________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/20/2019

Εορτή του Αγίου Μακαρίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Με ήθος Ορθοδοξίας και φρόνημα ταπεινό, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, στον οποίο έχει αφιερώσει παρεκκλήσιο (Κάθισμα) στους βράχους βορείως του Ιδρύματος. Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών έλαβαν χώρα στο Παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της ΟΑΚ. 
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου και τα μηνύματα που δίδει στον σύγχρονο κόσμο. Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τα αποφθέγματα των πατέρων της ερήμου, ενώ η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του Προγράμματος Λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» της ΟΑΚ. Επίσης παρουσίασε το νέο έργο με τίτλο «Να φέρει φως όπου υπάρχει σκοτάδι» προσφορά του Ολλανδού καλλιτέχνη Fred Thoolen. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Τhoolen που είναι εμπνευσμένο από το εν λόγω Πρόγραμμα της ΟΑΚ, καθώς το πρώτο είχε ως τίτλο: «πρόσωπο προς πρόσωπο». 


Το «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» είναι ένα Πρόγραμμα Τέχνης και Λόγου της ΟΑK, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 230 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δημιούργησαν 350 έργα τέχνης (πίνακες, γλυπτά από ξύλο και ατσάλι, κεραμικά, κολάζ, μεταξοτυπίες και μπατίκ, αλλά και ποιήματα, κείμενα, θεατρικά έργα, μουσικές συνθέσεις, και μία τηλεοπτική ταινία), βασισμένα στο διάλογο του αββά Μακαρίου με το κρανίο, ένας διάλογος που συνεχίζει να εμπνέει και στις ημέρες μας. 
Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα προς τους παρευρισκομένους και φίλους του Ιδρύματος.
Την επομένη, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσι του Ιδρύματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Φωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υπογράμμισε πως καθημερινά ο άνθρωπος αγωνίζεται να σπάσει τα δεσμά να έλθει σε ‘πρόσωπο προς πρόσωπο’ κοινωνία με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον κόσμο, καθιστώντας το μήνυμα της διήγησης του Αββά Μακαρίου επίκαιρο και διαχρονικό σε κάθε εποχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails