________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/25/2019

Κύπρου Χρυσόστομος: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Μητέρα Εκκλησία"


Του Αριστείδη Βικέτου 
Η Εκκλησία Κύπρου θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Μητέρα-Εκκλησία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τόνισε ότι «διατηρεί άριστες σχέσεις με το Φανάρι, τις οποίες και θα διατηρήσει όσες δυσκολίες κι αν παρεμβάλλουν μερικοί». 
Ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτούργησε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, στην Πάφο, με τον Μητροπολίτη Προύσης και ηγούμενο της Ι. Μ. της Χάλκης, Ελπιδοφόρο, και εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός. Μαζί τους συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο επίσκοπος Χύτρων και ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, Λεόντιος και ο επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.
Μετά την Θεία Λειτουργία στο αρχονταρίκι της Μονής, ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο, το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, το 2008. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προκαθημένου της Ουκρανίας, Επιφανίου, με την οποία εξέφρασε τη διακαή επιθυμία του το συντομότερο να συλλειτουργήσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, απάντησε ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Ανέφερε πως ο κ. Επιφάνιος έχει επισκεφτεί την Κύπρο, «γνωρίζει το νησί και μιλάει ωραία ελληνικά». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε πως θα έρθει η ώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Επιφάνιος την Κύπρο και θα συλλειτουργήσουν. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στους στενότατους δεσμούς, «ιστορικούς αλλά και εκκλησιαστικούς και πνευματικούς, που έχει η Εκκλησία της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο». 


Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Εκκλησία της Κύπρου και χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «ευεργέτη» της Μονής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι «με μια σημαντική δωρεά δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν επισκευές στο κτιριακό τους συγκρότημα». 


Χθες κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Προύσης, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων, Λεοντίου, Καθηγουμένου της Μονής. Στο Ιερό Βήμα παρέστη προσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Μετά τον Εσπερινό στο αρχονταρίκι της Μονής, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ψάλθηκε η φήμη του Μητροπολίτη Προύσης. 
Στην Μονή του οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου βρίσκεται το ιερό σκήνωμα και η κάρα του. Χθες και σήμερα εορτάστηκε η Θεοσημία, δηλαδή η θαυματουργική διάσωση του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου από βέβαιο θάνατο. Η Θεοσημία είναι εορτή που καθιέρωσε ο ίδιος ο Άγιος σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσής του από πτώση βράχου, όταν ελάξευε την Εγκλείστρα του. 


Στην σημερινή Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος. Εξαίροντας τον οσιακό βίο του Αγίου Νεοφύτου, επεσήμανε ότι «με το πνευματικό σθένος του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς κρούσεις του πειρασμού στο μοναχικό του δόλιχο, τόσο ώστε να αξιωθεί του μεγάλου θαύματος που εορτάζουμε σήμερα». Όλοι μας, ανέφερε ο Πάφου Γεώργιος, «επειδή προσπαθούμε να κάνουμε καλά έργα, νομίζουμε ότι έχουμε έναν -τρόπον τινά- αλεξικέραυνο απέναντι στις δοκιμασίες της ζωής και διατεινόμαστε ότι αγαπάμε τον Θεό και πιστεύουμε σ’ Αυτόν. Όμως την ώρα της κρούσης του πειρασμού ολιγοπιστούμε, αποθαρρυνόμαστε, υποχωρούμε. Αυτό είναι απόδειξη ότι η πίστη μας στο Θεό δεν είναι ειλικρινής, σταθερή και αδιάλειπτη». Ο άγιος Νεόφυτος, τόνισε, « είχε αναθέσει όλο το είναι του στον Θεό. Και αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερε να αντέξει όλες εκείνες τις αντιξοότητες που συνάντησε στη ζωή του». 
Αύριο στις 7 το βράδυ, ο Μητροπολίτης Προύσης θα μιλήσει στην Λεμεσό σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Εκκλησία και διπλωματία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails