________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/24/2018

ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΩ - ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ Α. ΧΡΥΣΟΣΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.


Σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων έδωσε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου 2018 ο δρ. Αλέξης Χρυσοστάλης, Βυζαντινολόγος, Ερευνητής στο Collège de France, μέλος της επιστημονικής ομάδας Archives de l'Athos. 
Την Τρίτη 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Studium Historicorum του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας, ο Α. Χρυσοστάλης μίλησε με θέμα «H μελέτη των “Αρχείων του Άθω” χθες και σήμερα», όπου παρουσίασε την ιστορία της έρευνας γύρω από τα αθωνικά αρχεία και, ειδικότερα, την σειρά "Actes de l'Athos" στην οποία κυκλοφορούν ήδη 22 τόμοι με βυζαντινά αρχεία του Άθω, ενώ επίκειται (εντός του 2018) η κυκλοφορία του Γ` και τελευταίου τόμου της Μονής Βατοπαιδίου με τα έγγραφα των ετών 1377-1500. 
Την Πέμπτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής και του Exegeticum, των Εργαστηρίων Λειτουργικών Μελετών και Βιβλικών Σπουδών αντιστοίχως. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «“Ὃς ἐν μορφῇ θεοῦ ὑπάρχων … μορφὴν δούλου λαβών” (Φιλιππ. β΄ 6-7). Ο ομολογητής Νικηφόρος Κωνσταντινουπόλεως και ο όρος “μορφὴ” στο Κατὰ Εὐσεβίου σύγγραμμά του». Οι δύο αυτές επιστημονικές συναντήσεις ήταν ανοικτές στο ευρύτερο επιστημονικό κοινό. 
Κατά την διάρκεια της παραμονής του, ο Α. Χρυσοστάλης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του και στους προπτυχιακούς φοιτητές.
Δείτε το βίντεο της διάλεξης της 15/3 εδώ
Ιστοσελίδα επιστημονικής ομάδας Archives de l'Athos εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails