________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/08/2018

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΦΩΤΟ)


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ) 
Δελτίο Τύπου 2/ 8-1-2018 
Θεοφάνεια στο Κολυμπάρι. 
Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας και Βράβευση Πρωτοετών Φοιτητών 
 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατά τρόπο παραδοσιακό εορτάστηκε και εφέτος η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, η εορτή των Θεοφανείων, στο Κολυμπάρι. Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γωνιάς, τελέστηκε στο λιμάνι Κολυμπαρίου η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία πλήθους κόσμου. Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να βουτήξουν στα νερά και να πιάσουν τον Σταυρό, αιτούμενοι έτσι μία ιδιαίτερη ευλογία για τη φετινή χρονιά. 


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην ΟΑΚ, με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη Αίθουσα, η πρώτη ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοετών φοιτητών του Δήμου Πλατανιά, που εισήχθησαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ακολουθία κοπής της Αγιοβασιλόπιτας από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος στο σύντομο Χαιρετισμό του, ευχήθηκε όπως ο Θεός να ευλογήσει κάθε προσπάθεια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία κλείνει φέτος πενήντα χρόνια (1968-2018). Ακόμη τόνισε τη διάσταση του αγώνα στη ζωή των νέων ανθρώπων και ευχόμενος ότι ομορφότερο και σπουδαιότερο στη νέα πορεία τους που ξεκινά με τις σπουδές. Κατά το Σεβασμιώτατο, «χωρίς όραμα η ζωή μοιάζει χωρίς διέξοδο και ζωή σημαίνει αγώνας, ζωντάνια, προσπάθεια και επιμονή και όταν υπάρχουν όμορφοι στόχοι και οράματα, όμορφοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας». 


Ακολούθως, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, χαιρέτησε την εκδήλωση και σημείωσε τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά προς τους νέους φοιτητές, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας και να στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου.
Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους μια ευλογημένη και δημιουργική χρονιά, στέλνοντας το δικό του μήνυμα με ένα παραμύθι γεμάτο αναγωγικούς συμβολικούς και τονίζοντας πως με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού και με το φιλότιμο του ανθρώπου όλα γίνονται δυνατά. Ο κ. Ζορμπάς ανέφερε πως το μήνυμα «Για αυτούς που έχασαν τα πάντα, αλλά που δεν χάθηκαν», της Έκθεσης Ζωγραφικής της Εικαστικού κ. Πέπης Χατζηδάκη, με τίτλο: «Οι δικοί μου πρόσφυγες» που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, από 6 έως 31 Ιανουαρίου 2018, είναι το γενικότερο μήνυμα για το 2018. 


Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ANEK Lines, κ. Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία προς τους νέους σπουδαστές και καλή χρονιά προς όλους, αναφέροντας το λόγο του Νίκου Καζαντζάκη, περί ιδανικού δασκάλου και πως εκείνος αποτελεί γέφυρα για να πάει ο μαθητής παραπέρα. Αμέσως μετά ο Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικής Κοινότητας και Διευθυντής του Λυκείου Πλατανιά, κ. Βασίλης Παπαστάμος, συνέχισε την ποιητική διάσταση που ήδη υπήρχε στην εκδήλωση με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, ευχόμενος ό,τι καλύτερο προς όλους και ιδιαίτερα προς τους νέους σπουδαστές. 
Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια του κλίματος των εορτών του Δωδεκαημέρου ερμήνευσε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Γεωργίου Χαχλάκη, ενώ στη συνέχεια έλαβε χώρα η απονομή των βραβείων προς τους νεοεισαχθέντες φοιτητές, κατά την οποία τιμήθηκαν πάνω από 90 νέοι σπουδαστές και φοιτητές. 


Παράλληλα, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της Έκθεσης της Εικαστικού κ. Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα «Οι δικοί μου Πρόσφυγες», η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, έως τις 31 Ιανουαρίου, καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Όπως αναφέρει η δημιουργός, «η Έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα τους ανθρώπους διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων, χρώματος και τάξης, που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους μέσα στους αιώνες…». Η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στα πλαίσια των πενήντα ετών λειτουργίας της και όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, «καθώς δυναμώνουν οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες ακραίες φωνές για τους πρόσφυγες, η Πέπη Χατζηδάκη με τα έργα της, που φιλοξενούνται στην ΟΑΚ, μας υπενθυμίζει την περιπέτεια του ξένου». 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι, αρχές του τόπου, επίσημοι φορείς, Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της περιοχής, συγγενείς των επιτυχόντων σπουδαστών, καθώς και αρκετοί φίλοι του Ιδρύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails