________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/23/2019

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΟ


Το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σηλυβρίας για το έτος 2019, το οποίο εκδίδεται προνοία του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, είναι αφιερωμένο στον σημαντικό Μητροπολίτη Σηλυβρίας Φιλόθεο, μια μορφή που έζησε τον  ΙΔ' αιώνα, την εποχή του Ησυχασμού. 
Ο Φιλόθεος Σηλυβρίας, που αρχιεράτευσε μεταξύ των ετών 1355-1375, έχει να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον έργο, μέσα από το οποίο φωτίζεται αρκετά η ζωή του και η δράση του. Το πιο γνωστό έργο του, «Διάλογος περί θεολογίας δογματικής», έχει εκδοθεί επί τη βάσει του χειρογράφου 366 της Ι. Μονής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της Πάτμου.
Ο Φιλόθεος Σηλυβρίας, σαφώς εκφρασμένος ησυχαστής, δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στα έργα του στις ησυχαστικές του θέσεις. Έχει γράψει ομιλίες, αγιολογικά, εγκώμια σε κοσμικούς άρχοντες, υμνολογικά και επιστολές, ενώ διακρίθηκε και ως γραφέας. 
Το Ημερολόγιο της Μητροπόλεως Σηλυβρίας μας φέρνει σε επαφή με τον λόγιο και ησυχαστή αυτόν ιεράρχη, ο οποίος αποτελεί πηγή για την περίοδο του Ησυχασμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails