________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/19/2018

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ


Του Γιάννη Γιγουρτσή
Καθηγητού της Μεγάλης του Γένους Σχολής 


Μία εξαιρετική επιλογή για την χηρεύουσα Μητρόπολη Πριγκηποννήσων από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, νέος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων εξελέγη ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος. Επιπλέον η Μητρόπολη Πριγκηποννήσων απέκτησε εν τω προσώπω του την αξία της Γεροντικής Μητρόπολης, μια επιπλέον τιμή που διατηρούν και οι γειτονικές μητροπόλεις Χαλκηδόνος και Δέρκων. Η ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη των Πριγκηποννήσων θα γίνει το Σάββατο 28 Απριλίου στην Πρίγκηπο. 
Ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος Κομματάς είναι μια από τις πλέον αξιόλογες προσωπικότητες του Φαναρίου, αρχιερέας που κοσμεί την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κληρικός με τεράστια εμπειρία, σύνεση και βαθιά γνώση των ζητημάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. 
Γεννήθηκε το 1952 στα Ταταύλα, σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (όπου και αναγκάστηκε να ολοκληρώσει τις σπουδές του, μετά από το κλείσιμο της Χάλκης). Υπήρξε επί τριάντα και πλέον χρόνια μέλος της Πατριαρχικής αυλής. Από Μέγας Αρχιδιάκονος εξελέγη Μητροπολίτης Σεβαστείας το 1990 και χειροτονήθηκε από τον γέροντά του Πατριάρχη Δημήτριο. Επί πατριαρχίας Βαρθολομαίου υπηρέτησε επί 16 και πλέον χρόνια ως διευθυντής του ιδιαίτερου πατριαρχικού γραφείου (1991-2008). Ανέλαβε και διεκπεραίωσε με επιτυχία δύσκολες και σύνθετες εκκλησιαστικά αποστολές. Θα επισημάνω δύο από αυτές, τον κομβικό ρόλο του για να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα ζητήματα που μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα από την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου μέχρι την σύνταξη του νέου Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (1996-2003). Επίσης υπήρξε ένας από τους πλέον ενεργούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Θρόνου κατά την διάρκεια της κρίσης με την Ελλαδική Εκκλησία για το ζήτημα των Νέων Χωρών. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και το μνημειώδες έργο του, η κριτική και συγκριτική μελέτη, με τίτλο «Ἡ Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις τοῦ 1928 παρακωλυομένη τοῖς ὅροις», (2006). Τα τελευταία χρόνια μετέχει περιοδικά στις συνεδριάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και είναι μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών. 


Πέραν των αποδεδειγμένων ικανοτήτων του ως αρχιερέα, ο νέος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, ολίγων λόγων, ελάχιστης προβολής- και καθόλου αυτοπροβολής- , που προτιμά την σιωπηλή και ουσιαστική δουλειά και τα έργα ουσίας. Είναι ακόμα ένας κληρικός μορφωμένος, με βαθιά εκκλησιαστική και κοινωνική παιδεία, εξαιρετικά ευγενής και προσηνής, μία από τις προσωπικότητες που εκφράζουν με τρόπο ιδανικό την μεγάλη φαναριώτικη πατριαρχική παράδοση, ένας πραγματικός Φαναριώτης άρχοντας λοιπόν, που έχει συγχρόνως κληρονομήσει το υψηλό εκκλησιαστικό ήθος και την ταπεινότητα του πνευματικού του πατέρα, αειμνήστου Πατριάρχου Δημητρίου. Έτσι τα Πριγκηπόννησα και οι νησιώτες της Πόλης μας, μετά την πρόωρη εκδημία ενός άξιου ποιμενάρχη, του Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κυρού Ιακώβου, αποκτούν έναν πανάξιο αντικαταστάτη που αναμένεται να συνεχίσει και να διευρύνει το έργο του προκατόχου του, στο πρόσωπο του μέχρι σήμερα Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημητρίου. 
Άξιος και εις έτη πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails