________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/03/2016

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ

φωτ. αρχείου: Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Πέτρος Βασιλειάδης, π. Γεώργιος Τσέτσης, Στυλιανό Τσομπανίδης 

Τιμή στον Θεολόγο που λαλεί «εκτός οδόντων» 
του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση 
Ο λόγος για τον Χαλκίτη ομογάλακτο αδελφό μου και Ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Graz κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη, τον οποίον το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μια επιβλητική τελετή, «ιεροτελεστία» θα έλεγα, ανηγόρευσε προ ημερών σε Επίτιμο Διδάκτορά του, προκειμένου όπως προβάλει το πολυσήμαντό του έργο και επιβραβεύσει «την άοκνη προσπάθειά του για καταλλαγή και την προσφορά του στον διαχριστιανικό διάλογο», όπως δήλωσε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. 
Και τιμήθηκε ο Λαρεντζάκης από το ΑΠΘ διότι «ενσάρκωσε έναν νέο τύπο θεολόγου, ένα πρότυπο εξόδου της Ορθόδοξης Θεολογίας από πλέγματα υπεροψίας, αυτάρκειας και απομονωτισμού» καθώς εύστοχα υπογράμμισε στην εξυμνητική του ομιλία ο καθηγητής κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, κατά τον οποίο, η όλη δράση του τιμωμένου «συντέλεσε στην προβολή της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και στην ανανέωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτήν στον οικουμενικό χώρο και συνέβαλε στην αλληλογνωριμία και τον αλληλοπλουτισμό στις διαχριστιανικές σχέσεις». Γι’ αυτό και «χαρακτηρίσθηκε ως ʺφωνή της Ορθοδοξίαςʺ και ʺγεφυροποιός”». 
Τα όσα εγκωμιαστικά εξεφράσθησαν για το πολυσχιδές έργο του Λαρεντζάκη από τους ανωτέρω δύο καθηγητάς, όπως και από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και την καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Κούκουρα, επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και σε ανώτατο επίπεδο με το Σεπτό Γράμμα ευαρεσκείας το οποίο απέστειλε επί τη ευκαιρία η ΑΘΠ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον Κοσμήτορα. «Η (προς τον τιμώμενον) απονεμομένη διάκρισις, -τόνιζε ο Πατριάρχης-, αποτελεί δικαίαν τιμήν εις τον εμβριθή μελετητήν, τον πολυγραφώτατον επιστήμονα, τον εύγλωττον κήρυκα της Ορθοδόξου ημών πίστεως και Θεολογίας, τον βαθύν γνώστην των διαχριστιανικών σχέσεων, τον πολύπειρον ακαδημαϊκόν διδάσκαλον, τον άξιον κατά πάντα εκπρόσωπον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Θεολογίας εις διεθνείς και διεκκλησιαστικούς Οργανισμούς και διαλόγους, τον ακάματον υπερασπιστήν των δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου, τον πολλά κοπιάσαντα και συμβαλλόντα εις την εδραίωσιν και ανάπτυξιν των Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών εν Αυστρία». 
Με τον «ξάδελφο» Γρηγόρη Λαρεντζάκη, συνοδοιπορήσαμε επί τρεις και πλέον δεκαετίες στο τραχύ μονοπάτι που οδηγεί προς στην χριστιανική ενότητα. Και ήταν πραγματική απόλαυση να τον ακούει κανείς οσάκις ανέπτυσσε κάποιο θέμα στα πλαίσια ενός διαχριστιανικού συνεδρίου, μάλιστα δε όταν συμμετείχε σε διαλογικές συζητήσεις, και μιλώντας «εκτός οδόντων», ανέτρεπε με τον ανεπιτήδευτο και χαρίεντα τρόπο του τα θεολογικά επιχειρήματα ή τις ιστορικές ανακρίβειες των συνομιλητών του, είτε ήσαν αυτοί Ορθόδοξοι, είτε Ρωμαιοκαθολικοί ή Διαμαρτυρόμενοι. 
Ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης είναι ένας από τους σπάνιους Θεολόγους της ανά την οικουμένην Ορθοδοξίας που γνωρίζει σε βάθος και την Θεολογία και την όλη ιστορική εξέλιξη του Ρωμαιοκαθολικισμού. Ωστόσο, Κύριος οίδε διατί δεν αξιώθηκε να παρακαθήσει στην Μικτή Διεθνή Επιτροπή Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η παρουσία του στο σώμα αυτό θα ήταν, νομίζω, πολλαπλώς χρήσιμη στον παραπαίοντα σήμερα διάλογο των δύο Εκκλησιών. 
Συγχαίρων εκ βαθους καρδίας τον επαξίως τιμηθέντα από το ΑΠΘ πεφιλημένο νεώτερο ομογάλακτο αδελφό μου Γρηγόριο, εύχομαι ο Θεός να του χαρίζει ακλόνητη υγεία, μακρότητα ημερών και την ίδια πάντοτε ικμάδα και ευστροφία, προκειμένου να συνεχίσει, σε μέρες λειψανδρίας, το πολύτιμο έργο του επ΄αγαθώ της Εκκλησίας και της θεολογικής επιστήμης. 
Απογευματινή (ΚΠόλεως), 3.6.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails