________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/29/2020

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΙ ΤΗ 80ή ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό επί τη 80ή επετείῳ των γενεθλίων Του.   
Ο Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Αρχιερέων του Θρόνου, των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής και πολλών πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Πατριαρχικό Ναό.
Ο Παναγιώτατος, ευχαρίστησε στην ομιλία Tου όλους τους παρευρισκόμενους, για την ημέρα σταθμό της επίγειας ζωής Του, για τον κόπο που έκαναν να μεταβούν έως το «αστραπόμορφο Φανάρι το οποίο μιλάει δια της σιωπής, της γλώσσας του μέλλοντος αιώνος», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία του από τη γέννηση Του στο νησί της Ίμβρου έως και την άνοδο Του στον Πατριαρχικό Θρόνο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πνευματικό Του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή και τον προκάτοχό Του, Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, τον οποίο διέκριναν, όπως τόνισε, η ανεξικακία, η γνησιότητα και η αυθεντικότητα.
Στη συνέχεια έκανε έναν ενδεικτικό απολογισμό της μακράς Πατριαρχικής Του πορείας, τονίζοντας τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που έλαβε κατά καιρούς, αλλά και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης. Τόνισε ιδιαίτερα τα συνέδρια που έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια, με αναφορά στα πρόσφατα και Νταβός και Αμπού Ντάμπι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με την συμμετοχή του «το μόνο που προσπαθήσαμε ήταν να κάνουμε ακουστή την φωνή της Ορθοδοξίας».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως «με την χάριν του Θεού η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία θα επιβιώσει εδώ στην Μητρόπολη του Γένους μέχρι της συντελείας του κόσμου».

Ο Πατριάρχης με την Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας 

Ευχετήριο μήνυμα για την ημέρα των γενεθλίων του απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.
«Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας το έργο των προδρόμων μας, εκφράζοντας αμέτρητες φορές την εκτίμησή μας τόσο για την αγάπη όσο και για τη φιλία που η Αγιότητά σας δείχνει συνεχώς στην Εκκλησία μας και στον ρουμανικό λαό, καθώς και για σοφία και δυναμισμό στην ομολογία της Ορθοδοξίας», τονίζει, μεταξύ άλλων ο Ρουμανίας Δανιήλ, ενώ αναφέρθηκε και στην αδελφική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στη Ρουμανία το Νοέμβριο του 2018.
«Υπό το πνεύμα της αδελφικής κοινωνίας και της ποιμαντικής υπευθυνότητας για το καλό ολόκληρης της Ορθοδοξίας, εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου, των πιστών της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σας ευχόμαστε ο Σωτήρας Χριστός να σας χαρίζει πλούσια τα ελέη του», καταλήγει ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
«Το Φανάρι, Παναγιώτατε, γνωρίζει πάντα να φέρεται ως Μητέρα, διότι είναι γνήσια Μητέρα. Είναι εκείνη που γέννησε με κόπους, στερήσεις και θυσίες όλες τις νεώτερες Εκκλησίες αλλά και εκείνη που δεσπόζει ανάμεσα στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής. Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία χαιρόμαστε να ερχόμαστε κοντά σας», ανέφερε, στο ευχετήριο μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος κ. Μελχισεδέκ, μεταξύ άλλων ο ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας.
Ευχετήριο Μήνυμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επί τη 80ή επετείω των γενεθλίων Του, αναγνώσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό κατά τον Εσπερινό, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ  Θεόδωρο, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Το πρωί ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία. Στο τέλος εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γονέων του Χρίστου και Μερόπης. Μετά την απόλυση ο Πατριάρχης ευλόγησε όσους ήταν στην Λειτουργία και διένειμε το αντίδωρο.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακειμ Οικονομικος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κώου και Νισύρου.29 Φεβρουαρίου 2020 στις 7:41 μ.μ.

    Παναγιώτατε, όλοι εμείς τα πνευματικά σας παιδιά, ευχόμαστε και προσευχόμαστε στον Θεό των πατέρων μας, να σας ευλογεί να σας μακροημερεύει, να σας αγιάζει, ώστε για πολλά ακόμα χρόνια να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στην σταυρωμένη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και σε όλη την Ρωμηοσύνη και την Ορθοδοξία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που τα πάντα αμφισβητούνται και μάλιστα από ομόδοξους αδελφούς. Παναγιώτατε, πολλά, καλά ευλογημένα και αγιασμένα τα έτη και η πατριαρχεία σας. Με σεβασμό και αφοσίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails