υποδέχθηκε στην Πατριαρχική του έδρα στη Δαμασκό τον Αρχιεπίσκοπο Κυριακουπόλεως Χριστόφορο, αντιπρόσωπο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ', ο οποίος παρέδωσε στον Πατριάρχη Αντιοχείας ένα γράμμα περί μιάς Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν, με σκοπό τη "διατήρηση της Ορθόδοξης ενότητας", η οποία τάχα κινδυνεύει λόγω του Ουκρανικού ζητήματος. 
Ο Αντιοχείας Ιωάννης φαίνεται πως τα …βρίσκει με τα Ιεροσόλυμα, τα οποία είχε θέσει σε ακοινωνησία λόγω της Επισκοπής Κατάρων που δημιούργησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κατάρ και ο Αντιοχείας θεωρεί «κανονικό» του έδαφος. Τα …βρίσκει μέσω Μόσχας και προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο …κοινός, πλέον, εχθρός, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Επειδή, όμως, φαίνεται πως ο Αντιοχείας Ιωάννης έχει …κοντή ή επιλεκτική, αν προτιμάτε, μνήμη, του θυμίζουμε το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο κατά την ειρηνική επίσκεψή του στην Σερβική Εκκλησία, μόλις πριν ένα χρόνο (Οκτ. 2018). 
Συνυπέγραφαν, λοιπόν, οι δύο «αντιφαναριώτες», σήμερα, προκαθήμενοι τα κάτωθι: 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
Ἀνακοινοῦται, ὅτι ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς κατά Σάρκα Περιτομῆς τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Βασιλείου, Ἀρχιεπισκόπου Καισαρείας τῆς Καππαδοκίας Οὐρανοφάντορος τοῦ Μεγάλου, τελεσθήσονται ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν μέν παραμονήν, Τρίτην, 31ην λήγ. μ. Δεκεμβρίου, καί ὥραν 2αν μ. μ., ὁ Μέγας Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς, χοροστατοῦντος τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, μεθ᾿ ἁπάντων τῶν ἐνταῦθα Σεβ. Μητροπολιτῶν, τήν δέ ἑπομένην, Τετάρτην, 1ην Ἰανουαρίου, ἡ Θεία Λειτουργία, χοροστατούσης τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, μετά τῶν Σεβ. Συνοδικῶν ἁγίων Ἀρχιερέων. 
Θά ἐπακολουθήσῃ ἡ καθιερωμένη δεξίωσις. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΣΤΟΝ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ"

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος - Φωτογραφία «Εθνικός Κήρυκας»/ Θεόδωρος Καλμούκος

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερή Μητρόπολη της Ρόδου, του μεγαλύτερου και πλέον ανεπτυγμένου νησιού της Δωδεκανήσου, ευτύχησε να έχει κατά τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια ποιμενάρχη της τον Μητροπολίτη Κύριλλο. Εναν ιεράρχη δραστήριο, φιλικό και προσηνή, ο οποίος επιτελεί έργον Θεού άοκνα και αθόρυβα. Αφοσιωμένος στα ουσιώδη της Πίστης και στύλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τη Ρόδο, την Ομογένεια της Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Το νησί έχει 63 ενορίες, από αυτές οι 17 στην πόλη της Ρόδου. Επίσης λειτουργούν και 8 παρεκκλήσια, καθώς και 5 ανδρικές και 3 γυναικείες Μονές. Το σύνολο των κληρικών είναι 105. 
Στην ερώτηση αν έχουν αλλάξει κάποια πράγματα κατά την παρέλευση αυτών των 15 ετών και ποια, απάντησε πως «όσον αφορά τον κοινωνικό ιστό μπορώ να πω ότι οι αλλαγές είναι μικρές και κατά το πλείστον αποτελούν συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο πληθυσμός αυξάνεται και χωροταξικές αλλαγές σημειώνονται. Στην εκκλησιαστική της διάσταση η Ρόδος παραμένει υγιώς παραδοσιακή και εκφράζεται δυναμικά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Οσον αφορά την τοπική μας Εκκλησία οι αλλαγές σημειώθηκαν στο οργανωτικό επίπεδο και στον τρόπο εκφοράς της ποιμαντικής δράσεως των μονών και ενοριών μας, στην ανάδειξη των μνημείων μας και στην τουριστική προβολή του θρησκευτικού μας πλούτου επειδή η Ρόδος είναι τουριστικός προορισμός».

Ο ΙΜΑΜΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ


Ο Σοφολ. κ. Bahri Göllukçü, Ιμάμης του Κεντρικού Ισλαμικού Τεμένους του Νεοχωρίου, επισκέφθηκε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 τον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου. Με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του προς τον Ιερατικώς Προϊστάμενο, Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, τον Πρόεδρο, Εντιμολ. κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της ΜτΧΕ και τα μέλη της Κοινότητας Νεοχωρίου. 
Πριν από την αναχώρησή του ξεναγήθηκε στο ναό και του προσφέρθηκε ως πρωτοχρονιάτικο δώρο μία βασιλόπιτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή είναι συνέχεια του έθους που έχει καθιερωθεί να ανταλλάσσονται ευχές κατά τις δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές αντίστοιχα.


12/29/2019

Το εόρτιο γεύμα της Κοινότητας Βλάγκας και της Περιφερείας Υψωμαθείων (ΦΩΤΟ)



Πανηγυρική και ευφρόσυνη ήταν σήμερα, Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, η ατμόσφαιρα στο εόρτιο χριστουγεννιάτικο γεύμα της Κοινότητας Βλάγκας και της Περιφερείας Υψωμαθείων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική αίθουσα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. 
Μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβ. Επόπτης της Περιφερείας Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βασίλειο Κολοκυθά, απο την Ι. Μητρόπολη Κηφισίας, καί κληρικούς της Περιφερείας, οι νεαροί βλαστοί του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Κοντοσκαλίου και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βλάγκας παρουσίασαν στην Κοινοτική Αίθουσα ένα εξαιρετικό εόρτιο πρόγραμμα, το οποίο απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα των πολλών παρευρεθέντων πιστών από την Πόλη, την Αθήνα, την Πάτρα, τη Λήμνο και τον Ορχομενό Βοιωτίας. 
Κατά το γεύμα παρέστησαν ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Παΐσιος, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας και εκπρόσωποι του Δήμου Μεγαλουπόλεως. 


Για την κατά πάντα άριστη διοργάνωση του γεύματος και της όλης εκδήλωσης εκοπίασαν οι μητέρες και τα αγαπητά μας παιδιά του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, υπό την ηγεσία του δραστήριου Πρεσβυτέρου π. Βασιλείου Ιωαννίδη, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κασάπογλου, οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βλάγκας, υπό την ηγεσίαν της κ. Εύας Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βλάγκας Εντιμ. κ. Αναστάσιος Χονδρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Εντιμ. κ. Γεώργιος Χονδρόπουλος και άλλα στελέχη της Κοινότητας, ο Εντιμ. κ. Στυλιανός Γκιουλγκιούν, Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων και τα μέλη αυτού. Τέλος, οι μουσικοί της ορχήστρας, με επικεφαλής τον Εντιμ. κ. Ιωάννη Κορδομενίδη, παρουσίασαν πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που έτερψε τις ακοές όλων για τρείς σχεδόν ώρες. 
Η ιστορική Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας και η Περιφέρεια Υψωμαθείων, Κοντοσκαλίου και Βλάγκας εύχεται στούς απανταχού Ψωμαθιανούς, Κοντοσκαλιανούς και Βλαγκαίους και σε όλο τον κόσμο ευλογημένο παρά Κυρίου και ειρηνικό το επί θύραις νέο έτος 2020!

Ο ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ" ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
29 Δεκεμβρίου, 2019 
Δεν εξέπληξε η τελευταία πράξη αντιεκκλησιαστικού και αντορθόδοξου παροξυσμού του Πατριαρχείου της Μόσχας, η διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου του Δευτέρου από τα Δίπτυχα της Θείας Ευχαριστίας, επειδή αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια επειδή ο Πατριάρχης Θεόδωρος έπραξε το εκκλησιολογικώς ορθόν. 
Το γραφικό είναι ότι η Μόσχα επιδίδεται σε εκκλησιολογικό τραγέλαφο διότι ενώ διέκοψε την κοινωνία με τον Πατριάρχη Θεόδωρο, αποφάσισε να διατηρηθεί η Ευχαριστιακή κοινωνία με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκτός από εκείνους οι οποίοι ανεγνώρισαν ή πρόκειται να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. 
Αλήθεια τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για γελοίες αποφάσεις οι οποίες καθιστούν γελοίους εκείνους που τις λαμβάνουν, άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν μεγάλους και ιερούς θεσμούς. Ούτε βέβαια η απόπειρα να προκαλέσει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία εκπλήσσει διότι ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος και γενικότερα η ιεραρχία και οι θεολόγοι της Ρωσίας δεν μπορούν δυστυχώς να διακρίνουν, ιδιαίτερα έπειτα από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι. Ούτε φυσικά καταλαβαίνουν τι είναι ενότητα της Εκκλησίας, πέρα από την αντιληπτική μιας εκκοσμικευμένης προσέγγισης συνομοσπονδιακού συμπιλήματος με έντονες και χτυπητές τις κοσμικές φιλοδοξίες. 
Δεν περνά χρόνος και ευκαιρία που να μην απεργαστεί το Πατριαρχείο της Μόσχας την αποδυνάμωση της ενότητας και της ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον Κόσμο, όπως αποτόλμησε, ανεπιτυχώς βέβαια, με τη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016. 
Επί τέλους οι Μοσχοβίτες αυτοί είναι, χρησιμοποιούν ισχυρή προπαγάνδα με πολλά τιμήματα και σε πολλούς. Είναι να απορεί κανείς πώς επέτρεψε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον εαυτό του να τον χρησιμοποιούν οι Ρώσοι ως «Δούρειο Ιππο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην προσπάθειά τους να την διασπάσουν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (29 Δεκεμβρίου 2019)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Πρωτομάρτυρος καί Ἀρχιδιακόνου Στεφάνου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Ναῷ τῆς Κοινότητος Ἁγίου Στεφάνου Yeşilköy, τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Δέρκων, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Πέμπτην, 26ην Δεκεμβρίου, καθ᾿ ὅν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Κωδικογράφος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Παρασκευῆς, 27ης ἰδίου, ἐπιδαψιλεύσας πᾶσι τοῖς προσελθοῦσι πιστοῖς τάς εὐχάς τῆς εἰς τό ἐξωτερικόν ἀπουσιαζούσης Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ ΠατριαρχικόςἘπίτροπος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 29ης Δεκεμβρίου, καί κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς ἑπομένης, Κυριακῆς μετά τήν Χριστοῦ Γέννησιν, 30ῆς ἰδίου, καθ’ ἥν ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ὁ Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπος Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
* * * 

ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ "ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΥΡ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ - 1961)


Στα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία» που εκδόθηκαν από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή και είναι ζωντανές ηχογραφήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον Πατριαρχικό Ναό, και σε ορισμένους άλλους Ενοριακούς της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται και μια εξαιρετική ηχογράφηση στους ψηφιακούς δίσκους 13-14.
Πρόκειται για στοχευμένες (εξω-λειτουργικές) ηχογραφήσεις του αείμνηστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλου Στανίτσα που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν, το καλοκαίρι του 1961, από τον Κωνσταντίνο Μήλλα.  
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής παρατηρεί πως «οι ηχογραφήσεις αυτές του Στανίτσα είναι μοναδικής ιστορικής σημασίας. Τα είδη των μελών που ψάλλονται, κυρίως ο τρόπος που ψάλλονται, και η συγκυρία της καλής ηχητικής απόδοσης (για τα δεδομένα του χώρου και της εποχής), καθώς εδώ χρησιμοποιείται το πρωτότυπο υλικό της ηχογράφησης. Ένα πραγματικό μνημείο της εν γένει πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης και του μεγάλου αυτού ηδύφωνου στυλίστα.». 
Εδώ αναρτούμε το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν "Αίμα και πυρ" σε ήχο πλ δ΄ από το cd 14. Πρόκειται για μία εξαιρετική ερμηνεία, αλλά και για ένα μέλος που είναι τονισμένο από τον ίδιο τον Άρχοντα Θρασύβουλο Στανίτσα. 

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ (ΦΩΤΟ)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση (29-12-2019), κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, απ' όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Yani Kayakoparan. 

12/28/2019

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΩΤΗΣ: Η δις στερεωθείσα Εκκλησία στην Αλβανία τον 20ον αιώνα υπό του Οικουμενικού Θρόνου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βενιαμίν στηρίζει την πρώτη Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Αλβανίας (1937)

Του Αριστείδη Πανώτη

Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε. 
Η χώρα που σήμερα ονομάζεται Αλβανία είναι  ποικιλόμορφης  γεωλογικής και φυλετικής συνθέσεως. Έχει παράκτια Ιόνια ζώνη και Μεσόγεια εσωτερική ορεινή έκταση με λεκάνες, δάση και λίμνες και κατά περιοχές πολυφυλετική εθνολογική σύνθεση. Λόγω των ανά τους αιώνες πολεμικών περιπετειών του αρχαίου ανατολικού Ιλλυρικού στον τόπο αυτό έχει συμβεί μια φυλετική κράση με διάφορα ανατομικά χαρακτηριστικά που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Ένας τόπος που φαίνεται πώς έπαιξε σημαντική επιρροή στην διαμόρφωση της γλωσσικής παραδόσεως ήταν η κεντρική περιοχή του «Άρβανου», όπου  "παρών" ήταν και το ελληνικό στοιχείο και εκ του οποίου και διεσπάρη στην Οικουμένη ο αρβανιτόφωνος πληθυσμός.1  
Κατά την γνώμη του σπουδαίου ιστορικού Βυζαντινολόγου  Κ. Άμαντου  «υπάρχει άφθονο ελληνικό αίμα» στον πυρήνα του λαού της αρχαίας Ιλλυρίας, στο δυτικό τμήμα της οποίας συντελέστηκε η εθνοφυλετική σύνθεση του σημερινού αλβανικού λαού. 2  Στον χώρο αυτό πέρασε η πολιτιστική επιρροή της ελληνιστικής παραδόσεως ήδη από τον 3ον  π.Χ. αιώνα έχουμε το  θέατρο από τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο,  αλλά  και την διέλευση της καταστροφικής ρωμαϊκής λεγεώνος  του ύπατου Αιμίλιου Παύλου και μαρτυρίες από τη κεντρομόλο ένταξη  στην εξουσίας του Ιλλυρικού  ως αποικίας υπό του   Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ.


Γενική άποψη του Παλαιοχριστιανικού ερειπιώνα του Βοθρωτού

ΚΑΤΑΒΑΣΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ, 1961)


Τα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία» που εκδόθηκαν από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, είναι ζωντανές (ερασιτεχνικές) ηχογραφήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον Πατριαρχικό Ναό, και σε ορισμένους άλλους Ενοριακούς της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης. 
Η συγκεκριμένη επιλογή έχει γίνει από ένα μεγαλύτερο σε όγκο ηχογραφημένο υλικό με βάση κριτήρια ιστορικά, ψαλτικά, λειτουργικά, ακόμη και τεχνικά (ο σχετικά καλός ήχος). Από το σύνολο των δεκαπέντε αυτών δίσκων, ο πρώτος (CD 1o) περιέχει μέλη από Ακολουθίες σε ενοριακούς ναούς (στο Σκούταρι και στο Μπεσίκτας), οι επόμενοι δέκα (CD 2ο-11ο) μέλη από Ακολουθίες αποκλειστικά στον Πατριαρχικό ναό, και οι υπόλοιποι τέσσερεις μέλη από εξω-λειτουργικές ηχογραφήσεις, ένας (CD 12o) με μονωδιακά του Πρίγγου, δύο (CD 13ο-14ο) με μονωδιακά επίσης του Στανίτσα, και ένας (CD 15ο) με χορωδιακά από εκδηλώσεις σε Αίθουσες του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν. 
Στο cd 13 περιλαμβάνονται στοχευμένες ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πέραν, το καλοκαίρι του 1961, από τον Κωνσταντίνο Μήλλα. 
Εδώ αναρτούμε από τις Καταβασίες Χριστουγέννων τις Ωδές α΄ και ε΄ (Χριστός γεννάται - Θεός ων ειρήνης, ήχος α') και μία από τις ιαμβικές καταβασίες της εορτής (Τω παντάνακτος ήχος α΄, Ωδή ζ΄). 
«Οι ηχογραφήσεις αυτές του Στανίτσα είναι μοναδικής ιστορικής σημασίας. Τα είδη των μελών που ψάλλονται, κυρίως ο τρόπος που ψάλλονται, και η συγκυρία της καλής ηχητικής απόδοσης (για τα δεδομένα του χώρου και της εποχής), καθώς εδώ χρησιμοποιείται το πρωτότυπο υλικό της ηχογράφησης. Ένα πραγματικό μνημείο της εν γένει πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης και του μεγάλου αυτού ηδύφωνου στυλίστα.», σημειώνει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής.

ΕΟΡΤΙΟ ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΛΑΓΚΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΒΛΑΓΚΑΣ 
ΕΟΡΤΙΟΝ ΓΕΥΜΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ-ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙΟΥ-ΒΛΑΓΚΑΣ 
Γνωστοποιεῖται ὅτι, τήν Κυριακήν, 29ην Δεκεμβρίου, ἐν τῷ ὡς ἄνω Ἱερῷ Ναῷ θά τελεσθῇ Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Ἐπόπτου τῆς Περιφερείας ἡμῶν, μετά τό τέλος τῆς ὁποίας θά πραγματοποιηθῇ εἰς τήν Κοινοτικήν ἡμῶν Αἴθουσαν ἑόρτιον γεῦμα μετά μουσικοῦ προγράμματος, ὑπό τήν διεύθυνσιν τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἰωάννου Κορδομενίδου, καί θά διεξαχθῇ ἡ λαχειοφόρος ἀγορά τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος Βλάγκας μέ πλούσια δῶρα.  
Κατά τήν ἐκδήλωσιν ταὑτην τό Καλλιτεχνικόν Ἐργαστήριον Παίδων τῆς Κοινότητος Κοντοσκαλίου θα παρουσιάσῃ ἑόρτιον πρόγραμμα. 

12/27/2019

Τη διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απεργάζεται το Πατριαρχείο της Μόσχας

Ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Πατριαρχείο της Μόσχας απεργάζεται τη διάσπαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση Orthodox Christianity, η οποία απηχεί την νοοτροπία και τη γραμμή του Πατριαρχείου της Μόσχας. Σε δημοσίευμα της στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει ότι η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019 υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου διέκοψε την Ευχαριστιακή κοινωνία με τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β΄, επειδή ο τελευταίος προχώρησε στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έθεσε εκτός των Δίπτυχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και δεν τον μνημονεύει κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. 
Την εξέλιξη αυτή είχε εξαγγείλει ο εξ’ απορρήτων του Πατριάρχη Κυρίλλου, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής επί των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στις 8 Νοεμβρίου προέβη στην επίσημη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας που χορήγησε προ έτους το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων επί τη ιερά μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.
Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργών μετά του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστρατίου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρηγίου κ. Ειρηναίο και Μελιτηνής κ. Μάξιμο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος ετέλεσε την αρτοκλασία.
Μετά των αγίων Αρχιερέων συλλειτούργησαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Serge Sollogoub και Παναγιώτης Ξενιτέλης, ο Πρεσβύτερος Anton Gelyasov και ο Διάκονος Ivan Birr.



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, απευθυνόμενος προς τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστράτιο, τόσο στο τέλος της Θείας Λειτουργία όσο και κατά το επίσημο γεύμα, αναφέρθηκε στην ένωση της επί σχεδόν ενός αιώνος σχισματικής Εκκλησίας της ROCOR με το Πατριαρχείο Μόσχας, δίχως καμία αναχειροτονία. 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ

Ο μακαριστός Χαλκηδόνος Μελίτων κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου
Βαρθολομαίου (25-12-1973)

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου 
κ. κ. Βαρθολομαίου 
εἰς τήν Ἡμερίδα πρός τιμήν τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος 
ἐπί τῇ συμπληρώσει τριακονταετίας ἀπό τῆς κοιμήσεως αὐτοῦ 
(Φανάριον, 14.12.2019)

Ἱερώτατοι καί Θεοφιλέστατοι ἀδελφοί, 
Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες, 
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, 
Τιμῶμεν σήμερον, ἐπί τῇ συμπληρώσει τριακονταετίας ἀπό τῆς ἐκδημίας αὐτοῦ, τήν μνήμην τοῦ μακαριστοῦ πνευματικοῦ πατρός τῆς ἡμῶν Μετριότητος Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος, μιᾶς ἐμβληματικῆς ἐκκλησιαστικῆς φυσιογνωμίας, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ δι᾿ ἡμᾶς πρότυπον εὐόρκου ἀσκήσεως τοῦ ἐπισκοπικοῦ ἀξιώματος καί θυσιαστικῆς μερίμνης διά τήν ἔνθεον καί κανονικήν λειτουργίαν τῶν ἐκκλησιαστικῶν πραγμάτων, ἑνός χαρισματικοῦ κήρυκος τοῦ Εὐαγγελίου, ἀγωνιστοῦ τῆς Ὀρθοδοξίας, ὁραματιστοῦ καί ἀνθρώπου τοῦ διαλόγου. Διηκόνησεν ἐπί δωδεκαετίαν καί πλέον τήν Ἐπαρχίαν Ἴμβρου καί Τενέδου, ὑποδειγματικῶς ὡς «ἐπίσκοπος, τοῦ κοινοῦ τῆς Ἐκκλησίας τήν προστασίαν ἐγχειρισμένος» (Ἰωάννου Χρυσοστόμου, Ὑπόμνημα εἰς τήν πρός Τίτον Ἐπιστολήν, Α’, PG 62, 670), εὐαγγελιζόμενος τήν Ἀλήθειαν, ποιμαίνων τό λογικόν αὐτοῦ ποίμνιον μέ πατρικόν ἐνδιαφέρον καί στοργήν πρός κάθε πιστόν, συνεπής εἰς ὅσα ἀνήγγειλεν εἰς τόν ἐνθρονιστήριον αὐτοῦ λόγον ἐν τῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ εἰς τήν Παναγίαν τῆς Ἴμβρου (31 Δεκεμβρίου 1950). «Πρός τάς ψυχάς Σας ἔρχομαι. Καί ἔρχομαι ἰδιαιτέρως διά τόν κάθε ἕνα. Αὐτή εἶναι ἡ διαρκής ἱερά ὁδοιπορία τῆς Ἐκκλησίας, πρός τήν κάθε ψυχήν, τήν μοναδικήν, τήν ἀναντικατάστατον, διότι διά τόν κάθε ἕνα ἰδιαιτέρως ὑπάρχει ἕνα μήνυμα τοῦ Θεοῦ, ὅτι μᾶς ἠγάπησε, μᾶς ἀγαπᾷ, καί μᾶς ἠγάπησε τόσον, ὥστε τόν μονογενῆ Υἱόν Αὐτοῦ ἕδωκεν ‘ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς Αὐτόν μή ἀπόληται ἀλλά ἔχῃ ζωήν αἰώνιον’. Εἰς τό σημεῖον τοῦτο εὑρίσκεται τό κέντρον, ὅλη ἡ οὐσία, ὅλο τό βάρος καί ἡ σπουδαιότης τῆς ἀποστολῆς τῆς Ἐκκλησίας» (Χαλκηδόνια. Μνήμη Μελίτωνος Χατζῆ, Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος 1913-1989, Ἀθῆναι 1999, σ. 27). 
Ἡ Ἐκκλησία ὀφείλει νά δίδῃ, ἔργῳ καί λόγῳ, τήν καλήν μαρτυρίαν περί τῆς ἐν Χριστῷ ἀνακαινίσεως τῶν πάντων, εἰκονίζουσα τήν ἐσχατολογικήν πλήρωσιν τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῇ Βασιλείᾳ τοῦ Θεοῦ. Ὁ ἀνημμένος λύχνος τῆς Ἀληθείας πρέπει νά τοποθετῆται πάντοτε «ἐπί τήν λυχνίαν», διά νά λάμψῃ τοῖς πᾶσι καί νά φωτίσῃ τόν κόσμον. Ὅταν τοποθετῶμεν τόν λύχνον «ὑπό τόν μόδιον», τότε δέν ἐνδιαφερόμεθα πραγματικῶς διά τό φῶς. Ἔλεγεν ὁ μακαριστός Γέρων εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ναόν τῶν Ἀθηνῶν: «Δέν εἶναι δυνατόν ἡ Ἐκκλησία, καί μάλιστα ἡ Ὀρθόδοξος, ἡ δική μας Ἐκκλησία, νά νοηθῇ ὡς ἄσχετη πρός τή ζωή, πρός τούς καιρούς, πρός τήν ἀγωνίαν αὐτῆς τῆς ὥρας, πρός τά φλέγοντα προβλήματα αὐτῆς τῆς στιγμῆς, ἁπλῶς ὡς πόλις ἐπάνω ὄρους κειμένη καί θεωροῦσα τά περί αὐτήν. Ὡς Ἐκκλησία εἴμεθα ἐμπεπλεγμένοι εἰς τήν πορείαν τοῦ γένους τῶν ἀνθρώπων, εἰς τήν μεγάλην αὐτήν περιπέτειαν πού ὀνομάζεται ἱστορία, ἄγουσα εἰς τήν τελείωσιν τῶν ἐσχάτων. Ὑποκρινόμενοι τήν χθές ἀπουσιάζομεν ἀπό τήν σήμερον καί ἡ αὔριον ἔρχεται ἄνευ ἡμῶν». (Χαλκηδόνια, σ. 457). Τόσον ἡ φυγή ἐκ τοῦ κόσμου ὅσον καί ὁ συσχηματισμός μέ αὐτόν ἀγνοοῦν τήν «ὀργανικήν σχέσιν» τῆς Ἐκκλησίας πρός τόν κόσμον καί τήν ἱστορίαν. «Ἡ Ἐκκλησία ὑπάρχει μόνον ὡς ἐνσάρκωσις τοῦ Κυρίου ἐν τῷ κόσμῳ καί τῇ Ἱστορίᾳ καί συνεπῶς ζῇ τά προβλήματα τοῦ κόσμου ὡς ἰδικά της προβλήματα, καί ῾ἀναφέρει᾽ ἐν τῇ Θείᾳ Εὐχαριστίᾳ ὅλας τάς ἀνάγκας τῆς καθημερινῆς ζωῆς τοῦ κόσμου εἰς τόν Θεόν. Ἡ Ὀρθόδοξος Θεία Λειτουργία γέμει τοιούτων ‘ἀναφορῶν’» (ὅ.π., σ. 460). 
Ἡ Ἐκκλησία, ὡς τό «μυστήριον τοῦ Καινοῦ» ἐν τῷ κόσμῳ, ζῇ ὡς μυστηριακή, λειτουργική καί διακονική κοινότης, εἶναι ὁ χῶρος τῆς ἐλευθερίας, «ᾗ Χριστός ἡμᾶς ἠλευθέρωσεν» (Γαλ. ε’, 1). Θεολογικῶς, ζωή ἐν Ἐκκλησίᾳ καί ἐν Χριστῷ ἐλευθερία ταυτίζονται. Προσφυέστατα ὁ μακαριστός π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν τονίζει ὅτι κατ᾿ οὐσίαν δέν πρέπει νά ὁμιλῶμεν περί ἐλευθερίας «ἐντός» τῆς Ἐκκλησίας, ἐφ᾿ ὅσον «ἡ ἴδια ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἐλευθερία καί μόνον ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἐλευθερία» («Ἡ ἐλευθερία στήν ἐκκλησία», στό ἔργο τοῦ ἰδίου, Ἡ ἀποστολή τῆς Ἐκκλησίας στό σύγχρονο κόσμο, ἐκδ. Ἀκρίτας, Ἀθῆναι 1983, σ. 225). Ἔτσι, ἡ ἐκκλησιολογία εἶναι πάντοτε καί θεολογία τῆς ἐλευθερίας. 

Ο μακαριστός Χαλκηδόνος Μελίτων και δίπλα του ως αρχιμανδρίτης
ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ


Η κωμόπολη Taufkirchen της Άνω Βαυαρίας, που κείται στους πρόποδες των Άλπεων, εμπλουτίστηκε το βράδυ των Χριστουγέννων με την ορθόδοξη χριστουγεννιάτικη ψαλμωδία και ελληνικά κάλαντα.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβησαν στη βαυαρική κωμόπολη Taufkirchen, όπου τέλεσαν την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, στον ευαγγελικό ναό της πόλης, όπου τελούν ήδη από το 1965 οι ελληνορθόδοξοι πιστοί τις ιερές ακολουθίες.
Δίπλα στο χριστουγεννιάτικο φωτισμένο δένδρο και στη βαυαρική Φάτνη που είχε τοποθετήσει εντός του ναού η ευαγγελική ενορία, στήθηκε μια Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις ωραιότατες, μεγάλου μεγέθους βυζαντινές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας,  με το ιερό Ευαγγέλιο στην αγία τράπεζα, το Ποτήριο, Δισκάριο και τα πρόσφορα στη Πρόθεση (Προσκομιδή) και με την εικόνα της Γέννησης του Κυρίου στο προσκυνητάρι, στο κέντρο του ναού. Ο καλλιφωνότατος ιεροψάλτης των Ενοριών Μονάχου κ. Ανανίας Κυριόσογλου και η εθελόντρια Λαμπαδάριος κ. Σαββατώ Κουγιουμτζίδου, που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης, στόλισαν με τη ψαλμωδία τους την όλη εορταστική πνευματική ατμόσφαιρα, ενώ το αγιορείτικο θυμίαμα, προσέδωσε μια ακόμη λειτουργική "οσμή ευωδίας πνευματικής".

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ "ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΩΡΑΚΟΤΩΝ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟ


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Μνήμη Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως Γερμανού (1930-2018) Μαρτυρίες εωρακότων, έκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, Αθήνα 2019, σσ. 155. 
Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα πολυτελέστατο, επιμελημένο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων με τη μέριμνα του Γέροντος Μητροπολίτου Δέρκων Απόστολου σε 1.000 αντίτυπα σε χαρτί velvent με τη φροντίδα των Εκδόσεων Επτάλοφος Α.Β.Ε.Ε. 
Στο βιβλίο συγκεντρώθηκαν άρθρα που γράφτηκαν από ανθρώπους που έζησαν ή γνώρισαν τον ελεήμονα Μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανό, τα οποία αναφέρονται στην προσωπικότητά του, στο έργο και στη δράση του. Ο Γερμανός, υπήρξε μία σπάνια φυσιογνωμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην Εκκλησία και στους συνανθρώπους του. Εργάστηκε πολύ σκληρά με πολλές στερήσεις και ανέπτυξε σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Στη σ. 7 του βιβλίου υπάρχουν τα περιεχόμενα, ενώ στη σ. 8 φωτογραφία του Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως Γερμανού και στις σσ. 9-10 γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ακολουθεί ο μικρός μεστός πρόλογος του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Απόστολου, ο οποίος μεταξύ άλλων γράφει «Τιμών ευλαβώς την μνήμην του μακαριστού Αρχιερέως … κινούμενος εξ ιερού χρέους προς την σεπτήν και σοφήν προσωπικότητά του, παραδίδω εις το ευσεβές πλήρωμα το παρόν τεύχος». Τις σσ. 13-14 καταλαμβάνει ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στη συνέχεια στις σσ. 15, 17 δημοσιεύεται απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, κατά το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ο άγιος Θεοδωρουπόλεως με την σεμνότητά του, με την απλότητά του, με το ήθος του, και με όλην την οσιακήν βιοτήν του ήταν εν σύμβολον της Ορθοδόξου πνευματικότητος … εβάδιζεν ανάμεσά μας, συμπνευματιζόταν, συνυπήρχε, μετείχε εις την ζωήν της Μητρός Εκκλησίας, ως εις εξ ημών, αλλά δεν ήτο ακριβώς εις εξ ημών … έκανε το έργον του ευσυνείδητα, ενέπνεε με το παράδειγμά του. Ήταν γνωστή η φιλανθρωπία του, όσο και αν προσπαθούσε να την κρύψη ο ίδιος. Ευηργέτησε πολλούς ανθρώπους. Ο μισθός του πήγαινε εις τους φτωχούς, μόλις τον εισέπρατε». Ακολουθεί (σσ. 19-30) ο επικήδειος λόγος που εξεφωνήθη στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά την κηδεία του μακαριστού από τον Κωδικογράφο διάκονο Βοσπόριο στις 13 Αυγούστου του 2018. 

12/26/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΦΟΡΕΙΑΣ 
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ 
Ἡ Ἐφορεία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χἀλκης, διά τῆς ὁμοφώνως ληφθείσης ἀποφάσεως κατά τήν συνεδρίαν τῆς 25ης παρελθόντος μηνός Νοεμβρίου 2019, ἐκφράζει δημοσίως τήν βαθεῖαν εὐγνωμοσύνην καί τάς εἰλικρινεῖς εὐχαριστίας αὐτῆς πρός τόν Ἐντιμολογιώτατον Ἄρχοντα Ἔξαρχον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου καί Πολιτικόν Διοικητήν τοῦ Ἁγίου Ὄρους κ. Ἀθανάσιον Μαρτῖνον, διά τήν προθυμίαν αὐτοῦ ὅπως ἀναλάβῃ τήν κάλυψιν συνόλου τῆς δαπάνης ἀποκαταστάσεως, ἀνακαινίσεως καί ἀναβαθμίσεως τοῦ κτηριακοῦ συγκροτήματος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τε καί Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης. 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, Χριστούγεννα 2019

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019 ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ (ΦΩΤΟ)


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 
Τὰ Χριστούγεννα εἰς Σμύρνην 
Ἐντὸς χαρμοσύνου κλίματος ἑωρτάσθησαν τὰ Ἅγια Χριστούγεννα εἰς Σμύρνην, εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς, ὅπου ἐτελέσθησαν, κατὰ τὴν Πατριαρχικὴν τάξιν, ὅλαι αἱ προβλεπόμεναι ὑπὸ τοῦ Τυπικοῦ τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ἐκκλησίας Ἱεραὶ Ἀκολουθίαι τῆς μεγάλης αὐτῆς Δεσποτικῆς Ἑορτῆς, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. 
Κατὰ τὴν ἡμέραν τῆς Ἑορτῆς ἐτελέσθη εἰς εὐφρόσυνον ἀτμόσφαιραν Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία ἐντὸς πυκνοῦ ἐκκλησιάσματος ἐξ Ὀρθοδόξων, κυρίως Ρωμηῶν καὶ ἐξ Ἑλλάδος, Ρουμάνων κλπ, διαμενόντων μονίμως εἰς τὴν πρωτεύουσαν τῆς Ἰωνίας, μετὰ τῶν οἰκογενῶν των. Μεταξὺ αὐτῶν παρόντες ἡ Γενικὴ Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος εἰς Σμύρνην Εὐγεν. κ. Ἀργυρὼ Παπούλια, ὁ Ἐλλογιμ. κ. Ν. Στεφάνου, τ. Γ. Γραμματεὺς τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, στελέχη τοῦ Γεν. Προξενείου Ἑλλάδος, Ἀξιωματικοὶ μέλη τῆς Ἑλληνικῆς Ἀποστολῆς εἰς τὴν ἐνταῦθα ἕδραν τοῦ ΝΑΤΟ, κ.ἄ.. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ἐπηκολούθησεν ἑόρτιος δεξίωσις. 
Ἡ ἑορτὴ τῶν Χριστουγέννων θὰ ἑορτασθῇ καὶ κατὰ τὸ Ἰουλιανὸν Ἡμερολόγιον, τὴν 7ην Ἰανουαρίου πρ. ἔτους, διὰ τοὺς Σλαυοφώνους Ὀρθοδόξους τῆς Κοινότητος Σμύρνης.

ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Ὁ Ἅγ. Φραγκῖσκος τῆς Ἀσσίζης καὶ ὁ Σουλτάνος Al-Kamil Muhammad al-Malik


ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
Πάντες γνωρίζουν, ὅτι τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον ἀπὸ ἐτῶν εἶναι ὑπέρμαχον τῆς εἰρήνης, δικαιοσύνης καὶ συνεργασίας μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων καὶ διὰ τοῦτο καλλιεργεῖ οὐχὶ μόνον τοὺς διαχριστιανικοὺς ἀλλὰ καὶ τοὺς διαθρησκειακοὺς διαλόγους μετὰ τῶν Ἰουδαίων καὶ Μουσουλμάνων1
Ἐνταῦθα δέ, ἀνεξαρτήτως τῆς πορείας καὶ τῶν ἀποτελεσμάτων τῶν διαλόγων αὐτῶν, πρόκειται νὰ ἀναφερθεῖ ἡ συμβολὴ τῶν μαρτυριῶν τῆς παραστατικῆς θεολογίας εἰς αὐτούς, πρᾶγμα διὰ τὸ ὁποῖον δυστυχῶς ἐλάχιστα ἐνδιαφέρονται οἱ διαλεγόμενοι, ἐπαφιέμενοι μόνον εἰς τὰς ἀκάρπους, ἀκαδημαϊκὰς συνήθως, διενέξεις θεολόγων τινῶν. Αἱ μαρτυρίαι δὲ αὐταὶ τεκμηριώνουν πολλάκις τὴν διαχρονικὴν καὶ σήμερον ἀναγκαιότητα τῶν διαλόγων αὐτῶν. 
Οὕτω λοιπὸν τὴν 10.10.2019, τὸ Ὑπουργεῖον Οἰκονομικῶν τῆς Γερμανίας ἐκυκλοφόρησεν ἓν ἰδιαίτερον γραμματόσημον ὑπὸ τὸν τίτλον "Ὁ Φραγκῖσκος καὶ ὁ Σουλτάνος", ἐκτελεσθὲν ὑπὸ τῆς G. Gröttrup (εἰκ. 1). 

"ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΜΟΣΧΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας προέβη επισήμως σε μία ακόμα διακοπή μνημόνευσης Ορθοδόξου Προκαθημένου, του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β', εξαιτίας της αναγνωρίσεως από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Έχει προηγηθεί η διακοπή του μνημοσύνου τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όσο και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Την ίδια ώρα, της ανακοίνωσης αυτής της σκληρής απόφασης της Μόσχας - που συνοδεύεται και από άλλα εκδικητικά μέτρα - ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ εξαπολύει προς τους Προκαθημένους και τους Ορθοδόξους Αρχιερείς ανά την οικουμένη "ικεσία και ταπεινή έκκληση" για την επούλωση της "χαίνουσας πληγής", που είναι - κατ' αυτόν - η αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Μάλλον ο μητροπολίτης Κυθήρων δεν έχει καταλάβει ότι το "σχίσμα" είναι υπόθεση της Μόσχας και μόνον. Αυτή διακόπτει την κοινωνία με τις άλλες Εκκλησίες, ενώ εκείνες εξακολουθούν να μνημονεύουν κανονικά "Κυρίλλου Μόσχας" και να μην έχουν θέσει σε ακοινωνησία την Εκκλησίας της Ρωσίας, παρά την απαράδεκτη και λίαν προκλητική στάση της. 
Το Αυτοκέφαλο χορηγήθηκε κι αυτό δεν αλλάζει. Ας μην αγωνιά, λοιπόν, ο μητροπολίτης Κυθήρων και ας παύσει τις "ταπεινές εκκλήσεις". Αν αισθάνεται άβολα και έχει "θέμα συνειδήσεως" μπορεί να μετακομίσει στην Μόσχα. Θα του δώσουν σίγουρα μία καλύτερη επαρχία από τα Κύθηρα. 
Τα δε περί "Οικουμενισμού" που μηρυκάζει ευκαίρως - ακαίρως. είναι πια εντελώς παρωχημένα. 
Ξέρει την καθοριστική συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (στο οποία η Εκκλησία της Ελλάδος μετέχει από την ίδρυσή του) στην οργάνωση της Μητροπόλεώς του. Ας ρωτήσει για να μάθει. Και ας διαβάσει και λιγάκι, δεν βλάπτει. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (26 Δεκεμβρίου 2019)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Πέμπτην, 26ην Δεκεμβρίου, ἐδέχθη ἐν τῷ Γραφείῳ Του τούς ἐνταῦθα Σεβ. Ἀρχιερεῖς τοῦ Θρόνου, ἀνταλλάξας τόν ἀδελφικόν ἀσπασμόν ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις μετ᾿ αὐτῶν, οἵτινες ἐν συνεχείᾳ παρεκάθησαν εἰς τήν Πατριαρχικήν ἑόρτιον Τράπεζαν. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Λάζαρον Θεοδοσίου, Κληρικόν τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, μετεκπαιδευόμενον ἐν Ἰταλίᾳ. 
- Tόν Ἐλλογ. κ. Hüseyin Hatemi, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Kezban, Δικηγόρου, ἐντεῦθεν.

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΛΟΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Ημέρα διπλής εορτής και χαράς για τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ήταν η 25η Δεκεμβρίου 2019. 
Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, στον κατάμεστο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και, κατά τη διάρκεια αυτής, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, εψηφισμένου Επισκόπου Μελόης, ο οποίος έλαβε το όνομα Αιμιλιανός, προς τιμήν του πνευματικού του πατρός, μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου. 
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιερείς: Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Μιλητουπόλεως, κ. Ιάκωβο και από τον Επίσκοπο της Ρουμανικής Εκκλησίας στην Αυστραλία κ. Μιχαήλ, ενώ παρόντες ήταν και οι εψηφισμένοι Επίσκοποι Κυανέων κ. Ελπίδιος και Σινώπης κ. Σιλουανός, καθώς και πλειάδα κληρικών από όλη την Αυστραλία.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΘΕΙΑ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΦΩΤΟ)


Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων εορτάσθηκε με λαμπρότητα στην ιστορική Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων. 
Κατά τη Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, Βλάγκας και Κοντοσκαλίου, Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από ιερείς της Περιφερείας. Παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και των Δήμων Μεγαλουπόλεως και Φατίχ και πολλοί πιστοί. 
Έψαλε με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια ο καλλικέλαδος Πρωτοψάλτης της Περιφερείας Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Τζανάκος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Το Νιχώρι του Βοσπόρου γιόρτασε πανηγυρικά τα Χριστούγεννα!
Την παραμονή όμιλος καλαντιστών, μικρών και μεγάλων, έψαλε τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στα σπίτια των Ρωμιών και Ελλήνων που ζουν στο Νιχώρι. Όλες οι οικογένειες αγκάλιασαν τους καλαντιστές με μεγάλη χαρά και τους πρόσφεραν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και κεράσματα. Προεξάρχων, θα λέγαμε, των καλαντιστών ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.
Το βράδυ της παραμονής των Αγίων Χριστουγέννων τελέσθηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της μεγάλης εορτής, υπό του ιερατικώς προϊσταμένου της Κοινότητος Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων, με την συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και επισκεπτών από την Ελλάδα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου παρατέθηκε το καθιερωμένο πλέον Χριστουγεννιάτικο δείπνο με παραδοσιακούς μεζέδες, κρασί και γλυκά. 
Νιχωρίτες και επισκέπτες από την Ελλάδα γιόρτασαν μαζί τα Χριστούγεννα και τραγούδησαν όλοι μαζί τα Κάλαντα, μέσα σε μια ευφρόσυνη ατμόσφαιρα. 
Τα Χριστούγεννα στο Νιχώρι έγιναν και θέμα σε τουρκικό κανάλι. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 
Photography Copyright © Ioannis Byros

12/25/2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019, επί τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πριγκήπου. 
Ακολούθησε εόρτιος δεξίωση στην αίθουσα τελετών της Ι. Μητροπόλεως. 
Χθες, παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος άκουσε τα κάλαντα από όμιλο μαθητών. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019)

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Τά Χριστούγεννα ἐν τοῖς Πατριαρχείοις 
Ἐν χαρμοσύνῳ ἀτμοσφαίρᾳ καί μετά λαμπρότητος ἑωρτάσθη ἐν τοῖς Πατριαρχείοις ἡ μεγάλη Ἑορτή τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προέστη τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, τήν Τετάρτην, 25ην Δεκεμβρίου, συλλειτουργούντων Αὐτῷ τῶν Σεβ. Ἱεραρχῶν Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, καθ’ ἥν ἐτέλεσε τάς χειροτονίας τοῦ μέν Ἱερολ. Διακόνου κ. Ἰακώβου Rindlisbacher, ἐξ Ἑλβετίας, εἰς Πρεσβύτερον, τοῦ δέ Ὁσιωτ. Μοναχοῦ κ. Ἀνδρέου Webster, ἐκ Σκωτίας, εἰς διάκονον, ἀμφοτέρων μελῶν τῆς ἀδελφότητος τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Essex Ἀγγλίας. 
Μετά τό Ἱ. Εὐαγγέλιον ἀνεγνώσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Ἄμβωνος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἡ ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις Πατριαρχική Ἀπόδειξις, διά τῆς ὁποίας ὁ Παναγιώτατος ἀνεκήρυξε τό ἐπί θύραις ἔτος 2020 «ἔτος ποιμαντικοῦ ἀνακαινισμοῦ καί ὀφειλετικῆς μερίμνης διά τήν νεολαίαν». 
Related Posts with Thumbnails