________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/18/2016

ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Επίτιμος δημότης Κισάμου της Κρήτης ανακηρύχθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετέχουν στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου και, όπως είπε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Θόδωρος Σταθάκης, η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απονομή της διάκρισης λήφθηκε «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης του πολυσήμαντου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου τους για τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης, της ενότητας, της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχο πρόβλημα της ανθρωπότητας». 
Εκ μέρους των Προκαθημένων χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο μητροπολίτης Ρουμανίας Δανιήλ. «Η παρουσία μας εδώ αποτελεί μια επίσημη στιγμή έντονης αδελφικής ορθοδόξου κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων.  
Τους υψηλούς καλεσμένους καλωσόρισε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο οποίος δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντίγραφο σταυρού της Μονής Γωνιάς του 18ου αιώνα, μια εικόνα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, που καταγόταν από την περιοχή και πρόσφατα ανακηρύχθηκε Άγιος, καθώς και βιβλίο για την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. 


Στην ομιλία του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης ανέφερε: 
Με πολλή χαρά και σεβασμό, εκπροσωπώντας όλους τους Δημότες του ιστορικού Δήμου μας σας υποδεχόμαστε εδώ στην Κίσαμο, στην έδρα του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, της οποίας η ιστορία λαμπρύνεται από την ποιμαντορία άξιων και φωτισμένων Ιεραρχών. 
H πόλη μας, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους, είναι η έδρα του νέου δήμου Κισσάμου, που περιλαμβάνει επίσης τις δημοτικές ενότητες Ιναχωρίου και Μηθύμνης, και την οποία επιτρέψτε μου με λίγα λόγια να σας παρουσιάσω. Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος, βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισσάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλλι (βενετσιάνικο φρούριο). Αυτή η πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισσάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσαμος εγνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη. Λόγω του πλούτου της και της τοποθεσίας της η Κίσσαμος ήταν πάντοτε καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοκτίστηκαν, από τους Βενετούς και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε Καστέλλι εξ αιτίας του φρουρίου της.
Τόπος ευλογημένος και καθαγιασμένος, η Κίσσαμος, σημαδεύτηκε από την εκκλησιαστική ιστορία και την χριστιανική πίστη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κατά το 62 μ.Χ. πάτησε τα χώματά της. Στη συνέχεια ο Απόστολος Τίτος, ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας Κρήτης, ανάμεσα στις Επισκοπές που Ιδρύει είναι και αυτή της Κισσάμου. Κι από τότε μέχρι σήμερα η γη ετούτη δεν έπαψε να γεννά Μοναχούς, Ιερείς, Δεσποτάδες, Πατριάρχες, Οσίους και Μάρτυρες της πίστης. 
Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρω και την αγιοκατάταξη του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Σηρικάρι Κισσάμου, τόπο και της δικής μου καταγωγής.
Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται περισσότερο στο «έλαιον» και στον «οίνον», υλικά που χρησιμοποιούνται στη Θεία Λατρεία, καθώς και στην παραγωγή λοιπών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως επίσης και στην τουριστική της υποδομή. Γι’αυτό σήμερα έχει μετατραπεί σε πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό. 
Παναγιώτατε, 
Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, 
Ευχή και προσευχή όλων μας είναι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας να στεφθεί υπό πλήρους επιτυχίας στη συζήτηση των θεμάτων της και στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα να μπορέσει να ενδυναμώσει τούς θεσμούς των Εκκλησιών και να προάγει την ειρήνη και την καταλλαγή του κόσμου, αφού η χρονική συγκυρία που λαμβάνει χώρα αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός για τον χριστιανικό κόσμο, είναι μια περίοδος όπου η ανθρωπότητα βιώνει μια βαθιά κρίση αξιών και ιδεών, πέρα από την οικονομική. 
Ο Δήμος Κισσάμου, με την υπ’ αριθ. 114/2016 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακηρύττει επίτιμους Δημότες της πόλης μας: 
- Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄ , 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών κ. Θεόφιλο Γ΄, 
- Την Α. Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Βουκουρεστίου, Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας καί Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, 
- Την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ, 
Προκαθήμενους των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης του πολυσήμαντου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου έργου Τους για τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης, της ενότητας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, για την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχο πρόβλημα της ανθρωπότητας, αλλά και για την εξαιρετική τιμή πραγματοποίησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τόπο μας και την ευλογητική έλευσή Τους στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου και του Δήμου μας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails