________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2016

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ) / ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Στην Κρήτη έφτασε σήμερα το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αντιπροσωπεία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να τον περιμένει στο αεροδρόμιο Χανίων. 
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συνομίλησε με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κρήτης, πολιτικούς και δημοσιογράφους που τον περίμεναν.


O Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μία σύντομη δήλωση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Προκαθήμενους των Εκκλησιών, οι οποίοι τελικά δε θα συμμετέχουν στην Σύνοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση τους, για την οποία οι ίδιοι και μόνο αυτοί έχουν ευθύνη, επισκιάζει το σημαντικό αυτό γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ευχήθηκε μάλιστα οι Εκκλησίες να αναθεωρήσουν την απόφαση τους ενώ αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κρήτη αλλά και στη φιλοξενία των κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Κρητικοί είναι καύχημα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Τέλος, αναφέρθηκε στον κόπο που χρειάστηκε για τη προετοιμασία της Συνόδου και ευχαρίστησε όσους παρέστησαν για την υποδοχή. Στη συνέχεια αποχώρησε από το αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης" και αναμένεται να παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ορθοδόξων προκαθήμενων στο Ναυτικό Μουσείο.


Το πρόγραμμα της Συνόδου
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 
09.30 Ξεκινούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συνοδεύονται από δύο ιεράρχες. Θα γίνει θεώρηση του Μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.  
Σάββατο των Ψυχών, 18 Ιουνίου 
Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου Κρήτης. Θεία Λειτουργία υπό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη. Αναχώρηση με ιδιωτική πτήση από τον αερολιμένα Χανίων για τη στρατιωτική βάση του Ηρακλείου. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. Το απόγευμα θα γίνει δοξολογία στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 
Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 20 Ιουνίου 
Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας Θεοτόκου Αγγέλων Γωνιάς.
11.00 – 14.00 Εναρκτήρια συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Θα είναι παρόντες και οι παρατηρητές της Συνόδου.  
Τρίτη 21 Ιουνίου 
Θεία λειτουργία στα Αραβικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Λαμβάνουν μέρος οι κληρικοί της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 
Θεία Λειτουργία στα Σλαβικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Θα λάβουν μέρος οι κληρικοί των αντιπροσωπειών των σλαβόφωνων Εκκλησιών. Συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Πέμπτη 23 Ιουνίου 
Θεία Λειτουργία στα Ρουμανικά στην Ι.Μ Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 
Παρασκευή 24 Ιουνίου 
Θεία Λειτουργία στα Γεωργιανά στην Ι.Μονή Γωνιάς. Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το βράδυ ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης θα παραθέσουν γεύμα στους Ορθόδοξους Προκαθημένους. 
Σάββατο 25 Ιουνίου 
Θεία Λειτουργία στα Αλβανικά στην Ι.Μονή Γωνιάς. 
Ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Κυριακή 26 Ιουνίου 
Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων. 
Επίσημο γεύμα από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη και να μη συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες των εκκλησιών Αντιοχείας, Μόσχας κλπ, θα ήταν πολύ όμορφο αν γινόταν η λειτουργία και σε αυτές τις γλώσσες, ακριβώς έτσι όπως λέει το πρόγραμμα, έστω και από έναν μόνο αραβόφωνο/σλαβόφωνο κλπ παπά. Αυτό θα έδειχνε ακόμη περισσότερο την καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails