________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/02/2018

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Ι. Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η έλευση του νέου έτους 2018. 
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 31.12.2017 
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, την παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως. Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική, καθώς οι ιεροψάλτες μας έψαλλαν ύμνους και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Λέρου με την συνοδεία τσαμπούνας. Τα χρυσά φλουριά βρήκαν ο κ. Φώτης Καζηλιέρης, ο κ. Ευθύμιος Χρυσούλης, η πρεσβυτέρα κα. Δήμητρα Οθίτη, ο μικρή θυγατέρα του πατρός Δαμασκηνού Ιωάννα Παλαπουγιούκ, και η μικρή Ελένη Μαραβέλια, στους οποίους εδωρήθη το ιστορικό βιβλίο της Ι.Μητροπόλεως «Εφορεία Σχολών και Εκκλησιών Λέρου, 1889-2012, 123 χρόνια ζωής και προσφοράς». Τέλος, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2017.


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1.1.2018 
Την πρώτη του νέου έτους, Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018, ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος ετέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία επί τω νέω έτει, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και πολλών πιστών. Κατά την Δοξολογία ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Χρυσούλης ανέγνωσε το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου: 
«ΠΑΪΣΙΟΣ Ελέω Θεού Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας 
Προς το ευσεβές και φιλόθεο πλήρωμα της Θεοστώστου Ημών Επαρχίας, 
Χαίρετε εν Κυρίω και ενδυναμούσθε εν τω κράτει της ισχύος Αυτού. 
Με την γέννηση του Θεανθρώπου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, γη και τα καταχθόνια. Τα πάντα εορτάζουν την του Κυρίου επί γης παρουσία. 
Όμως και ιδιαιτέρως με την γέννηση του Θεανθρώπου, το ανθρώπινο σώμα έχει την δυνατότητα, δια της Εκκλησίας, της μόνης πηγής σωτηρίας, να μεταμορφωθεί και να γίνει Ναός του Αγίου Πνεύματος, να φθάσει δηλαδή την αγιότητα. 
Η αγιότητα, ως γνώρισμα του Θεού, γίνεται τώρα και γνώρισμα του ανθρώπου. Ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, έλεγε: «όταν έχεις μία εκκλησία που την αμαρτία κάνει χάρη, την αδυναμία κάνει δύναμη, τα λάθη μας κάνει δόξα και τιμή, τι άλλο θέλουμε;». 
Αυτή την μεγάλη ευκαιρία της προσωπικής μας αναγέννησης ας δράξουμε την ευκαιρία να εργαστούμε πνευματικά και κατά το νέο ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου, κατά το σωτήριο έτος 2018, βιώνοντας τα θεία γεγονότα της Γέννησης και της περιτομής του Κυρίου, κατά άνθρωπο, που ήδη κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, εισήλθαμε κατά αυτή την ευλογημένη ώρα. 
Ως χριστιανοί έχουμε την πίστη, αλλά και την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι το καλύτερο, τόσον σε πνευματικά αγαθά, όσον και σε υλικά αγαθά, γιατί έχουμε από την χάρη του Θεανθρώπου Ιησού όλες τις προϋποθέσεις της αγάπης Του. 
Είναι γεγονός ότι ευρισκόμαστε, ως χριστιανοί, αλλά και ως πολίτες της επί γης στρατευομένης του Χριστού Εκκλησίας, σε μια δύσκολη συγκυρία κρίσεων πνευματικών και υλικών αγαθών. 
Επ’ ευκαιρία αυτής της συγκυρίας της πνευματικής κρίσης στην οποία παγκοσμίως κινείται ο άνθρωπος, εμείς ως χριστιανοί ορθόδοξοι πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη και να επιδιώξουμε την επιστροφή μας κοντά στον Θείο Λυτρωτή, παρά του Οποίου, «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον». 
Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί και η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει την ανθρωπότητα ολόκληρο, και κατ’ επέκταση και την πατρίδα μας, χρήζει υπό σύμπαντος του ορθοδόξου λαού μια καλυτέρα προσέγγισης στο Θείο Λόγο, στον Θεάνθρωπο Ιησού. 
Η ανατολή του νέου έτους της χρηστότητος του Κυρίου, παρέχει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε νοερώς από την καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας με τα πνευματικά μας τέκνα, τα εγγύς και τα απόδημα, και να ευχηθούμε, όπως το νέο σωτήριο έτος 2018 είη ευλογημένο, υγιεινό και πλούσιο σε πνευματικά και υλικά αγαθά, παρά του Δομήτορος της Εκκλησίας μας. 
Καλή και ευλογημένη χρονιά. 
+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος». 


Μετά το πέρας της Δοξολογίας οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος κ.Μιχαήλ Κόλιας με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη.
Μετά το Δημαρχείο οι Αρχές μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, όπου τους καλωσόρισε η αναπληρωτής Διοικήτρια Υπαστυνόμος Α΄ Αθηνά Κουτσοδόντη, στο Λιμεναρχείο Λέρου όπου εκεί οι αρχές ευχήθηκαν στα στελέχη του Λιμεναρχείου που είχαν υπηρεσία, στο Εκκλησιαστικό «Ισιδώρειο» Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία μελών του Δ.Σ., των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος. Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που καθημερινά βοηθούν το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο, αλλά και στο υπαλληλικό προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.


Εν συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν τις κλινικές του Νοσοκομείου, όπου εκεί τις Αρχές υποδέχθηκε η Διοικήτρια του Κ.Θ.Λ. κα Λήδα Σαρικά, και απηύθυναν εόρτιες ευχές στους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, για το νέο έτος που μόλις ανέτειλε. Μετά το νοσοκομείο οι Αρχές επισκέφθηκαν, για τις εόρτιες ευχές, τον Διοικητή της Υ.Ν.Τ.Ε.Λ. πλοίαρχο (Μ) Α.Καραουλάνη ΠΝ, και τέλος τις προσφυγικές εγκαταστάσεις των hot spot Λεπίδων και Λακκίου (ΠΙΚΠΑ), όπου εκεί ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος μοίρασαν γλυκίσματα και ημερολόγια στους πρόσφυγες. 
Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails