________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/23/2018

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας στην Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (φωτό)



Κάθε χρόνο, κατά κανόνα τον Ιανουάριο, εορτάζεται στη Γερμανία, η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών. Πρόκειται για μία παράδοση που έχει την απαρχή της στον 19ο αιώνα. 
Το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) στο οποίο συμμετέχει εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ως αντιπρόεδρος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, διοργανώνει κάθε χρόνο την κεντρική σχετική εκδήλωση σε κάποια πόλη της Γερμανίας, με συμμετοχή της ACK του επιμέρους κρατιδίου της Γερμανίας, όσο και της πόλης, όπου λαμβάνει χώρα η σχετική τελετή. Σημειώνεται ότι και σε άλλες πόλεις οι τοπικές Εκκλησίες διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις.
Εφέτος η κεντρική εκδήλωση της ACK Γερμανίας έλαβε χώρα στην ιστορική πόλη Άουγκσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας, με σύμπραξη της ACK Βαυαρίας και της ACK Άουγκσμπουργκ.
Στο προεδρείο της ACK Βαυαρίας, ως γνωστό, εκπροσωπεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βαυαρίας και τις αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες Βαυαρίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ενώ ως διευθυντής της ACK Βαυαρίας έχει εκλεγεί ο θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαντής.
Τη θεματολογία της φετινής Εβδομάδας Προσευχής ετοίμασαν χριστιανοί της Καραϊβικής, οι οποίοι επί πολλά χρόνια ήταν σκλάβοι των Ευρωπαίων κατακτητών, που όμως, μαζί με τις απάνθρωπες μεθόδους σκλαβιάς, έφεραν στην Καραϊβική και την Αγία Γραφή. Από την ανάγνωση της Βίβλου και ιδιαίτερα της ιστορίας της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγυπτίους, αλλά και από το λυτρωτικό μήνυμα του Κυρίου στα Ευαγγέλια, μπόρεσαν οι κάτοικοι της Καραϊβικής να αντλήσουν ουσιαστική παραμυθία και δύναμη για να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.
Για το λόγο αυτό το αγιογραφικό θέμα της εκδήλωσης ήταν: "Η δεξιά σου Κύριε δεδόξασται εν ισχύι" (Έξοδος 15,6), με ειδική μάλιστα αναφορά στη σκλαβιά.


Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στις σύγχρονες μεθόδους σκλαβιάς και απάνθρωπης εκμετάλλευσης λαών και προσώπων στον οικογενειακό, στον εργασιακό και στον επαγγελματικό χώρο ζωής τους. 
Στην εκδήλωση στον ιστορικό ναό της Αγίας Άννας στη πόλη Άουγκσμπουργκ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ACK Γερμανίας, σεβ. επίσκοπος της πόλης Σπάγιερ, κ. Καρλ-Χαιντς Βίζεμαν, ο αντιπρόεδρος της ACK Γερμανίας πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, ο σεβ. επίσκοπος Άουγκσμπουργκ κ. Κόνραντ Τζντάρζα, ο πρόεδρος της ACK Βαυαρίας αιδ. Βέρτραμ Μάγιερ, ο ευαγγελικός επίσκοπος Άουγκσμπουργ κ. Μίχαελ Γκράμποφ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, μέλος του προεδρείου ACK Βαυαρίας, και άλλοι εκπρόσωποι χριστιανικών εκκλησιών.
Ο διευθυντής της ACK Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής μίλησε για το υπό έκδοση λεύκωμα "Προσκυνηματική πορεία της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης", όπου θα κατατίθενται εμπειρίες προσκυνηματικών εκδρομών των χριστιανών της Βαυαρίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
"Στο λεύκωμα αυτό θα καταγράφονται εμπειρίες και ανακαλύψεις ανεκτίμητων πνευματικών θησαυρών. Ως ACK Βαυαρίας ελπίζουμε ότι με την κοινή πορεία αυξάνεται η νοσταλγία της Ενότητας. Όλοι μαζί είμαστε ισχυρότεροι στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας, πολέμου και θανάτου."


Στην ομιλία του ο σεβ. επίσκοπος κ. Βίζεμαν αναφέρθηκε στη θαυματουργική επέμβαση του Θεού για την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από τους Αιγυπτίους και τόνισε ότι η αλληλεγγύη των χριστιανών προς όλους όσους υποφέρουν από τρομοκρατία, διαφθορά, αδικία, προσφυγιά και φτώχεια, θα γίνει ουσιαστικότερη, εάν οι Εκκλησίες δείξουν μεταξύ τους, στη πράξη, περισσότερη ενότητα, αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails