________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/23/2019

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ


Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Ηγούμενο και την περί Αυτόν 
Αδελφότητα της πανηγυρίζουσας Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής 
 Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω
«Ο Ορθόδοξος μοναχισμός είναι δυναμική έκφρασις του ευχαριστιακώς ασκητικού πνεύματος της Εκκλησίας, σταυροαναστάσιμος πορεία μέσα εις την χάριν του Θεού, άσκησις ταπεινοφροσύνης, εκκοπή του ιδίου θελήματος, αδιάλειπτος προσευχή διά την καθολικήν σωτηρίαν, διαρκής υπόμνησις του αληθούς προορισμού του ανθρώπου και του κόσμου», επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του προς τον Αρχιμ. Μάξιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, και την περί αυτόν Αδελφότητα, με αφορμή το σημερινό εορτασμό της μνήμης του Οσίου Διονυσίου, Κτήτορος και προστάτου του ιστορικού Μοναστηριού, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως και ανέγνωσε το Πατριαρχικό Μήνυμα. 
«Ως έχει προσφυώς λεχθή, η πεμπτουσία του μοναχού είναι η ολική αφιέρωσις και προσφορά του έχειν και του είναι του εις τον Χριστόν και εις την αγίαν Εκκλησίαν Του. Εν τη εννοία ταύτη, ο μοναχισμός είναι σαρξ εκ της σαρκός της Εκκλησίας», συνεχίζει ο Πατριάρχης στο μήνυμά του, και προσθέτει: «Το ήθος αυτό ενσαρκώνει και εκφράζει ο βίος και η πολιτεία του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, του προστάτου και εφόρου της εκείσε καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής. Διά της ενθέου μαρτυρίας του ιερού τούτου ανδρός, ο Όλυμπος κατέστη κατοικητήριον και θυσιαστήριον του Θεού της Αληθείας, εγένετο λυχνία φωτίζουσα τας ευφόρους Μακεδονικάς πεδιάδας διά του φωτός της Τρισηλίου Θεότητος». 
Σε άλλο σημείο του Πατριαρχικού Μηνύματος αναφέρεται: 
«Εις την λαμπράν πανήγυριν υμών, πανήγυριν ασφαλώς και της αεί σκεπούσης την Ιεράν Μονήν, κατά τας σεπτάς επιθυμίας του Οσίου, Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προεξάρχει, φυσικώς και δικαίως, ως οικείος Επίσκοπος, η Μετριότης ημών, εκπροσωπουμένη εφέτος υπό του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και αγαπητού εν Χριστώ αδελφού κυρίου Παντελεήμονος, εκλεκτού Ιεράρχου του καθ’ ημάς Αγιωτάτου, Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου. Ως γνωστόν, ο Όσιος Διονύσιος συνεδέετο μετά της θεοσώστου Επαρχίας Βεροίας, καθώς ηρνήθη, ταπεινώ φρονήματι, την προαγωγήν του εις Ποιμενάρχην αυτής, και συνέβαλε, καθοριστικώ τω τρόπω, δι’ έργων, κόπων και μόχθων, εις τον κλεϊσμόν της ωσαύτως καθ’ ημάς Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτης Βεροίας, της αεί λαμπρώς φωταυγούσης εν μέσω της περιβαλλούσης αυτήν ιστορικής ταύτης Επαρχίας». 
Καταλήγοντας, στο Μήνυμά του, ο Παναγιώτατος εύχεται ο Θεός αλλά και ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, να ενδυναμώνουν και να ενισχύουν τον Ηγούμενο και την Αδελφότητά του αλλά και τους προσκυνητές και φίλους της πανηγυρίζουσας ιστορικής Μονής.
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails