________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/28/2020

"Πέντε προσευχές για σόλο βιολοντσέλλο & καμπάνες" για τον Πατριάρχη

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με αφορμή τα γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (29 Φεβρουαρίου), θυμόμαστε το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη Πέντε προσευχές για σόλο βιολοντσέλλο & καμπάνες, opus 77, το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε στον Πατριάρχη. 
Η μικρή ιστορία του έργου αυτού έχει ως εξής. 
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αστική Σχολή Γαλατά, μία ημερίδα με θέμα «Φτώχεια και φιλανθρωπία στην Πόλη» που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων, σε συνεργασία με την Επιτροπή της Αστικής Σχολής Γαλατά και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών του Πέρα, με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση της τελευταίας. 
Η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με σημαντικές ανακοινώσεις, έκλεισε με την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την τριπλή, τότε, επέτειό του: 50 χρόνια ιερωσύνης, 50 χρόνια από την αποφοίτησή Του από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη συμπλήρωση 20 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο.


Το έργο ερμήνευσε ο Τούρκος βιολοντσελίστας Saim Erkul. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη θερμά τόσο τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, όσο και τον Τούρκο ερμηνευτή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, Διευθυντής, σήμερα, των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών. έχει μακρά θητεία στην θρησκευτική μουσική, καθώς έχει γράψει ικανό αριθμό έργων θρησκευτικής πνοής και έμπνευσης, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως και στο εξωτερικό. 
Φέτος ο Πατριάρχης συμπληρώνει τα 80 χρόνια Του και είναι κοντά το 2021, οπότε συμπληρώνει 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails