_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

6/12/2016

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣΤου Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ήταν συμπαθών, αλλά ιδεολογικά εξ αρχής μαζί τους. Εσχάτως ταυτίστηκε αναφανδόν με τους «αντι-οικουμενιστές», τους και «αντι – Συνοδικούς», ήτοι αυτούς που εναντιώνονται με σφοδρότητα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, από την οποία «κινδυνεύει η πίστη»! 
Τώρα έχει γίνει και φλάμπουρο αυτής της φράξιας: «Το λέει ο Ναυπάκτου»! 
Αρχικώς προσπάθησε με ένα κείμενο – σεντόνι, απ’ αυτά που συνηθίζει, να αποδομήσει θεολογικώς και να κηρύξει «πλανεμένο» τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, τον ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Αυτό δεν είναι λίγο, αν σκεφτούμε όχι μόνο το πόσο μεγάλος θεολόγος είναι ο Περγάμου, αλλά και την διακεκριμένη θέση του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λόγω, ακριβώς , της θεολογίας του. 
Στη συνέχεια έλαβε μέρος στην ημερίδα των Πειραιώς και σία, που προσπάθησε να κηρύξει από πριν «ληστρική» την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο στρατόπεδο των κομμουνιστών «αντι-οικουμενιστών». 
Πολλά θα μπορούσε να πεις κανείς… 
Αρκούμαι στην τελευταία παράγραφο του κειμένου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, με τίτλο: «Λίγο πριν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», στην οποία ο Σεβασμιώτατος θα συμμετάσχει ως μέλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η μόνη διαφορά του με τους ομοϊδεάτες του, οι οποίοι παραιτήθηκαν από την συμμετοχή στο …ανοσιούργημα! Το γιατί είναι άλλο θέμα… 
Γράφει: «Μέ πολύ σεβασµό, παρακαλῶ ἱκετευτικῶς τούς Προκαθηµένους τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, πού τελικά θά παραστοῦν, ἰδίως τόν Παναγιώτατο Οἰκουµενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαῖο, ὁ ὁποῖος κοπίασε γιά νά φθάσουν τά πράγµατα ἕως ἐδῶ, νά ἀναφέρουν ρητῶς ὅτι ἡ Σύνοδος αὐτή εἶναι συνέχεια τῶν Συνόδων τοῦ Μεγάλου Φωτίου, τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαµᾶ, τοῦ ἁγίου Μάρκου τοῦ Εὐγενικοῦ, τῶν Μεγάλων Πατριαρχῶν τῆς Ἀνατολῆς, τῶν Προκατόχων τους, ἐκ τῶν ὁποίων µερικοί ἐµαρτύρησαν γιά τήν δόξα τοῦ Θεοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας. ∆ιαφορετικά θά ὑπάρχη ἕνας ἐπί πλέον λόγος νά ἀπαξιωθῆ στήν συνείδηση τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ πληρώµατος ὡς Σύνοδος ἀντιφωτιανή, ἀντιπαλαµική, ἀντιµαρκιανή (Μάρκου Εὐγενικοῦ), ἀντιφιλοκαλική!»
Και εδώ εγείρονται μερικά ερωτήματα: 
 - Αν οι Προκαθήμενοι αποδεχθούν την ικεσία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και «αναφέρουν ρητώς ότι η Σύνοδος αυτή είναι συνέχεια….» κ.λπ., η Σύνοδος θα είναι όντως συνέχεια εκείνων των Συνόδων; 
- Αν δεν το αναφέρουν – όπερ βέβαιον! – θα είναι «ένας επί πλέον λόγος να απαξιωθή [η Σύνοδος]; Δηλαδή υπάρχουν και άλλοι λόγοι απαξιώσεως της Συνόδου που τους γνωρίζει ο Ναυπάκτου και προσπαθεί να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν; Αν είναι δυνατόν! 
- Θα απαξιωθεί «στήν συνείδηση τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ πληρώµατος ὡς Σύνοδος ἀντιφωτιανή, ἀντιπαλαµική, ἀντιµαρκιανή (Μάρκου Εὐγενικοῦ), ἀντιφιλοκαλική!». Για να το καταλάβω: Κινδυνεύει η Σύνοδος να απαξιωθεί ως τοιαύτη στο εκκλησιαστικό πλήρωμα των Αφρικανών Ορθοδόξων, των Ασιατών, των Πολωνών, των Αλβανών, των Τσέχων, των Σλοβάκων κ.λπ.; 
Κάποιο άλλο «πλήρωμα» φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ο Σεβασμιώτατος. 
Μόνο που αυτό το «πλήρωμα» ή όπως αυτοαποκαλείται αυτάρεσκα «ο πιστός λαός», συνιστά την απόλυτη κενότητα. Δε νομίζω να πιστεύει ο Σεβασμιώτατος πως αυτοί οι ταλιμπάν έχουν σχέση με την θεολογία του Μεγάλου Φωτίου ή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ή με την Φιλοκαλία. 
Και τώρα που το σκέπτομαι: Με την θεολογία της Φιλοκαλίας αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου το πρόβλημα που έχει με το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στην επαρχία του;
Καλή Σύνοδο, Σεβασμιώτατε: "ἀντιφωτιανή, ἀντιπαλαµική, ἀντιµαρκιανή (Μάρκου Εὐγενικοῦ), ἀντιφιλοκαλική!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails