________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/18/2016

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΦΩΤΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών που μετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας βρίσκονται από το απόγευμα στην πόλη του Ηρακλείου. 
Οι Ιεράρχες άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου τους υποδεχόταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ενώ πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς, προκειμένου να παρακολουθήσει από μεγάλες γιγαντοοθόνες την υποδοχή των Προκαθημένων και τον Εσπερινό. 
Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη συνοδεύτηκε από χειροκροτήματα του κόσμου, και μάλιστα ο ίδιος πήγε προς το μέρος των πιστών, οι οποίοι του φίλησαν τα χέρια. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι πιστοί και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ο οποίος άλλωστε έχει γεννηθεί στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου. 
Τους Προκαθημένους προσφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο προσφυγικό και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν ολόκληρο τον κόσμο. 


“Σας υποδεχόμεθα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη, εδώ στην πλατεία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής. Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, εν μέσω απειραρίθμων δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαναγκάζονται είτε βιαίως είτε λόγω εσχάτης πενίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 
Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης. 
Η Εκκλησία της Κρήτης, με τους ακατάλυτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεσμούς, με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπό την αρμονική αυτή σύμπλευση, όλοι οι Κρήτες προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα γεγονότα του βίου” επεσήμανε ο Δήμαρχος. 


Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κρήτη, όπου είπε "εδώ και 10 μέρες χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας και είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των Ορθοδόξων". ΄
Αναφέρθηκε στη σημασία της Αγίας Συνόδου, με δεδομένο ότι "ο κόσμος κλονίζεται από πολέμους, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κατάρρευση των οικονομικών συστημάτων, πρωτοφανή έξαρση και εξάπλωση της τρομοκρατίας και πρωτοφανή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του ανθρώπου και της ηθικής" και τόνισε ότι το μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας είναι το μόνο που ικανοποιεί τις ανθρώπινες καρδιές και "αυτό οφείλουμε να διακηρύξουμε μέσα από τη Σύνοδο, να ομολογήσουμε δηλαδή την Πίστη και να διαδηλώσουμε την ενότητα των ορθοδόξων". 
Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η ενότητα των Ορθοδόξων που εκφράζεται "υπό και δια της συνοδού ημών ταύτης σεβομένη την διαφορετικότητα των λαών προβάλλεται ως πρότυπο δια την ενοποίηση και του διηρημένου κόσμου μας. Η οικουμενικότης της Εκκλησίας η οποία συνιστά και την γνησία παγκοσμιότητα αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονο ψευδώνυμο παγκοσμιοποίηση και αναφέρθηκε στο μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας εν Χριστώ λέγοντας ότι είναι το μόνο το οποίο ικανοποιεί τις ανθρώπινες καρδιές και αυτό οφείλαμε να διακηρύξουμε."
Στη συνέχεια στον Εσπερινό της Πεντηκοστής, στο Ι. Ναό του Αγίου Τίτου, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Ακολούθησε επίσημο δείπνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails