_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

6/29/2016

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Μήνυμα για τους διωγμούς των χριστιανών, τους πρόσφυγες και την καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το πρωί στον αναπαλαιωμένο μητροπολιτικό ναό της Βέροιας, τον Ι.Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Αναφερόμενος στο μαρτύριο των δύο τιμώμενων Αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, «τους στύλους τούτους του χριστιανικού κηρύγματος» διερωτήθηκε πόσοι χριστιανοί σήμερα «επώνυμοι και κυρίως ανώνυμοι» στην πόλη της Δαμασκού, στη Συρία, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την οικουμένη, φεύγουν «με τα σύγχρονα δίκτυα, για να σωθούν, εξ εκείνων οι οποίοι δεν ανέχονται την πίστιν εις τον Χριστόν και την μαρτυρίαν του και βαδίζουν εν αγωνία την οδόν της προσφυγιάς, την οδόν ενός νέου τύπου μαρτυρίου». 
"Παρακολουθούμε όλοι, ότι κατά την πορεία αυτή, οι αδελφοί μας υφίστανται τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, ύβρεις, αιχμαλωσίας, απειλάς, άλλοι δε και μαρτυρικόν, πολλάκις δια πνιγμού, θάνατον. Άλλωστε, το ορθόδοξον γένος μας, το ιδικόν μας γένος, των Ρωμαίων, έχει διαχρονικήν εις την ιστορικήν πορείαν του την εμπειρίαν αυτήν της προσφυγιάς, την οποία εδοκιμάσαμε εν όλη τη εκτάσει της, εις την καθ΄ ημάς Ανατολή, εις την Πόλιν της Αγίας Σοφιάς, εις την Ίμβρον, εις την Τένεδον". 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφερε ως παράδειγμα τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο, τον βίο και το μαρτύριο τους, λέγοντας ότι διδάσκουν ότι είναι απαραίτητο «και εμείς να αίρωμεν, έκαστος, τον σταυρό μας» και «να φορέσωμεν στέφανον ύβρεων, στέφανον αδοξίας, ακάνθινον στέφανον δοκιμασίας και αντοχής και να διέλθουμε εκ της καμίνου των πειρασμών και των θλίψεων, ενδυόμενοι θώρακα ισχυρόν, την μέχρι τέλους υπομονή» χωρίς να χάνεται η πίστη στον Θεό και η ελπίδα. «Μόνο ο υπομείνας εις τέλους αναδεικνύεται νικητής, όπως αναδείχθηκαν νικητές οι πολυπληθείς άγιοι της πόλεως σας, αγαπητοί Βεροιείς» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.


Στη συνέχει ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις καταστροφές μνημείων πολιτισμού στη Μ. Ανατολή και σε άλλα μέρη, παίρνοντας ως αντίθετη αφορμή τον προσφάτως αναπαλαιωμένο, μετά από μακρόχρονες αναστηλωτικές εργασίες, παλαιό μητροπολιτικό ναό των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Βέροια. 
«Είναι ιδιαιτέρως επίκαιρο σήμερον, εποχή κατά την οποία εμφανίζονται ανά την Οικουμένη και εις την εγγυτέραν ημών περιοχή, θλιβερά φαινόμενα καταστροφής πολυτίμων αρχαιολογικών μνημείων και ελλείψεως σεβασμού προς την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομίαν, υπό δήθεν θρησκευτικό ένδυμα. Φρονούμε και διακηρύσσουμε οι Ορθόδοξοι, ότι ο πολιτιστικός πλούτος μιας χώρας πρέπει να αποτελεί στίγμα ειρηνικής επικοινωνίας των λαών όλου του κόσμου και όχι σημείο χωρισμού και εχθρότητος αλλήλων». 
Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε συγχαρητήρια στον μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα και τους συνεργάτες του, τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν για την αναπαλαίωση του ναού.


Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης Θεόκλητος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πριγκηπονήσσων Ιάκωβος, Βεροίας Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Σισανίου Παύλος, Κίτρους Γεώργιος, Ιερισσού Θεόκλητος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος, Γρεβενών Δαβίδ, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος. 
Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. 
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ενώ παρέστησαν όλες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών που συνέρευσε από νωρίς για να μετέχει στην ιστορική πρώτη πανήγυρη της Παλαιάς Μητροπόλεως ύστερα από αιώνες. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας και κατόπιν παρακλήσεως του Μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος ο Παναγιώτατος επέδωσε στην Αγγελική Κοτταρίδη τον χρυσού Σταυρό του Αποστόλου Παύλου που αποτελεί και την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, εις αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς της στην αποπεράτωση των εργασιών ανακαίνισης της Παλαιάς Μητροπόλεως και της απόδοσης του μνημείου στη θεία Λατρεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails