________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/28/2019

ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ


Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο τον Ιανουάριο λαμβάνει χώρα στο Μόναχο, σ΄όλη τη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ευρύ φάσμα εκδηλώσεων σχετιζόμενων με την "Εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών". 
Στην κεντρική ακολουθία της Εβδομάδας για την ενότητα συμμετέχουν όλες οι εκκλησίες του Μονάχου, Ρωμαιοκαθολική, Ευαγγελική, Ορθόδοξη, Κοπτική και όλες οι Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες. Εφέτος η εκδήλωση είχε ως το θέμα τη ρήση του Δευτερονομίου (16,20) «Δικαίως το δίκαιον διώξη» και την εφαρμογή του στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα από τις Εκκλησίες. 
Έλαβαν μέρος ο Καρδινάλιος Μονάχου και πρόεδρος της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνόδου της Γερμανίας, Σεβ. Reinhard Marx, ο ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας κ. Heinrich Bedford-Strohm, ο ορθόδοξος Ρουμάνος Επίσκοπος Κρονστάνδης θεοφιλ. κ. Σοφιανός, όπως και εκπρόσωποι αριθμητικά μικρότερων Εκκλησιών. 
Συνδιοργανωτής ήταν επίσης το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας (ACKiB). Ορθόδοξο μέλος του προεδρείου της είναι ο από το Μούρεσι καταγόμενος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης. Διευθυντής του είναι ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι επιστημονικός συνεργάτης και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. 


Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δικαιοσύνη που πρέπει να πρυτανεύει στις σχέσεις των ανθρώπων, μέ βάση το λόγο του Θεού στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Ο Καρδινάλιος κ. Μαρξ έκανε στην ομιλία του μια εξαίρετη σύγκριση της δικαιοσύνης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στον εβραϊκό λαό, με βάση την Π.Δ. και στη Πόλη των Αθηνών στη κλασσική περίοδο, με την επίδραση της ελληνικής φιλοσοφίας και του αρχαίου πολιτισμού. 
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τις πρόσφατες επισκέψεις του σε καταυλισμούς προσφύγων και σε ευαγή ιδρύματα στη Λέσβο, στα Ιωάννινα, στο Κατσικά, στη Κόνιτσα και στη Σιάτιστα και εξήρε τη σχετική προσφορά του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου. 


Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, και κληρικοί των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου των εκκλησιών Ρωσσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς επίσης και ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογ. Αθανάσιος Βλέτσης και άλλοι καθηγητές της θεολογικής επιστήμης. 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης περιήλθε δίσκος, το προϊόν του οποίου αποφασίστηκε να σταλεί στο Βόλο, προς στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος για τους Σίντι και Ρομά, σε θέματα ενσωμάτωσης, παιδείας, εκμάθησης επαγγέλματος, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.λ.π. 
Είναι για μας ευχάριστο το γεγονός ότι οι Εκκλησίες του Μονάχου έδωσαν με τον τρόπο αυτό ένα ηχηρό μήνυμα δικαιοσύνης και έμπρακτης αγάπης για ομάδες συμπατριωτών μας στο Βόλο, που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα η νεολαία, για μια αρμονική και δίκαιη κοινωνική ενσωμάτωση.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails