________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/14/2019

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στην Ταλλίνη ο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας, πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος. 
Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. 
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπληθές ποίμνιο της Εσθονίας, ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος κ. Ούλμας Βίλμα, οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Μαρία Καρνούτσου, της Φιλλανδίας κ. Τίμο Καντόλα και της Ρουμανίας κ. Δόαμμα Δανιέλα Καμαρασιάν, πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως, καθώς και ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι, οι οποίοι μετέφεραν γραπτό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος, το οποίο και αναγνώστηκε επ’ εκκλησίαις. 
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη, κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κομμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημο Β´ Βαθμού του Αγίου Πλάτωνος, τον πολυσέβαστο Άρχοντα κ. Αντώνιο Ρούτελ και με το παράσημο Γ΄ Βαθμού τον Άρχοντα κ. Βίλιω Βέσερικ, τον κ. Γκούουρι Πίχολααν, την κ. Χέλι Τίμουσκα και τη μοναχή Θέκλα για την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.



Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης κ. Στέφανος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, γνώριμου και πεφιλημένου Αρχιερέως των δύο Ιεραρχών και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιερομονάχου Αρσενίου, αποβιώσαντος τα ξημερώματα της σημερινής εορτής. 
Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτωνας γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1869, στην επαρχία Πάρνου της Εσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικά κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού σε πολλές Ορθόδοξες ενορίες της Εσθονίας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 31 Δεκεμβρίου του 1917. Ως Επίσκοπος επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωση των Ορθοδόξων Ενοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού. Το 1919 συλλαμβάνεται από το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς της Μόσχας και αφού φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφωθεί, αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  
Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστικότητας και αγιότητας.
Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails