________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/28/2018

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (βίντεο)


Σάββατο 28 Απριλίου 2018
Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. 
Βίντεο από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου. 



Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Με λαμπρότητα και κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 28 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Πριγκήπου, η ενθρόνιση του προσφάτως εκλεγέντος Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Γέροντος Δημητρίου. 
Στην τελετή ενθρονίσεως παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικοί και Άρχοντες Οφφικίαλοι, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Γεώργιος Καλαντζής, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο δήμαρχος της Πριγκήπου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, καθώς επίσης και πιστοί από την Πόλη, την Ελλάδα και αλλού. 
Στην ομιλία του o Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η διακονία του Θεού και του ανθρώπου στην Εκκλησία είναι η πεμπτουσία της ιερωσύνης. 
«Ο κληρικός δεν ανήκει εις τον εαυτόν του, αλλά εις τον Χριστόν και τον πλησίον, γεγονός το οποίον απαιτεί από αυτόν κατάθεσιν ψυχής, αυθυπέρβασιν, αυτοπροσφοράν, ταπεινοφροσύνην και αγάπην. Το Είναι μας αποτελεί δώρον της χάριτος του Θεού, το οποίον οφείλομεν, εν αγάπη, να προσφέρωμεν, εις τον συνάνθρωπον», τόνισε. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε τρεις αδελφικές παραινέσεις προς το νέο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων.
«Πρώτον, να έχης εις την ποιμαντορίαν σου πάντοτε συνόμιλον την ταπεινοφροσύνην. Μιμήσου την ταπείνωσιν και την αγάπην του αειμνήστου Γέροντός σου, του προκατόχου ημών Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, η ψυχή του οποίου συναγάλλεται σήμερον, ομού μετά των πνευμάτων των μακαριστών γονέων σου Κωνσταντίνου και Ζωής. 
Δεύτερον, να εμπνέεσαι εις την διακονίαν σου από το «Πνεύμα της Χάλκης», της κοινής Τροφού ημών Σχολής, την οποίαν θα έχης πλέον την ευκαιρίαν να ατενίζης και να επισκέπτεσαι συχνότερον, ενθυμούμενος τα τέσσαρα ωραία έτη του εκεί βίου σου, κατά τα οποία εσφυρηλατήθη η ιερατική σου κλίσις. Το «Πνεύμα της Χάλκης» είναι βαθέως ορθόδοξον και εκκλησιοτραφές, είναι πνεύμα πιστότητος εις την παράδοσιν και εμπιστοσύνης εις την δύναμιν του διαλόγου, είναι το φιλόθεον και φιλάνθρωπον πνεύμα και ήθος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Τρίτον, να δεθής με την επαρχίαν σου, η οποία έχει τετιμημένην ιστορίαν, φέρει ανεξίτηλον την ρωμαίικην σφραγίδα, έχει πολλά αξιόλογα μνημεία και προσκυνήματα και άλλα ιστορικά κτίρια του Γένους. Σε αναμένει ο ευλαβής λαός των Πριγκηποννήσων. Να τους αγκαλιάσης όλους, να αναγνωρίσουν εις το πρόσωπόν σου τον στοργικόν και πατρικόν ποιμένα. Το μικρόν ποίμνιον είναι ευκαιρία προσωπικής γνωριμίας με τον καθένα. Κάθε ψυχή αξίζει όσον ο κόσμος όλος. Και κάθε ναός ή ναίσκος, εις τον οποίον τελείται η Θεία Ευχαριστία, ακούεται το «Χριστός Ανέστη» και το «Κύριε ελέησον», είναι τόσον μεγάλος και φωτεινός όσον η Αγια-Σοφιά».


Ακολούθως εκ μέρους του Ιερού Κλήρου υπεδέχθη το νέο Μητροπολίτη ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος Τάκος, και εκ μέρους του πληρώματος η κυρία Αγνή Νικολαϊδου, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Πριγκήπου. 
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του άμεσου προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου Ιακώβου, ενώ μνημόνευσε και όλους τους προκατόχους του, καθώς επίσης και το όνομά του γέροντός του, αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσφορά του Ιερού Κλήρου αλλά και στους Προέδρους και τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών, της φιλανθρώπου Διακονίας της Αγάπης και στους διδάσκοντες στην Αστική Σχολή της Πριγκήπου που πάντοτε συμπαρίστανται στο έργο της τοπικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της Ι.Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, η οποία αποσπάσθηκε, το 1924, από την Ι.Μητρόπολη Χαλκηδόνος, και στη συνολική στήριξη που αυτή πάντοτε προσέφερε στον Θρόνο. Ο νέος Ποιμενάρχης των Πριγκηποννήσων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη «δια την υψηλήν τιμήν που μου επεφύλαξε δια της προκρίσεως μου εις ταύτην την Ιεράν Μητρόπολιν, και μάλιστα με την μείζονα και σπανίαν εκκλησιαστικήν τιμήν της γεροντικής περιωπής εν τω προσώπω μου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails