________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/16/2018

TO ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ (ΦΩΤΟ)


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Όπως κάθε χρόνο και φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων εορτάστηκε το Άγιο Δωδεκαήμερο και λειτούργησαν κανονικά όλοι οι ναοί της. 
Την ημέρα των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος λειτούργησε στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα γεύμα αγάπης και μικρό θέατρο από παιδιά της ομογένειας που διοργάνωσαν η Κορνηλία Μαγιόγλου-Καλαμάρι και ο Στυλιανός Καραγιάννης. 
Στις 26 Δεκεμβρίου 2017, επί τη ευκαιρία της εορτής του Ι. Ναού του Αγίου Στεφάνου Γεσίλκιοϊ, το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον Ποιμενάρχη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διάκονος Γρηγόριος Φραγκάκης. Στο τέλος, ο Ποιμενάρχης διάβασε την ευχή των σφαγίων και ακολούθησαν οι θυσίες τα λεγόμενα κουρμπάνια. Συμπροσευχήθηκαν από το Ιερό Βήμα του Ναού οι μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, καθώς και εκκλησιάστηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης. Ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς από τον Άγιο Στέφανο και από διάφορα μέρη της Πόλης. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα με άφθονα κεράσματα. 


Στις 27 Δεκεμβρίου 2017 στον Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος εόρταζε, τελέστηκε θεία λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο, ενώ ο Ποιμενάρχης ήταν στο Φανάρι ως Πατριαρχικός Επίτροπος. 
Την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων και στο τέλος της θειας λειτουργίας τελέστηκε παράκληση υπέρ υγείας των εορταζόντων. Υπήρχε ικανός αριθμός πιστών. Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας στο νάρθηκα του ναού, του οποίου μέρος από τα μέσα Οκτωβρίου του 2016 διαμορφώθηκε σε αίθουσα. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εορτή της ημέρας, ευχήθηκε τους πιστούς για το νέο έτος και για την ειρήνη στον κόσμο. Έψαλαν όλοι μαζί τα κάλαντα και ένα μικρό κοριτσάκι από τα Θεραπειά απήγγειλε στον Ποιμενάρχη πρωτοχρονιάτικο ποίημα. Το φλουρί έτυχε η παλαιά μου φοιτήτρια Σόνια Μπαϊμπουρτίδου, η οποία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις αρχές Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο της Πόλης. Η εφοροεπιτροπή της κοινότητας φρόντισε να μοιράσει ο Ποιμενάρχης σε όλους που παραβρέθηκαν ανεξαρτήτως θρησκεύματος από μία βασιλόπιτα. 


Στις 5 Ιανουαρίου 2018 ο Ποιμενάρχης έλαβε μέρος στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, όπου τελέστηκε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της παραμονής των Θεοφανείων. 
Στις 6 Ιανουαρίου 2018 ο Γέρων Μητροπολίτης Δέρκων Απόστολος λειτούργησε στον Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου στο τέλος έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Στα παγωμένα νερά της Προποντίδας βούτηξαν τέσσερα άτομα από τα οποία ο Θεόφιλος Ζημαρίδης ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος τους τίμησε με δώρα. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη εκπροσώπησε η Μαρία Ραχμανίδου. 
Ο εορταστικός κύκλος στην Ι. Μητρόπολη Δέρκων έκλεισε στις 7 Ιανουαρίου, στη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου Γενή Μαχαλέ Άνω Βοσπόρου. Λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος με τους ιερείς των ναών της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων Αδαμάντιο Κοκκινάκη και της Αγίας Παρασκευής Μπουγιούκντερε Αντώνιο Καρατζίκο και το διάκονο της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων Πορφύριο Καρατζίκο. Έψαλε ο καλλίφωνος Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Άρχων Πρωτοψάλτης της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων Αντώνης Χατζόπουλος και η Ιωάννα Γρηγοριάδου, που ψάλει στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Μπουγιούκντερε. Από το Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε στην κοινοτική αίθουσα η κοπή της βασιλόπιτας από τον Ποιμενάρχη, ο οποίος μίλησε για την εορτή της ημέρας και ευχήθηκε στους πιστούς για το νέο έτος. Τέλος, η εφοροεπιτροπή φρόντισε να προσφέρει παραδοσιακό τσάι με πλούσια κεράσματα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails