________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/17/2018

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΔΑΦΝΕΣ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ


Δρ Αντ. Χατζόπουλος
Με επιτυχία και με διθυραμβικούς σχολιασμούς του εκλεκτού ακροατηρίου δόθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, η πρώτη μουσική συναυλία της νεοδημιουργηθείσης χορωδίας γυναικών της Μητροπόλεως Δέρκων «ΔΑΦΝΕΣ» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, ευγενώς παραχωρηθέντος υπό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη. 
Η συναυλία διοργανώθηκε επί τοις ονομαστηρίοις του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και την τίμησε με την υψηλή Αυτού παρουσία. Παρέστη ο Γενικός Πρόξενος Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης μετά της οικογενείας αυτού, Αρχιερείς και κληρικοί εντεύθεν και εκ του εξωτερικού και πλήθος φιλομούσων. 
Την εκδήλωση άνοιξαν ο οικοδεσπότης κ. Σέκερης με σύντομο καλωσόρισμα και ο Σεβ. Ποιμενάρχης, ο και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην μουσική παράδοση της Πόλης και στις σκέψεις που τον οδήγησαν στην δημιουργία της χορωδίας. Το μουσικό σύνολο «Δάφνες» σχηματίστηκε τον Μάρτιο 2018 και συνεχίζοντας τις πολίτικες παραδόσεις, οι «Δάφνες» είναι υπεράνω εθνοτικών καταγωγών και θρησκευτικών προσανατολισμών, όπως ακριβώς τα μέλη που την απαρτίζουν, αλλά και η μουσική που παρουσιάζουν. 
Υπό την διεύθυνση της μουσικολογιωτάτης Έλενας Μουδίρη Χασιώτου, ο χορός απαρτίζεται από γυναίκες κατοίκους της Πόλης, εθελόντριες ελληνίδες, εβραίες και τούρκισσες με αγάπη για την μουσική και την παράδοση. Εδώ και αιώνες άλλωστε συμπορεύεται η Βυζαντινή /Ρωμαίικη με την Οθωμανική/Τουρκική Μουσική. Αμφότερες χρησιμοποιούν τους ίδιους ήχους και τα ίδια μουσικά όργανα: ούτι, κανονάκι, λίρα, πλαγίαυλο, κρουστά, κτλ. Η χορωδία "Δάφνες", ονομάστηκε έτσι καθότι η δάφνη ήταν το ιερό δένδρο του μουσηγέτη Απόλλωνα Κιθαρωδού, του οποίου τα μουσικά όργανα, χάρη στο Βυζάντιο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έφτασαν μέχρι στις μέρες μας. 
Στη συναυλία παρουσιάστηκαν ελληνόγλωσσα και τουρκόγλωσσα παραδοσιακά τραγούδια της καθ΄ημάς Ανατολής με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, που έπαιξαν οι μουσικοί Φωτεινή Ασινέθ Κοκάλα, κανονάκι, Έλενα Μουδίρη Χασιώτου, Κρουστά, Μαρίνα Λιόντου Mohamend, ούτι, Χρήστος Ψωμιάδης, πολίτικη λύρα και Pamir Panya, Νέι. 
Μετά το πέρας τον λόγο έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος δεν έκρυψε την χαρά του για την επιτυχή εμφάνιση της χορωδίας και ευχαρίστησε δι’ επαίνων τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Απόστολο για τις πολιτισμικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει, παράλληλα με την ποιμαντορική διακονία. Ευχάριστες εκπλήξεις περίμεναν τις «Δάφνες» μετά το τέλος της πρώτης συναυλίας: πρόταση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου για προσεχείς εμφανίσεις στα πλαίσια εορταστικών εκκλησιαστικών επετείων, αλλά και άλλες προτάσεις παρευρισκομένων Μητροπολιτών για εμφανίσεις στο εξωτερικό. Πλούσια δεξίωση παρέθεσε, τέλος, η Ιερά Μητρόπολη Δέρκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails