Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

1/06/2018

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΟΡΤΑΚΙΟΪ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
Στον Ιερό Ναού του Αγίου Φωτά Μεσαχωρίου (Ορτάκιοϊ) εορτάστηκαν όπως κάθε φορά με μεγάλη λαμπρότητα τα Θεοφάνεια. 
Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Περιφέρειας Βοσπόρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος με το ιερατείο του και καλλίφωνους ιεροψάλτες. Ο Ναός ήταν γεμάτος από πιστούς που ήρθαν από το Πέρα, τα Ταταύλα, τα Θεραπειά, το Μπουγιούκντερε, το Νιχώρι, το Μέγα Ρεύμα κι από άλλα μέρη της Πόλης. Ακόμα τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν από άλλα χριστιανικά δόγματα και μουσουλμάνοι. 
Στο τέλος της θείας λειτουργίας τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος με το ιερατείο, τους ψάλτες και μαζί με το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε στην παραλία, όπου έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα. Ο καιρός ήταν ευνοϊκός και στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου βούτηξαν τρεις τολμηροί νέοι από τους οποίους ο ένας ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό. Την κατάδυση του Σταυρού παρακολούθησαν επίσημοι και πολλοί μουσουλμάνοι της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον νεαρό που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό με χρυσό σταυρό, ενώ στους δύο άλλους που βούτηξαν τους έδωσε δώρα. 
Μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ο Σεβασμιώτατος στην κοινοτική αίθουσα μίλησε για την εορτή των Θεοφανείων, ευχήθηκε για το νέο έτος και ευχαρίστησε τους επισήμους που παραβρέθηκαν, το ιερατείο και τους ιεροψάλτες, καθώς και τον κόσμο που γέμισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά μία που στο Ορτάκιοϊ έμειναν ελάχιστοι Ρωμιοί. Έκλεισε την ομιλία του με ευχές και ευχήθηκε να υπάρχει ειρήνη και αγάπη στον κόσμο. Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας με πλούσια κεράσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails