Συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Πνευματικότητος, που πραγματοποιείται στο Μοναστήρι του Bose στην Ιταλία.
Στην απογευματινή συνεδρία προήδρευσε ο Σέρβος Επίσκοπος Ανδρέας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
Ανάγνωση μηνυμάτων:
- Του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, από τον Επίσκοπο της Σερβικής Εκκλησίας στην Αυστρία και την Ιταλία, Ανδρέα.
-Του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου από τον Επίσκοπο Βύλιδος Άστειο.
- Εισήγηση του καθηγητή Φιλοσοφίας στην Βοστώνη Αρχιμ. Παντελεήμονος Μανουσάκη, με θέμα: «Martyrdom and Communion». Απουσιάζοντος του π. Π. Μανουσάκη, την εισήγησή του διάβασε στα αγγλικά ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Βασιλειάδης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την εισήγηση του π. Π. Μανουσάκη.
Martyrdom and Communion by Panagiotis Andriopoulos on Scribd
- Εισήγηση της καθηγήτριας στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, με θέμα: «Μακάριοι εστέ όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι ένεκεν εμού» (Ματθ. 5,11) – Ο Χριστός ομιλεί περί διωγμών.
Στο πρώτο μέρος της εισήγησης παρουσιάστηκαν τα λόγια του Ιησού για τον διωγμό και το μαρτύριο, ιδιαίτερα στη συνοπτική παράδοση. Η εξήγηση σε αυτό το μέρος εστιάστηκε στον εντοπισμό και στην ανάδειξη της αρχαίας χριστιανικής παράδοσης για το μαρτύριο, η οποία είχε τις απαρχές και την βάση της στα κυριακά λόγια. Επιπλέον, αυτή η παράδοση συνδέεται με την κοινωνική κατάσταση και θέση των κοινοτήτων του αρχέγονου Χριστιανισμού που διατήρησαν αυτήν την παράδοση. Οι θεολογικές προεκτάσεις καθώς και η σχέση των κυριακών αυτών λογίων με την εσχατολογική πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού εξετάζεται στο δεύτερο μέρος της εισήγησης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε, η πρόσληψη της παράδοσης αυτών των λογίων στο πλαίσιο της συζήτησης στον αρχέγονο Χριστιανισμό για το μαρτύριο. Τέλος, με βάση την προηγούμενη συζήτηση, η εισηγήτρια διατύπωσε κάποιες σκέψεις για τη θεολογική σημασία αυτής της παράδοσης για τους χριστιανούς του 21ου αιώνα.
- Εισήγηση του καθηγητή Georgiy Zakharov, με θέμα: «Είμαστε όλοι ένα Χριστώ». Μαρτύριο και ενότης της Εκκλησίας στον άγιο Αμβρόσιο και τους Λατίνους Πατέρες του 4ου αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου