________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/20/2016

Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Παρακολουθούμε το ιστορικό γεγονός, την Εναρκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. 


Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ξεκίνησε με την προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε» και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής "Ευλογητός ει Χριστέ...". 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ικανοποίησε το αίτημα, όπως είπε, του Σεβ. Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Θεόδωρος ανέγνωσε την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, που αφορά στο αίτημα μαθητών του Χριστού για πρωτοκαθεδρίες (Κεφ, 10, 35-45). 
Και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τον ρόλο της διακονίας του ως προέδρου της Συνόδου. 
Ευχαρίστησε, κατόπιν, τον Πάπα Φραγκίσκο για τις προσευχές του για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τόσο κατά την Κυριακάτικη ακρόαση, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όσο και μέσω μηνύματος στο twitter. 



Όπως είπε ο Πατριάρχης, κατά την Μικρά Σύναξη των Προκαθημένων στο Κολυμπάρι, στην περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου, απεφασίσθη να προσκληθούν εκ νέου οι Προκαθήμενοι των τεσσάρων Εκκλησιών που δεν προσήλθαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και να συλλειτουργήσουν την Κυριακή της Πεντηκοστής ή την ερχομένη Κυριακή των Αγίων Πάντων, και να μετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου. Στην πρόσκληση αυτή απάντησαν αρνητικά δι’ επιστολών οι Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννης και Μόσχας Κύριλλος. Τις επιστολές αυτές ανέγνωσε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημειώνοντας ότι δεν απάντησαν οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. 
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εκφώνησε την δική του εισηγητική ομιλία. 



Στην ομιλία του κατά την Εναρκτήρια Συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταδίκασε απερίφραστα τους φανατικούς της Ορθοδοξίας. 
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ομάδες που θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και χαρακτηρίζουν τους άλλους "αιρετικούς", επισημαίνοντας: "Τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας κανονίζονται Συνοδικώς και μόνον... Καταδικάζομεν και τον υπό τινων χαρακτηρισμόν της Συνόδου μας ως δήθεν «ληστρικής», πριν ακόμη συνέλθει." 
Ο Πατριάρχης εξέφρασε την λύπη του για την απουσία των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και είπε ότι δεν κατανοεί την στάση τους, ότι δηλ. ακύρωσαν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους, όταν μάλιστα είχαν υπογράψει την σύγκληση της Συνόδου.  
Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε στα αγγλικά χαιρετισμό στους προσκεκλημένους, εκ μέρους του Σώματος της Συνόδου. 
Τον λόγο έλαβαν, κατά την τάξιν, στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β', Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ', ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ. 
Και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναφέρθηκε στους φονταμενταλιστές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. 
Είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου:  "Οι φονταμενταλιστικές ομάδες, οι φανατικοί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και θεολόγοι και ιεράρχες, και οι οποίοι δρουν λίγο – πολύ παντού στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα, συνιστούν έναν εξίσου σοβαρό λόγο, όχι μόνο για τη χρονική καθυστέρηση της σύγκλησης, αλλά και για τον επαπειληθέντα κίνδυνο ματαίωσης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η αντίθεση των ομάδων αυτών σε κάθε ιδέα προσέγγισης των άλλων Χριστιανών έμμεσα επηρέασε και τις τοπικές μας Συνόδους, που επιχείρησαν και επιχειρούν ακατάσχετες τροπολογίες στα κείμενα και στους όρους των εγγράφων που ετοιμάστηκαν από τις Προσυνοδικές Διασκέψεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Για τις ομάδες αυτές, εμείς όλοι βρισκόμαστε μέσα στην αίρεση και στην αποστασία."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails